Credit Express Factoring Rt...SOS


lamencik # 2007.08.06. 20:07

Üdvözlet Mindenkinek!

Ma kaptam egy fizetési felszólítást a Credit Express Rt-től. Nem ajánlottan jött.

Szerintük nem fizettem ki a fennálló tartozásomat, és a peres eljárás megindítása előtt felszólítanak, hogy fizessek ki 15399 Ft-ot.(sárga csekk mellékelve)
Sajnos nem értem hogy jön ki ez az összeg, mert a levélben felsorolja, hogy mit kell befizetnem, azaz a következő összegeket:
11.285 pótdíj
5000+áfa ügyvédi munkadíj
3000eljárási illeték
ha ezt összeadjuk nem jön ki a 15.399 Ft, ami a sárga csekken szerepel...
Nem írja hol parkoltam, mikor...

Vegyem komolyan ezt a levelet, vagy csak blöff?

Akinek volt hasonló esete, vagy legalább tanáccsal tud segíteni, kérem írjon!

Köszönöm!

Dr.Attika # 2007.08.06. 20:30

Dobja ki a kukába! A levélnek joghatása nincs.

lamencik # 2007.08.06. 21:09

Köszi a gyors választ Dr. Attika...

És mi

  • bizonyítja, hogy megkaptam a levelüket, ha nem ajánlottan küldték?
  • az a sok zagyvaság amit összehordanak a pénzösszegeket tekintve?
  • az a sok helyesírási hiba?

na mindegy, ez a
levél tényleg megy a kukába.

Dr.Attika # 2007.08.06. 21:16

Gondoljon bele. A sima levél 62,- Ft. Az ajánlott 242,- Ft. Ez a credit akármi még a kettő közötti különbözetet sem kockáztatja meg, mert nem a joghatás ( elévülés megszakadása, stb.) érdekli, hanem az hogy fizessen a delikvens. Ha fizet már megérte, ha nem akkor csak 62,- Ft-ot buktak.

Royal # 2007.08.07. 19:52

De mi ez a Credit Express Factoring?

Most ez lett a trendi pénzszerzési forma? Neve sincs cégek küldözgetnek sárga csekkeket, perrel fenyegetőzve? Létező vagy kamu tartozásokra hivatkozva, azt vagy bejön vagy nem?

Sasfioka # 2007.08.10. 07:39

Egy kintlévőség-kezelő cég.
Két "lényegük" van:

  1. Tele vannak "fenyegető" szavakkal a neveik: Credit, Factoring, Justitia, Adósságkezelő, Behajtó, stb. Azaz "hatalmat próbálnak tükrözni". De semmi hatalmuk, semmi jogkörük nincs. Sok esetben még arra sem, hogy "fenyegessenek". Semmi nem ad nekik plusz lehetőséget, a törvény őket is csak egy "sima" cégnek ismeri, nem végrehajtók, nincs "behajtási jogkörük", stb. Az ügyfelek adataival "kártyáznak", sok esetben jogtalanul kezelnek adatokat, tehát nagyon "vajas a fülük". A feladatuk és céljuk: PÉNZHEZ JUTNI. Ezért ők leveleznek, fenyegetnek, sms-t küldenek, telefonálnak, ügyvéddel íratnak levelet, és így tovább. Néha felkeresnek személyesen. Mást nem TUD tenni. Ha fizetsz, abból esik neki "zsíros jutalék", ha nem fizetsz, akkor is fizetett már a hiteleződ nekik "ügyintézési díjat". Tehát rosszul nem járnak.
  2. Amikor ezek a szépnevű cégek a eredeti hiteleződ helyett - sok esetben jogtalan - engedményezéssel (azért jogtalan mert nem értesítette az adóst) a hiteleződ helyébe lépnek, azaz már ezeknek a szépnevű cégeknek fogsz tartozni. Ekkor ugyanazon módszerekkel tudnak elindulni, mint az első pontban rögzítettek. Azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben nem "peresítési javaslattal" visszaadják az eredeti hitelezőnek, hanem ők lesznek a perben a jogosultak :) Ja hozzá kell tenni, hogy a tartozás 10%-áért már hozzájutnak adóssághoz, azaz egy százezres követelést 10000 Ft-ért megvesznek, majd ha te 25e Ft-ot befizetsz, akkor náluk már tiszta haszon :)

SF

Sasfioka # 2007.08.10. 07:41

És még egy nagyon fontos tényező:

Félnek a bíróságtól mint víztől a tűz. Nem igazán mennek bírósági szakaszba. Az rontaná a behajtási statisztikájukat :P

SF

mejte # 2007.08.10. 11:44

Üdv!

