Hamis jelenléti ív adat

Ferenc 0201 # 2024.10.16. 16:32

Ez esetben az anyjuk a gondnokuk és úgy történt a dolog hogy az egyik dolgozó mikor nem volt bent,a másiknak sem kellett bent lennie.Ez így volt velük mindig.Vagyis minden egyes napot aláírhatott utólag mintha bent dolgozott volna,viszont elkövettem azt a hibát hogy aláírtam helyettük a jelenléti ívet mikor orvosnál voltak.

Vagyis az hogy gondnokság alatt vannak,az nem mentesít engem semmiképp a következmények alól amennyiben lesz ebből feljelentés.

Nekik lehet bármi gondjuk ebből?

Bár úgy gondolom itt most én vagyok nagyobb bajban.Ezek szerint még 4 évig bármikor felhasználhatják ellenem.

drbjozsef # 2024.10.16. 04:40

akkor feltételezem törvénytelen megmozdulást követtem el

Feltételezed?
Gyámság? Kiskorúak ezek a munkavállalók? Legfeljebb gondnokság lehet az. Te vagy a gondnokuk?
Ha a munkaszerződést önállóan megköthették, vagy a gondnokuk helyettük, attól még a jelenléti ívet önállóan írhatják alá. Nem más helyettük.

Ferenc 0201 # 2024.10.15. 19:03

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Annyit még megkérdeznék hogy ilyenkor kire hárul nagyobb büntetés.A dolgozóra aki nem tartózkodott bent,vagy rám mint a munkáltatóra aki aláírta helyettük az ő nevükkel?

Viszont ha a két dolgozó gyámság alatt van és én aláírtam nekik? Akkor nekik is lehet ebből valami,vagy csak nekem?

A gond csak az hogy orvosi megjelenésük volt az nap és ha ezt utólag ki tudják deríteni és ha az munkaidőben történt,akkor biztos hogy kiderül.

Abban bíztam ha gyámság alatt vannak,talán alá lehet írni helyettük,erről nincs tudomásom hogy alá lehet,vagy sem,viszont ha igen,de az orvosi megjelenés kideríthető,akkor feltételezem törvénytelen megmozdulást követtem el.

drbjozsef # 2024.10.15. 18:49

Nem tilos feljelentést tenni. Bárki tehet.

Ferenc 0201 # 2024.10.15. 16:42

Kaptak fizetést arra a napra,azért írtam alá hogy kapjanak.Valójában azért is jelent ez problémát,mert az egyik dolgozóval nem egészen tartottam meg a pontos bérelszámolást,igazolatlan napot kapott ledolgozott napokra,mivel belekevertem a magánügyeimet a munkahelyre,de már nem dolgozik a cégnél.Ő aki ezt észrevette ezt feljelenthet?

drbjozsef # 2024.10.15. 16:14

Ferenc 0201,

Ha azt a jelenlétit valamilyen előnyre felhasználták - mondjuk kaptak fizetést arra az időre -, akkor a hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény megállhat, az okirat hamisításában pedig te is részt vettél.
Egy év elévülés? Legfeljebb a visszakövetelhető munkabérre. Egyéb követelésre öt éve, bűncselekményre a büntetéssel arányosan.

Ferenc 0201 # 2024.10.14. 19:37

Két kérdésem is lenne.

Én mint munkáltató két dolgozó helyett aláírtam a jelenléti ívet miközben nem tartózkodtak bent a munkahelyen,de aláírtam őket mintha bent lettek volna.

Amennyiben ez kiderül,milyen büntetést szabhatnak ki?

Ez 2023 áprilisában történt.

Ha valaki ezért feljelent,már ha egyáltalán feljelenthet,lehet nekem ebből bármilyen problémám? Mikor évül el? Tudomásom szerint egy év után már nem jelenthetnek fel ezért.