Megvan a megoldás!!
Írtam a Távközlési Főfelügyelőségnek, mindent leírtam, az egész történetet, a sorozatos hibás számlázásokat, és a többszöri, hónapokig tartó vitát. Õk felszólították a Vodafont. Mostmár mindenféle probléma nélkül egyezkedni akarnak velem. Hajlandók elengedni az állítólagos tartozásomat és visszakapcsolni a telefont is. Úgy látszik ezt kell tenni.
vodafone - pánik
Earl Grey!
Előzd meg a bajt, és indíts TE pert a Pannon ellen :) Persze így a perköltség nálad realizálódik, de legalább a további zaklatásoktól megmenekülsz... A perköltséget meg nyert per esetén visszatérítik.
SF
Sziasztok!
Nagyon örülök ennek a topiknak, mert én is hasonló helyzetbe kerültem. Történetem a következő:
Vodafonos előfizetésünkhöz opcióként megrendeltük az úgynevezett hétvégi-esti opciót. Ez azt jelenti,ha valaki nem tudja, hogy hétköznap este 9-től másnap reggel 7-ig, ill. hétvégén és ünnepnapokon összesen 2.000.-Ft-ért 2000 percet beszélhetünk. Eléggé kedvező, ezért is kértük. A párom elég sokat van külföldön, ezért aktiváltattuk a Passport szolgáltatást. Amikor ez megtörtént, megkérdeztük, hogy a Passporthoz is él-e a fent említett opció. A válasz az volt, hogy természetesen igen. Ezek után vígan beszélgettünk órákon keresztül minden nap a párommal, amikor külföldön volt, mert csak a 200.-Ft-os kapcsolási díjat kellett fizetni, a percek az opcióból peregtek. Akkor néztünk csak nagyot, amikor megkaptuk a számlát erre az időszakra. "Természetesen" kiszámlázták az összes beszélgetést, nem véve figyelembe az opciónkat. Még azon a napon meg is reklamáltam, amikor is közölték velem, hogy - ha jól emlékszem - március 15-től nem lehet hozzárendelni ezt az opciót a Passport szolgáltatáshoz. Kérdésemre, hogy erről miért nem küldtek valamilyen tájékoztatót legalább sms-ben, nem igazán tudtak érdemben válaszolni. Lekértem a hívásrészletezőt, ebből kiderült, hogy nem csak a Passporthoz nem rendelték hozzá, hanem a belföldi hívásokhoz sem. Ekkor megint reklamáltam, mikor kiderült, hogy rendszer hiba miatt történt így az egész, és nem csak engem érint ez a probléma. A reklamációt végül is jogosnak találták, amiről levelet is kaptam ,és abban leírták, hogy majd a következő számlák valamelyikében jóvá fogják írni. Újabb telefon a részemről, ugyanis én nem fogok több, mint 20.000.-Ft-ot kifizetni akkor, amikor nem én hibáztam. Azt mondták, hogy akkor fizessek be annyit, amennyit én jogosnak találok, de legalább 5.000.-Ft-ot. Én ezt megtettem, ezek után pár nappal egyirányúsították a vonalat díjtartozás miatt. Újabb reklamáció. Közölték, hogy be kell fizetnem a tartozást, ami az 5ezer, és a számla különbözete, csak akkor kapcsolják vissza. Végül is egy pár nap után befizettem,mert a telefonra szükség volt. Mind a mai napig nem kaptam normál összegű számlát, sőt a mostani számlán még mindig tartozásként szerepel az az összeg, pedig direkt nem is csekken, hanem ügyfélszolgálaton fizettem be, elkerülendő a könyvelési csúszásokat. Nem túl rövid történet, de még nincs vége, hiszen nem stimmel a könyvelésük, olyan mintha nem is írták volna jóvá a befizetett összegeket. Azon gondolkodtam sokáig, hogy próbapert indítok ellenük, összefogva több emberrel, akik hasonló cipőben járnak. Ügyvédi tanácsra azonban nem tettem semmit, mert nem olyan nagy a károm, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni. Hát nem tudom.
