Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


gerbera317 # 2013.08.13. 11:24

És mi az a "nyomós indok", ami miatt mindketten megléptetek a helyszínről? Netán ittasak voltatok te is, ő is?

acridity # 2013.08.13. 08:19

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Már egy ideje húzódik az ügy.
Ez év elején x helyen nekem tolattak,majd nyomós indok miatt a helyszínt elhagyta a másik fél és én is.
Fénykép készült az esetről,ezt elküldtem a rendőrségnek,majd az kiküldött nekem egy 30ezres csekket,hogy mindketten hibásak vagyunk.
Kifogást nyújtottam be, a meghallgatást követően törölték a 30 ezres bírságot és figyelmeztetésben részesítettek.
Na most ha ismét kifogást nyújtok be akkor megy a bíróságra az ügy, aki iratok???? alapján dönt.
Megváltoztatható e a határozat az én terhemre, vagy a bíróság azt csak helyben hagyhatja, illetve számomra kedvezően megváltoztathatja?
Továbbra sem érzem magam vétkesnek,hiszen ha én megyek neki valaminek,akkor nem az oldalam horpad ott és úgy,ahogy jelenleg a kocsi össze van törve.
Az autó szerelő szerint minimum 200ezer lesz a javítás.
Ha meggebedek se tudok ennyit összespórolni.
Köszi a válaszokat előre is.

gerbera317 # 2013.08.13. 07:55

Helyszíni bírságról van szó

Jah. Hát akkor nem kellett volna elismerni. Akkor nincs tovább.

Viszont a rendőrnek továbbra is alá lehet tenni, az okirati bízonyítékokat pedig a saját intézkedése szolgáltatja. És nem látom be, miért sokalltam volna el ezzel az ötlettel. A szabály az szabály, nemde?

dimenter # 2013.08.13. 03:56

@Vélemény: szia, nem közlekedési területen van, hanem a készenlétieknél, ott nem ilyen dolgokkal foglalkoznak nap mint nap, de szerinte is a panasztétel lenne a megoldás. Én csak a jogi oldaláról szerettem volna megkérdezni 1-2, a jogi (vitás) kérdésekben jártas, hozzá értő embereket.

Üdv,
Zoli

Véleményem # 2013.08.12. 19:50

gerbera317

Helyszíni bírságról van szó, nem feljelentésről. Az írásodban kicsit elsokalltál a rendőrnek hogyan tegyünk alá dolgokkal...

dimenter

Ha a testvéred tényleg rendőr és véletlenül még ezen a szakterületen is mozog, akkor pikk pakk tudnia kell válaszolni, hogy ilyen esetben mit lehet lépni, esetleg egy jó kibúvót tud e... ( tudja ha közrendes vagy közlekedési rendőr )
A fórumozás egyben oka fogyottá is válik számodra, ha a tesó rendőr és ért hozzá....

dimenter # 2013.08.12. 16:01

Köszönöm a segítséget, így fogok eljárni. Nincs semmi bajom a rendőrökkel, a saját testvérem is az (az ő bíztatására élek a panasz lehetőségével), de ez már egy kicsit túlkapás gyanús és ha én hibázom a munkahelyemen, az természetesen komoly következményeket von maga után..

Üdv,
Zoli

gerbera317 # 2013.08.12. 15:41

A KRESZ 36. § (4) csak lakott területen engedi meg a jobbról történő elhaladást. Azt volna jó tudni, hogy a feljelentés utal-e arra, hogy lakott területen kívül történt a dolog. Ha nem utal, akkor úgy kell fellebbezni, hogy kötöd az ebet a karóhoz, és azt állítod, hogy lakott területen történt a jobbról elhaladás. Innentől a hatóságnak kell bizonyítania, hogy az lakott területen kívül volt, ha pedig - jegyzőkönyvezés hiányában - nem tudja bizonyítani, akkor meg kell szüntetnie az eljárást.

