a következő helyzetre keresek megoldást: párom osztrák állampolgár, jelenleg kínában dolgozik, évente háromszor jön magyarországra. én magyar állampolgár vayok, bejegyzett magyar lakcímmel. a párom nevén levő osztrák rendszámú autót (egy 6 éves peugeot 307 sw), amelyre ő az ausztiai szabályok szerint fizeti a adót s egyéb járulékokat, távollétében én használom, elsősorban a repülőtéri utakra, amikor is a érte megyek a repülőtérre, vagy oda szállítom őt, a saját autójával. természetesen távollétében saját céljaimra is használom az autót. attól tartok, ha ha rogán-féle törvénytervezetet elfogadják, vadászni fognak rám (rendőrség, adóhatóság), holott párom valószínűleg a magyarországinál is magasabb adókat és járulákokat fizet az autó után ausztriában, tehát szó sincs adóelkerülésről. kérdezem a szakértőt, hogy milyen megoldást javasol a helyzet megoldására. további kérdésem, hogy osztrák állampolgár (természetes személy) lehet-e tulajdonosa magyar rendszámú autónak?
a szakértői választ előre is nagyon köszönöm.
osztrák rendszám
Szerintem az a tulajdonost vizsgálják, nem a sofőrt.
A tulajdonos meg osztrák állampolgár.
a törvényjavaslat úgy szól, hogy hogy az állandó magyarországi lakhellyel rendelkezők ne járhassanak külföldi rendszámú autóval. ez rám sajnos vonatkozik, még akkor is, ha a tulajdonos osztrák és az adókat ausztriában fizeti. lehet hogy, a (leendő) törvény betűje, és nem a szelleme alapján fognak rám vadászni, de ez nem nyugtat meg... köszi a véleményt.
Tisztelt "hean"!
Törvényjavaslat az, amit az Országgyúlésbe az arra jogosult benyújtott és az Országgyúlés Hivatala nyilvántartásba vett. A "rogánelképzelés" nem törvényjavaslat csak ötletelgetés, amit rábeszélt az új autókat forgalmazó lobbi. Egy belügy miniszteri rendelet mai is előírja, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkező személy Magyarországon használt gépkocsiját köteles 30 napon belül a magyar jogszabályok szerint forgalomba helyezni. Ez egy szankció nélküli norma, jogászi nyelven "lex imperfecta". A használat és tulajdonlás nem ugyanaz. Ha a párja nem rendelkezik magyarországi állandó lakóhellyel, akkor Ön minden szankció ( hátrányos jogkövetkezmény ) nélkül használhatja a gkt-t. Ez nem jelenti azt, hogy ezen szabályokat nem ismerő rendőr ne kellemetlenkedne. A jogi helyzet viszont az, amit leírtam.
dr.attika, köszönöm a felvilágosítást.
Tisztelet Mindenki!
A következő helyzetre keresek megoldást.
A cég ahol dolgozom Európa szerte rendelkezik telephelyekkel, többek között Magyarországon és Német országban is.
Van egy új munkatárs akinek a munkaszerződése szerint jár cégautó, ami elviekben meg is lenne (elérhető cégen belül) de nem itt hanem Német országban. A német rendszámmal ellátott gépkocsit az ottani telephely lízingeli (4 éves szerződés), ott lett forgalomban helyezve.
Mivel jelen pillanatban Német országban nincs szükség a gépkocsira, itt viszont igen, azért az igazgatói tanács úgy döntött a továbbiakban Magyarországon kell használni. A lízing cég nem hajlik arra, hogy a meglévő szerződést átírja más telephelyre.
Mi erre a legjobb megoldás?
Ha a jővőben adódik egy közlekedési "esemény", a német biztosítóval a kapcsolatfelvétel stb elég bonyolultan hangzik.
Elég lenne a német cégtől egy meghatalmazás a magyarországi használatra? Mire kellene még figyelni?
Köszönöm!
Tisztelt tonhal!
Egy cégautó használata nem telephelyhez kötött. Nyugodtan el lehet hozni a gépkocsit Németországból és itt lehet használni. Annyit esetleg célszerű megtenni, hogy a ténylegesen használó személyt lássák el egy munkáltatói igazolással, miszerint ő a cég alkalmazottja és jogosan használja a gépjárművet. A biztosítási esemény rendezése sem lehet gond. Gondolom nem zárta kia német biztosító a más tagállambeli használatot.
Üdvözlet mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Magyarországon az új kormány állítólag szigorít a külföldi rendszámos autók használatán.
A párom és én Ausztriában élünk, Magyarországon az okmányirodában be van jelentve, hogy 3 hónapnál tovább tartózkodunk külföldön. Ausztriában ideiglenes lakcímünk van, viszont cégünk, autókölcsönzőnk van.
Ausztriában fizetjük a tb-t, itt van TAJ kártyánk, itt fizetjük a parkolási engedélyt az autók után, ide adózunk, ide jönnek a számlák a nevünkre, szóval itt is élünk.
Amikor megalapítottuk a vállalkozást, az osztrákok felhívták a figyelmünket arra,hogy az osztrák vállalkozás csak osztrák autókat adhat ki bérbe,magyart nem. Ha van is magyar autóm, és ki szeretném adni, akkor osztrák rendszám kell rá. Ez nyomatékosították és nincs más lehetőség.
Ez szerintem logikus is.
Szoktunk Magyarországra járni, illetve magyarok is kiveszik tőlünk az autókat bérbe. Ha megállítanak Magyarországon minket vagy az ügyfeleinket, akkor leveszik a rendszámot az autóról mert van magyar magyar lakcímünk is? Mint említettem a magyar okmányirodában be van jelentve hogy 3 hónapnál tovább vagyunk külföldön.
