Külföldi rendszám-magyar vezető


mylon # 2011.08.15. 20:41

Ez nem azt jelenti, hogy csak 30 napig használhatod, csak a kölcsönadási legyen mindig "friss". Ha jól tudom 183 napot (kb. fél év) kellene igazolni hogy külföldön élsz, de ennek nem tud senki utánanézni az unióban, lévén, hogy megszűnt az ellenőrzés. Itt csak arra próbálnak majd rámenni, hogy neked kell igazolni mindent, nem nekik.

kandur27 # 2011.08.16. 06:17

Köszönöm szépen a válaszokat! Szerintem így nem nagyon éri meg hosszú távra autót venni.

Kovács Béla # 2011.08.16. 11:16

Tisztelt hozzáértők!

Anyósom külföldön élő, külföldi állampolgár. Az autóját (régi, leharcolt darab, átíratása többe kerülne, mint maga a kocsi) használatra átengedné a családunknak, hogy ezzel is segítsen rajtunk.

Mit kell tennünk, hogy a rendőri meghurcoltatást elkerüljük? Elég a kölcsönadási szerződés, amit 30 naponta megújítunk?

Ha igen, akkor elég-e a két tanú rajta, vagy legyen közjegyző előtt hitelesített?

Válaszukat előre is köszönöm!

kiertieztennem # 2011.08.18. 09:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Mint sok más fórumozónak, nekem is zavarosak a dolgok.
Én jelenleg román állampolgár vagyok román okmányokkal, és az autóm is román felségjelzésű(amikor megvettem, még nem volt magyar lakcímkártyám).
Jelenleg azonban már van lakcímkártyám( 1 hónapon belül pedig állampolgár leszek), Magyarországon élek, dolgozok, adózok, és kb havonta járok romániába.
Az autóra egyszer már fizettem regisztrációs adót romániában, és elvileg ha jól értem megint fizetnem kéne?
Milyen lehetőségeim vannak az autó eladásán kívül?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
F.

nod777 # 2011.08.18. 13:02

Tisztelt Ügyvéd úr!
Én szlovák állampolgár vagyok, szlovák személyiigazolvánnyal, szlovák jogosítvánnyal és van a nevemen egy szlovák rendszámú autó. Itt élek magyarországon, van tartózkodási engedélyem, lakcímkártyám. Az lenne a kérdésem, hogy a párom, aki magyar állampolgár, milyen papírral vezethetné az autót, hogy szeptember 1-e után ne büntethessék meg és ne vigyék el a rendszámokat.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.

izuska0716 # 2011.08.20. 19:58

Üdvözlet,
Arra a kérdésre szeretnék választkapni, hogy ha én kettőt állampolgár vagyok,(Román és magyar) szeretnék venni egy autót román rendszámmal akkor azzal közlekedhetek-e Magyarországon? Vagy mindenképp kellene regisztrációs adót fizetnem?
Esetleg korlátozva van-e, hogy meddig lehet közlekedni vele; amíg román rendszám van az autón...?
Előre is köszönöm segítségét.
Szép napot.

mayernora # 2011.08.23. 21:07

Tisztelt Ügyvéd Úr! Magyar állampolgár vagyok, magyar lakóhelyem van. Férjem szlovák állampolgár, szlovák a lakóhelye, ott is dolgozik. Az autó szlovák rendszámú. Akkor én nem vezethetem az autót? Eddig azt tanácsolták, legyen nálam a házassági anyakönyvi kivonat másolata, amiben ott szerepel, hogy: " a férj szlovák állampolgár"

eleo20 # 2011.08.24. 11:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!Kettős(szlovák-magyar) állampolgár vagyok. Szlovák rendszámú gépjárművel rendelkezem és az autót még a magyar állampolgárság megszerzése előtt vettem. Vezethetem-e az autót, valamint a csak magyar állampolgárságú férjem, vezetheti-e az autót kölcsönadási szerződéssel.
Segítségét előre is köszönöm.

agrarfiatal # 2011.08.25. 15:59

Tisztelt Ügyvéd Úr! Szlovákiában élő rokonoktól bérlek jelenleg autót. Én Magyarországon élek, magyar állampolgár vagyok. Jelenleg a bérleti szerződésem határozatlan idejű, két nyelven íródott, két tanúval aláírt okmány. Szeptember 1-je után, hogyan használhatom legálisan az autót, mikor a kormányrendelet kimondja, hogy 30 napig lehet csak bérelni külföldi rendszámú járművet? Vagy kifizettetik velem a reg adót, majd gondolok egyet és egy másik autót bérlek külföldről, annak a reg adóját is ki kell fizetnem? Válaszát előre is köszönöm!

guba # 2011.08.25. 19:24

Egyelőre az a legegyszerűbb, ha minden hónapra írtok bérleti szerződést.

mylon # 2011.08.26. 05:51

Így van. Legyen 30 napnál nem régebbi kölcsönadási szerződés. Amúgy nemrég jelent meg, akit érint a téma olvassa el:

http://index.hu/…s_trukkozes/

mylon # 2011.08.26. 05:57
bmarcika # 2011.08.31. 09:15

udvozlom!

