Külföldi rendszám-magyar vezető


NünükeHungarica # 2011.09.06. 11:41

Tisztelt Hozzászólók!

Nem lenne jobb, ha a konkrét kérdésekre és azok megválaszolására szorítkozna a fórum? Amellett, hogy tisztelem és megértem az indulatokat, az őszinte megnyilvánulásokat, de sajnos, nem mindig viszik előre a dolgokat. A szept. 1-jei rendelet kapcsán a legtöbb kérdező jogszerűen akar eljárni, be akarja tartani a "törvény betűjét", és ehhez kér segítséget. A rendelet nem tér ki minden részletre, amire a gyakorlatban szükség lehet.

Köszönet a pontos választ adóknak.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.06. 11:50

be akarja tartani a "törvény betűjét",

Inkább a szellemét kéne... Ne nézzük már egymást hülyének!

DRIVER1 # 2011.09.06. 12:47

Tisztelt Forumozok!

Komolyan ertekes lenne ha valaki vegre leirna milyen papirt fog kerni a rendorseg.
Kulfoldon elek es dolgozom. A jogositvanyomon is, es a forgalmimon is a kulfoldi cimem szerepel. Mi kell meg nekik,hogy beken hagyjanak? Adopapirjaim,fizetesi papirjaim visszamenoleg evekre... ? Csak hogy vegre tudja az ember mit tartson maganal ha megallitja a rendor es kezdetet veszi a tortura.

Koszonom.

vlgymir # 2011.09.06. 20:19

NünükeHungarica-nak és DRIVER1-nek igaza van. Mostmár tényleg jó lenne legalább arra a konkrét kérdésre választ kapni, hogy mit is kell pontosan bemutatni a rendőrnek, ha az autót az ember magyar állampolgárként külföldi munklavállalás érdekében használja.
Közokirat-e a külföldi tartózkodási engedély, vagy a lakcímbejelentő, vagy a kettő együtt, vagy valami mást kér majd a rend őre?
Csak nem az van, hogy a jogászok sem tudják?
A kölcsönszerződéssel kérem kíméljenek, mert a tulajdonos, és az üzembentartó is én vagyok.

mylon # 2011.09.07. 06:11

Én nagyjából átlapoztam ezt a törvényt, ami erről a mizériáról szól és megmondom őszintén: sehol sincs leírva mit kell megmutatni. Egyértelműen legalábbis nincs. Annyit ír, hogy okirattal igazold, és te rajtad a kényszer, hogy igazold, nem fordítva. Az okiratról meg ugye annyi, hogy vagy közokirattal vagy teljes bizonyítóerejű magánokirattal kell bizonyítani a jogos használatot... Úgyhogy szerintem ameddig valamelyikünknek nem lesz tapasztalata addig csak találgatunk. De szerintem ezt a jogalkotók se tudják amúgy...Vagy: bármilyen okirat jó, ami megfelel a fentebb írtaknak. Akkor meg semmi értelme ennek a törvénymódosításnak...

jankeer # 2011.09.07. 09:52

Tiszteletem Urak,

Részemről egy -azt gondolom többünket érintő- probláma merült fel kérdésként, nem olvastam vissza az előzményeket elnézést ha már szerepelt.
Cégautó beszerzés elött állunk, elsősorban magyarországon fogjuk használni. A külföldi és hazai finanszírozók ajánlatainak összevetése jelentős költségmegtakarításra hívta fel figyelmemet a hazaiak hátrányára. A gyakorlatban 5-12% különbség könnyedén előfordulhat ami egy 10MFt-s autót tekintve jelentősnek mondható. Ezen külföldi finanszírozás esetén a jármű a külföldi bank/cég tulajdonában marad amíg a futamidő tart, és nem kizárt hogy nem kívánom honosítani egyszerűen visszaadom a szerződés lejártakor. Ebben az esetben hogyan tudom jogszerűen magyarországon használni, mi lesz a regisztráció és a befizetendő áfa alapja, milyen költségekkel kell számolnom?
Köszönöm előre is a válaszokat.

agrarfiatal # 2011.09.07. 15:34

Ahogy tudom (rendőrségnél érdeklődtem) nem lesz ilyen nagy ellenőrzésekre kapacitásuk. Még a mai napig nem is tudják, hogy mit kell elkérniük. Ha megmutatod a szerződést vagy a kölcsönadásit már engednek is el. Arra meg főképp nem lesz kapacitásuk, hogy pl felírják, hogy mettől meddig tartanak a bérleti/kölcsönadási időtartama. Bérleti szerződésnél az lenne a legpraktikusabb, hogy magyar rendszám minimális fizetés az uthasználatért majd mikor visszaviszed a kocsit külföldi rendszám vissza vagy ha reg adót kérnek akkor a visszaadás pillanatában a pénz is visszajárna. De a magyar állam mohó és aki sokat markol az keveset fog.