Banyek, ez nem túl biztató.. Nekem nem mondanak semmit, még azt se tudják igazolni, hogy honnan a tartozás...Mi lesz még ebből? Kíváncsian várom a fejleményeket, gyanítom, most már beperelnek úgyis, mert máshová már nem tudok fordulni:(
Hát velem is ez a helyzet. Én már vertem az asztalt , fenyegetőztem. A voda el is ismerte levélben, hogy hibázott. Ezt leírtam és elküldtem a z Intrumnak is. Ehhez képest minden reagálás nélköl közölték velem levélben, hogy megkezdik ellenem az eljárást. A vodának is küldtem levelet, ők azt válaszolták, hogy hosszadalmasabb kivizsgálást igényel az ügy, de június 21-e előtt válaszolnak. Ma június 10. van és semmi válasz. Ügyvédi iroda ellen hol lehet panaszt emelni, meg tudjátok mondani?
Köszönöm
Nos, igen, ezt eddig én is így gondoltam, hogy kellene tudniuk.. Voltam már a Westendben, miután az ügyintéző az arcomba röhögött, kértem a főnökét..Tőle se tudtam meg több dolgot. Egyszerűen annyit mondtak, hogy ők ott látják, de egyéb felvilágosítást nem tudnak nyújtani. Legutóbb ugye olyan levelet kaptam, amiben az Intrum azt írta, h amennyiben nem fizetek, per. Sk mindent nem tudok már ezzel tenni, abban bízom, hogy ott is ennyit tudnak majd bizonyítani, mint amit nekem eddig előadtak. Azért köszönöm a válaszokat!
Earl Grey
Mehetsz fogyasztóvédelemhez, de mi az, hogy a voda egy követelést nem tud alátámasztani? Akkor mire fel követel? Ha bírósági szakaszba kerülne a követelés, akkor majd azt mondja a bíróságon, hogy hát mi ezt így látjuk, azt hogy miből, honnan ered, azt már nem, azt csókolom?
Ne már. Menj be a Westendben lévő Vodához (központ) és verd az asztalt, hogy azonnal kotorják elő a követeléshez tartozó számlát, és minden, amely a követelést alátámasztja. Itt már fenyegetőzhetsz fogyasztóvédelemmel, de a vásárlók könyvét feltétlen kérd el. Nem már...
Ráadásul januári követelés, és "nincs az archivált anyagokban"? Szép lenne, ha a januári dolgok már archiváltak lennének... NE SZÓRAKOZZANAK MÁR!
Ne fizess addig, amíg neked nem mondják meg, hogy honnan, miért, mitől, stb.
HA NEM TUDJÁK MEGMONDANI, közöld velük, hogy rendben, de innen kezdve minden tőlük vagy a behajtó cégtől érkező, ezen követelésre vonatkozó megkeresést zaklatásként kezelsz, és aszerint jársz el. Ha gondolják, bizonyítsák bíróság előtt, hogy tartozol ekkora összeggel, és majd ha a bíróság is kimondta a megadott bizonyítékok alapján, akkor fizesd be... (Lehet, hogy az eljárási költséggel többet kell fizetned, ha jogos, de ha nem tudják bizonyítani, akkor nem fogják ezt megítélni nekik), ha fizetési meghagyás jön, mondj ellent, hivatkozva arra a huzavonára, amit veled műveltek eleddig.
OLYAN NINCS HOGY EGY SZOLGÁLTATÓ NEM TUDJA, HOGY MIT KÖVETEL!
SF
NA, megpróbálok mindent leírni. A pánik oka, hogy, bár úgy gondolom, mindent befizettem, igazolni nem tudom, hiszen ilyen összegű csekket, amit ők keresnek rajtam, soha nem is kaptam,. ergo nem is fizettem be, tehát nem is tudom igazolni a befizetést. Állítólag január óta van ez a tartozásom, tehát az elévülés sajnos nem megy..:(
Bementem én több alkalommal a vodához, egyikszer az ügyintéző két és fél órán keresztül bogozta a dolgaimat, de így se tudták megmondani, hogy mi ez, és honnan ered, mondván, hogy az archivált anyagok között már nincs meg ez a számlarészletező.. CSak annyit tudunk, hogy egyszercsak megszüntették az ügyfélszámomat, átették egy másikra,, (hogy egy ügyfélszám alatt legyen minden előfizetésem.) és az új ügyfélszám eleve 114 ezer mínuszról indult. De hogy hogyan, arról senki nem tud semmit. Ezért gondoltam a fogyasztóvédelemre..nem tudom, jó ötlet-e.