én is hasonló cipőben járok, mint lamencik kolléga.
A velem kapcsolatos követelést is megvásárolta a Credit Express Factoring Zrt., és nem lustálkodtak.
Küldtek júliusban egy levelet (a mezei 62 forintos verzió), ma kaptam tőlük egy másikat, ami "tértivevény" feliratú borítékban jött, de a "tértivevény" szó tollal át van húzva rajta (ez azért mosolyogtató).
Azt írják, next level a polgári per.

Szerintetek, ha a követelés alapjául szolgáló parkolás időpontjában az USA-ban tartózkodtam (az útlevelembe pecsételt ki- és belépés dátuma illetve a vízum igazolja ezt), akkor foglalkozzak a dologgal? (Bár ez maximum azt támaszthatja alá, hogy nem ÉN használtam az autót)

Tudtam én, hogy a közgazdász pálya helyett a jogit kellett volna választanom ;)

Sasfioka: azt olvastam, hogy a bíróságok javarészt az ilyen társaságok javára döntenek, (fényképes bizonyíték meg minden hiányában, ha csak két állítás van egymással szemben) a "zárt adatbázis"-uk miatt...)

a válaszokért előre is köszönet!

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.08.10. 12:13

a budai központin elkaszálják a fénykép nélküli parkolási kereseteket...

amúgy sztem kamu nem fognak perelni... meg jó bonyolult is lesz... tanuként citálni a parkolási céget stb.

Dr.Attika # 2007.08.11. 11:43

"mejte"!
Megy a közgazdász és a jog együtt is.
Ez a justum-credit és akármilyen formációk tesznek arra, hogy ki hol parkolt, hol nem parkolt. Ez egy pszichés ráhatás. Kiküldök több ezer levelet. Ki van számolva, hogy az emberek hány %-a trasál be ilyen felszólításra és fizet önként dalolva. Főleg amikor megspékelik a levelet ilyen dumával, hogy a "Bírósági eljárás költségei Önt terhelik."

Bandino # 2007.08.11. 15:50

Egy ismerősöm 2 milliós tartozást szedett össze telefontársaságoknál és parkolási pótdíjakból.Kapott felszólító leveleket ügyvédektől és sok ilyen behajtócégtől.(Sigma,Intrum Justitia,Credit Express,Bross Holding,Eos-Ksi)A lakását kitapétázhatta volna a levelekkel annyit kapott de mindig csak nevetett egy jót.Egyik cég se perelte be.Volt egy haverom aki a T-mobil és a Pannon felé elég nagy összeggel tartozott és az ilyen "semmitérő" cégek felé részletekbe befizette.Nagy hiba volt!!!Fogja is a fejét így utólag hogy mekkora madár volt.Megijedt a fenyegető levelektől és fizetett.Az ilyen cégek a "madarakból" élnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.11. 16:03

Én azt nevezném madárnak, aki milliós telefonszámlát csinál, és nem fizet. Jómadárnak...

Oh tempore, oh mores!

Royal # 2007.08.11. 16:29

Ez egy pszichés ráhatás. Kiküldök több ezer levelet. Ki van számolva, hogy az emberek hány %-a trasál be ilyen felszólításra és fizet önként dalolva. Főleg amikor megspékelik a levelet ilyen dumával, hogy a "Bírósági eljárás költségei Önt terhelik.”"

