Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Alexandra57 # 2011.02.16. 19:43

Szép Jó estét mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni. Van egy 11 éves mopedautóm. Ma a rendőrök megállítottak, kérték az okmányaimat, jogositványom. A gond nem az volt hanem nincs rendszámom. Én ezt az autót csak itt a faluba helybe használom. Tudom h rendszámköteles NÁLUNK!!! Sehol máshol. Szociális gondozóként dolgozom. Ezzel járok helybe az öregjeimhez, mivel nagy a falu és biciklivel nem győzném.
Benzint egy fillért nem kapok. Most hozattuk haza Lajosmizséről ahol a motort teljesen fel kellett újítani hogy használható legyen egy csomó pénzért. Most adjak 85000 forintot rendszámért? Az egész autó nem ér annyit. Mégis mire számíthatok? Ki lehet-e valahogy kerülni vagy érdemes-e föllebbezni? Teljesen el vagyok keseredve. naponta idős embereken segítek, ez a munkaeszközöm. Miért ilyen emberekre vadásznak. Hol vannak a gázolók az ittas vezetők? Bocsi tudom hogy rendelet a rendszám, ha teljesen észérútlen is. Szóval minden okos tanácsot megköszönnék.
Üdvözlettel : Happ Józsefné

Gabicsek # 2011.02.22. 20:21

Ha rendszámköteles, nem tudsz mit tenni, jogszabály határozza meg, nem a rendőr.

guba # 2011.02.23. 08:43

Miért ilyen emberekre vadásznak. Hol vannak a gázolók az ittas vezetők?

Ez talán indokoltnak tűnő, ámde teljesen felesleges kérdés. Azért, mert a "kicsi betűvel", meg a "nagy betűvel" írott szabályokat is be kell tartatni.
Egyszer egy ügyfelem behajtott egy mozgássérülteknek fenntartott helyre. Amikor a rendőrök vizsgálták a jogosultságát, ugyanezekkel a szavakkal ugrott nekik. Vége az lett, hogy egy büntetőeljárásban találta magát és zokogott, amikor a végén megúszta egy megrovással.
Ő is középkorú hölgy volt egyébként :)

vszargaret # 2011.02.23. 13:05

Üdvözlök minden kedves fórumozót!

Nemrég a 47-es úton, Szeged felé, a szeghalmi kivezetésnél igazoltattak, éppen azután, hogy egy kb. 20 km/h-val közlekedő traktort kielőztünk. Mi kb. 40 km/h-val haladtunk ekkor. Az úton időként szaggatott felezővonal volt. Az igazoltatás végén a rendőrök mégis közölték, hogy 3 e ft helyszíni bírságot rónak ki, mivel szabálytalanul előztünk. Mi nem értettük, hogy miért, majd felvilágosítottak, hogy az előzési ponttól visszább, kb. 200 méterre előzni tilos tábla van kihelyezve. A büntetést nem fogadtuk el, ezért szabálysértési eljárás indítottak ellenünk, mi pedig visszamentünk megnézni a táblát.

Véleményünk szerint a kresz tábla nehezen észrevehető és megtévesztően van elhelyezve, mivel reklámtábla alatt van, az út szélétől beljebb és közvetlenül a buszmegálló mellett található, tehát gyakran takarásban lehet.

A következő kép a helyszínen készült:

[url=http://kepfeltoltes.hu/view/110223/DSC00891_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/110223/DSC00891_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]

Kíváncsiak vagyunk mások véleményére, hogy a táblának mennyire szabályos az elhelyezése, illetve mit lehet tenni ebben az esetben.

vszargaret # 2011.02.23. 13:13

Az előző hozzászólásom annyiban kiegészíteném, hogy személyautóval utaztunk.
Továbbá rosszul linkeltem a képet, tehát a kép:

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Köszönöm.

véső (törölt felhasználó) # 2011.02.23. 13:24

van egy rendelet (KPM) amely a táblák elhelyezését szabályozza, annak alapján reklamálhatsz a büntetés ellen.

véső (törölt felhasználó) # 2011.02.23. 13:32

83/2004.(VI.4) GKM. rendelet/ a KPM a leánykori neve /

Mister X # 2011.02.25. 18:44

Üdv Mindenkinek!