Egyik mobiltársaság sem korrekt semilyen téren sem, az összes csaló!
lásd: térerő, számlázás, "szolgáltatások" horror árai, illetve az a "kizsákmányoló illetve dögkesejű" höz leginkább hasonlító viselkedés amit tanusítanak mondjuk egy tartozóval szemben!!
És mivel hatalmas benne az üzlet, amit művelnek, azt a kormány hagyja legálisan történni.
És ráadásul a reklámjaiktól is falra lehet mászni!!
Sajnálom hogy érdemlegesen nem tudok hozzászólni a témához, de együttérzek a topikindítóval!!
Lehet, de teljesen mindegy, mi volt ezzel a jogalkotó célja. Létezik ilyen jogszabályhely, és ha létezik, akkor élni is lehet vele. A további filozofálgatásnak nem sok értelme van.
Egyébiránt ha ezen szolgáltató cégek nem hagyják elévülni a követelésüket, akkor a fizetni nem hajlandó ügyfelek nem tudnak (legalábbis ilyen egyszerűen és jogszerűen) kibújni a fizetés alól. Tehát nagyban a szolgáltatók trehányságán múlik.
De azért valljuk be, a jogalkotó ezen joghelyet nem azért hozta létre, hogy a nemfizető ügyfelek kibújhassanak a fizetés alól... Mondhatjuk "kiskapu"-nak, vagy bárminek, de a jogszabály elsődleges célja NEM a nemfizetők "jogi úton történő érvényesíthetőségének megszüntetése" volt a cél.
SF
Te Szürkegróf, milyen régi a tartozásod?
Ugyanis az előfizetői szerződésből eredő követelések 1 év múltán elévülnek.
Az elévülést csak az szakítja meg, ha a mobilszolgáltató (vagy a behajtócég) bizonyos cselekményeket végez a követelése behajtása végett, azaz számlaértesítőt vagy felszólító levelet küld. De csak akkor szakítja meg ezen cselekmény is az elévülést, ha az bizonyítottan célba ért, vagyis te átvetted.
És ezt nem neked, hanem a szolgáltatónak kell tudni bizonyítani.
Ha nem ajánlottan, vagy tértivevénnyel küldték, akkor nem fogják tudni bizonyítani.
A mobilcégek jogászaitól abszolut nem kell félned, rengeteg követelést tartanak nyilván a szolgáltatók, és nagyon nagy hányadát hagyják elévülni.
Az a fenesége az egésznek, hogy ha bíróságra adják behajtás (azaz végrehajtás) iránt, akkor a bíróság az elévülést hivatalból nem veheti figyelembe, csak akkor, ha vmelyik fél hivatkozik rá. És ez az, amit az állampolgárok zöme nem tud, és ezt használják ki a cégek.
Szóval ha jönne majd fizetési meghagyás (ez már egy bírósági formanyomtatvány a fizetési felszólításra), akkor annak 15 napon belül mondj ellent (a kiállító bíróságra címezve), elévülésre hivatkozva.
Ekkor perré alakuk az ügy, és ha a bíróság kimondja az elévülést, akkor azt már végrehajtóval behajtatni nem lehet.
Mi a párommal tavaly végigcsináltunk egy ilyen pert, a mobilcég jogásza meg sem jelent, a bíró azt mondta, ő már pár éve itt dolgozik, de még nem látta eme mobilcégnek a jogászát. Õ mondta nekünk, hogy sok követelést hagynak elévülni, de ő ezt hivatalból nem veheti figyelembe, az állampolgárok többsége pedig nem tudja, hogy erre kifejezetten hivatkoznia kellene, na meg persze félnek perelni.
