Külföldi rendszám-magyar vezető


Ildike1 # 2011.09.04. 06:23

Kedves bet zonah:(ld. korábbi bejegyzésemet)
Az autó tulajdonosa/üzemben tartója német állampolgár német tart. hellyel, NEM magyar, és magánszemély és NEM cég!

Én magyar áll.polg. vagyok, magyar tart.hellyel.

Akkor mi a megoldás?
Köszönöm a segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.04. 07:56

Azt az autót, amit - mint írod - kizárólag Magyarországon használnak, Magyarországon kell forgalomba helyezni. Akkor is, ha a tulajdonos külföldi.

bet zonah # 2011.09.04. 08:51

ha más , pl. külföldi rokon, cég, bérbeadó, stb. külföldi autóját akarjuk vezetni ( 4. bek. b.) pontra való hivatkozás) , ehhez az szükséges, hogy mindig legyen nálunk egy meghatalmazás az üzembentartótól, miszerint az autót alulírott napon és helyen adta a birtokunkba, és hozzájárul ahhoz, hogy azt használjuk.

fontos ,hogy a dátum 30 napnál ne legyen régebbi, illetve a birtokba adás helye külföldön legyen!

ezt alá kell iratni két tanúval, így teljes bizonyító erejű magánokirat lesz, azaz megfelel az 5. bek. feltételeinek.

ha abszolút jogkövető magatartást akarunk tanúsítani, és nem szeretnénk, hogy bűntudatunk legyen azért, hogy esetleg magánokirat hamisítást követünk el, akkor ténylegesen lépjünk ki az autóval az országból a meghatalmazásban szereplő napon , és valóban a megjelölt településen írjuk alá a papírt (ez akár nickelsdorf vagy komarno is lehet ).

havonta 1x átmenni a határon nem kivitelezhetetlen dolog, főleg, hogy összeköhetjük egy tankolással a magyarországinál minden szomszédos országban olcsóbb üzemanyagból!

bet zonah # 2011.09.04. 09:19

egyébként a témát az 1988. évi I. tv. 25/B par. szabályozza, ez 2011 szept/01-től hatályos.

a jelenleg hatályos törvény megtalálható a magyarorszag.hu jogszabálykeresőjében.

A külföldi rendszámmal ellátott járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó sajátos szabályok

Tv. 25/B. § (1) A közúti forgalomban a 25/A. §-ban meghatározott jármű a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, amennyiben:

  1. az üzemben tartója e törvény rendelkezései szerint belföldi üzembentartónak minősül vagy
  2. vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha

  1. az üzemben tartó olyan nem természetes személy, amely rendszeres tevékenységét a külföldön bejegyzett székhelye vagy telephelye szerinti országban végzi,
  2. a jármű tulajdonosa a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte.

(3) A (2) bekezdés b) pontja alkalmazása során forgalomba helyezés kezdeményezésének minősül a jármű származás ellenőrzési nyilvántartásba vétele is.
(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha a járművezető

  1. szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van,
  2. a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult,
  3. a járművet Magyarország területén kívüli rendszeres munkavégzés érdekében használja.

(5) A (2) és (4) bekezdésekben meghatározott feltételek fennállását az ellenőrzés során a jármű üzemben tartója, valamint a jármű vezetője közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni.
(6) Az ellenőrző hatóság az (1) bekezdésben meghatározottak megsértéséről a jármű hatósági engedélyében feltüntetett, a jármű tulajdonosára és az üzemben tartójára vonatkozó adatok, valamint a jármű azonosító- és műszaki adatainak továbbításával értesíti az állami adóhatóságot is.

zizz # 2011.09.04. 10:31

Azt szeretném kérdezni, ha egy magyar állampolgár magyarországi lakcímmel rendelkezik, magyarországi cég alkalmazásában tartósan külföldön dolgozik (van német lakcím bejelentője)és csak 2 havonta jön haza egy hétre Magyarországra és szeretne venni kint Németországban egy autót, akkor járhat-e a külföldi rendszámmal Magyarországon is? Milyen iratokat kell bemutatnia ellenőrzéskor? illetve ha honosíttatni szeretné akkor az mennyibe kerül kb egy 6 éves 1500 köbcentis opelnél?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.04. 11:02

Ott a (3) a).

