Külföldi rendszám-magyar vezető


Sinclair # 2012.01.19. 16:42

Ez már tényleg utolsó !
Aztán nem zavarlak,mert utána nézek ha haza jövök
,mert most pillanatnyilag kb. talán áprilisig nem dolgozom kint !
Erre nem vonatkozik, hogy itthon a tb. meg szünne?
Kinti munka miatt, mert mivel végülis nem szükséges kint dolgoznom? meg lehet, hogy februárban és márciusban dolgozom itthon !

Kassad # 2012.01.19. 17:07

Nem érinti a TB-t.

Sinclair # 2012.01.19. 17:17

ok köszi !

Spagyesz # 2012.01.19. 21:06

Sziasztok!
Lehet óriási idétlenség amit kérdezek, de azért mégis megteszem....
Lehet egy adott jármű, ebben az esetben motorkerékpár 2 országban regisztrálva egyszerre? Arra gondolok, hogy Angliában és Magyarországon is fieztnék adót, biztosítást, stb és lenne 2 rendszámom. Mind a 2 országban bejelentett lakcímem van, és pl angliában éppen emiatt egy percig sem közlekedhetek magyar rendszámmal, és gondolom hasonlóak érvényesek (esetleg lesznek érvényesek) magyarországon is.
Ha ez mind megoldható lenne akkor az egész el lenne intézve egy hiphopp rendszámcserével...

Előre is köszi a válaszokat!

üdv

Kassad # 2012.01.19. 21:21

Két állandód nem lehet. Minimum az egyiknek ideiglenesnek kell lennie (Pl a magyar P-betűjelű).
Az angol ideiglenes lehetőségeket nem ismerem, de halál biztos, hogy több és rugalmasabb lehetősége(ke)t kínálnak mint a magyarok, körül kell nézned a DVLA-nál.

Spagyesz # 2012.01.19. 21:36

a DVLA szerint külföldi rendszámű járművet nem lehet üzemeltetni Angliában abban az esetben ha itt élek, dolgozok, tb-t fizetek. :(
1 percig sem :(

Sinclair # 2012.01.19. 22:07

Nekem volt nem egy ismerősöm aki üzemeltet Angliában magyar rendszámút pedig be volt jelentve munka stb.,de sok értelme nem volt mivel félévente ki kellett vinni az országból igaz elég volt a szomszéd országban, de később itthon kellett hagyni félévig amúgy se érte meg ki vinni, mert kint nagyon olcsó a kocsi csak a biztosítás sok !

Sinclair # 2012.01.19. 22:08

Bár azóta lehet, hogy változott a a kompnál regisztrálták ha valaki az alagúton ment át azt már nem tudom !

Kassad # 2012.01.20. 07:27

Spagyesz én azt mondtam az ideigleneseknek nézz utána, azokra ilyen korlátozás nincs.

mln49 # 2012.01.20. 19:46

Kassad említetted az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentését az okmányirodában, ami mellett a lakcímkártya megmarad. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy mivel jár ez? Változik valami a gyakorlatban? Ügyintézések itthon, bank, munkaügy, jogosítvány vagy személyi megújítás, levelezés,TB stb? Én Magyarországon dolgozom jelenleg, de német állampolgár is vagyok egyben, és német személyivel is rendelkezek (ebben meg van jelölve az állampolgárság mint német) a magyar személyi és lakcímigazoló mellet. Az autó üzembentartója nem én vagyok, hanem családtagom aki szintén német állampolgár, és a címünk is azonos. Nem tudom, ez esetben szükségem van-e nekem is erre az ideiglenes kijelentkezésre, vagy elég amim van? írtunk egy meghatalmazást is biztos-ami biztos alapon.

mln49 # 2012.01.20. 19:58

Az előző hozzászólásomban elfelejtettem említeni, hogy a német személyiben benne van a lakcím is. Az autó német rendszámú.

Kassad # 2012.01.20. 20:30

Eleve, ha magyar papírt nem is adsz és német állampolgárság van a személyidben akkor semmi problémád nem lehet. Fel sem merül a yardban, hogy lekérdezze egy német állampolgár adatait a magyar rendszerben...

Kassad # 2012.01.20. 21:54

20. § (1) Az e törvényben, valamint külön jogszabályban és közösségi jogi aktusban

  1. a magyarországi illetőségű személynek vagy szervezetnek a külföldi hatósági jelzéssel ellátott jármű belföldi üzemeltetésére, használatára

vonatkozó rendelkezések megsértői bírság fizetésére kötelezhetők.

Attól, hogy egy magánszemély üzembentartónak van lakcíme itthon, attól nem lesz magyarországi illetőségű. Erről szólhatott volna valaki a jogalkotónak, mielőtt ezt a hibát elkövette, hogy a megalkotott törvény két pontja ellentmond egymásnak :)

mln49 # 2012.01.20. 23:06

Háát ez valóban igaz lehet, de a jogosítványom viszont magyar, és abban meg az állampolgárság is mint magyar szerepel :) Szóval kicsit furcsa a helyzet. Ez mondjuk semmiből nem állna kicseréltetni ha nonstop kint lennék, de jelenleg Mo.-n tartózkodom ott pedig le kellene adni a jogsit és eltart 2 hétig mire elkészül az új, addig meg csak ott lehetne használni. Szóval ha nem muszáj nem szórakoznék ezzel. Elméletileg, normális esetben nem lehet így sem semmi gond. De mostanában ebben az országban a normális esetek ritkaságszámba mennek :S

Kassad # 2012.01.21. 06:54

Nálad akkor sincs semmi gond. Az üzembentartó echte német, te mint vezető tudod igazolni a szokásos német tartózkodási helyet hatósági igazolvánnyal. Én a helyedben bárminemű (egyébként nem jogos) ellenállás esetén arra is felhívnám a figyelmet, hogy: hát nézze én még kettős állampolgár is vagyok nem egy adóelkerülő álszlovák (aminek egyébként a törvény szempontjából semmi jelentősége, de nyomós legit érvnek hangzik).

