Elég sok pénzről van szó...
Meddig jár a gyerektartás?
- 1
- 2
Köszönöm a kiigazítást...
De családjogi ügyvéddel minden további nélkül..
Nem tudom.
De nem hinném.
Van lehetőség arra, hogy egy családjogásszal akár Skype-n privát fogadóórán beszéljek? Van ugyanis több kérdésem is
laczza1,
Nincs korlátozás az iskola tekintetében. Ha nagykorú, akkor kérhető. Azért azt érdemes tudni, hogy ez is csak egy szempont, minden körülményt megvizsgálnak, de ha többször fordult elő a vizsgakötelezettség nem teljesítése, és nem igazolja, hogy ez önhibáján kívüli okból következett be, akkor jó esélyed van a tartási kötelezettség megszüntetésének.
Ez a mentesség kérhető középiskolai hanyagság, bukdácsolás esetén is?
Hozzátenném : a Ptk. 4:220.§ (3) "b" pont alapján, ha annyira "henyél" a gyerek, akkor mentesülhetsz a főszabály, vagyis a tartási kötelezettség alól.
„4:220. § (3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha
...
- a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget”
Laczza: főszabályként igen.
Richard:
- Igen.
- Igen.
- Nem.
(De ez főszabályszerint értendő, vannak kivételek.)
Tisztelt Fórum!
A fiam nagykorú, februárban tölti a 19. évét. Szakközépiskolába jár, most a második osztályba. Tanulmánya nem egy sikertörténet, mert bár az agya jó, egyáltalán nem tanul, ami az eredményeiben is tükröződik. Ha a huszadik életévét betöltötte, kell fizetnem gyerektartást akkor is,
ha az első szakma megszerzésétől még fényévek választják el? Én szeretem a gyerekemet, de a henyélését nem akarom még évekig finanszírozni. Köszönettel: László
Tisztelt Fórum!
Fiam 22 éves, egyetem nappali tagozatán alapképzésre jár. Tervei szerint a BSc után egyből szeretne folytatni tanulmányait az MSc megszerzése érdekében.
Kérdésem, hogy az BSc oklevél megszerzése után is köteles vagyok tartásdíjat fizetni?
Amennyiben tovább is fizetnem kell, akkor itt érvényes a 25 éves korhatár? Vagy addig kell fizetni, ameddig az MSc oklevelét megszerzi?
Köszönöm!
Nem vagytok beszélőviszonyban?
Egy kérdés telefonon?
"miért nem tetted meg amit vállaltál?"
Habár a legutolsó téma félbeszakad, mert az agyatlan kérdező nem tudta kivárni hogy kibogozzuk rendesen, hogy mi történt valójában, ö maga meg képtelen volt érthetően előadni. Ezért nem találtuk meg, mit rontott el, s azt hogyan lehetne rendbe hozni.
kisgergo456,
Valóban? Meglepődnék.
De hát ha tévedés, akkor tévedés, ez esetben olvasd el az "öröklés és családjog" fórumcsoportban a "gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése" topik utolsó kb. 3 oldalát időrendben.
kisgergo456
Kérni kell a gyerektartásíj fizetési kötelezettség megváltoztatását/ megszüntetését indokolva, hogy a megállapodás a szerződésszegés miatt nem hatályosult.
Ez tévedés
Szerintem ugyanazok, mint a másik nickeden.
Tisztelt Fórum!
Az alábbi kérdésben kérnék segítséget.
Írásos megegyezést (szerződést) kötöttem gyerektartásdíjra a volt feleségemmel aki a tartásdíjra már nem jogosult, mert a gyerek elmúlt 20 éves, de még középiskolában tanul. Szeptembertől a második szakmáját. Kötelezettséget vállaltam, hogy fizetem a gyerektartásdíjat amennyiben kéri a gyerektartásdíj végrehajtásának megszüntetését. Kötelezettséget vállalat a végrehajtás megszüntetésére, de a megszüntetést nem kérte. A tartásdíjat továbbra is letiltással vonják a fizetésemből. Szeretném a végrehajtást megszüntetni.
Mit tudok tenni? Elállhatok a szerződéstől szerződésszegés miatt? Úgytudom ezt a Ptk. nem engedi meg. Kértem a végrehajtás megszüntetését de a bíróság a megállapodásra hivatkozva elutasította. Milyen lehetőségeim maradtak?
Köszönöm!
Ha külön költözött az anyjától akkor valószínűleg önállóan fenntart egy lakást(albérlet?). Talán már nem szorul rá a gyermektartásra.
De fogadd meg drb.. tanácsát. Azzal kell elindulni.
Nagyon szépen köszönöm a választ!
zsoltimehesz,
A volt feleségednek nem jár már, ha életvitelszerűen a gyerek nem vele lakik, nem az édesanyja tartja el.
Ha bírósági végzés rögzíti a tartást, akkor az exed kötelessége bejelenteni a bíróságon a tartási körülmények megváltozását, és azt, hogy már nem jogosult a tartásdíjra. Figyelmeztesd erre, mulasztása esetén jelentsd be te.
A gyermeknek járhat, akkor is ha levelező, akkor is, ha van jövedelme, ha ez az első felsőfokú képzése. Legfeljebb ezek figyelembevételével állapítják meg esetlegesen a tartásdíjat. Azért levelező mellett, ha képes eltartani magát, ritkán állapítják meg a tartási kötelezettséget, de elvileg 25 éves koráig ez lehetséges. Ha kéri a gyermek.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Gyermekem betöltötte a 20. évét, érettségi után munkát vállalt, és életvitel szerűen külön költözött az anyjától. Munka mellett levelezőn kezdi az egyetemet. Érdeklődöm, hogy innentől kezdve köteles vagyok-e a volt feleségemnek gyerektartást fizetni. Köszönöm!
drbjozsef!
Köszönöm szépen a válaszát!
jeg,
Főszabály szerint ha továbbtanul és rászorul, akkor 25 éves koráig. Utána csak különösen indokolt esetben.
A tartásra érdemtelenségre lehet hivatkozni, de mivel a gyermeknek joga, de a szülőnek joga ÉS kötelezettsége a kapcsolattartás, ezért a tartás megszüntetése csak akkor lehetséges, ha a kapcsolattartás elmaradása egyértelműen a gyerrmeknek felróható okból történik.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02