Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


llaci56 # 2011.11.13. 16:40

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
Az autón talált büntetőcédulán "várakozási tilalom megszegéséért" 30e Ft büntetést szab ki a rendőrség. Adott helyen azonban nem áll fent várakozási tilalom.
Hol és kihez lehet fordulni ilyen esetben? Mi a teendőm?

Nikica8 # 2011.11.11. 13:02

Segítséget szeretnék kérni, miután ma TILTOTT HELYEN várakozás miatt feljelentettek. A terhesgondozó előtt álltam meg (16 hetes kismama vagyok) és nem vettem észre a táblát. Kb. 1 éve futottam bele ilyen esetbe, akkor 30.000 Ft-os csekk érkezett.
Kérdezném, hogy valamilyen úton módon megúszhatom a befizetést - van értelme fellebbezni?
Köszönöm a választ

Lacika90 # 2011.10.27. 10:02

Akkor így értem...bocsi ezt nem tudtam.

Nem otthon élek így még kézben nem fogtam a határozatot, illetve szüleim mondták, hogy mi van benne. Az van benne, hogy KRESZ szabályt szegtem meg azzal, hogy nem voltam körültekintő egy jól belátható útszakaszon, közúti szabálysértést követtem el...De inkább kifizetjük a bírságot, csak még ezután fog az következni, hogy az áldozat fel fog-jelenteni, hogy a biciklijében kár keletkezett, s az a baj, hogy mondtam a rendőrnek nézzék meg, hogy beindul-e s azt mondták, nem szükséges. Így a látható káron kívül, hogy akkor még milyen egyéb kár keletkezett, nem tudjuk. Szóval bármit mondhatnak...

gerbera317 # 2011.10.25. 17:09

Ez a fórumrendszer nem hivatkozik az előzményre, ezért előfordulhat ilyesmi. Lényeg a lényeg: nem téged szólítottalak meg, hanem nagyt84 törölt felhasználó 2011.10.24. 08:21-kor kelt hozzászólására válaszoltam.

De ha már szóba került: Téged mi alapján büntettek 50 ezer + 3 hónap eltiltásra? Nem kérdezek lehetetlent, mert a válasz benne van a marasztaló határozatban. Nagyt84-től is ugyanezt kérdeztem volna, de szerinte ez nem lényeges. Hát akkor nem...

Lacika90 # 2011.10.24. 20:59

Egyrészt nem akarok kibújni a felelősség alól, nem tudom mire alapozol, hogy nem érdekel, viszont azt tényleg nem értem, hogy a marasztalás ismerete elengedhetetlen a segítségnyújtáshoz. Leírnád, hogy itt mire gondolsz.
A véleményedre vagyok kíváncsi, mert az előzőekhez is értelmes hozzászólásaid voltak.

Köszi a választ.

Lacika90 # 2011.10.24. 20:45

Mire gondolsz, mi alól akarok kibújni?

Lacika90 # 2011.10.24. 20:44

Eszem ágában sincs, de túlzónak érzem a büntetést. Másrészről, a segítségnyújtást nem tudom mire gondolod. Engem nem keresett meg, hogy bejelenthessem a kárt a biztosítónál. A balesetnél elsősegélyt adtam neki.

gerbera317 # 2011.10.24. 20:18

Hát, ez aranyos! Ki akarsz bújni valami alól, amiről egyrészt nem tudod, mi az, másrészt nem is érdekel, hogy mi az, harmadrészt nem látod be, hogy a marasztalás ismerete elengedhetetlen a segítségnyújtáshoz. Úgyhogy sok szerencsét - egyedül...