mylon # 2011.09.07. 17:13

Ez legalább megnyugtató. Szerintem a rendőrök fele se gondolja komolyan ezt....

agrarfiatal # 2011.09.07. 17:24

Közeli rokon ausztriában dolgozik. Azt mondta, hogy azokat csípték nyakon a rendőrök akik kinn dolgoznak és új autóval járkálnak. Aki használt autóval, régebbi vassal nyomja azokat békén hagyják. Szomszédom szintén kinn dolgozik azok meg úgy oldják meg, hogy kinn ideiglenes címük van. (elvileg ott kinn akkor kapsz munkát ha van címed, ugyebár ha ez mind van akkor osztrák rendszámodnak is kéne lenne a kocsidon is).

Dr.Attika # 2011.09.07. 18:34

A "régebbi vassal nyomja" az azt jelnti, hogy használt személygépkocsit használ?

agrarfiatal # 2011.09.07. 19:30

Igen azt jelenti. Csak az újakat szedik ki. Lefényképezik aztán 1 hónap múlva megint. Aztán az illetőnek el kell számolnia, hogy ha kinn él akkor miért nincs reggelve az autója. A régebbi autókat békén hagyják.

takee01 # 2011.09.09. 06:56

Kedves Mindenki!

Az alábbi problémám van (átolvastam a fórum korábbi bejegyzéseit,de nem találtam meg a választ).

Egyik ismerősöm magyar-román kettős állampolgár. Életvitel szerűen itthon tartózkodik (lakcímkártya, munkahely). Román rendszámú autóját törvényesen használhatja-e Magyarországon?

Köszönöm a válaszokat.

enigma11 # 2011.09.09. 12:36

Van már valakinek tapasztalata szept.1.-e után.Megállítottak már valakit külföldi rendszámmal?Elfogadták a 30 napos kölcsön szerződést?
Miket ellenőriztek?

mylon # 2011.09.10. 07:03

takee01: jó kérdés... de szerintem elkezd románul beszélni, meg román iratokat mutat, nem fogják tudni piszkálni. De ha a törvényt jól értelmezem, magyar lakcímmel nem használhatná csak 30 napig, hiába román állampolgár is.

"25/B. § (1) A közúti forgalomban a 25/A. §-ban meghatározott jármű a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, amennyiben:

  1. az üzemben tartója e törvény rendelkezései szerint belföldi üzembentartónak minősül vagy
  2. vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik."

Itt a b) pont vonatkozik rá...

A legegyszerűbb ha szerezne egy román lakcímet és kész...

mylon # 2011.09.10. 07:04

enigma11: Eddig még sajnos nincs, de én is várok tapasztalatokat :)

Dr.Attika # 2011.09.10. 07:07
mylon # 2011.09.10. 07:29

Nem meglepő szerintem...

bbcar # 2011.10.01. 09:00

Sziasztok!

Nekem kölcsönző cégem van/volt itt az "Új Magyarországon".
Most miután a rendőrség, a bíróság egyáltalán a magyar törvények tehetetlenek az autólopókkal, a csalókkal szemben, január 1-vel kihelyezem cégem szlovákiába.
Mivel Magyarországon kölcsönző céget értelmetlen üzemeltetni.
Pl. itt csak akkor írhatom le az Áfáját az autónak, ha nyilatkozom hogy 365 napból 300-at ki van adva. Ha ez nem teljesül akkor az Áfát köteles vagyok visszafizetni és még büntetést is.
Gratulálok annak a nem normálisnak aki ezt létrehozta.
Ne csodálkozzanak a sok külföldi rendszámú autón lényegesen olcsóbb kint üzemeltetni és vásárolni mint idehaza.

Aki tartós bérleten gondolkodik annak jövőre tudok segíteni.
Ugyanis egyszerűen, bár flottánál macerás egy kicsit de kijátszható a tartós bérlet okozta probléma.
Egyenlőre KIA Ceed és Skodákban gondolkodok. Idehaza Suzukijaim voltak amit elloptak. És nem csak én jártam így. Itt nincs magán tulajdon védelem ezért is megyek ebből az országból.

Üdv.