1.magyar es roman allampolgar vagyok,a magyar cegem szerzodesben van egy roman ceggel es kint dolgozok romaniaban nekik. hivatalos meghatalmazasom van ,vezethetem az autojukat?
2. van egy roman cegem,vettem ra egy autot 9 honapja.(masik autorol van szo) sajat ceg,98% tulajdonos vagyok. vezethetem az autot? es a felesegem? mindkettonk nevere van meghatalmazas a cegtol. koszonom

TRami (törölt felhasználó) # 2011.09.02. 06:37

Üdv!

Ma reggel hallgattam a rádiót és a következő hírt sikerült elcsípnem:
A külföldi rendszámú autók 30 napos kölcsönadási lehetősége során nem fog működni az, hogy 30 naponta új szerződést kötnek. A rendőrség ha megállít egy ilyen autót, akkor a nyilvántartásba fogja rögzíteni az ellenőrzés időpontját és ha ettől számítva 30 napon túl ismét ellenőrzik, akkor jön a büntetés.
Nincs ilyen autóm, viszont jogilag érdekelne, hogy ha erre a jogszabály egyáltalán nem utal, akkor ez elfogadható?
Másrészt mi van azzal, aki mondjuk szeptember 2 és 4 között kölcsönkapott egy ilyen autót, megállítják, rendben van, elengedik. Ezt követően legközelebb október 15-én ismét megkapja az autót mondjuk 3 napra. Megállítják és megbüntetik, mert a szeptemberi ellenőrzést követően már eltelt a 30 nap? Vagy a rendőrség azt is rögzíteni fogja, hogy egyszer három nap, aztán kettő, aztán öt és számolgatják, hogy mennyi van még a 30-ból???
Csak én érzem úgy, hogy nem teljesen lett átgondolva ez az egész?

mylon # 2011.09.02. 07:09

Üdv!

"25/B. § (4) b) a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult"

Egen... Nekem ebből az jön le, hogy egy autót 30 napig használhatok Magyarország területén, ezután már nem. Ergó a rendőr számolja a napokat, és ha eléri a 30 napot akkor bukta. Nekem is van egy szlovák rendszámos autóm egyenlőre kölcsönadásikkal 30-30 napokra. aztán majd kigondoljuk mi lesz.

Réka62 # 2011.09.02. 13:17

Tisztelt hozzáértők!

Testvérem Svájcban él és dolgozik, oda van bejelente ő és saját auótja is!Gyakran jár Budapesten és ilyenkor nekem testvérének és édeaanyának hadja használni auótját!Van, hogy itt is hagyja néhány hétig nekünk!
Milyen dokument kell és miylen időtartamra ebben az esetben?

Üdv: Réka

mylon # 2011.09.02. 17:26

Lásd előző hozzászólás

bet zonah # 2011.09.02. 18:23

nem csak az emberek ,de az állam is trükközik, hiszen maga a regisztrációs adó is trükközés, gyakorlatilag adónak álcázott vám,aminek célja az eu-n belüli vámmentesség kijátszása.

márpedig , mint tudjuk, a hal általában a fejétől bűzlik.

nem várhatunk jogkövető magatartást a polgároktól egy olyan országban, ahol maga a jogalkotó állam sem tartja be az őt korlátozó szabályokat, azaz az alkotmányt és az uniós direktívákat.

magyarország a trükközők , ügyeskedők hazája...

bet zonah # 2011.09.02. 18:34

(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha a jármű vezető

  1. szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van ,
  2. a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén ,
  3. a járművet a (2) bekezdés c) pontja alapján használja .

(5) A (2) és (4) bekezdésekben meghatározott feltételek fennállását az ellen őrzés során a jármű
üzemben tartója, valamint a jármű vezetője – a (2) bekezdésb)és c) pontja, valamint a (4) bekezdé s

  1. pontja esetén az állami adóhatóság által is ellenjegyzett – magánokirattal, vagy közokirattal

köteles igazolni a jármű használatának jogszerűségét.

szóval nagyon problematikus ez a jogszabály,ha komolyan veszik a betartatását, akkor nagyon sok vita, per lesz miatta .
hogy miért?

  • hogyan, mivel lehet igazolni, hogy a szok. tart. hely nem mo-n van? ha az illetőnek vagy a házastársának főállású munkaviszonya van külföldön, az elfogadható? munkaszerződést , tb kártyátkell magánál hordani?
  • hogyan, mivel lehet igazolni, hogy a járművet 30 napnál rövidebb ideig használja mo-n? elég a 30 napnál nem régebbi, ellenjegyzett , letanúzott meghatalmazás ?
  • ha az autó 5 percre kilép az országból, akkor a 30 nap nyilván újraindul. vagy soha többé nem léphet be az országba? ez nonszensz lenne, és nem csak eu direktívákat, de több nemz. szerződést is sértene!

ráadásul honnan lehet tudni, hogy mikor ment ki és mikor jött be az autó egy schengen tagállamban??

