Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Gabicsek # 2011.09.18. 15:04

KRESZ

24. § (1) Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.

Téged fognak felelősnek kihozni, bírságra számíthatsz. Ez független attól, hogy ő gyorsabban jött, mint ahogy lehetett volna.

gerilege # 2011.09.19. 11:52

Láttad az autót tolatás előtt vagy közben? Nagyjából ki kellene mérni, hogy mennyire volt, ha 150 méterre, akkor hacsak nem csigatempóval tolattál, akkor nemigen lehettél hibás, ha 80-ra, akkor is inkább nem, de függ attól, mit láttál. 20-as övezetben szinte minden előtt meg kell tudni állni még lassító fékezéssel is, ami nem nagyon hirtelen kerül elő. Mértek féknyomot a másik autósnál?

nagyt84 (törölt felhasználó) # 2011.10.21. 10:53

Üdv!

Nekem olyan problémám lenne, hogy nemrég jött egy levél a rendőrségtől, hogy szabálysértési feljelentést tettek XY törvény XY paragrafusa alapján. Ennek utánanézve valószínűsíthetem, hogy rokkant parkolóban történő parkolásért történt a feljelentés. Viszont amikor az eset történt, nem hagytak semmilyen írásos közleményt az autón, egyszer csak meglepetésünkre jött a levél. Nem kötelesek a feljelentés időpontjában értesíteni?
A tanúvallomást nem küldtük vissza, mivel ha önmaga vagy hozzátartozója vezette az autót, nem vagyunk kötelesek. Régebben a büntetés alól ki lehetett bújni úgy, ha hozzátartozó vezette az autót, viszont ellene nem vagyunk kötelesek tanúskodni és nem nevezzük meg őt, akkor nem tudják továbbléptetni az ügyet, így ejtik a feljelentést. Erre most is van még lehetőség, vagy módosították már?
Illetve ha semmilyen kibúvó nem létezik a büntetés alól, akkor mekkora pénzbírságra számíthatok?

Előre is köszönöm a választ!

gerbera317 # 2011.10.21. 23:40

szabálysértési feljelentést tettek XY törvény XY paragrafusa alapján.

Hehehe, pont a lényeget nem közlöd! Mely jogszabályi hely alapján akarnak elkaszálni?

nagyt84 (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 06:21

Nincs nálam a levél, de az adott pont az sztv. rendeletben a parkolásról szól, és a helyszín is stimmel, valóban van ott rokkant parkoló, ahová valóban be szoktunk állni, mikor máshol nincs hely, mint mindenki más is teszi. Tehát az érdeklődésem lényege nem az, hogy mi miatt akarnak megbüntetni, hanem hogy van-e kibúvó és ha nincs, akkor mire számíthatunk?

véső (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 08:15

nagyt84

Igazi magyar vagy :" be szoktunk állni, mikor máshol nincs hely,mint mindenki más is teszi"
Jó lenne ha bevonnák a jogosítványodat hat hónapra,lenne időd megtanulni, hogy az a parkoló a rokkantaknak van kijelölve.

nagyt84 (törölt felhasználó) # 2011.10.24. 11:05

Köszönöm kedvességed! Tulajdonképpen az élettársam vezette az autót, de ha ezért az én jogsimat bevonnád hát nyugodtan! Veled biztos nem fordult még elő, hogy valamilyen szabályt sértettél volna! Nem azért írtam a fórumra, hogy beszólogassanak, csupán egy kis segítségre lett volna szükségem, ha valaki tudja a kérdéseimre a választ. Ha nem tudsz segíteni, légyszíves mellőzd a kommenteket!

Lacika90 # 2011.10.24. 19:59

Tisztelt cím,

Szeptember 4-én a bejáróról tolattam kifele (szétnéztem) mikor egy elektromos-benzines "kerékpárost" elütöttem. Engem ezért 50 000Ft-ra és 3 hónapos jogosítvány mentes időszakra büntettek. Szeretném megkérdezni, hogy érdemes e fellebbezni, mivel ezelőtt sohasem volt még semmilyen közúti kihágásom, illetve büntetve sem voltam még.
Az áldozatnak 8 napon belül gyógyuló sérülései lettek, s látható kár az elektromos-benzines "biciklin" a pedálon és a láncvédőn történt. Kértem a rendőrt, hogy nézzék meg, hogy nincs e más baja, nehogy otthon "történjen" vele valami s azt is a balesetre fogják. A rendőr ezt válaszolt: "nem szükséges". Mivel a másik rendőr azt a tájékoztatást adta, hogy mivel hallgató vagyok s önálló keresettel nem rendelkezem pénzbírságot nem kaphatok, azonban a határozatban az előbb feltüntetett összeg volt közölve. Továbbá a rendőr véleménye szerint akár 50km/h-val is közlekedhetett volna, mivel nincs kitéve az útszakaszon sebességet korlátozó tábla, akkor is én lettem volna a hibás. Itt jegyezném meg, hogy mivel ez az elektromos-benzines "bicikli" kerékpárnak lett minősítve, így a ma hatályos KRESZ alapján maximum 40km/h haladhatott volna.
Elismerem hibámat, bár a mai napig állítom, hogy körül néztem, bár az áldozat s a hirtelen megjelent családtagjai szerint megakartam ölni. Hozzáteszem az út közepére tolattam ki, amelyet szintén szóvá tettek, hogy "hiába huszonéves nem tud vezetni", annyit védekezés képen, hogy ez nem 2 sávos úttest, így értelem szerűen egy citroen xsara picassoval, nehéz lenne, egy egy sávos úttesten a szélére kitolatni - bár nem lehetetlen - . S az a tény sem állja meg a helyét, hogy hirtelen tolattam. Az áldozat, kiabált, hogy héhé - ezek szerint ő látta kitolatási szándékomat - még sem tett ez iránt semmit hogy elkerülje a balesetet. Amikor észleletem - azonnal - az ütközést éppen az ellenkező irányba fordítottam a fejemet. Ismétlem elismerem a hibámat.

