Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


sunny88 # 2009.07.27. 13:04

van b kategoriás engedélyem már 4 éve nincs semmi szabálysértésem!!ezt figyelembe veszik?nekem a betegségem miatt folyamatos korházi controlokra kell járnom sajnos ezért lenne fontos megtartani!!jah és a pénzbüntetésbe figyelembe veszik h nincs jövedelmem mert egyetemista vok?

Egyjogász # 2009.07.27. 13:25

"egész biztosan 1 – 10 évig eltiltanak a vezetéstől,"

"Vélhetően nem tudsz tenni semmit az 1 évnél rövidebb eltiltás érdekében, mert a rendőr a jelentésben vélhetően felsorolt elkövetett nem kevés szabálysértést."

Monalisa, miért riogatod szerencsétlent?

Szabálysértés esetén maximum egy év az eltiltás, az 1-10 év eltiltás akkor van, ha bűncselekményt követett el.

10 évre meg ott is csak a legdurvább esetekben tiltanak el valakit, pl. részegen halálra gázol egy gyalogost.

Azt meg miből gondolod a tényállás pontos ismeretének hiányában, hogy a szabs. eljárásban rögtön ráverik a legsúlyosabb büntetést?

sunny88 # 2009.07.27. 13:30

uhh végre valaki aki nemcsak igen rossz hirt közöl!!esetleg valami ötlet h tudom megtartani a b-s jogsim h csak az a1 et vegyék el?

monalisa1 # 2009.07.27. 14:08

Érvényes forgalmi engedély és rendszám nélkül, valamint jelentős sebességtúllépés miközben a rendőr elől próbált meglépni, szóval mindez halmazatilag...

A "B" kat vezetői engedélyedet próbáld menteni - esetleges munkavégzéshez a jogosítvány -, vagyis kérd, hogy csak a motorra tiltsanak el. (Ebben az esetben nagy szerencséd lenne, egyben az utótanfolyamot sem kell elvégezni.)

monalisa1 # 2009.07.27. 14:10

Javítva: a munkavégzés helyett a rendszeres orvoshoz járás végett szükséges a B kat vezetői engedély. (Az egészségi állapotodról csatolj be orvosi igazolást.)

Minden jót!...

boxer001 # 2009.08.12. 08:40

Üdv Mindenkinek!
Biztos volt már szó róla,de azt tudom,hogy mostanság sok szabály..stb változott,és már nem igazaodok ki egyáltalán.
Következő lenne a kérdésem:
Kaptam egy levelet Brfk-tól X időpontban y helyen szabálysértést követtem el.(nem írták ugyan,de valszeg rossz helyen parkoltam..)
A szabálysértési eljárás célja,hogy kiderítsék,a szabálysértés elkövetésekor ki vezette a jármúvet.
Szokásos jogi dumák után megemlítették az Sztv.57§-t miszerint a tanúvallomást megtagadhatom,ha hozzátarozóm vezette a kocsit.

A kérdésem,hogy ha megtagadom a tanúvallomást,mert hozzátartozóm vezette,akkor mi fog történni?
Meg tudom így úszni,vagy teljesen fölösleges ezzel szórakoznom?
Ha elismerem,hogy én vezettem,akkor mi fog következni?
Nagyon köszönöm!

Vétkes # 2009.08.12. 09:03

boxer001!

