Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Poruljárt_Attila # 2012.09.24. 06:40

Figyusz, egy az egyben ez történt egy ismerősömmel, az is szereti támasztani a fejét ..

na most a helyedben én azt tenném, hogy igen, legyen csak feljelentés, és ott pedig kérd, hogy márpedig bizonyításképpen kérjék le a mobilszolgáltatód általi forgalmazási listát, hogy percre pontosan kiderüljön, volt-e akkor fogadott vagy kezdeményezett hívásod.

Ha elutasítják, II. fokon azért erre joggal tudsz hivatkozni sztem, hiszen ez eldöntené a kérdést. De a mentalitásról meg ismét el se kezdek beszélni ... lényeg a lényeg, hogy mindegy mi van és mi nincs, rá kell húzni, kész.

borsga # 2012.09.08. 10:31

sziasztok,

segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:
Piroslámpánál állok jobbra fordulás miatt ,támaszkodok a gyári könyöklőmön ami az első-ülésen van.A merőleges utcán látok egy rendőrautót 3 rendőr ül benne ők fordulnak az én utcámba közben nekem is zöldre vált elindulok kb 5-10 másodperc és mögöttem villognak félreállok elkéri a papirokat ellenőrzés céljából.Minden rendben a papirokkal és megszólal hogy látták hogy telefonálok vezetés közben ezért megállapított.3-1 arányba voltunk(3rendőr- én egyedül)
Kérdi elismerem e?mondom nem mert a könyöklőn könyököltem és nem telefonáltam hisz a mai napon nemn is használtam hivásra vagy fogadásra és egyébre sem a mobilom meg mondom van kihangosító a kocsiba és telefontartó is.
Válasza akkor helyszíni bírság vagy feljelentést von maga után,mondom rendben a feljelentés.
Erre a soför aki állitja hogy látta a telefon a kezemben mondja"nem baj hülye gyerek majd fizetsz 30-at" kérdem tőle mégegyszer mit mondott....
beültek a kocsiba adategyeztetésre és kb 2 -3 perc után visszaadták a papírjaimat.Én illedelmesen elkértem a jelvényszámukat.
Aláírnom nem kellett semmit sem!
Régebben 2000 körül gyorshajtásért megállitottak és feljelentettek de ott alá kellett irni és volt megjegyzés rovat ha jól emlékszem.

Kérdésem milyen tehendőim illetve választásom van.

köszönöm a segítséget!
Gábor

parapali # 2012.07.03. 06:21

LEHET!!!!!!!!!!!!
fizetni kell sajnos!:-(

Bubódoktor # 2012.07.02. 19:35

Értem és lehet belőle közigazgatási bírság (a közteres parkolásból) illetve tud-e emelkedni az értéke, tehát 20ból 50re a Rendőrség által?

Véleményem # 2012.06.20. 10:57

Jogosan megbüntetnek, erre te nem akarsz fizetni inkább belemész mindenbe ami hülyeség...
Szerintem is fizesd ki, jobban jársz, egyszerűbb, probléma letudva, legközelebb megtanulsz normálisan parkolni.

véső (törölt felhasználó) # 2012.06.20. 06:25

fizesd ki a 20 ezret,(képtelenség a 2x2 sáv között
szabályosan parkolni)