Lacika90 # 2011.10.24. 19:59

Tisztelt cím,

Szeptember 4-én a bejáróról tolattam kifele (szétnéztem) mikor egy elektromos-benzines "kerékpárost" elütöttem. Engem ezért 50 000Ft-ra és 3 hónapos jogosítvány mentes időszakra büntettek. Szeretném megkérdezni, hogy érdemes e fellebbezni, mivel ezelőtt sohasem volt még semmilyen közúti kihágásom, illetve büntetve sem voltam még.
Az áldozatnak 8 napon belül gyógyuló sérülései lettek, s látható kár az elektromos-benzines "biciklin" a pedálon és a láncvédőn történt. Kértem a rendőrt, hogy nézzék meg, hogy nincs e más baja, nehogy otthon "történjen" vele valami s azt is a balesetre fogják. A rendőr ezt válaszolt: "nem szükséges". Mivel a másik rendőr azt a tájékoztatást adta, hogy mivel hallgató vagyok s önálló keresettel nem rendelkezem pénzbírságot nem kaphatok, azonban a határozatban az előbb feltüntetett összeg volt közölve. Továbbá a rendőr véleménye szerint akár 50km/h-val is közlekedhetett volna, mivel nincs kitéve az útszakaszon sebességet korlátozó tábla, akkor is én lettem volna a hibás. Itt jegyezném meg, hogy mivel ez az elektromos-benzines "bicikli" kerékpárnak lett minősítve, így a ma hatályos KRESZ alapján maximum 40km/h haladhatott volna.
Elismerem hibámat, bár a mai napig állítom, hogy körül néztem, bár az áldozat s a hirtelen megjelent családtagjai szerint megakartam ölni. Hozzáteszem az út közepére tolattam ki, amelyet szintén szóvá tettek, hogy "hiába huszonéves nem tud vezetni", annyit védekezés képen, hogy ez nem 2 sávos úttest, így értelem szerűen egy citroen xsara picassoval, nehéz lenne, egy egy sávos úttesten a szélére kitolatni - bár nem lehetetlen - . S az a tény sem állja meg a helyét, hogy hirtelen tolattam. Az áldozat, kiabált, hogy héhé - ezek szerint ő látta kitolatási szándékomat - még sem tett ez iránt semmit hogy elkerülje a balesetet. Amikor észleletem - azonnal - az ütközést éppen az ellenkező irányba fordítottam a fejemet. Ismétlem elismerem a hibámat.

A kérdésem ismételten az, hogy nem túlzó-e a büntetés?

nagyt84 (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 11:05

Köszönöm kedvességed! Tulajdonképpen az élettársam vezette az autót, de ha ezért az én jogsimat bevonnád hát nyugodtan! Veled biztos nem fordult még elő, hogy valamilyen szabályt sértettél volna! Nem azért írtam a fórumra, hogy beszólogassanak, csupán egy kis segítségre lett volna szükségem, ha valaki tudja a kérdéseimre a választ. Ha nem tudsz segíteni, légyszíves mellőzd a kommenteket!

véső (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 08:15

nagyt84

Igazi magyar vagy :" be szoktunk állni, mikor máshol nincs hely,mint mindenki más is teszi"
Jó lenne ha bevonnák a jogosítványodat hat hónapra,lenne időd megtanulni, hogy az a parkoló a rokkantaknak van kijelölve.

nagyt84 (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 06:21

Nincs nálam a levél, de az adott pont az sztv. rendeletben a parkolásról szól, és a helyszín is stimmel, valóban van ott rokkant parkoló, ahová valóban be szoktunk állni, mikor máshol nincs hely, mint mindenki más is teszi. Tehát az érdeklődésem lényege nem az, hogy mi miatt akarnak megbüntetni, hanem hogy van-e kibúvó és ha nincs, akkor mire számíthatunk?

gerbera317 # 2011.10.21. 23:40

szabálysértési feljelentést tettek XY törvény XY paragrafusa alapján.

Hehehe, pont a lényeget nem közlöd! Mely jogszabályi hely alapján akarnak elkaszálni?

nagyt84 (törölt felhasználó) # 2011.10.21. 10:53

Üdv!

Nekem olyan problémám lenne, hogy nemrég jött egy levél a rendőrségtől, hogy szabálysértési feljelentést tettek XY törvény XY paragrafusa alapján. Ennek utánanézve valószínűsíthetem, hogy rokkant parkolóban történő parkolásért történt a feljelentés. Viszont amikor az eset történt, nem hagytak semmilyen írásos közleményt az autón, egyszer csak meglepetésünkre jött a levél. Nem kötelesek a feljelentés időpontjában értesíteni?
A tanúvallomást nem küldtük vissza, mivel ha önmaga vagy hozzátartozója vezette az autót, nem vagyunk kötelesek. Régebben a büntetés alól ki lehetett bújni úgy, ha hozzátartozó vezette az autót, viszont ellene nem vagyunk kötelesek tanúskodni és nem nevezzük meg őt, akkor nem tudják továbbléptetni az ügyet, így ejtik a feljelentést. Erre most is van még lehetőség, vagy módosították már?
Illetve ha semmilyen kibúvó nem létezik a büntetés alól, akkor mekkora pénzbírságra számíthatok?