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.02. 19:45

ráadásul honnan lehet tudni, hogy mikor ment ki és mikor jött be az autó egy schengen tagállamban??

Ez az, hogy sehonnan. De a bizonyítási teher rajtad van. Azt is neked kell bizonyítanod, hogy 30 napnál rövidebb ideig használod a külföldi rendszámú autót. Nem foghod tudni igazolni, bírságolnak.
Egyébként ne legyünk már álnaivak. A külföldi állampolgárt nem fogják különösebben vegzálni a rendőrök a szlovák rendszámot használó terepjárósok meg előbb utóbb jobb belátásra térnek.

Ildike1 # 2011.09.03. 09:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Barátom német állampolgár, gyakran tartózkodik Magyarországon. Vett Németországban egy második autót, amit Magyarországon használ.Ha hazautazik, itt hagyja. É szoktam őt kivinni a saját autóján a reptérre vagy a vonathoz. Míg nincs itt,én használom az autóját. Tehát nem céges "adókönnyítésről" van szó, hanem egyszerűen itt hagyja az autóját, amikor visszautazik.Amikor olvasta az új törvényt, azt mondta, ez nonszensz, ő mint német állampolgár miért ne engedhetné, hogy én vezethessen az autóját, mindenféle papírozások nélkül? Mit tegyünk, hogy jogilag lefedjük magunkat?
Kérem, mivel sokszor nem tudom beazonosítani, kinek válaszol éppen, kérem, hogy ha nekem válaszol, írja bele válaszába az Ildike1-t. Tudom, hasonló kérdés már elhangzott, de nem szeretnék tévedni, ezért kérem, hogy válaszoljon a kérdésemre.

Többen javasolták már a többszöri köcsönszerződést 30 napra, tanúzva, mindig újat írva.

Ez akkor kölcsön vagy bérleti szerződés? Tehát a német állampolgárságú tulajdonos hozzájárul, hogy használjam az autóját 30 napig vagy én, a magyar állampolgár bérbe veszem tőle?

Ha bérleti, kell-e bérleti díjat beírni a szerződésbe? Ft vagy Euro?
(Megjegyzem elég életidegen, hogy a barátomból BÉRELEK egy autót, amit egyébkén szívességből szeretne átengedni használatra)

Köszönöm a segítségét, várom mielőbbi válaszát (amíg nem vagyok levédve, nem akarom használni az autót, mert tanárként nincs pénzem, hogy kifizessem az esetleges büntetést. További szép napot kívánok.

bet zonah # 2011.09.03. 19:55

ha saját nevünkön van az autó, akkor vagy rendszámozzuk át magyarországra, vagy szüntessük meg a magyar lakcímünket.

ha viszont cégautót használunk, akkor az alábbiakat tehetjük:
a 4. par. a.) pontját többféleképpen lehet okirattal bizonyítani:

  • külföldi lakcím regisztrálása, majd az ehhez adott fényképes igazolvány felmutatása
  • külföldi tb. kártya vagy letanúzott/ ellenjegyzett munkaszerződés bemutatása . ebben szerepelnie kell, hogy a munkavégzés helye külföld.

ezen dokumentumok elvileg lehetnek az eu bármely hivatalos nyelvén, a magyar hatóság feladata azt lefordíttatni, persze jobb ,ha magyarul is van.

  • magyar lakcímbejelentő prezentálása, miszerint a népességnyilvántartóban bejelentettük a külföldi tartózkodást ( ez közokirat)

lásd: www.huembwas.org/…olap_3ho.jpg

ha pedig a 4. par. b.) pontját akarjuk bizonyítani, ehhez egy 30 napnál nem régebbi keltezésű , ellenjegyzett/letanúzott( így teljes biz. erejű magánokiratnak minősülő) meghatalmazás kell a gk. tulajdonosától, miszerint az autót alulírott napon és helyen (külföldi helyszín legyen!) adta a birtokunkba . ezt aztán havonta újra kell írni.

persze itt is a legtisztább a magyarországi lakcím végleges töröltetése a nép. nyilv.-ban, ekkor abszolút nem vonatkozik ránk a törvény.
ez semmi hátránnyal nem jár , ettől lehet munkahelyünk, ingatlanunk mo-n, csak annyi a változás, hogy szociális ellátásokra nem leszünk jogosultak, illetve nem szavazhatunk.
az állampolgárság megmarad, így bármikor visszahonosítanak, azaz bejelenthetünk lakcímet.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.03. 20:04

Nem lenne egyszerűbb az autót forgalomba helyezni Magyarországon?

bet zonah # 2011.09.03. 20:14

persze az is opció, hogy a cégautót rendszámozzuk át mo-ra, ekkor is 50% regadót kell fizetni 2011 végéig.
ehhez viszont magyar adószámot kell, hogy kérjen a külföldi cég a nav-tól.

áfa viszont a rémhírekkel ellentétben nincs, mivel a 6 hónapnál idősebb eu-s gk behozatala esetén nincs áfa fizetési kötelezettség!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.03. 21:42

Mit csinál egy külföldi cég külföldi rendszámos autója huzamosabb ideig Magyarországon?