Bubódoktor # 2012.06.19. 22:43

Sziasztok,

A pár napja a bp-i Pusztaszeri út közbenső sávján parkoltam bűnösen (ami a két ellentétes irányú 2x2 sávos oldalt elválasztja, tehát van egy sövény ami helyeken megszűnik és ott az úttal egy szintben levő plusz (korábban parkoló) sáv van kialakítva, nincs sem tábla, sem záróvonal, simán van egy szaggatott csíkokkal körbevett elválasztó sáv 200 méter hosszan ahol a sövény megszűnik, ezt az elmúlt évtizedekben mindenki parkolásra használta (egyébként a Daubner cukrászdához közel eső része a Pusztaszerinek, aki esetleg ismerné). Persze ez nem változtat a tényálláson..nem kérdéses a huncutságom, amiért a 20 ezres bírságot kaptam a közteresektől, mégpedig, hogy nem a menetirány szerinti jobb oldalon parkoltam (2012. évi II. tv. 224§, KRESZ 40§(1) parkolási rendtől eltérő parkolás). Ugyanis az öreg Bubó (én) lustán kifordult balra (és nem jobbra) és beállt ebbe 2x2 sávos főutat elválasztó sávba mert így kényelmes volt (egy plusz sávot képzeljetek el, rendesen felfestve) ahol másik 5 autó renitenskedett, ez tévesztett meg, meg a hőség és a lustaság. Miután elhagytam a helyszínt, a közteresek oda robogóztak (II. ker. környezetvédelmi és rendészeti iroda) és elhelyezték az autókon a már előre előkészített csekkeket (napi több száz autót bírságolnak így meg a szomszédunk szerint aki mint lakó erre ránéz). Ezek után már csak idő kérdése, h az utcánkban, ami egyirányú és baloldalon parkol mindenki (születésem óta) mikor bírságolnak végig mindenkit (ez egyszerre akár 40 autót is jelenthet).

Mivel az összeg elég vastag ezért nem szeretném befizetni. Sejtésem szerint ha az üzembentartó ír egy nyilatkozatot és családtagra hivatkozik, akkor - nyári lustaságuktól, de a jutaléktól vélhetően fűtötten - a II. kerületi önkormányzat tovább küldi a rendőrségnek és hónapok elmúlásával a Vas megyei kapitányság közigazgatási bírság formájában behajthatja az üzembentartón a megnövelt összeget (30-50e ft). Helyesen látom? Mekkora az esélye ennek és hogyan lehet elkerülni, mérsékelni véleményetek szerint?

Véleményeteket megköszönve.

Bubó

ImreLacka # 2012.06.04. 06:55

Jó napot!

Mozgáskorlátozott kártyámmal várakozni tilosban parkoltunk, de sajnos volt egy kiegészítő tábla is, mely szerint árurakodásra kijelölt terület. Nem tudtam, hogy e kiegészítő tábla mogött mozgáskorlátozott sem parkolhat, így helyszíni bírságot szabtak ki távollétemben.

Egyébként a kör alapú tábla elég ferdén van elhelyezve, alig észrevehető, mondjuk a kiegészítő tábla merőleges az úttest szélére.

A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e hivatkoznom a tábla hiányosságára a szabálysértési eljárásban, vagy elegendő csupán arra hivatkozzak, hogy nem én vezettem az autót, nem én parkoltam, hanem közeli hozzátartozóm, ami igaz is, ugyanis nekem jogosítványom sincsen, csak a nevemen van az autó.

És mikor érdemes ezt megírni, most a helyszíni bírság kiszabásakor, vagy amikor a közterület-felügyelet megtette a szabálysértési feljelentést?

Köszönöm.

Véleményem # 2012.06.03. 08:23

Panci75

Kerékpárral a kijelölt gyalogos átkelőhelyen csak úgy lehet átmenni ha leszáll az ember róla és át tolja a kerékpárt. Erre lett a vőlegényed megbüntetve. Ha a helyszíni bírságot elfogadtátok akkor az jogerős.
Ha rokkant és nehezen megy a mozgás számára, akkor használjon tolókocsit.

Szomorú, hogy szívtelen volt a rendőr, de jogilag megállja a helyét a bírság sajnos.

gerbera317 # 2012.06.03. 07:19

Fellebbezni kell szankció mérséklése végett, hivatkozva a méltányolható körülményekre. Legrosszabb esetben mégiscsak ki kell fizetni az ötezer forintot, jobb esetben figyelmeztetéssel megúszhatja a félrelépést.

Nem kell regényt írni. Az, hogy "nem helyi fiatalember", nem méltányolható körülmény. A többi talán.