Teufel # 2011.09.04. 19:34

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Nem egészen tiszta nekem ez a herce -hurca a külföldi rendszámokkal.

Kérdésem a következő:

Milyen feltételekkel (papírokkal)vezethet egy MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR, MAGYAR bejelentett lakcímmel , külföldi rendszámú autót, ha az autó tulajdonosa a FÉRJE ?

Válaszát előre is köszönöm

magnes81 # 2011.09.04. 19:46

Tiszteletem!!
olyan kèrdèsem lenne,jelenleg Olaszorszàgban tartozkodom,nincs bejelentett olasz lakcimem,csak magyar,tehàt csak magyar okànyaim vannak.szeretnèk a pàrom (olasz àllampolgàr) autojàval hazamenni Magyarorszàgra.
milyen okmànyokkal kell rendelkeznem??egyàltalàn igy hazamehetek?ha kell bèrleti szerzodèst irnunk,van ennek hivatalos formàja amit a rendor is elfogad??koszonom!!!

Seva323 # 2011.09.04. 20:43

Tisztelt Fórumozók!
Magyar állampolgár vagyok, magyar lakcímmel és 16 éve házas egy német állampolgárral. 2006 óta nekem is van bejelentett németországi címem, a férjem tulajdonában lévő lakásban. 2009-ben az én nevemre vettünk német rendszámú autót. A forgalmi engedélyben természetesen a külföldi címem szerepel, viszont csak magyar személyim van. Mire számíthatok ha megállít a rendőr?
Köszönöm előre mindenkinek, aki érdemben foglalkozik a problémámmal.

games1112 # 2011.09.05. 03:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szlovák állampolgár vagyok szlovák okmányokkal, és az autómon is szlovák rendszám található(amikor megvettem, még nem volt magyar lakcímkártyám).
Jelenleg azonban már van lakcímkártyám és mo.-i tartózkodási engedélyem az év végéig. Magyarországon élek, dolgozom, adózok, és kb. havonta 1-2-szer járok szlovákiába a szüleimhez.
Az autóra egyszer már fizettem regisztrációs adót szlovákiában, és elvileg ha jól értem megint fizetnem kellene itt Mo.-n?
Milyen lehetőségeim vannak az autó eladásán kívül?

  • Esetleg a szüleim nevére iratni, akik szlovákiában élnek és kölcsönadási szerződést írnánk?
  • vagy ha lejár a tartózkodási engedélyem, ne hosszabbítsam meg?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Zs.

TRami (törölt felhasználó) # 2011.09.05. 06:36

Üdv!

Korábban említettem a 30 napos kölcsönadásit, mylon is válaszolt rá, illetve közvetve többen. Mylon, azt írtad, hogy neked is van egy szlovák rendszámos autód 30-30 napokra.
Pont ez volt a problémám - nem lehet 30-30 napokra. Egy autót egyszer lehet ugyanazon személynek max 30 napra kölcsönadni (átadni, odaadni, stb...). Ezt a 30 napot azzal lehet húzni, ha a rendőr nem állít meg rögtön az első napján, de attól kezdve, hogy egyszer megállítottak, bekerül egy nyilvántartásba, és ha ahhoz képest 30 napon túl újra megállítanak, akkor bukta (hiába állítottam ki új kölcsönadásit arra az időszakra...)

Nem vagyok érintett a dologban, de most már érdekelne, hogy ezt hogyan oldják meg, illetve itt többen írták, hogy házastárs/barát/családtag külföldi állampolgár, kölcsön szokta adni az autóját, itt hagyja, amíg visszautazik, stb..., azaz nem a céges trükközőkről van szó.