A kérdésem ismételten az, hogy nem túlzó-e a büntetés?

gerbera317 # 2011.10.24. 20:18

Hát, ez aranyos! Ki akarsz bújni valami alól, amiről egyrészt nem tudod, mi az, másrészt nem is érdekel, hogy mi az, harmadrészt nem látod be, hogy a marasztalás ismerete elengedhetetlen a segítségnyújtáshoz. Úgyhogy sok szerencsét - egyedül...

Lacika90 # 2011.10.24. 20:44

Eszem ágában sincs, de túlzónak érzem a büntetést. Másrészről, a segítségnyújtást nem tudom mire gondolod. Engem nem keresett meg, hogy bejelenthessem a kárt a biztosítónál. A balesetnél elsősegélyt adtam neki.

Lacika90 # 2011.10.24. 20:45

Mire gondolsz, mi alól akarok kibújni?

Lacika90 # 2011.10.24. 20:59

Egyrészt nem akarok kibújni a felelősség alól, nem tudom mire alapozol, hogy nem érdekel, viszont azt tényleg nem értem, hogy a marasztalás ismerete elengedhetetlen a segítségnyújtáshoz. Leírnád, hogy itt mire gondolsz.
A véleményedre vagyok kíváncsi, mert az előzőekhez is értelmes hozzászólásaid voltak.

Köszi a választ.

gerbera317 # 2011.10.25. 17:09

Ez a fórumrendszer nem hivatkozik az előzményre, ezért előfordulhat ilyesmi. Lényeg a lényeg: nem téged szólítottalak meg, hanem nagyt84 törölt felhasználó 2011.10.24. 08:21-kor kelt hozzászólására válaszoltam.

De ha már szóba került: Téged mi alapján büntettek 50 ezer + 3 hónap eltiltásra? Nem kérdezek lehetetlent, mert a válasz benne van a marasztaló határozatban. Nagyt84-től is ugyanezt kérdeztem volna, de szerinte ez nem lényeges. Hát akkor nem...

Lacika90 # 2011.10.27. 10:02

Akkor így értem...bocsi ezt nem tudtam.

Nem otthon élek így még kézben nem fogtam a határozatot, illetve szüleim mondták, hogy mi van benne. Az van benne, hogy KRESZ szabályt szegtem meg azzal, hogy nem voltam körültekintő egy jól belátható útszakaszon, közúti szabálysértést követtem el...De inkább kifizetjük a bírságot, csak még ezután fog az következni, hogy az áldozat fel fog-jelenteni, hogy a biciklijében kár keletkezett, s az a baj, hogy mondtam a rendőrnek nézzék meg, hogy beindul-e s azt mondták, nem szükséges. Így a látható káron kívül, hogy akkor még milyen egyéb kár keletkezett, nem tudjuk. Szóval bármit mondhatnak...

Nikica8 # 2011.11.11. 13:02

Segítséget szeretnék kérni, miután ma TILTOTT HELYEN várakozás miatt feljelentettek. A terhesgondozó előtt álltam meg (16 hetes kismama vagyok) és nem vettem észre a táblát. Kb. 1 éve futottam bele ilyen esetbe, akkor 30.000 Ft-os csekk érkezett.
Kérdezném, hogy valamilyen úton módon megúszhatom a befizetést - van értelme fellebbezni?
Köszönöm a választ

llaci56 # 2011.11.13. 16:40

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
Az autón talált büntetőcédulán "várakozási tilalom megszegéséért" 30e Ft büntetést szab ki a rendőrség. Adott helyen azonban nem áll fent várakozási tilalom.
Hol és kihez lehet fordulni ilyen esetben? Mi a teendőm?

ipalalex # 2011.11.15. 23:38

Üdvözlet!