Panci75 # 2012.06.01. 19:20

Tisztelt Fórumozó társaim!
Nem is tudom, hol kezdjem az én gondom talán a legelején.
A mai napon vőlegényemmel, aki nem helyi fiatalember és hozzá tartozik az is,hogy pár éve elég fiatalon egy sztrokja volt, amiben a jobb oldala nem úgy működik, ahogy kéne, húzza a lábát pl..
Mély depresszióból sikerült őt és sok türelemmel rávennem,hogy kijöjjön a lakásból mivel szégyelli,hogy húzza a lábát és mindenki őt nézi.Egy idő után rátudtam beszélni,hogy akkor jöjjön biciklivel és így tettünk ma is kiszaladtunk a piacra a kicsivel.
Mivel zebránál mentünk át egy elég forgalmas helyen és többször rádudáltak, ha gyalogolt azt a megoldást választotta,hogy át löki magát az úton ezzel is nem tartva fel a forgalmat ,nos a mi kálváriánk itt kezdődött.
Szembe jött egy rendőrnek kinéző ember két fiatallal.
Elkezdte a biciklit vizsgálni,de mivel azon minden rendben volt így abba kötött bele,hogy átgurult az úttesten helyszíni bírság 5 ezer ügyebár szóltam páromnak,hogy adja oda a mozgás korlátozott kártyáját és mondja el,hogy nem tud rendesen menni ezért közlekedik így, a kedves rendőrt ez nem hatotta, meg aki még csak be se mutatkozott.A kérdésem az lenne,hogy én ezt eléggé sérelmezem ezt a fajta bánás módot hova fordulhatunk ez ügyben.

Véleményem # 2012.03.01. 19:15

malacka54

Jogos!

Gabicsek # 2012.03.01. 08:43

Megállás
40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.

malacka54 # 2012.03.01. 08:34

Kétirányú mellékutcában a menetiránnyal szemben parkoltam. Jogosan kaptam ezért büntetést? A KRESZ szabályok között nem találtam erre vonatkozó tiltást. Záróvonalat nem léptem át (nincs is), forgalommal szemben nem közlekedtem.
Előre is köszönöm a választ.

Gabicsek # 2012.02.28. 22:07

Szabálysértési eljárást indítottak ellened a rendőrök feljelentése alapján. Annak hat hónap az elévülése. (ha még mindig annyi)
Ha nyilatkozatot küldtek, és közvetlen hozzátartozód követte el a szabálysértést, akkor ezt kell beírni, mivel közvetlen hozzátartozóra nem vagy köteles terhelő nyilatkoztot tenni.

Véleményem # 2012.02.28. 20:43

Kaptál egy határozatot, ami ott le van írva a szerint kell cselekedni. Nincs elévülés 60 nap alatt ha arra gondolsz.
A határozaton ott van hol, meddig lehet fellebbezni.

Nem kell ezen semmit elismerni, a kis cetli az autón csak egy tájékoztató volt hogy tilosban parkolás miatt feljelentenek. A rendszám alapján a tulajt/üzembentartót jelentik fel.

Cs@bex # 2012.02.28. 19:41

Udv!

Lenne egy kerdesem. 2011 dec 5-en tilosban parkoltam, egy varakozni tilos tabla volt viveve kszk 8-20-ig. V ker. rendorkapitanysag keresett szemelyesen, de dolgoztam, igy nem ertek el. A szelvedomre volt teve egy cetli, hogy On tilosban varakozott, ezert feljelentem volt bekarikazva. Az a kerdesem, hogy nem 60 nap all a rendelkezesukre, hogy ertesitsenek az ugyrol? Ugyanis ma (2012-02-28) kaptam az ertesitest (tegyek tanu vallomast ki vezetett, adatokkl, es kuldjem vissza) ami nem mai hanem 2012-02-13 datummal kelt. A 60 nap boven lejart... Ha rendorkapitanysag jelent fel, akkor rajuk vonatkozik-e ez? Ha igen, akkor hol panszkodhatok emiatt? Naluk, a feljelentonel, vagy a VIII. ker. (kozponti szabalysertesi osztaly), mert az ugy oda lett atkuldve, es ok intezik. En korabban nem irtam ala semmit, hogy elismerek valamit, vagy ilyesmi... ez az elso hivatalos papir ami erkezett ez ugyben. Koszonom elore is valaszukat. Udv!