Kassad # 2012.01.21. 11:57

Valaki esetleg megtalálta azon az EUs direktíva/törvény hivatkozást, ami kimondja, hogy kötelesek az EUs tagállamok egymás hatósági igazolványait a bennükfoglalt adatok igazolására elfogadni?

adofizeto # 2012.01.21. 12:09

Sziasztok!

Nemetorszagban elo ismerosom autojat szeretnem uzembentartoival hasznalni magyarorszagon. Lehetseges ez igy? Milyen fiztesi kotelezettsegeim lennenek ez esetben?
Nemet kotelezo bizt. kell majd fizetnem, vagy itthon kell kossek ra biztositast? Mik a koltsegvonzatai ennek?

Koszonom a valaszokat!

Kassad # 2012.01.21. 13:23

Úgy gondolod írjuk inkább majd ezt, a szabálysértési hatóságnak?

Spagyesz # 2012.01.21. 13:50

Köszi a válaszokat!
Az ideiglenes rendszám verzió meg sem fordult az eszemben, de jó dolognak hangzik, megérdeklődöm hogy működik a dolog.

Valahol olvastam egy kommentben hogy a yard mennyire ért a dolgokhoz. Háááát...
Előfordult néhány éve velem, hogy magyarországon voltam és magyar bérautóval kocsikáztam, magyar személyim volt, viszont angol jogsim. A halom "papír" cím és nyelv megzavarta a közeget, hosszan gondolkozott és végül megkérdezte hogy ez Ukrán jogosítvány? Nem tudtam visszafogni magam de kinevettem szegény.
Az angol jogsin ugyanis szerepek az hogy UK az EU-s csillagok közepén és ebből amőbázta ki szegény... :) Nem volt tovább gond a papírokkal, nagyon gyorsan továbbengedett...

Kassad # 2012.01.21. 14:08

Nálam az volt még a jellegzetes egy-két évvel ezelőtt, hogy magyar jogsi magyar személyi, magyar lakcímkártya, (bennük ugye láthatóan állampolgársága HUN) ott vannak a kezében, picit toporog és félve megkérdezi:

  • Beszél magyarul?

Nekem mondjuk a nevetés a hirtelen meglepetéstől bevallom elsőre se jutott eszembe. A második ilyen alkalomtól viszont már konzekvensen azt válaszoltam, hogy:

  • PICIT.
StefanAti # 2012.01.21. 17:47

@Mocsi45
Remélem, hogy Móni sok éven keresztül kuporgatott össze valami szép autót, amin külföldi rendszám van és ha leveszik a rendszámát és kifizettetnek vele 800ezret, akkor remélem Móni addig nem fogja használhatni az autóját és BKV-znia kell, amíg a Brüsszel visszavonatja a törvényt.... kellemes várakozást kívánok neki, de addig a pillanatig én inkább alkalmazkodom az éppen aktuális törvényekhez....

Ezek mellett persze ott lennék és szívesen végighallgatnám a beszélgetését a rendőrökkel, amikor magyarázza nekik, hogy hogy fogja őket feljelenteni zaklatásért, miközben olyan papirokat kérnek tőle, amilyeneket az éppen hatályos törvények megkövetelnek....

Magyarországnak ugyanis nincs több joga, mint a többi tagállamnak, de amíg nem vonják vissza ezt a BUTA törvényt, addig Mónikám be kell tartanod és hidd el, (engem gyakran igazoltatnak német rendszámmal) a rendőrök ki lettek képezve és jobban tisztában vannak a törvényekkel, mint te vagy én, aki próbál naprakész lenni a saját rendszáma miatt...

Kata77 # 2012.01.22. 11:21

Sziasztok! Néhány oldalt visszaolvasva nem találtam megnyugtató választ a kérdésemre, mely így szól:

Mi a legmegnyugtatóbb, ugyanakkor költségkímélő megoldás arra ha egy szlovák magánember tulajdonát és szlovák rendszámot viselő autót szeretnék használni? Nekem magyar lakcímem és papírjaim vannak.

Kassad # 2012.01.23. 08:38

StefanAti

És szoktak-e kérni tőled magyar nyelvű fordítást német hatósági igazolványhoz az urak? Vagy esetleg el méltóztatják fogadni azon valójában, ahogy van.

Kassad # 2012.01.23. 09:48

Kata 77

Szlovák munkaszerződés:

  • rendelkezik a munkáltatója által kiállított olyan munkáltatói igazolással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésének helye külföldön van. A rendszeres külföldi munkavégzés céljából használt külföldi rendszámú gépjármű esetén elsősorban a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát kell igazolni, hogy a hatóság a maga következtetését a rendszeresség tekintetében levonhassa, és nem azt, hogy a járművezető a külföldi járművet rendszeres munkavégzés vagy munkába járás miatt használja.

Értelemszerűen magyarul legyen írva és feleljen meg a teljes bizonyító erejű magánokirat követelményeinek.

Jani79 # 2012.01.23. 22:36

Én angliában élek, és ezek szerint amit itt olvasok. Ha hazamegyek 2 hétre az angol rendszámú kocsimmal, és megállít egy rendőr akkor, akár el is veheti a rendszámomat. Vagyis, ha van magyarországi lakcímem, ami egyébként a szüleim címe, akkor nem vezethetem a saját autómat?