Bálint Gyula

Gabicsek # 2011.10.01. 09:24

Jó utat!

végrehajtó1 # 2011.10.01. 10:08

Régen az ilyet disszidensnak hivták és börtönbe csukták..:)

mylon # 2011.10.01. 11:51

Igaza van. én is mennék innen, ha tudnék. Csak sajnos nincs rá lehetőségem.

justaman # 2011.10.03. 15:35

"Mit kérnek a rendőri ellenőrzésnél a külföldi rendszámos autóknál?"

http://www.origo.hu/…lyokban.html

  • hogy ez valóban így működik e az majd kiderül...
WRC555 # 2011.10.14. 19:18

Na kérem, bevadultak a rendőrök.
A minap megkértem egy barátomat, hogy legyen kedves elvinni az autót a gumishoz, mert az utak miatt a felnijeimet görgőztetni kell. Ismervén a procedúrát, nekem erre nem volt több órám, pláne hogy a cégnél bolondokháza van. Nos, el is vitte, készült egy meghatalmazás, hogy vezetheti az autót, szlovákul, két tanúval. Persze nálam hagyta. Délután hívott, hogy jön visszafelé, minden jó, nem ütnek a kerekek. Kisvártatva felhív, hogy hol tartomm az autó papírjait. Mondom, biztosítása, forgalmija stb a kesztyűtartóban.
Visszahív, hogy a rendőrhad, ami körbevette, elvette a forgalmit, és le akarja szerelni a rendszámtáblát. Csodálkoztam, hogy mi a szösz, mindene rendben van a vasnak. Odasiettem egy osztrák Kollegámmal, akkor már nem volt rendszám (a levétele sutyiban videora lett véve). Indoklás: jogosulatlan gépjármű-használat. A rendőr okoskodott, mert azt tud. Tény, nem ültem az autóban, és nem volt ott a meghhatalmazás, de be lett mutatva. Nem érdekli, két polgárőrrel azt lesették távcsővel, hogy milyen rendszámú autók jönnek (szlovák, német, P-s) majd kikapták szépen mindet.
Állítólag én kedden itthon visszakapom a forgalmit meg a táblákat. A barátomat feljelentették, állítólag 800.000,- lesz a jutalma. Nyilvánvalóan nem lesz befizetve, de akkor is. Ez a pofátlanság teteje. Igen, elmaradt a papír, szabjanak ki bírságot, mert szabálytalan volt, igaz, szólhattam volna, ha észreveszem. De akkor is.
Egy rozsnyói (RV) régebbi C-Merciről tankolás közben vették le a rnedszámot, megjelent egy VW Busz tele rendőrrel, aztán annyi. A körforgalomban egy román Octaviát piszkáltak a járdán(!!) a rendőrök, oda tessékelték ki a dugóban. Mindezek a csodálatos dolgok Miskolcon történnek.

mylon # 2011.10.15. 07:25

Na fene. Csak elkezdődött a dolog, meg a razzia? Nekem is RV-s a rendszámom, akkor ezek szerint lehet számítani a megállításra. Amúgy a törvényben az van, hogy a helyszínen kell bemutatni a papírokat, amik egyértelműen igazolják a jogos használatot nem? Ez megtörtént, nem?

WRC555 # 2011.10.16. 11:23

Szerintem, akárhányszor megállítanak 30 napon belül, semmi köze hozzá, hiszen 30 napon belül használod az autót. Amíg nem haladtad meg a harminc napot, addig jó vagy azzal a papírral.
Sajnos utólag lett bemutatva a rendőrnek a papír, ez a baj. Nyilván a bírság nem elkerülhető, de mindenesetre a százezres nagyságrend az azért túlzás.
Majd kitalálunk valamit, a rendőrök amúgy eléggé köcsögök, egyik úgy nyilatkozott, amikor kérdeztem, illetve mondtam, hogy hogy járt a srác, hogy "kit érdekel, ez van". Nyilván ebben a megszokott irígység is benne van, de ha én meg egyszer letolnám a marutiját a pályán, nekimenne a korlátnak, odamennék röhögve, hogy így jártál, egészen biztosan ki lenne akadva. Ennyit a magyar jóindulatról meg a lojalitásról. Ahelyett, hogy próbálna pár tanácsot adni, mert azért itthon vagyunk, a rendőr sem feddhetetlen, a legtöbbje (tisztelet a kivételnek) korrupt, ugyanúgy mint sok más tisztviselő Magyarországon. Nincs is ezzel baj (illetve van, de ez az ország sajnos ilyen) csak legalább ne játszaná meg magát. Ha őőő kerülne ilyen helyzetbe, nem tudom, hogyan kapálózna kézzel-lábbal. Na mindegy.
Ha valakit piszkálnak, szóljon, írjon. Valamit tenni kell, mert ez azért felháborító.Nem a szabálysértési bírság, hanem annak a mértéke. Tachográf-machinálásért jár ennyi kb.