A következő eset történt velem:
A munkahelyem a budapesti Déli pályaudvar. Az Alkotás útról nyílik egy szervizút, ami már a pályaudvar területe. Ott kint is van a tábla, mely szerint behajtani csak MÁV és Posta (ti. évekkel ezelőtt még ott történt a postavonatok rakodása).

Kép: http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Ezzel nincs is semmi gond.
Mivel a pályaudvaron dolgozom, kaptam a munkáltatómtól Behajtási engedélyt, ami rendszám alapján lett kiadva és feljogosít a pályaudvar területére történő behajtásra,illetve parkolásra. Ennek megfelelően nap, mint nap az említett szervizúton parkolok, a szélvédő mögé jól látható helyre kihelyezve a Behajtási engedélyt.

Kép: http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Eddig ezzel sem volt semmi gond.
A mai napon kaptam egy Értesítést a Vas megyei Rendőrfőkapitányságtól, hogy közigazgatási eljárást indítottak ellenem, mert "Mindkét irányból behajtani tilos" szakaszra hajtottam be.
A baj az, hogy a fent említett Behajtási engedélyen 2007-es évszám szerepel.

Kép. http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

A pályaudvar valamennyi behajtásra jogosult dolgozójának utoljára 2007-ben adták ki a Behajtási engedélyt. Azóta minden évben kérvényeztük új kiadását, de mindig az volt a válasz, hogy nem gyártják le (mintha olyan hatalmas összegről lenne szó) és továbbra is érvényes a 2007-es kártya.

Kérdéseim:

  • Jogosult-e a rendőrség egy üzem szervizútján ellenőrzést tartani?
  • A munkáltatómtól kapott igazolással (miszerint még mindig ott dolgozom, még mindig jogosult vagyok a behajtásra és a 2007-es engedély visszavonásig érvényes) fellebezhetek-e jó eséllyel?
  • Amennyiben elutasítják a fellebezést, követelhetem-e a munkáltatómtól a büntetés negtérítését?

A feltöltött képek a rendőrség (vagy Közterület Felügyelet) által készített képek.

Előre is köszönöm a segítséget!

Mr. X.

joska01 # 2011.03.01. 15:44

Tisztelt autójogász!
Azt szeretném megtudni, vajon elkövettem-e az engedély nélküli vezetés szabálysértését, ha egy olyan személygépkocsiban utaztam utasként, amit egy olyan személy vezetett, akinek nem volt vezetői engedélye(semmilyen)? Arról pedig tudomásom volt, hogy aki vezeti a gépkocsit nem rendelkezik vezetői engedéllyel, de a gépkocsihoz semmilyen közöm nincs, tehát sem tulajdonosa, sem üzembentartója nem vagyok. Illetve a gépkocsit semmilyen jogcímen nem használhatom (kölcsönadásira gondolok)A történettel kapcsolatban valahol azt olvastam, hogy ilyenkor nem követtem el az engedély nélküli vezetést, ezért kiváncsi vagyok elkövettem-e szabálysértést?

rottenn # 2011.03.06. 20:49

jogosítvány nélküli vezetésért mennyi pénzbírságra számíthatok?

guba # 2011.03.07. 07:57

Joska, nem követtél el szabálysértést.