Be kell menni, és át kell tekinteni egy részletes számlán... Egyeztetni kell, hogy kinek mi hol hogyan történt. Ez kötelessége a vodafonenak megkeresésed alapján, neked meg erős érdeked, hogy tisztázd.
SF
Bocs, számláz.
A pánik tárgya, hogy nem egészen pontosan tudjuk mit számláz a Vodafone, mivel össze-vissza szánláz.
De most nem értem, hogy mi a pánik?
A Vodafonenak kell azt bizonyítania, hogy tartozol. Te pedig az adott tételeknek megfelelően ellentmondhatsz. Akár tételesen is bizonyítania kell, hogy hogy jön ki a 70e Ft-os tartozás.
Tehát nem igazán értem, hogy mi a pánik tárgya. Ha te tettél olyat, ami miatt tartozásba eshettél, akkor tartozol, ha nem tettél, akkor igazolni tudod a dolgokat.
SF
Rendben, de küldtem e-mailt is. Talán még ügyvédet is fogadhatnánk együtt!
Rendben. Én most mindenféle fórumra írtam, várom, mi történik. Nlcafén, tévé ügyvédjénél, Fókuszban. Hétfőn megkereslek itt, ha neked megfelel!
Hát ez nagyon érdekes!
Majdnem hasonló a történetünk! Nekünk sorozatosan rosszul számlázott a vodafone. Úgy, hogy közben egyetlen kifizetetlen számlánk sem volt kikapcsolták a telefont. Személyes és telefonon való reklanációnkra nem tudtak válaszolni. Mindig más volt az egyenleg. Hivatalos reklamációs levelemre 3 hónap múlva válaszoltak. Egy 2005 november 9-i telefonontörtént reklamációmra májusban válaszoltak, elismerték, hogy hibáztak és felajánlottak 1000 Ft kártérítés. Ehhez képest azóta én is 70000 ft-os felszólítást kaptam az Intrum Justiciától. Még a szomszédomat is felhívták, hogy kinyomozzák a telefonszámomat.
Azóta minkét cégtől kapok felszólító levelet, az egyik 70000 ft, a másik 30000 ft-ról szól. Lefénymásoltam a Vodafone-tól kapott számlákat, leírtam az egész történetet és elküldtem az Intrum Justiciának meg a Vodafonnak is. Az intrum Justicia azóta hallgat, a Vodafone pedig küldött egy levelet, hogy ez hosszadalmasabb ügy és június 21. előtt válaszolnak. Azóta nem történt semmi. Szerintem fogjunk össze. Ez azért lehetetlen helyzet.
Segítséget szeretnék kérni, akár jogszabályok terén, akár úgy, ha valaki hasonló ügybe keveredve a tapasztalatait meg tudná osztani velem, hogy mit lehet tenni a következő helyzetben:
2002 februárjában kötöttem előfizetéses szerződést a Vodafone-nal, amihez egy telefonszám tartozott. 2004-ben újabb telefonszámot igényeltem a meglévő mellé (családtag részére.) Összesített számlát kaptam, eszerint is fizettem.
2005 nyarán szerettem volna megszüntetni az előfizetéseimet, ekkor a Vodafone ajánlott egy új lehetőséget: amennyiben négy előfizetéses telefonszám kerül a nevemre, ebben az esetben a négy szám egymás között mindig ingyen beszélhet. A családommal egyeztetve úgy döntöttem, hogy igénybe veszem a felkínált lehetőséget.
Ezt viszonylag hamar meg is bántam, ugyanis a Vodafone még azon a nyáron teljeskörű számlázási rendszerátállításba fogott, aminek az első hozadéka az volt, hogy az ingyenes beszélgetéseinket teljes áron kiszámlázták. Természetesen számlareklamációval éltünk, több alkalommal is, tulajdonképpen 2006 év elejéig nem kaptunk olyan számlát, ami rendben lett volna. Ez nem jelenti azt, hogy nem fizettünk, csak minden egyes számlát módosíttatni kellett. Volt olyan, hogy a végén csak egy ömlesztett számlát kaptunk, azaz nem tudták azt se megmondani, melyik telefonszámhoz mekkora számlaösszeg tartozik, ezért a számlaösszesítőből, amin persze szerepeltek az ingyen beszélgetések is kiszámlázva, nekünk kellett kiszámolgatni, hogy kinek mennyit kell fizetni. Ez a helyzet 2006 tavaszára rendeződni látszott, azóta látszólag rendben lévő számlákat és egyenlegeket kaptunk.