TR

mylon # 2011.09.05. 07:27

Igen, tudom én is hogy ez nem jó, de egyenlőre nem tudok jobbat. Ergó a lényeg az, hogy ha megállítanak 30-szor, akkor 31.-re már leveszik a rendszámot. az viszont még engem is érdekelne, ezt hogy lehetne megoldani, plusz az is, hogy azt lehet, hogy ugye a rendszám a szlovák államé, elveheti a magyar rendőr?

NünükeHungarica # 2011.09.05. 08:30

Tisztelt Jogász Válaszadó(k)!

Kérdés: milyen magán- vagy közokirattal/iratokkal bizonyítható, hogy a külföldi rendszámú autót jogosan használja tulajdonosa Magyarországon? (pl. lakcímkártya (= Meldezettel), munkahelyi igazolás, legitimációs kártya?) Kell-e fordítást mellékelni az igazoltató rendőr számára az iratokból? A fordítást kell-e hitelesíteni?

Alaphelyzet: magyar állampolgár, Ausztriában dolgozik, mindkét helyen bejelentett lakhellyel, osztrák, de nem diplomata rendszámú autóval. Egyik országban sem tartózkodik folyamatosan 30 napot.

Tisztelettel köszönöm a válaszát/válaszukat.

gurabli # 2011.09.05. 08:46

Tisztelt,

komoly gondban vagyok, remélem, hogy valaki tud itt segíteni.
A következő a helyzet: magyar-szerb kettős állampolgár vagyok, Magyarországon élek és dolgozok, de havi rendszerességgel járunk haza feleségemmel. Egy 2002-es Skoda Fabia 1,4-est hajtok, ami édesanyám nevén van, aki Szerbiában él. Az autót tőle kaptam és persze szerb táblás. Megvételkor ki lett rá fizetve az adó és vám is Szerbiában.
Van érvényes felhatalmazásom, amelyben édesanyám minden megkötés nélkül felhatalmaz a gépkocsi bel- és külföldön való használatára.
Gondoltam, hogy átíratom Magyar-táblára, mert egyszerűbb lenne az életem, ráadásul már többet is fizetek éves szintén a kötelezőért Szerbiában, mint itt lenne, de valami horribilis összegbe kerülni az egész. Vámot és adót + sok-sok más költséget kellene fizetnem, minimum 300ezer forintról beszélünk, ráadásul úgy, hogy a vám és az adó becsületesen meg lett már fizetve Szerbiában. Ez egyszerűen nem áll módomban, és nem is érzem igazságosnak. Itt nem arról van szó, hogy én trükközök, hogy hol az olcsóbb, stb, egyszerűen ilyen autóm van és nem szeretnék 10 éves autóra majd fél millió forintot kifizetni teljesen feleslegesen.
Elképzelhető, hogy az EU-n kívüli országokra nem vonatkoznak a most életbe lépett szigorítások? Még tán az is segíthet, hogy édesanyám nevén van az autó és kölcsönadta nekem, mint magánszemély.
Hol tudok ennek utánajárni, illetve mint mond erre a jogszabály?
Köszönettel!

mylon # 2011.09.05. 09:06

Ajánlom minden érintett figyelmébe itt a teljes jogszabály:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

mylon # 2011.09.05. 09:07
Ez pedig a szeptember 1-től élő módosítások: ------------------------------------------
Megjelent: Magyar Közlöny, 85. szám (2011. július 19.)

137/2011. (VII. 19.) és 138/2011. (VII.19.) kormányrendelet

3. A külföldi rendszámmal ellátott járművek belföldi üzemeltetésére vonatkozó szabályok megsértése
esetén alkalmazandó közlekedési igazgatási rendelkezések

3. § (1) Ha a közúti, illetve telephelyi ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben (a továbbiakban: Kkt.) meghatározott, a külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó sajátos szabályok szerint a jármű jogellenes használatára került sor, a külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni és azt az elvétel okának megjelölésével együtt 8 napon belül meg kell küldeni a jármű belföldi üzemben tartója vagy a járművezető lakóhelye, székhelye, telephelye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak.