bigben # 2011.03.17. 00:03

Kedves fórumozók!
Szeretném kikérni a véleményeteket,segítségeteket.
A következő történt a párommal idén januárban:
Egy lámpás kereszteződésnél balra fordult,és kanyarodás közben keresztezte a villamos síneket, melyek oldalra kissé megdobták az autót és emiatt a szemben lévő villanyoszlopnak csapódott a kocsi orra. Őt kórházba szállították mivel beverte a fejét a kormányba(de nem lett baja szerencsére).A közelben voltam ő maga hívott fel hogy menjek oda, mire odaértem a rendőrök helyszíneltek.A biztonsági öve be volt kötve,téli gumi volt az autón,nem ivott(szonda -),az oszlopban kár nem keletkezet,nem hajtott gyorsan(max 20-30)és még a forgalmat sem akadályozta az autó miután ott maradt.
Ennek ellenére ma mégis kaptunk egy határozatot melyben 15.000 Ft szabálysértési bírságot szabtak ki rá. Kérdezem én miért is? Az út síkos volt(havas eső), erről ő tehet?Nem elég a 200.000Ft-os javítási költség meg az ijedtsége?Ráadásul fél éve van jogsija soha nem sértett meg senkit és semmit. Milyen jogon követelnek bármit tőle? Az indoklás az, hogy nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett ill. nem volt olyan körülmény mely a vezetést akadályozhatta.NEVETSÉGES...Mit lehet ezzel kezdeni?

ancsi6 # 2011.03.27. 23:23

Sziasztok!

A napokban balesetem volt.
Behajtottam egy kereszteződésbe(lámpás, de ki voltak kapcsolva) nem adtam meg az elsőbbséget és belementem egy furgon hátuljába.Nem volt olyan nagy a koccanás,de nagyon megijedtem, mert még sohasem történt velem ilyen, nem tudtam mit csináljak és sajnálatos módon elhagytam a helyszínt. Amikor nagyjából lehiggadtam kb 30-40 perc múlva visszamentem, de már nem volt ott senki.
Másnap bementem a rendőrségre, vallomást tettem és beismertem mindent. Megkérdeztem, hogy mire számíthatok és a hölgy aki rögzítette a vallomásom, azt mondta némi utánajárással, hogy a már megtörtént feljelentésből kiderült, hogy személyi sérülés nem történt, ezért csak szabálysértési eljárás indul ellenem,ami pénzbírsággal plusz pár pont levonással jár..
Kérdéseim a következők lennének az üggyel kapcsolatban:

  1. Hogyan fogom tudni rendezni a sértett kárát? Ez hogy fog működni? Esetleg bele tudok-e nézni a jegyzőkönyvbe?
  2. Milyen anyagi büntetésre számíthatok? Emellett valóban megúszom büntetőpontokkal, ahogy az előadó hölgy mondta, vagy bevonják a jogosítványomat is?

Köszönettel,
Ancsi

gerilege # 2011.03.28. 07:51

bigben, az őszinte véleményemet mondom, és ez nem az lesz, amire valószínűleg számítasz. A leírtak alapján, a helyszín ismerete nélkül úgy gondolom, hogy a 15e Forint méltányos, és szerencse, hogy például nem volt az oszlopnál járókelő és nem történt nagyobb baj. Azt, hogy nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességét, nehéz vitatni akkor, amikor lényegében annyi történt, hogy csúszós úton kanyarodás közben elveszítette az uralmát a jármű fölött. Túl kell lépni rajta, valószínűleg az ijedtségnek és a tapasztalatnak nagyobb visszatartó ereje lesz, mint ennek a büntetésnek, és jobban fog majd a párja figyelni csúszós úton a villamossíneket keresztezve, de azzal együtt a bírság egyáltalán nem nevetséges.

ancsi6 1. Mivel a károsult már Ön előtt járt a rendőrségen, biztos lehet benne, hogy fogja tudni rendezni a kárt, meg fogják találni. 2. A leírtak alapján, különösen ha semmi szabálysértési előélete nem volt még, akkor egyáltalán nem tartom valószínűnek, hogy elveszik a jogosítványát.
Figyelembe fogják venni a társadalmi szempontból rendkívül pozitív tényt, hogy utólag bement a rendőrségre, sajnos nagyon sokan nem tesznek így.

ancsi6 # 2011.03.28. 10:41

gerilege

Sajnos volt már egy gyorshajtásom 1,5-2 évvel ezelőtt (autópályán 80-as tábla volt és 96tal mentem).Így elvehetik?
Akkor most a biztosítom fogja rendezni a másik fél kárát? Nekem nem kell felvennem a kapcsolatot a biztosítommal sem?
Kb milyen összegű pénzbírságra számíthatok?