Ha mégis elkaszálnak, azt csakis azzal tudják, hogy lakott területen kívül történt a dolog. Ekkor esetleg bosszút állhatsz azzal, hogy feljelented az intézkedő rendőrt közlekedési szabálysértésért, a 36. § (4) szerint. Az ugyanis azt is kiköti, hogy "lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza." Namármost, ha a zsernyák jobbról előzésre kényszerített úgy, hogy közben nem hajtottál gyorsan, akkor nyilvánvalóan szabályt szegett, mindjárt kettőt is, mert 1) lakott területen kívül nem használható folyamatos haladásra a belső sáv, 2) nem akadályozhatja a gyorsabban haladó járművek közlekesését. A fellebbezésben erre a világért se hivatkozz, de ha a elkaszálnak, vágj oda keményen!

dimenter # 2013.08.12. 14:47

Sziasztok,

megtörtént, csak annyi volt a válasz, hogy a helyszínen az aláírásommal elismertem a szabálysértést, de a zöld papír, amit mellékletként kaptam a csekkhez, hiányosan, pontatlanul van kitöltve, a hivatkozott törvény elméletileg már nem létezik és helyette a KRESZ megfelelő paragrafusára kellett volna az intézkedő járőrnek hivatkoznia (szerintük)...

De írhatok egy fellebbezést az érintett megyei (nem a lakhelyemen történt az incidens) kapitányságnak és ők majd biztos kivizsgálják az ügyet.

Akkor írok nekik egy szép levelet, folyt. köv.

Üdv,
Zoli

dimenter # 2013.08.12. 07:31

Szia, olyat nem találtam rajta. A héten mindeképp bemegyek a kapitányságra, kíváncsi vagyok, hogy mit is fognak mondani az üggyel kapcsolatban.

Üdv,
Zoli

gerilege # 2013.08.12. 07:08

De valami Kresz paragrafus (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet) van rajta? Egy utánajárást megérne, hogy pontosan szerintük milyen módon sértetted meg az előzés szabályait.

dimenter # 2013.08.08. 13:32

Szabs.Tv 218§, Előzési szabály megsértése, jobbról előzött.

gerilege # 2013.08.08. 13:15

És konkrétan miért büntetett meg végül?

dimenter # 2013.08.08. 08:02

Sziasztok,

köszönöm szépen a hozzászólásokat. Őszintén szólva nem nagyon emlékszem rá, hogy lakott területen kívül vagy belül történt (táblán belül vagy kívül, épp a határán járhattam)az eset, annyira meglepődtem, amikor elhaladva a civil kocsi mellett megszólalt a sziréna, de az biztos, hogy a csekk mellékleteként kapott zöld papíron Tiszaújváros, Debreceni út szerepel, ami egy rendőr ismerősöm szerint egyértelműen azt igazolja, hogy belül történt a dolog és tegyek panaszt a Megyei Rendőrkapitányságon az üggyel kapcsolatban.

Nem az a 10.000 Ft (bár az sem kevés), hanem inkább a 6 pont, ami zavar ebben az esetben, főleg úgy, hogy az intézkedő rendőr telefonos segítséget kért (egyedül volt), mert nem tudta, hogy miért és mennyire büntessen meg....

Vélemény? Szerintet érdemes panasszal élnem?

Köszi és üdv,
Zoli

gerilege # 2013.08.07. 15:46

A belső sávból a külső sávba kimenni, és mellette elmenni nem szabad.
Lakott területen kívül a Kresz azt a (gyakorlatban leginkább csak dugóban előforduló) esetet engedi meg, ha folyamatosan haladsz a külső sávban, ő pedig folyamatosan a belsőben, akkor el lehet mellette haladni, kivéve zebra előtt.

Véleményem # 2013.08.07. 13:49

Abból a sávból nem lehet előzést végrehajtani.

dimenter # 2013.08.07. 11:15

Sziasztok,

a segítségeteket szeretném kérni az ügyben, hogy lakott területen kívül, párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten el lehet-e haladni jobbról, az úttest bal oldalán közlekedő autó mellett, ha nincs előzést tiltó tábla?

Lakott területen belül igen, azt meg is találtam a KRESZ-ben, de a lakott területen kívüli verzióra sajnos nem bukkantam rá.