Csak halkan megkérdezem, ez az eljárás nem törvényellenes?
Fenyegetőzni, perrel zsarolni. Kihasználni, hogy az emberek 90%-ának a segge összerándul (nem véletlenül) a per szó hallatán?

mejte # 2007.08.11. 22:18

köszönöm a reakciókat, eddig is úgy gondoltam, hogy várok, kiváncsi voltam (és ezek után még kiváncsibb vagyok), hogy a 7280 Ft-os tőketartozásommal (ami mostmár mindenféle ügyintézési díjjal mittoménmivel megspékelve 11.708 Ft-ra rúg) lesz e pofájuk bíróságra citálni :)

kérdés: valakitől azt hallottam, hogy polgári peres eljárást a minimálbér 30%-át meghaladó összegtől indíthatnak (?)
igaz ez, vagy ez is csak városi legenda? van valami hasonló törvény/jogszabály/rendelet/mittoménmi (a megfelelő aláhúzandó) ?

ja, azt nem is említettem, hogy már most elláttak egy biankó "fizetési meghagyás"-sal (gondolom, amilyet a bíróság küldene egy esetleges ítélet után), az ügyiratszám, aláírások és a záradék és a pecsét hiányzik csak :)

ezen is jót mosolyogtam.

várom a további érdekességeket.

mejte # 2007.08.11. 22:25

ha gondoljátok, szívesen beszkennelem mert szép, rendezett.
kiváncsi vagyok hányan dőlnek be egy ilyennek, és mindenféle hitelesítés nélküli papír alapján rohannak fizetni...

azon gondolkoztam, csak ilyen ijesztgetésre kéne alapítani egy céget, kiküldeni pár tízezer levelet, aztán várni.

de ha jobban belegondolok, még céget sem kéne alapítani hozzá itt abszurdisztánban...

Bandino # 2007.08.12. 00:01

Szerintem se fizess mejte.Majd meglátod még 2-3 levél és szépen "elfelejtenek".Perelni biztos nem fognak mert sokkal nagyobb összegeknél se mennek perre.

zsuri # 2007.08.22. 09:09

Sziasztok!

Nekem is lamencik-hez és mejtéhez hasonló a problémám: elöször a Centrum-tól, majd a Creditexpressztöl kaptunk felszólító levelet, legutóbb már a "per elötti utolsó" felszólítást. Nekünk is normál módon feladva érkezett a levél, ráadásul egy olyan címre, ahonnan már 2 éve elköltöztünk. Tehát semmilyen bizonyíték, hogy megkaptuk volna. A kérdéses összeg egyébként kb. 4500Ft-ról most már 7500Ft-ra emelkedett. A mi részünkröl csak annyi problémánk van a befizetéssel, hogy mindig veszünk parkolójegyet, ha meg véletlenül kicsúsztunk volna és büntetést kaptunk, azt utólag mindig befizettük. Nyilván bizonyítani nem tudjuk, mert már rég kidobtuk a cédulát, illetve a Centrum-nál sem kérdeztük meg, hogy milyen bizonyítékuk lenne.

A kérdésem az, hogy:

  • ha egy rég nem érvényes lakcímra kapjuk a normál leveleket, annak van-e valamilyen jogi hatálya?
  • létezik-e olyan, hogy nem lakom vhol, oda küldenek felszólításokat, fogalmunk sincs róla, hogy nem is olvastam öket és ennek ellenére a kérdéses összeg többszörösét követelik tölem a végén?
  • milyen esély van jogi eljárásra (a biankó fizetési meghagyás mellékelve)?
  • ha mégis valamilyen jogi eljárásra kerülne a sor, elötte értesítenek-e minket és figyelembe veszik-e, hogy nincs, aki átvegyen bármiféle végzést az adott címen?
  • a jogi eljárás pontosan milyen mértékü herce-hurcát jelent a számunkra?
  • mennyivel növelheti ez a kiindulási összeget?
  • mikorra évül el egyáltalán ez az egész?

Ha csak egy pár dologra tudtok válaszolni, már azért is hálás vagyok. Elöre is köszi.

fönix # 2007.08.22. 13:16

A "felferes" fizetési felszólítást fog benyujtan, ha nagyon biztos lenne a dolgában már benyujtotta volna.
Fizetési felszólitás után 15 napon belül kell ellentmondással élni akkor peré alakul.