üdv
A

gerilege # 2011.03.28. 12:11

Tudni kellene, hogy mekkora koccanás volt, és hogyan történt. Két dolog van itt, az egyik, hogy nem állt meg a helyszínen, a másik maga a baleset. Nem akarok nyilvános fórumon mások számára tippeket adni, de ha az Ön számára világos volt, hogy nem történhetett személyi sérülés, például már majdnem elhaladt a másik autó a kereszteződésben, és éppen csak még nekikoccant a hátának, akkor - miután Ön valószínűleg elismerte, hogy észlelte a balesetet, csak nem állt meg - akkor nem valósította meg a cserbenhagyás vétségét, hanem marad a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének szabálysértése. Viszont ha ez egy komolyabb ütközés volt, akkor nem kizárható, hogy büntetőeljárás is van, vagy lesz még akkor is, ha nincs személyi sérülés, ez esetben ajánlott ügyvédhez fordulni és nem nyilvános fórumon kérdezni.
Magának a balesetnek a megítélése megint attól függ, hogy hogyan sértette meg az elsőbbség szabályait, például egy elhaladó autónak nekihajtva maximum 50 ezer, és nem vehetik el a jogosítványt, ha viszont egy másik autó elé hajt, és annak vezetőjét hirtelen fékezésre vagy irányváltoztatásra kényszeríti, akkor maximum 100 ezer, és elvehetik a jogosítványt. Az elsőbbség meg nem adása külön nevesített szabálysértés, és magasabb a bírság.

A biztosítójához menjen be, és jelentse be a károkozást.

ancsi6 # 2011.03.28. 13:16

gerilege

Köszönöm a kimerítő választ.

csenomano # 2011.03.28. 20:27

üdv

Egy hónapja volt egy balesetem.Nem adtam meg az elsőbbséget egy kis utcában és oldalról nekem jött egy másik autó. Személyi sérülés nem volt, az autók is hazagurultak, betétlap kitöltve rendőri intézkedés nemvolt. Másnap aztán mégis feljelentett a sértett. Jött a levél: 50e FT és 3 hónap eltiltás. Nem sok ez egy kicsit? Ez az első ilyen esetem. Megírtam a fellebbezést, van rá esély, hogy legalább az eltiltást törlik??
Előre is köszönöm.

wladimir # 2011.03.28. 21:44

tisztelt fórum

Tavaj szeptemberben megfordultam a záróvonalon,20ezerre megbüntettek,jogosan.
Kocsim ellopták,benne volt a csekk.De a mai napig nem küldtek másikat.
Az lenne a kérdésem,hogy az uj szabájsértési törvény miatt,igazoltatásnál számíthatok e valami durva eljárásra,(őrizetbevétel)?
Vagy semmi komoly,és ha eszükbe jutok,küldenek csekket?

pepe100 # 2011.04.09. 17:07

Sziasztok,

Adott egy egyirányú kis mellékutca, jobboldalon megállni tilos, de áll egy autó, az út szélessége nincs 5,5m. A baloldalon álltam meg, félig a járdán, kb. 3 perc időtartamra, amíg kiszállnak a kocsimból. (a megállásra baloldalon semmi megengedő tábla nincs) Köztem és a jobboldalon szabálytalanul álló kocsi között egy autó simán, egy busz pedig csak nehézkesen, de elfért (volna). Erre tanúim vannak, akik a kocsiból már kiszállva közelről látták a méreteket..

Ellenben az érkező busz félpercig (!) tartó dudával jelezte nemtetszését (az első mp után indítottam a motort és továbbgurultam, hogy még jobban elférjen), majd miután már elhaladt mellettem megállt, kiszállt, és lefényképezett, mondván, hogy majd a rendőrség...