Előre is köszönöm a választ!

gerilege # 2011.09.19. 11:52

Láttad az autót tolatás előtt vagy közben? Nagyjából ki kellene mérni, hogy mennyire volt, ha 150 méterre, akkor hacsak nem csigatempóval tolattál, akkor nemigen lehettél hibás, ha 80-ra, akkor is inkább nem, de függ attól, mit láttál. 20-as övezetben szinte minden előtt meg kell tudni állni még lassító fékezéssel is, ami nem nagyon hirtelen kerül elő. Mértek féknyomot a másik autósnál?

Gabicsek # 2011.09.18. 15:04

KRESZ

24. § (1) Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.

Téged fognak felelősnek kihozni, bírságra számíthatsz. Ez független attól, hogy ő gyorsabban jött, mint ahogy lehetett volna.

ocsicsavo # 2011.09.17. 09:49

Sziasztok !

valakitől segítséget szeretnék kérni a balesetem történéseiröl mi a véleményetek róla

A lakótelepen lévő parkolóból tolatok kifele idexelek és minden világitó berendezés müködik elnéztem balra jobbra és megkezdtem a kitolatást miközben egy autos kb 80- 150 méterre volt már majdnem egyenesbe forditottam a kormányt mikor belém jött 20 as övezetben az autom már az uttest több mint a felénél volt hivtunk rendört is helyszineltek biztos vagyok benne hogy nem 20 al jött mert arra nem volt idöm hogy 1 es kapcsoljak és vissza áljak a paroloba. segitesetek nekem ilyenkor hogy müködnek a dolgok sosem volt még ilyen velem
köszönöm

kiskabóca # 2011.09.16. 17:56

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni.
Ma Szombathelyen feljelentett egy rendőr,hogy tilos jelzés ellenére hajtottam át a a vasúti átjárón.
Ő ezt szemből 100m-es távolságból észlelte,én biztos vagyok benne,hogy áthaladás közben váltott a lámpa.
Tanú,fénykép nincs, meggyőzni nem lehetett,minden áron büntetni akart.
Utána néztem a ez a szabálysértés 300.000Ft Horror!
Mi lesz ennek a folyamata,hogy lehetne védekezni?
Jó lenne,ha tudnátok valami okosat mondani!
Köszönöm.

hkalman # 2011.08.21. 15:30

Üdv,

buszsáv használata miatt eljárást indított ellenem a XIV. kerületi rendőrfőkapitányság, az erről szóló levelet kb. 2 hónappal a szabálysértést követően postázták, a törvényileg szabályozott 90 napot pedig tegnap lépték át. Elvileg a 90 nap után kézbesített ítélet nem jogvesztő (azt hiszem fél év után évül csak el), de lehet ezzel kezdeni esetleg valamit, ha meg szeretném úszni a büntetést, de a feljelentés 6 hónapon belül postázódik?

sos.takaritas1@gmail.com # 2011.08.01. 14:56

Felhívás!!
Tudtátok-e, hogy az Állami Autópálya rögzítő kamerái nem rendelkeznek ÉRVÉNYES HITELES MINŐSÍTÉSI TANÚSÍTVÁNNYAL? Mivel már szeptember óta kérem tőlük ezt a tenúsítványt és levélben állítják, hogy nem kell a kamerák hitelesítve legyenek.Tehát, nincs hitelesítés rajtuk.Mondja meg valaki, akkor hogyan bízhatunk meg egy felvételben ami nincs minősítve,talán, sose volt.
Ennél még az lenne a legizgalmasabb ha a mérő eszközükön sem lenne minősítés? Ha nincs, hát nincs, olyan mintha ott sem lenne? Akkor hogyan szedik be a horror büntetéseket? Ja, majd Dr.Kováts Sebestyén László aszisztál eme jogtalan eljárásban.Pofátlanság ne továbbja, hogy ezt le is levelezik az ügyféllel!!!!És azt állítják, hogy ez egy ÁLLAMI CÉG! Na és? Ha állami akkor nem kell betartani a törvényt?

aps.balazs # 2011.07.19. 19:41

Bocs...
Nem én karatam 4X menteni...

aps.balazs # 2011.07.19. 19:36

Üdv Mindenkinek!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni egy véleményem szerint teljesen téves határozattal szemben, amit közúti közlekedési szabályok megsértése miatt kaptam.

A következő történt:
A Határ úti benzinkútról kanyarodtam ki balra a Határ útra (nagyon bonyolult kereszteződés). Már túl mentem a felező vonalon, amikor velem szemben a kereszteződésből egy szgk. szintén elkezdett behajtani, hogy ő is balra kanyarodjon. Észre sem vett, mert balra, ahova kanyarodni szeretett volna nem nézett. Én hiába dudáltam azt sem hallotta. Csak akkor fordította felém a fejét, amikor ütköztünk. Mindezt a kollégám kihangosított mobilon hallotta (duda, ez a b... nekem jön, csatt). Az én kocsim állt, és az övé jött bele, amit a sérülések alapján is látni lehet szerintem.