Én annyit tudok nyilatkozni ez ügyben, hogy velem is megtörtént hasonló eset. Tehát, jogi utat meg eljárást, meg szakszöveget nem tudok neked írni, csak gyakorlati tapasztalatot.
Szóval az autónkkal mi is rossz helyen parkoltunk, értsd, tilos helyen, valószínűleg forgalomtól elzárt területen, továbbá kint volt a megállni tilos tábla is. Szóval kaptunk papírt, hogy ez meg az történt és kellene az autó akkori használója, hogy kinek menjen a feljelentés. De mivel a családon belül mi 4-en vagyunk, és mi is használjuk az autót, így nem vagyunk kötelesek egymás ellen vallani, de nem is tehettünk volna, hiszen nem is emlékezett rá, hogy a papír megérkezése előtt pár hónappal ki vezette az autót. Szóval, teltek-múltak a napok, hetek, és mivel nem volt elkövető, így az ügyet lezárták.
Ez tényleg így történt, tehát gyakorlatban akkor ez volt. Nem tudom azóta változott-e a dolog, hogy teljesen mindegy ki vezette a tulajdonost büntetik-e meg, ezt nem tudom.
Ja, még egy volt ilyen esetem. Céges autóval parkoltunk rossz helyen, de ugyanígy nem tudott a rendőrség mit kezdeni a helyzettel, mert a cég alapjában véve jogi személyiség nélküli volt, és azt hiszem itt is megrekedt a dolog.

Családtagok egymás ellen nem kötelesek vallani, így szerintem a dolog abbamarad egy idő után, de azért egy jogszakértőt is kérdezz meg. Mondjuk itt. :-D

boxer001 # 2009.08.12. 10:36

Vétkes!Köszönöm a gyors reagálást!!:-))
Jó lenne,még egy hozzászólás jogban járatos kollegától,hogy most hogy alakulna a dolog,ha egy családtagra hivatkozva megtagadnám a tanúvallomást..
Előre is köszi!

ferrke # 2009.08.12. 12:24

Ha jol tudom itt áll az objektiv felelőség....Amennyiben nincs elkövető a birságot a tulajtol hajtják be..

Javitsatok ki ha tévednék........

boxer001 # 2009.08.12. 17:13

Köszi a véleményt!
Az objektív felelősségtől tartok én is.Amit nem tudok,hogy ilyen kis szabálysértésnél is él a dolog(ami nem veszélyezteti a közlekedésben résztvevőket)vagy csak pl.gyorshajtásnál alkalmazzák..:-(
Valaki esetleg még tud valami konkrétumot mondani?Várom,és köszönöm:-)

boxer001 # 2009.08.13. 08:43

Sziasztok!Valaki még esetleg nem tudja,hogy az objektív felelősség minden esetben fennáll-e?

Illetve,ha nem kívánok tanúvallomást tenni(családtag vezette indokkal)akkor milyen levelet küldjek a BRFK-nak.
Gondolom,nem azt a nyilatkotatot kell,amit csatoltak az adatszolgáltatásra törénő felhívásnál..
Vétkes!Ti milyen levelet küldtetek?

Köszi!

ferrke # 2009.08.14. 10:18

Küld vissza az adatkérőt kitöltve, aláirva. Kivéve azt hogy ki vezetett. Az indoklást ne bonyolitsd,elég az 57§-t beirni. Nekem még az ob. felelőség előtt ennyi elég volt.
Büntit kapni fogsz, pontot nem tudnak adni...

ferrke # 2009.08.14. 10:20

A csatolt nyilatkozatot küld vissza. Vigyázz, időn belül küldjed!!!

ferrke # 2009.08.14. 10:22

A nyilatkozatot kell visszaküldeni. Vigyázz a határidőre.

boxer001 # 2009.08.15. 06:28

Köszi,Ferrke!

ferrke # 2009.08.17. 10:11

TTalán igy tisztul a kép:
http://totalcar.hu/…/kozigbirsag

boxer001 # 2009.08.17. 20:02

Mmmm..értem,köszönöm az infót mégegyszer:-)
Akkor ebből bírság lesz:-(

beata78 # 2009.08.19. 07:21

Tisztelt fórumozók,

12 éve van jogosítványom, 1 éve saját autóm, júliusban elkaptak gyorshajtásért, max. 70-es táblánál 94-nel mentem. Most folyik a közigazgatási eljárás, várom a határozatot.

Abszolút nem vagyok képben, annak ellenére, hogy ez gondolom mindennapos eset, kérdésem az, hogy az erkölcsi bizonyítványba bekerül-e ez az eset, tehát "tiszta" maradok-e, illetve ha jól tudom, 30 000 Ft és 3 pont a büntetés-ezt gondolom nem lehet lecsökkenti sehogy. Hány pontnál veszik el a jogosítványt?