(2) A közlekedési igazgatási hatóság az (1) bekezdés alapján megküldött hatósági engedélyt, jelzést határozattal bevonja.
Ezzel egyidejűleg tájékoztatja a belföldi üzemben tartót, hogy amennyiben a döntés jogerőre emelkedését követő
15 napon belül nem kezdeményezi a jármű belföldi forgalomba helyezését, akkor a bevont hatósági jelzést és forgalmi engedélyt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala útján a kiállító külföldi hatóság részére megküldi.

(3) Amennyiben a jármű üzemben tartója vagy a jármű vezetője a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban a döntés jogerőre emelkedéséig okirattal igazolja a külföldi hatósági jelzéssel és engedéllyel történő közlekedés Kkt.-ben foglaltak szerinti jogszerűségét, a külföldi hatósági engedély és jelzés visszaadásával egyidejűleg a bevonásra irányuló eljárást meg kell szüntetni.

4. A közigazgatási bírság meg nem fizetése esetén alkalmazandó közlekedési igazgatási intézkedés

4. § (1) A közlekedési igazgatási hatóság – a közigazgatási bírságot kiszabó hatóság kezdeményezése alapján – a jármű forgalomból történő kivonását hivatalból rendeli el, ha a jármű üzemben tartója a külön jogszabályban meghatározott, jogerősen kiszabott közigazgatási bírság befizetési kötelezettségének nem tett eleget.

(2) A jármű ideiglenes forgalomból történő kivonására az (1) bekezdésben meghatározott esetben a forgalmi engedély és a hatósági jelzés bevonásával kerül sor, amely a kötelezettség teljesítésének igazolásáig tart.

(3) A jármű forgalomból történő kivonására és ismételt forgalomba helyezésére a külön jogszabályban meghatározott

mylon # 2011.09.05. 09:23

Amit nem értek jogilag lehet ezt?

"külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni"

Ezt csak úgy el lehet venni? De most komolyan. Akkor ha egy német 1000 eurós órának vagyok a tulaja és nem tudom igazolni honnan van és miért van rajtam azt is el lehet venni?

NünükeHungarica # 2011.09.05. 09:35

"okirattal igazolja a külföldi hatósági jelzéssel és engedéllyel történő közlekedés Kkt.-ben foglaltak szerinti jogszerűségét,..." - mondja a jogszabály, de azt nem, hogy pontosan mely okirat, milyne nyelven fogadják el stb.

mylon # 2011.09.05. 09:37

Okiratnak minősül: közokirat, vagy teljes bizonyító erejű magánokirat

mylon # 2011.09.05. 09:40

Közokirat: amit közjegyző ír és hitelesít. Szerintem fölösleges ilyennel szarakodni mert rohadt drága. Marad a magánokirat, mely 2 tanúval ellátott, benne van a birtokba adás ideje és helye, valamint a hely ahol írtátok a külföldi hely legyen. (legalábbis ha jól olvastam célszerű)

Én ezeket szűrtem le belőle.

DRIVER1 # 2011.09.05. 14:50

Tisztelt Forumozok!

Honnan lehet vegre megtudni,hogy mi az amit kernek egy ellenorzes soran a rendorok??? Kulfoldon elek, es dolgozom, viszont mikor otthon vagyok szeretnem a sajat automat hasznalni,mindenfele akadaly es kellemetlenseg nelkul.