A rendőrség hozott egy határozatot, hogy 10.000-10.000 forint, mert idézem:
a baleset bekövetkeztéért mind a két fél felelős, mivel balra történő kanyarodásukat nem nagy ívben, a menetirány szerinti jobb oldalon maradva tették meg, hanem a kanyarodás ívét lerövidítve, de egymást megkerülve szándékoztak kanyarodni, így összeütköztek.

Mindez úgy nézett ki, hogy a másik szgk. pontosan egy forgalomtól elzárt terület felfestésre hajtott én meg kb fél méterre attól. De szerintem nem is ez a lényeg, mivel figyelmetlenül nekem hajtott.

Kérdésem az lenne, hogy mit lehet csinálni egy ilyen helyzetben?

1.) A kollégám tanúvallomására legyintett az ügyintéző, mert nem fénykép. (Ha pedig fényképet hozok, akkor Photoshop, a tanú pedig rosszul látta...)

2. A műszaki szakértő biztosan meg tudja állapítani a fényképek alapján (rendőrségi felvételek, nyomvonal stb...), hogy én álltam, és egy mozgó jármű hajtott belém.

Véleményem szerint a rendőrségnek a felelősséget kéne megállapítani, mert a pénzbírság nem előbbre való, mint az én jogbiztonságom.
A határozat pedig szerintem kikerüli a lényeget és a bűnösség megállapítása helyett átértelmezi az esetet. Mintha mind a ketten nézzük egymást, aztán ütközünk, ha kis ívben is...

aps.balazs # 2011.07.19. 19:36

Üdv Mindenkinek!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni egy véleményem szerint teljesen téves határozattal szemben, amit közúti közlekedési szabályok megsértése miatt kaptam.

A következő történt:
A Határ úti benzinkútról kanyarodtam ki balra a Határ útra (nagyon bonyolult kereszteződés). Már túl mentem a felező vonalon, amikor velem szemben a kereszteződésből egy szgk. szintén elkezdett behajtani, hogy ő is balra kanyarodjon. Észre sem vett, mert balra, ahova kanyarodni szeretett volna nem nézett. Én hiába dudáltam azt sem hallotta. Csak akkor fordította felém a fejét, amikor ütköztünk. Mindezt a kollégám kihangosított mobilon hallotta (duda, ez a b... nekem jön, csatt). Az én kocsim állt, és az övé jött bele, amit a sérülések alapján is látni lehet szerintem.

A rendőrség hozott egy határozatot, hogy 10.000-10.000 forint, mert idézem:
a baleset bekövetkeztéért mind a két fél felelős, mivel balra történő kanyarodásukat nem nagy ívben, a menetirány szerinti jobb oldalon maradva tették meg, hanem a kanyarodás ívét lerövidítve, de egymást megkerülve szándékoztak kanyarodni, így összeütköztek.

Mindez úgy nézett ki, hogy a másik szgk. pontosan egy forgalomtól elzárt terület felfestésre hajtott én meg kb fél méterre attól. De szerintem nem is ez a lényeg, mivel figyelmetlenül nekem hajtott.

Kérdésem az lenne, hogy mit lehet csinálni egy ilyen helyzetben?

1.) A kollégám tanúvallomására legyintett az ügyintéző, mert nem fénykép. (Ha pedig fényképet hozok, akkor Photoshop, a tanú pedig rosszul látta...)

2. A műszaki szakértő biztosan meg tudja állapítani a fényképek alapján (rendőrségi felvételek, nyomvonal stb...), hogy én álltam, és egy mozgó jármű hajtott belém.

Véleményem szerint a rendőrségnek a felelősséget kéne megállapítani, mert a pénzbírság nem előbbre való, mint az én jogbiztonságom.
A határozat pedig szerintem kikerüli a lényeget és a bűnösség megállapítása helyett átértelmezi az esetet. Mintha mind a ketten nézzük egymást, aztán ütközünk, ha kis ívben is...

aps.balazs # 2011.07.19. 19:36

Üdv Mindenkinek!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni egy véleményem szerint teljesen téves határozattal szemben, amit közúti közlekedési szabályok megsértése miatt kaptam.