Tehát várjak a határozatra, ill. mit csináljak ha 60 napon belül nem küldik a határozatot?

Válaszukat köszönöm előre is.
Minden jót!

beata78 # 2009.08.19. 07:31

illetve még az a kérdésem, ha esetleg külföldön fényképezték le az autót gyorshajtásért (most voltunk Lengyeloban syolvákián és cseho-on keresztül), akkor elére-e az ottani hatóságok keze Magyarországra? Indíthatnak-e eljárást a hatóságok ellenem?

ha rendőr állít le gyorshajtásért, (falu határában 50 helyett 63nal mentem)és szab ki pénzbüntetést de nem beszél a pontokról, akkor nem kap az ember büntetőpontokat, ugye?

köszönettel,

hasco # 2009.08.19. 13:23

Sziasztok!

2008. év elején párom kamionnal lement az 1-es főútra az M1-ről Bicskénél és a rendőr megbüntette 10ezerre. Be is lett fizetve a csekk, igaz nem 30 napon belül, hanem 45 nap múlva.
Időközben más városba költöztünk.A "régi" polgármesteri hivatalhoz lejelentett új lakcím ellenére is a régire küldik a leveleket, amit nem mindig kapunk meg. Így a teljesítményadóról befizetendőt sem. 2009. elején a "régi" polg.mesteri hivataltól jött levél az adóbehajtó csoporttól, hogy adótartozás van 26200 ft és a kocsit kivonják a forgalomból,vigyük be leadni a rendszámot,stb.Az, hogy miből keletkezett az összeg,nem volt részletezve.(még jó, hogy a régi címünkön lakók értesítettek,hogy levél jött)
Természetesen rögtön be lett fizetve az összes és kísérő levélben ismételten jeleztük, hogy levelezési és egyben állandó lakcímünket is írják már át rendszerükben, ami a mai napig nem történt meg. Ezután kiküldtek még 4000ft hátralékot.(persze a régi címre)
Elkezdtem utánanézni az összegeknek és rájöttem, hogy 16200ft a teljesítményadó és 10000ft valami más. Az egész összeget a saját autónkra terhelték, mivel a kocsi a párom nevén van. A kamion a munkahelyéé. Persze Ő követte el a szabálysértést, ezt nem is vitatom, csak ha már egyszer befizettük az összeget, akkor miért követelték tőlünk hónapokkal később?
Azt tudom, hogy a rendőrség átadja a határidőig be nem fizetettek nevét a helyileg illetékes polginak, de azt már nem jelzik nekik, hogy időközben be lett fizetve?
A polgi milyen jogon foglalta volna le 10eft miatt a másfél millás autónkat? Ráadásul miután Ők beszedték a 10ezret és a rendőrséggel konzultáltak, nem illene visszajelezniük,hogy bocs, de duplán lett beszedve, tehát jogtalanul fenyegetőztünk? Kérhetem-e a 4000 ft hátralék eltörlését (persze ezt is befizettem),mert jogtalanul fizettették meg velem a 2. 10ezret?
Természetesen a második 10ezret is visszakövetelem...erre valami használati kamat? Vagy ingyen tartottam náluk a pénzemet?

monalisa1 # 2009.08.19. 16:28

beata78

Közlekedési szabálysértés nem büncselekmény ami után folt kerülne az erkölcsibe.

Az hogy 60 nap lesz-e vagy netán annál több (...) szóval legvégső esetben 180 nap után elévül az eset.

Valamikor 18 pont után ugrott a jogsi, most lehet hogy 14 ill. 12 büntetőpont után már - után kellene néznem...

A pénzbüntetéshez nem automatikusan jár büntetőpont, ez függ a közlekedési előélettől is.