Hetente egyszer parkolok egy utcában. Táblával jelölt parkolóhely, ahol azonban most közműépítés zajlik. A kb. 100 méterre lévő buszmegállót ide helyezték és megállni tilos táblát tettek ki. Sajnos ezt már csak azután vettem észre, hogy az autón rajta volt a rendőrségi bűntetőcédula. A feljelentés, helyszíni bírság és figyelmeztetés közül a feljelentés volt bekarikázva. A megszokotthoz képest megváltozott forgalmi állapotra tekintettel van-e értelme, érdemes-e felebbezni? Nem volna-e ebben az esetben méltányosabb első alkalommal csak figyelmeztetni?

Szép napot:
Ilia Pál

Véleményem # 2011.11.17. 15:10

ipalalex

Ha kint van a megállni tilos tábla, és te ott meg állsz akkor az 30.000 Ft pénz büntetés, nem sokára jön róla egy csekk.
Akkor van szerencséd ha még nem készültek képek róla és te épp akkor érsz oda, és ha a rendőr úgy dönt akkor figyelmeztet és elküld a megállni tilosból. Ennek elég kicsi a valószínűsége...
A megállni tilos táblát azért teszik ki, hogy ott ne állj meg mert zavarod a forgalmat, autósokat, gyalogosokat.
Ha megkaptad a feljelentett kis cédulát, akkor már csak abban bízhatsz hogy nem sikerültek a fénykép felvételek, de ennek megint kicsi az esélye.

Véleményem # 2011.11.17. 15:22

Nikica8

Szerintem nem úszod meg a befizetést, nincs értelme fellebbezni. Mostanra már lehet hogy a csekket is megkaptad.

vad.virag13 # 2011.11.28. 12:36

Sziasztok! szeretném elmesélni a történetemet, és tanácsot kérni, mit is tegyek.
Pont egy hete egy busz mögött álltam, aki megállt a megállóban - nem voltmegállóöböl, ahova beállhatott volna - és jelzett, mikor látta, hogy balra indexelek, hogy mehetek. Mögöttem akkor ott volt a fekete autó. Ahogy kiraktam az orrom elejét, már láttam is, hogy mögöttem kijön és elmegy, igy én végighuztam a kocsim elejével az ő kocsija oldalát.
LKiderült, hogy munkatár, nekem kevés lett a károm, pár ezer, igy mondtam neki, ok, és igy nem lép vissza biztosításban.
Most azzal jön, hogy fizessem ki afelét, majd ma felhivott egy nő a rendőrségtől, hogy miért nem valllom be!!!!!
Annyi hazugságot mondtak már, hogy lassan el is felejtem, mi is az igazság!!!
Mit tegyek? Kérlek segitsetek!

Véleményem # 2011.11.28. 16:38

vad.virag13

Amikor ez megtörtént volt rendőr aki ezt lehelyszínelte?
Vagy csak simán töltöttetek egy ilyen betét lapot, és meg egyeztetek, mivel mind ketten elismertétek a balesetet?
Ha volt rendőri intézkedés, akkor a rendőri jelentés alapján fog majd dönteni a biztosító. A rendőr elküldi a jelentést meg amit a helyszínen készített, aztán a két érintett autó biztosítója lerendezi majd egymás közt.
Az hogy egy rendőr felhívott és ilyet mondott telefonba azt nehezen tudom elképzelni.
Ilyen helyzetben még nem voltam, ezeket csak úgy mondom amiket hallottam láttam tapasztaltam. Azt hogy neked a biztosító felé milyen kötelezettségeid vannak azt pontosan nem tudom, lehet be kell jelenteni hogy ez és ez történt... De úgy tudom hogy akármi is volt, a biztosítók dolga hogy majd megegyeznek.

solicitor # 2011.12.10. 15:53

Sziasztok!
Haverom egy nagyobb teljesítményű kocsival szabálysértést követett el (szabálytalanul előzött). Zsaruk helyben lekapcsolták. Haverom felesége is a kocsiban ült, adatait ott helyben neki is felvették. Haver ezután megfellebbezte a kiküldött bírságot. Most a zsaruk a csajt beidézték a yardra kihallgatásra. Tehetnek ilyet? A csaj nem tudná ezt valahogy kibekkelni? Vagy esetleg megtagadni a beidézést, hogy közeli hozzátartozó vagy ilyesmi?


"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

Véleményem # 2011.12.10. 17:25

A haverod érdekében hívták be a nőt is, ha ki akarja kerülni, akkor a haverod helyzete romlik. Felesleges volt fellebbezni így.
Ha szabálytalanul előzött, akkor miért fellebbezte meg?

solicitor # 2011.12.10. 17:41

Kösz a választ. Amiatt fellebbezett mert a bírságot kicsit "aránytalannak" tartotta a szabálysértés mértékéhez képest. A csaj meg nem szívesen akarna bemenni a yardra egyéb okok miatt. Emiatt kérdezik azt, hogy ki lehetne e azt valahogy kerülni?


"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

Véleményem # 2011.12.10. 18:57

Szerintem nem lehet kikerülni. Vagy próbálja ki hogy egyszerűen nem megy el aztán vállalja a következményeit. Nem tudom miért nem lehet bemenni a yardra, nem eszi meg senki se szerintem, meg bántani se fogják.