Gabicsek # 2012.02.23. 22:18

ugy tudom, csak azt büntethetik aki elkövette a szabálysértést. Nem ? a saját családtagját meg nem köteles szabálysértéssel vádolni. Nem így van?

Közig. bírságnál nem így van. A gépkocsi tulajdonosának/üzembentartójának küldik a büntetést. Mondhatja a tulajdonos, hogy nem ő, hanem xy vezette a kocsit, de azt nem mondhatja (mint a szabálysértési gyorshajtásoknál), hogy mivel közvetlen hozzátartozója vezette, nem mondja meg, ki volt az.
Tehát, ki kell fizetni.

Véleményem # 2012.02.21. 20:41

Nem arról van szó hogy kit vádolnak. Nyilván fényképpel lehet bizonyítani hogy valaki elkövette ezt a szabálysértést. Ha nem az üzembentartó volt, mert a hatóság csak annak tudja kiszabni, akkor járj utána hogy kivezette abban az időben az autót. De a képeket ki lehet kérni, és megtudod hogy miről van szó pontosan.

Gabicsek # 2012.02.21. 19:41

Egyébként biztos készült fényképfelvétel, anélkül közig. bírságot nem szabhatnak ki.

Gabicsek # 2012.02.21. 19:36

mendelenyiroda!

Ha ha Vas megyei Rendőrfőkapitányságtól jött (elvileg onnan jöhetett, ha közig. bírságról beszélünk), a honlapjukon az ügyszám és rendszám beírásával meg lehet tekinteni a fotókat.
Közig. bírságnál mindig kell lenni fényképnek.
Teljesen mindegy, ki vezette az autót, a bírságot a jármű tulajdonosával/üzembentartójával szemben szabják ki. Nem érdekli őket, ki vezette a kocsit.

Shohat78!
Ahogy Véleményem is írta, onnan tudom a Vas megyét, mert csak ők szabnak ki közig. bírságot.

Véleményem # 2012.02.21. 16:27

mendelenyiroda

Javítom magam. Előfordulhat ilyen szituáció a közigazgatási bírság esetén. Nem kell ahhoz rendőr hogy büntessen.
Ez a bírság úgy is lehetett hogy, kamera felvetél alapján valaki vissza nézte, és ezek után indított eljárást. Vagy úgy is hogy többen látták és tanuk vannak rá.
Ebben az esetben van az hogy rendszám alapján csak a tulajt tudják büntetni, azért kapott bírságot.
Ha ezek alapján úgy gondolod, hogy jogtalan, akkor kérhettek egy bizonyítási eljárást. Ekkor ki fog derülni hogy mi alapján szabták ki a bírságot.

Véleményem # 2012.02.21. 16:16

Gabicsek arra gondol hogy ott bírálják el, oda megy az összes ilyen bírság.

Gabicsek # 2012.02.21. 11:53

De ettől függetlenül, nem sok remény van, hogy fellebbezés esetén megváltoztatják. Lehet, hogy a háromszöget legalább a hátsó üveghez nem ártott volna kitenni, habár szerintem akkor is megbüntettek volna, mivel ezt bárki eljátszhatná, ha ott akar megállni.

Gabicsek # 2012.02.21. 11:52

KRESZ táblával védett területhez (pl. megállni tilos) semmi köze a parkolóőrnek, a parkolóőr a kijelölt parkolóknál büntethet csak.
Ez vagy közterület-felügyelői, vagy rendőri ellenőrzés volt. Szerintem Vas megyei Rendőrfőkapitányság szabott ki közigazgatási bírságot.