A következő történt:
A Határ úti benzinkútról kanyarodtam ki balra a Határ útra (nagyon bonyolult kereszteződés). Már túl mentem a felező vonalon, amikor velem szemben a kereszteződésből egy szgk. szintén elkezdett behajtani, hogy ő is balra kanyarodjon. Észre sem vett, mert balra, ahova kanyarodni szeretett volna nem nézett. Én hiába dudáltam azt sem hallotta. Csak akkor fordította felém a fejét, amikor ütköztünk. Mindezt a kollégám kihangosított mobilon hallotta (duda, ez a b... nekem jön, csatt). Az én kocsim állt, és az övé jött bele, amit a sérülések alapján is látni lehet szerintem.

A rendőrség hozott egy határozatot, hogy 10.000-10.000 forint, mert idézem:
a baleset bekövetkeztéért mind a két fél felelős, mivel balra történő kanyarodásukat nem nagy ívben, a menetirány szerinti jobb oldalon maradva tették meg, hanem a kanyarodás ívét lerövidítve, de egymást megkerülve szándékoztak kanyarodni, így összeütköztek.

Mindez úgy nézett ki, hogy a másik szgk. pontosan egy forgalomtól elzárt terület felfestésre hajtott én meg kb fél méterre attól. De szerintem nem is ez a lényeg, mivel figyelmetlenül nekem hajtott.

Kérdésem az lenne, hogy mit lehet csinálni egy ilyen helyzetben?

1.) A kollégám tanúvallomására legyintett az ügyintéző, mert nem fénykép. (Ha pedig fényképet hozok, akkor Photoshop, a tanú pedig rosszul látta...)

2. A műszaki szakértő biztosan meg tudja állapítani a fényképek alapján (rendőrségi felvételek, nyomvonal stb...), hogy én álltam, és egy mozgó jármű hajtott belém.

Véleményem szerint a rendőrségnek a felelősséget kéne megállapítani, mert a pénzbírság nem előbbre való, mint az én jogbiztonságom.
A határozat pedig szerintem kikerüli a lényeget és a bűnösség megállapítása helyett átértelmezi az esetet. Mintha mind a ketten nézzük egymást, aztán ütközünk, ha kis ívben is...

aps.balazs # 2011.07.19. 19:36

Üdv Mindenkinek!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni egy véleményem szerint teljesen téves határozattal szemben, amit közúti közlekedési szabályok megsértése miatt kaptam.

A következő történt:
A Határ úti benzinkútról kanyarodtam ki balra a Határ útra (nagyon bonyolult kereszteződés). Már túl mentem a felező vonalon, amikor velem szemben a kereszteződésből egy szgk. szintén elkezdett behajtani, hogy ő is balra kanyarodjon. Észre sem vett, mert balra, ahova kanyarodni szeretett volna nem nézett. Én hiába dudáltam azt sem hallotta. Csak akkor fordította felém a fejét, amikor ütköztünk. Mindezt a kollégám kihangosított mobilon hallotta (duda, ez a b... nekem jön, csatt). Az én kocsim állt, és az övé jött bele, amit a sérülések alapján is látni lehet szerintem.

A rendőrség hozott egy határozatot, hogy 10.000-10.000 forint, mert idézem:
a baleset bekövetkeztéért mind a két fél felelős, mivel balra történő kanyarodásukat nem nagy ívben, a menetirány szerinti jobb oldalon maradva tették meg, hanem a kanyarodás ívét lerövidítve, de egymást megkerülve szándékoztak kanyarodni, így összeütköztek.

Mindez úgy nézett ki, hogy a másik szgk. pontosan egy forgalomtól elzárt terület felfestésre hajtott én meg kb fél méterre attól. De szerintem nem is ez a lényeg, mivel figyelmetlenül nekem hajtott.

Kérdésem az lenne, hogy mit lehet csinálni egy ilyen helyzetben?

1.) A kollégám tanúvallomására legyintett az ügyintéző, mert nem fénykép. (Ha pedig fényképet hozok, akkor Photoshop, a tanú pedig rosszul látta...)

2. A műszaki szakértő biztosan meg tudja állapítani a fényképek alapján (rendőrségi felvételek, nyomvonal stb...), hogy én álltam, és egy mozgó jármű hajtott belém.

Véleményem szerint a rendőrségnek a felelősséget kéne megállapítani, mert a pénzbírság nem előbbre való, mint az én jogbiztonságom.
A határozat pedig szerintem kikerüli a lényeget és a bűnösség megállapítása helyett átértelmezi az esetet. Mintha mind a ketten nézzük egymást, aztán ütközünk, ha kis ívben is...