A posta kézbesítésre itt nem a "hivatalos íratok kézbesítése " jogszabály vonatkozik.
A normál levél nem bizonyíték.
Mindenesetre a cím ismeretlen esetén nincsennek jogkövetkezmények és az elévülés tart. Ez 5 év.

Na és van a február 22 (?), mely időpontig a régi tartozásokról értesítést kellett volna küldeni.

zsuri # 2007.08.22. 17:01

Köszi a választ.

Kicsit le tudnád írni, hogy a fizetési meghagyás benyújtása pontosan mit takar? Gondolom vmi hivatalos szervhez nyújtják be, nem? Ennek "érvényesítése" csak formaság és automatikusan megy az adott szervnél, vagy valami bizonyítékot ehhez is be kell mutatniuk? Nekik ehhez már mérlegelni kell, hogy megéri-e az adott összegért, vagy ez még mondjuk benne van a pakliban akármilyen kis összeg esetén is?

A fizetési meghagyás milyen összegröl fog szólni? A 7500Ft, vagy már vmi tovább növelt összeg?

A fizetési meghagyást már tértivevényesen küldik ki? Mi van, ha ekkor derül ki a számukra, hogy igazából a címzett ismeretlen? Ez megakasztja az egész folyamatot?

Vajon mennyire éri meg nekik 7500Ft-ért ezek után tovább küzdeni?

Ha ezek után mégis megtalálnak (nyilván meg lehet szerezni az állandó lakcímünket), akkor lehet azzal érvelni, hogy korábban nem kaptunk semmit? Ez mennyire nyomós érv? Ilyenkor vajon milyen összeget követelhetnek rajtunk?

Febr. 22 elött küldte ki a Centrum Kft. az elsö felszólítást, ami szintén a régi, ma már nem érvényes lakcímünkre ment.

zsuri # 2007.08.22. 17:02

Egyébként eddig még nem jutott el a tudatukig, hogy nem találtak meg minket, mivel a postás otthagyta a leveleket mindig, pedig a nevünk már nincs is kitéve.

monalisa1 # 2007.08.22. 20:27

Egy évig lehet csak a parkolási díjat követelni.

http://www.origo.hu/…egyevig.html

Sasfioka # 2007.08.22. 20:50

A fizetési meghagyás kiállítását a bíróságtól fogja kérni a hiteleződ, a faktoráló vagy az engedményes. (Jelen esetben a Credit EF az faktorálja a követelést, ha jól tudom)
A bíróság nemperes eljárás keretében (tehát tárgyalást nem tartva, a benyújtott fizetési meghagyás és az esetlegesen(!) csatolt bizonyítékok alapján a fizetési meghagyást részedre már ügyszámmal megküldi. Neked az átvételtől számított 15 napon belül van lehetőséged ellentmondani. Ellentmondás esetén az ügy perré alakul, és elindul a "bizonyítás" mindkét oldalról. Aztán a bíróság ítéletben dönt.
Ha nem mondasz ellen, akkor a fizetési meghagyás az átvételt követő 15. napon (esetleg a kézbesítési vélelem beálltától számított 15. napon) jogerőre emelkedik, majd a bíróság jogerősíti a fizetési meghagyást. Ezt követően már végrehajtható okirat, el lehet indítani a végrehajtást.

A fizetési meghagyás költsége ilyen "csekély" tartozás esetén 3000 Ft, a Credit kb. 10e Ft ügyvédi díjat is felszámol, tehát a fizetési meghagyás már a tőke + kamat + eljárási díj (pl. postaköltségek) + fizetési meghagyás illetéke + ügyvédi díj résztől indul.