Válaszotokat előre is köszönöm,
Zoli

zoolio # 2013.08.06. 12:24

Sziasztok!
Következö a kérdésem. Idém márciusban szabálytalan parkolás közben lebilincselték az általam kölcsönkért autot amit vezettem.
A Közterületeseknek 15e ft. levételt fizettem a bilincsért, de közben mint kiderült, fel is jelentettek, ami plusz 50e forint, vagy 60 óra közmunka, vagy 10 nap letöltendö büntetés.

Ma hozta a levelet a postás (Külföld) és tértivevényes levelet adott át, amiröl véleményem szerint az igazoló szelvényt (rózsaszinü papir) nem vette le, hanem a levélen hagyta(szerintem fogalma sem volt, hogy mit kell vele csinálni) Igy most hivatalosan kézbesitve van a levél vagy sem? Ráadásul nem is én vettem át, hanem egy lakotárs, a postás elektromos kütyüjén irta alá az átvételt. a levél kelte elég régi, mikor tol válik a benne levö határozat jogerössé? Mikortol számit a 30 napos befizetési határidö? Lehet ez ellen egyáltalán valamit tenni?

Köszönettel,
Zoltan

peterpen # 2013.07.28. 19:42

Köszönöm,sajnos ezzel nem segítettél túl sokat,ennyit meg tudtam már.. Azt hittem valaki volt már ilyen vagy hasonló helyzetben.. Azért köszönöm :D Ha esetleg valaki valamit tudna segíteni meg köszönném,ha meg esetleg meg jönnek a papírok a feljelentésről meg osztom veletek hátha valaki még így járna .

Véleményem # 2013.07.23. 21:23

peterpen

Elég sajátosan egyedien jártak el az írásod alapján. Vagy így volt, vagy sok volt a félre értés. Lényegében feljelentettek egy halom KRESZ szabályszegés miatt. A bírság összegét nem tudják, nem ők szabják ki, de nem lesz kevés...
Majd értesítenek.

peterpen # 2013.07.22. 19:00

Jó napot, Elmondanám mi történt velem 2 napja és első sorban ara lennék kíváncsi hogy minek minősül ,hogy minden szabályos volt-e és hogy mit kaphatok ezért.

Szombat dél után,földes útról lehajtva egy ,minden féle papírok nélküli átépített terep járóval jogosítvány nélkül,át akartam hajtani a falumon belüli köz úton,utána fojtattam volna az utat földesen. Mielőtt át hajtottam volna balról észre vettem,hogy közeledik egy rendőr autó ere elkezdtem vissza felé tolatni a rendőr autó utánam fordult és kb 30-40 métert jött utánam semmilyen jelzést nem használva,dudáltak csak én előre néztem és mutatta a rendőr aki az anyós ülésen ült,hogy csak nyugodtan mennyek tovább és elkezdtek meg fordulni ere én meg álltam és ismét mutatta hogy menyek.Meg fordultak és elmentek utána én tovább haladtam a tervezett úton a közúton áthaladva és földes úton elmentem haza. Akkor oda jöttek a rendőrök a házhoz és mondták a magukét,hogy tudják,hogy én voltam és feljelentést fognak tenni és kb 400 ezer forintra számítsak és közben olyanokat is rám fogtak hogy fát lopkodok,aztán közben a rendőr mondta,hogy mutassam meg a gépjárművet és már indult is a kapu felé,be engedtem mind kettőt és még egy barátomat is a kapun,hátra jöttek a hátsó udvarba mert ott volt az autó,fel kellett nyitnom a motorház tetőt,le fényképezték a motorját a műszer falat és oldalról az autót aztán elmentek.Annyit mondtak,hogy majd jön a papír... Röviden ennyi. Igazából se köpni se nyelni nem tudtam mert nem tudtam milyen eljárás ez ..