Kérdés, megvalósíthat-e egy ugyanolyan szabálysértést, mint én (ő is ugyanúgy megállt a megállni tilosban) azért, hogy dokumentáljon egy másikat? Valamint magánindítványként lesz-e esélye (egyáltalán kell-e neki) bizonyítani az igazát, amikor ő egyedül volt (+ egy fénykép, amin vszínűleg az is látható, hogy a busz elfér mellettem), mi pedig hárman. Vagy én is csak annyit csinálhatok, hogy feljelentem, és akkor mindkettőnket büntetnek?
Mi a legtöbb amit ki lehet hozni az adott helyzetből, ha tényleg történik feljelentés?

Kösz a válaszokat,
P.

TéPé2011 # 2011.04.11. 10:06

Sziasztok!

Jogosan büntetnek meg engem is kisebb fokú szabs miatt, mint az szgk. tulaját, ha nem én vezettem az autót, de nem volt felragasztva regisztrációs matrica? (Megvolt, csak nem a helyszínen, mert a szélvédőcsere miatt még nem lett felragasztva.) Aki vezette az autót, ő is kapott bírságot. Természetesen a forgalmit elvették, teljesen jogosan, ezt nem is vitatom.

kikka06 # 2011.04.19. 09:32

Tisztelt Válaszoló! közlekedési szabálysértés miatt feljelentettek, szakadó esőbe 25-30km/h val közlekedtem,nem vettem észre a gyalogost,és könnyű sérülést szenvedett. mire számíthatok? 10 éve van jogosítványom,nem volt ez idő alatt semmi. és még egy kérdésem lenne: a mamámat halálra gázolta egy motoros 30-as táblánál 130-al.nem kapott semmit a mamám a zebra felénél tartott,de azt mondták ő a hibás,mert 7km/h val közlekedett????????van ilyen??

Gabicsek # 2011.04.19. 19:07

Szerintem ha nem zebrán ütötted el, talán megúszod egy pénbírsággal, ha zebrán, akkor a jogsit is bevonhatják. De hát sajnos jósok nem vagyunk. Szabálysértési törvényből dolgoznak.

Kymke # 2011.04.23. 21:11

Sziasztok!
Feljelentettek hogy beletolattam egy autóba, mikor megtudtam nem tudtam bemenni a rendőrségre dolgoznom kellett menni, másnap rögtön magamtól ott kezdtem, Direkt autóval mentem, elmondtam hogy jártam abban a parkolóban aznap háromszor, de egyszer sem észleltem hogy beletolattam volna valamibe , tolattam már korlátnak, kőnek és patkáztam már meg autót így tudom hogy dob rajta egyet úgy gondolom éreztem volna, meg ha sumákolni akarnák szerintem nem parkolnák pár nappal később az autó mellet.Régebbi sérülések vannak az autón így kicsit félek mert azokat lefényképezték ugye, mértek magasságot hogy egyezik-e. Én semmit nem éreztem így mondtam is hogy nem ismerem el mert nem észleltem. Ha esetleg rám bízonyítanák mire kell számítanom.A rendőrségen az mondták ez szabálysértés lenne, nem bűncselekmény és hogy pénzbírság illetve a kötelező 2 bónussal esik vissza, kb szerintetek mennyi a pénzbírság? Valami amit még tehetek? Ha érezném hogy belemegyek valakibe lenne bennem betyár becsület.

monalisa1 # 2011.04.25. 17:31

Vélem a pénzbírság összege a sérülés (= károkozás) nagyságával lesz arányos., összeget mondan nem tudok mert nem értek hozzá, de pár tízezer forinttal valószínűleg megúszható. Persze azt tudni kell, hogy a biztosítási szakértő meg tud különböztetni friss sérülést ill. előzőekről már meglévő behorpadást, festékhiányt stb.

Beszélj az illetővel és ha úgy látod tényleg okozhattad "azt", ha netán zsebből tudnád állni a helyrehozatalt, akkor inkább fizess, mert a kötelező bonusának visszasorolása adott esetben - hosszútávon többe kerülhet...

Mondjuk állapodjatok meg egy reális (= szerény) összegben, vagyis nehogy az egész karosszéria esetleges időszerű javítását rajtad akarja nyerészkedni...

monaLuis
laikus hozzászóló