Tudd ebben valaki segíteni? Sajnos a törvény nem eléggé tér ki a részletekre...
Várom válaszotokat!
Cs.
Üdvözlet.
Tudok segíteni. Alább megtalálja az elérhetőségemet.
Dr.Attika, köszönöm a felvilágosítást.
tonhal, Nagyon szívesen.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Magyar lakcímmel rendelkező, magyar állampolgár vagyok. Kint dolgozom Ausztriában, a családban egy autó van, a párom (osztrák állampolgár), hogy megkönnyítse a helyzetem, kölcsönadta az autóját, amely osztrák rendszámú. Azt eddig is tudtam, hogy a tulajdonos írásos rendelkezésével használhatom, eddig ebből nem is volt probléma. Viszont a minap, egyik ismerősöm felhívta a figyelmemet, hogy január 1-étől szigorítanak a törvényen, és ezt az írásos rendelkezést naponta meg kell újítani. Kérdésem, hogy pontosan hogyan is néz ki ez a törvény és, hogy mekkora a valóságalapja, amit az ismerősöm mondott? Szükségem van az autóra, napi szinten járok ki dolgozni. Esetleg munkáltatói szerződéssel és a párom meghatalmazásával tudom bizonyítani, hogy legálisan vezetem az autót? Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Barbara
Tisztelt Ügyvéd úr!!
Olvasva az alattiakat ragadok klaviatúrát!!
Nálunk pontosabban a Fiaméknál (majdnem) fordított a helyzet!
Kint dolgozik ott laknak bejelentve, Magyarországi címükről nem jelentkeztek ki, egy magyar rendszámú kiskocsival jönnek mennek aminek Ő a tulajdonosa Én pedig az üzembentartója! Hol veszélyes ill. szabálytalan ez? Itt Mo-on vagy Ausztriában??
Ha új kocsit szeretne venni mi tévő legyen? Hol vegye meg? Ezen információk tudatában mit tanácsol??
Köszönöm: hazafi
ifazah!
ha osztrák bejelentett lakcímük van, és már több mint egy hónapja tartóztkodnak az országban akkor egy rendöri ellenörzés során akár a rendszámot is levehetik, illetve bírságolhatnak!
akinek osztrák fölakcíme van annak az autóját regisztráltatni kell, osztrák rendszám, egyszer NOVA adó megfizetése stb stb...komplikált dolog!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét és véleményét szeretném kérni a következő problémára:
Párommal Ausztriában dolgozunk, párom állandó lakcímre, Én ideiglenes lakcímre vagyok bejelentve, Magyarországon Állandó lakcímünk van. Van egy Magyar rendszámos autóm, amit napi szinten használok munkába járáshoz. Elvileg az ideiglenes lakcímemmel 1 évig használhatom az autót itt. Honnan számít az egy év? Napi-heti rendszerességgel vezetek menetlevelet (Fahrtenbuch) amiben az látszik, hogy minden hétvégén hazamegyek Magyarországra. Lehet-e ebből esetleg egy rendőri intézkedés során gondom? Ha jól tudom, az 1év lejárta után haza kell utazni, majd újra vissza és onnan számít az 1év újra!? Előny-e esetleg, ha az autót átiratom pl. Édesapám nevére és Én mint kölcsönautót használom?
Válaszát köszönöm!
Üdv.:ghosei
http://www.salzburgi-magyar-koer.org/index.php?…
a lényeg talán ebben megtalálható!
Ha átiratod osztrák rendszámosra, akkor meg majd a magyar rendőr büntet meg, mert magyar állampolgárként külföldi rendszámú autót vezetsz.
Még jó, hogy hamonizálják a jogszabályokat.
Tisztelt Ügyvéd úr!
A kérdésem a következő: a párommal Ausztriában élünk. Az ő magyar rendszámú autójával jöttünk ki, már vagy egy fél éve. Bejelentett lakcímünk van. Kell e fizetnie a páromnak az autója után valamilyen díjat, ill. be kell e valahová jelentenie, hogy hosszabb távon használja itt az autót?
A másik kérdésem pedig az, hogy ha szeretnék a későbbiekben magamnak egy itteni osztrák rendszámú autót venni, akkor azzal járhatok e haza rendszeresen? Ill. akár hónapokig használhatom e az új autót otthon, ha otthon tartózkodnék?
Köszönöm a válaszát!
Tisztelt ügyvéd úr!
Ezen kérdéssel fordulok önhöz!
Ausztriába dolgozok,és magyar rendszámú autóval járok ki.Magyarországon van állandó lakcímem,és Ausztriába ideiglenes.Minden héten hazajárok.
Pár hete a helyi hatóságok elkezdték a külföldieket büntetni,és rákötelezni az Osztrák rendszámra való váltásra.
Az én tudomásom szerint,ha ideiglenes lakcímem van Ausztriába,és havonta legalább egyszer elhagyom az országot,nem vagyok köteles Ausztriára regisztrált autóval közlekedni.Ez valóba így van?
Amennyiben igen,nagyon hálás lennék érte,ha tudna erről szóló linket ajánlani,hogy kinyomtathassam,és ha aktuális,a rendőrnek megmutatni a szabályozást!
A válaszát előre is nagyon köszönöm minden kint dolgozó ember nevében!
jó napot!Ausztriában dolgozom!a magyar rendszámú autot használok!kérdezném h nem az én nevemen van az autó!irattam 1 kölcsönadási szerzödést leforditattam és hitelesitettem!irok menetlevelet h 3hetente hazajárok és hozzácsatolom a magyar számlákat az autopálya matricát meg a tankolást!ezekkel tudom bizonyitani h nem tertozkodom kint állandoan!ezek után is megbüntethet a rendör?elöre is köszönöm a válaszát
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02