thomas147321 # 2013.07.12. 17:05

Szegeden 30 as táblánál, védett úton kerékpárral haladtam.Megelőzött egy teherautó, és mivel nem ment gyorsabban 30-nál ezért tartottam vele a tempót.Fél perccel később mögém ért egy rendőr autó, és megállította a teherautót és engem.A teherautó sofőrjét szondáztatták,majd elengedték.Engem igazoltattak, és meg akartak bírságolni, mert nem tartottam be szerintük a követési távolságot.Kiállították a papírt a legenyhébb mértékű bírságról, de én nem ismertem el a szabálysértést, mivel úgy éreztem megfelelő távolságra voltam a teherautótól ahhoz, hogy meg tudjak állni ha szükséges.(Feljelentett a rendőr, aki 100m-re lakik tőlem.Évekkel ezelőtt rendszeresen beszéltünk a buszon, minden reggel egy busszal jártunk iskolába stb stb.)Felháborodásomra közölte, az autója be van kamerázva, gps van beszerelve, és kiadták nekik ,hogy meg kell regulázzák a kerékpárosokat. Mi várható ebben az esetben? Mit tehetek,hogy megvédjem az igazam?

vaterka # 2013.07.11. 14:39

Kedves Fórumozók,

A tegnapi napon az V. kerületben parkoltam a vásárcsarnok előtt. Mikor visszaérkeztem az autómhoz egy 10.000 Ft-os közterületi bírságot találtam a szélvédőmön, ami meglepett, hiszen parkolójegyet is vettem és körbenézve tábla nem tiltotta a parkolást. Betudtam annak, hogy bizonyára ők jobban tudják, ha büntetnek. Sajnos olyan macskakaparás van a büntető cédulán, hogy nem tudom elolvasni az indoklást, de valamiféle évszámok és paragrafusok rajzolódnak ki, tehát vélhetően megsértettem valamiféle önkormányzati rendeletet. Érdekes módon mindkét oldalamon parkoltak ugyanúgy járművek, akik azonban nem kaptak büntetést.

Nem a felelősségem szeretném kutatni, a kérdésem arra irányulna, hogy az én szempontomból mi a legjobb teendő, elkerülhető-e a kérdéses büntetés megfizetése. A büntetett autó egy menetlevéllel rendelkező tehergépkocsiként vizsgáztatott kétüléses személygépjármű, amely X cég tulajdona. X cégtől bérli Y cég operatív lízingben, melynek dolgozója vagyok és ez a cég az üzembentartó tudomásom szerint. A büntetési cédulán az áll, hogy ha 30 napon belül nem fizetek, szabálysértési eljárást kezdeményeznek a rendőrségen.

Sajnos meglehetősen kezdő vagyok, soha nem kaptam még ilyen bírságot, ezért kérném szíves megtisztelő válaszotok, hogyan érdemes cselekednem.

Köszönöm

Véleményem # 2013.06.18. 10:11

FM(ZS)

Szerintem ez nincsen elévülve. A kocsi tulajt vagy üzembentartót időben értesítették valószínű. Ha gyorshajtásról van szó akkor ilyen céges autónál hosszabb az átfutási idő mire az illető aki gyakorlatilag elkövette tudomást szerez róla. Egy cég vagy lizinges sem vállalja be mások helyett a bírság megfizetését tehát az alkalmazotton fogják így vagy úgy behajtani. Ha gyors hajtás történt akkor kérd ki a közig bírság alapján a fényképeket.
Ha más jellegű ahogy írod egy idézés akkor meg jelenj meg az idézésen és megtudsz mindent...

FM(ZS) # 2013.06.16. 11:25

Tisztelt Jogi főrum,

A cég akiknek dolgozok és akik egy lízing cégen keresztül biztosítják a gépkocsi használatot június elején kapott egy felszólítást,hogy valamikor februárban a gépkocsi amit vezetek kisebb szabálysértést követett el. Sem fénykép sem pedig a szabálysértés megnevezése nem szerepelt az idézésben. Tudni szeretném,hogy ez nem évült-e el mert az eset több mint 3 hónapja történt? Elévülés mint a gyorshajtás ha nem értesítik róla az elkövetőt 60 napon belül. Előre is köszönöm válaszukat.

Véleményem # 2013.06.08. 22:44

kalaszka

nincs fellebbezésnek értelme.
nem tudni pontosan mire büntetett meg, de ha helyszíni bírság volt akkor az 5-50 ezer között lehet, ha nem fix bírságos.
Bár a topic feljelentésről szól...