A külföldön elkövetett szabálysértés most már "utolérheti" az elkövetőt., kap majd egy csekket amit aztán vagy befizet vagy nem... (Ha nem, akkor x évig nem tanácsos adott országban őneki autót vezetni, mert akár egy rutinellenőrzéskor is előjöhet hogy előzőekről sáros még...)

Akár itthon akár külföldön, ha a rendőr megállít gyorshajtásért akkor legtöbb esetben helyszini
bírságolás történik: csekk és azt kell befizetni: Ezzel el is van zárva az ügy.

Külön írom: olvastam már, hogy Szlovákiában a rendőr addig nem engedte tovább a magyar autóst míg a legközelebbi helyiség postáján a csekket be nem fizette - tutira akart menni a rendőr. (Arra a kérdésre, hogy mi van akkor ha nincs nála elegendő kp. vagy netán éjszaka van és zárva a posta, nos oldják meg ők a problémát.)

A magyar rendszám amúgy "szúrja a szemét" a szlovák rendőrnek - saját tapasztalás.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.08.19. 16:38

hasco

Szerintem szánj rá egy napot és próbáld személyesen tisztázni a dolgot az önkormányzat adócsoportjánál, mert a levelek ki tudja még meddig mehetnek ide-oda - és amoda dolga végezetlenül. (Saját tapasztalásod, hogy a jobb kéz nem tudja mit csínál a bal.) Ha túlfizetés van, utóbb csak vissza kell hogy utalják az összeget. Egyúttal végre a jelenlegi lakcím is helyesen lesz adminisztrálva.

"Lisa"
laikus hozzászóló

hasco # 2009.08.20. 20:48

monalisa1

Nem az volt a kérdés,hogy személyesen mászkáljak el a nem közelben lévő volt lakcímem szerint illetékes polgármesteri hivatalba. Jobb ha tudod, a szó elszáll alap működik, ezért minden dolgot írásban kell bejelenteni és a legjobb ajánlottan feladni a levelet! Ezt ugyanis nem tudják letagadni!Személyes tapasztalat. Ráaadásul minden levél, amit küldenek a kezemben bizonyító erejű irat. A túlfizetés hivatalból történő visszaküldése meg egyenesen nevetségesen hangzik. Mikor hallottál már olyan esetről, hogy észrevették a túlfizetést és jószántukból visszaküldtek pénzt?

sunny88 # 2009.08.29. 11:06

üdv!ugy néz ki továbbküldék az ügyem a birósághoz!!(

Érvényes forgalmi engedély és rendszám nélkül, valamint jelentős sebességtúllépés miközben a rendőr elől próbált meglépni, szóval mindez halmazatilag…

A „B“ kat vezetői engedélyedet próbáld menteni – esetleges munkavégzéshez a jogosítvány -, vagyis kérd, hogy csak a motorra tiltsanak el. (Ebben az esetben nagy szerencséd lenne, egyben az utótanfolyamot sem kell elvégezni.)
Ez hogyan zajlik?ügyvédre nincs pénzem!kivan jelen a bironál ilyenkor vagy hogyan tudom kérni a bkat megtartását a betegségem miatt?irjatok üdv!

bagincs # 2009.10.14. 14:55

Üdvözlet!

Pár kérdésem lenne egy üggyel kapcsolatban:
Egy lakótelepi parkolóban parkoltam, ahol megbüntettek a közteresek 2009.09.01-én. Mint utóbb kiderült, engedélyköteles parkoló (kieg.tábla a P alatt) volt.
A csekket küldték, de nem tudtam átvenni, mivel 3 hétig nem tartózkodtam itthon. Mire hazaértem, már a rendőrség szab.sértési hatósága küldte az ukázt (amit 2009.10.14-én vettem át), hogy feljelentettek.

Kérdés:
Az engedély nélküli parkolást elismerem. Van-e arra mód, hogy az eredeti közteres bírságot fizessem (5 ezer) ki a szabálysértés (min.30 ezer) helyett?
Csak egy értesítőt küldött a közter. felügyelet, kb 09.06-án, amit nem tudtam átvenni.

Előre is köszönöm.