Amúgy a fizetési meghagyás adós felé címzése a bíróság által jellemzően "futószalagos" dolog - bár tény, hogy szembetűnen hülyeséget tartalmazó fizetési meghagyás esetén azért nem :)

A fizetési meghagyásnak nincs "minimumérték", az a polgári per esetén van. Ha jól tudom, 200e Ft tőke alatt fizetési meghagyás kiállításával KELL kezdeni, tehát nem peresíthet egyből. (Efelett lehet polgári pert indítani)

A hiteleződnek a fizetési meghagyás benyújtása megéri, ha tőled az összeg végrehajtható. Hiszen MINDEN igazolt költségét, amely reális és szükséges volt a fizetési meghagyás kiállításához bevasalnak rajtad. Tehát az illetéket, az ő ügyvédük költségét, stb.

Amennyiben a fizetési meghagyást benyújtó által közölt lakcímen "ismeretlen helyre költözött" jelzéssel megy vissza a levél, akkor a bíróság felkéri a benyújtót, hogy javítson a címen. A lakcímet a jogos érdek igazolása után bárkinek kiadják az illetékes hivatalok. Ha a bejelentett lakcímeden és tartózkodási helyeden sem vagy elérhető, akkor is jogerősödhet a fizetési meghagyás.

Az, hogy a fizetési meghagyást a bíróság "ismeretlen helyre költözött" jelzéssel kapja vissza, csak annyiban "akasztja meg" az egészet, hogy egy újabb levél a hitelező felé, hogy tájékoztassa a bíróságot az elérhető lakcímedről. Ha ezt megteszi, utána újra "gurul a szekér".

Az, hogy régebben (igazolhatóan) nem kaptatok semmit, a fizetési meghagyás benyújtására vonatkozóan semmilyen érv. A fizetési meghagyás kiállítását erre való hivatkozással is ki fogják állítani. Max. te az ellentmondás miatt elperesíted az ügyet, így több lesz az illeték, és ítéletben fognak kötelezni a megfizetésre és a perköltség megtérítésére is...

Ha nem érzed jogosnak a követelést, menj be a Centrumhoz és kérdezd meg tőlük, hogy mivel bizonyítják a követelésüket. Mivel "rólad tárolt adat" így neked ezt kötelesek elárulni, megmutatni. Ha a követelés jogos, és el is ismernéd, csak "kötekedni akarsz", akkor már kicsit rosszabbul járhatsz.

SF

Dr.Attika # 2007.08.22. 21:10

Kedves Monalisa 1!
Nem egy évig lehet követelni a parkolási díjat. Azt addig lehet követelni, amíg ki nem egyenlítik. Az egy év az az elévülési idő, miszerint a kötelezett kifogással élhet a bíróság előtt és, ha a kifogásnak helyt ad a bíróság, akkor elévülés miatt nem ítéli meg a követelt összeget és így nem végrehajtható.

zsuri # 2007.08.23. 06:54

Kedves Sasfioka,

nagyon hálás vagyok, hogy idöt és energiát nem kímélve ennyire szakszerüen leírtad nekem az egész ügymenetet. Tényleg nagyon-nagyon köszönöm. Ezek szerint elég kicsi az esélye, hogy elöbb vagy utóbb nem kapjuk meg a meghagyást, mivel az nekik nagyon minimális befektetés (az még benne van a futószalagos ügymenetükben), hogy megszerezzék a tényleges lakcímünket, ha kiderül, hogy a "címzett ismeretlen". Perre nem akarjuk vinni a dolgot, mivel a részünkröl semmi bizonyíték nem áll rendelkezésre.

kea4 # 2007.08.29. 22:42

"menj be a Centrumhoz és kérdezd meg tőlük" - EZT NEM!

Írj ajánlott levelet nekik, annak ténye utólag is bizonyítható. Hogy egy "bemenetel" alkalmából mi hangzott el és mi nem, az nem bizonyítható, és sokkal tovább tart, mint egy levelet megírni, alkalmas kérdésekkel/követelésekkel.

Kiegészítés: csak az ajánlott levél a levél, hivatalos ügyben legalábbis. Ez azt is jelenti, hogy ha sima levelet kaptál, akkor azt nem kaptad meg, ha érdekeid úgy kívánják.

Üdvrivalgással:
KEA.