Egyebkent felhaboritonak tartom azt amit ma Magyarorszagon azert tesz az allam,mert a rendszervaltas ota felhalmozott allamhaztartasi hianyt csokkenteni akarjak barmilyen modon gatlastalanul. A felgyulemlett adossagallomanyt,ami egyebkent az orszag politikusainak koszonheto. Mi jon meg ezutan tisztelt Politikusok? Meddig fogja meg a nep a felelotlensegeiknek megfizetni az arat? Csodkozelbe viszik az orszagot,es folyton az emberek vannak meghurcolva emiatt a vegen. Aztan csodalkoznak,ha a keresokepes fiatalok mas orszagban keresnek boldogulast,es lassan mar annyian sem elnek az orszagban,hogy a nyugdijasoknak majd az o befizetett adojuk fedezze a nyugdijkifizeteseket... Kormanyvaltas elso mozzanatai az autopark csere... uj luxusautok stb. illetve a sok ingyenelonek iPad vasarlas,amin egesz jol lehet munka kozben passzianszozni... Kell ennel tobbet mondani? Felhaborito! :(

justaman # 2011.09.05. 17:51

Tisztelt Fórumozók!

csak röviden, mert ez a fórum nem erről szól:

  • teljesen felháborítónak találom ezt az egészet, ahogy ebben az országban mennek a dolgok... nem véletlen, hogy egyre többen gondolnak arra, hogy "el kéne menni innen...", és ami megdöbbentő, hogy már nem csak a fiataloktól lehet ilyet hallani... :(

Aki a témában járatos annak a segítségét kérném:

  • valós, működő (3 éve) szlovák cégtulajdonos (35%) vagyok
  • van szlovák lakcímkártyám (heti 3-4 napot ott is tartózkodok)
  • van egy szlovák rendszámú autóm, az én nevemen, nem céges
  • kb. heti 4-5 napot Szlovákiában töltök a munkám, vállalkozásom miatt

Ebben a helyzetben az új törvény alapján én jogosult vagyok, hogy szlovák rendszámú autómat vezessem a hazámban?

Értem én, hogy ki kell szűrni az ügyeskedőket, de nem azokat kéne szívatni, akik (egy eddig legális módon) valós dolog miatt éltek a lehetőséggel, és a munkájukhoz legalkalmasabb feltételeket teremtették meg.

Előre is köszönöm a választ.

justaman # 2011.09.05. 17:53

Tisztelt Fórumozók!

csak röviden, mert ez a fórum nem erről szól:

  • teljesen felháborítónak találom ezt az egészet, ahogy ebben az országban mennek a dolgok... nem véletlen, hogy egyre többen gondolnak arra, hogy "el kéne menni innen...", és ami megdöbbentő, hogy már nem csak a fiataloktól lehet ilyet hallani... :(

Aki a témában járatos annak a segítségét kérném:

  • valós, működő (3 éve) szlovák cégtulajdonos (35%) vagyok
  • van szlovák lakcímkártyám, és heti 3-4 napot ott is töltök
  • van egy szlovák rendszámú autóm, az én nevemen, nem céges
  • kb. heti 4-5 napot Szlovákiában töltök a munkám, vállalkozásom miatt

Ebben a helyzetben az új törvény alapján én jogosult vagyok, hogy szlovák rendszámú autómat vezessem a hazámban?

Értem én, hogy ki kell szűrni az ügyeskedőket, de nem azokat kéne szívatni, akik (egy eddig legális módon) valós dolog miatt éltek a lehetőséggel, és a munkájukhoz legalkalmasabb feltételeket teremtették meg.

Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.05. 18:43

Akkor talán kárhoztasd az ügyeskedőket, akik miatt szívsz, ne a jogalkotót.

justaman # 2011.09.05. 20:26

"Akkor talán kárhoztasd az ügyeskedőket, akik miatt szívsz, ne a jogalkotót."

  • köszönöm a hozzászólást, ezzel sok új információhoz jutottam...

csak ennyivel kommentelném még:
jog? ez nem jog... ez épp az elenkezője... "antijog", mert elveszik a jogaimat, amik eddig voltak...