Tisztelettel szeretném megkérdezni van-e lehetőségünk arra, hogy egy törvény életbelépése elött birtokolt -jelen esetben mopedautot- utána is a törvény elötti feltételekkel üzemeltethessünk!
Cikk:
http://totalcar.hu/…gazin/hirek/?…
Probléma, hogy segédmotorkerékpár jogosítvánnyal nem rendelkező barátnömnek vásároltam a mopedautót, pár nappal ezelőtt.Amikor még vezethette!
1,Szerintem senkit nem kötelezhetnek arra, hogy utólagosan egy törvény módosítás miatt a törvény hatályba lépése előtt vásárolt autót átminősítve NE tudjunk használni!
2,Nem értem azt sem, hogy hogyan lehetne ilyen rövid idő alatt lerakni a jogosítványt!?!?Gyakorlatilag azonnal érvényes az új jogszabály és nem hagy időt arra, hogy felkészüljünk rá!(arról nem is beszélve, hogy pénzkeret sem áll rendelkezésre, túl szűk az idő erre is!-1 nap-)
3,Amennyiben ez miatt áll a jármű azt kivel lehet kifizettetni?
4,Ha nem tudjuk használni, mert az új törvény szerint már megváltoztak a feltételek akkor a feltétel teljesítésig felmerülő költségek(buszbérlet,fuvarozó személy esetleg taxi a munkába járáshoz) benyújthatóak az állam felé?Akkor kompenzálja az állam a veszteségünket?(magyarán vagy jogsít vagy átképzést, vagy a egyéb kompenzációt biztosít?)
5,Hogyan kötelezhetnek egy már évek óta hivatalosan M.O. létező járművet(biztosítást fizettek rá) arra, hogy fizessek rá akár csak pár 10e forintot is? Amikor bevezették az eredetiség vizsgát akkor sem kellett minden kocsira azonnal megcsináltatni, -azaz aki a törvény előtt vette használhatta díjmentesen tovább- csak eladáskor tudták kötelezni az új tulajdonba helyezés előtt! Azaz az új tulajdonos már tudta és elfogadta azt, hogy csak ezen feltételek mellett vásárolhat jérművet. Szerintem ez jogellenes dolog, ha nem így lett volna!
A legfontosabb kérdésem:
Mit lehet tenni, ha holnap megállítja a rendőr és nem tudja felmutatni a "B" jogosítványt???