Ezután nem sokkal kaptam egy levelet az Intrum Justitia Behajtó cégtől, (sima levélként, se nem ajánlott, se nem tértivevényes) miszerint 71000 Ftnyi számlatartozásom van, amelyet ők megvásároltak, ezért fizessem ki 10000 Ft ügyintézési költséggel együtt. Ez gyakorlatilag a levél megírása és az 50 ftos bélyeg költsége volt. Ez állítólag már nem az első felszólító levelük volt. Kétségbeesve mentem be a Vodafone Westendben lévő ügyfélszolgálatára, megkérdezni, hogy két-három hét alatt alatt hogyan lett ekkora tartozásom, amit már el is adtak. Kiderült, hogy tartozás nincsen a nevemen, megígérték, hogy ezt az Intrum felé hivatalosan jelzik. Ezek után egy újabb előfizetés került a nevemre.
Tegnap délelőtt ismét értesültem róla, hogy kaptam egy levelet az Intrum Justitiától, ismét egy olyan címemre, ami már rég nincs megadva számlázási és levelezési címként sem; (szintén csak egy sima postai küldeményként,) amelyben arról értesítenek, hogy mivel többszöri értesítésük, felszólításuk ellenére sem fizettem be a tartozást, ezért elindították ellenem a peres eljárást. Amikor bementem az ügyfélszolgálatra, ismét azt a felvilágosítást kaptam, hogy nincs tartozásom, nem tudnak erről. Amikor kértem, hogy állítsanak ki erről egy igazolást, azt mondták, hogy azért vigyem be a levelet az Intrumtól.
Délután bementem a levéllel, amikor is egy másik ügyintéző hogy, hogy nem, talált még egy ügyfélszámot a nevemen, amin állította, hogy ott a tartozás, amiről ők állítólag több levelet is küldtek. (ebből én egyet se kaptam meg) Kérdeztem, volt –e ezek között akár egy is ajánlott, esetleg tértivevényes. Persze, nem volt. Kérdeztem, hogy akkor honnan lett nekem hirtelen egy újabb ügyfélszámom. Erre azt mondták, hogy az valami régi ügy, már megszüntették. Arra a kérdésemre, hogy miért nem értesítettek arról, hogy megszüntették az ügyfélszámomat, ill. hogyan tették ezt meg, ha tartozás volt rajta, és hogyan köthettem ekkora tartozással újabb előfizetést, miért nem tudták ezt áprilisban, esetleg tegnap délelőtt, természetesen senki nem tudta a választ. A levélben egyébként benne volt, hogy a kézhezvételtől számított 5 napon belül fizessem be a mellékelt csekken a tartozásomat, amit nem tudom, hogy tudtam volna igazolni, hiszen egyrészt egy olyan címre kaptam a levelet, ami már rég nem volt megadva levelezési címként, a számlát s már rég máshová kapom, tulajdonképpen csak az ottlakók odafigyelésének köszönhető volt, hogy megkaptam. Aláírni nem kellett semmit(postaládai kézbesítés) így tulajdonképpen sehol nincs annak sem nyoma, hogy melyik a kézhezvétel napja., egyáltalán kézhez vettem –e. A legnagyobb probléma pedig, hogy olyan csekket, amin az állítólagos tartozásom összege szerepel, soha nem kaptam, így természetesen a befizetését sem tudom igazolni. Mindennek ellenére valamennyi telefonszámom a mai napig működik, amit nem értek, hogy lehet ekkora tartozásnál, hiszen ha a számla befizetése késik, tudtommal viszonylag rövid időn belül kikapcsolják a kimenő hívásokat.
Ma Magyarországon komolyan be lehet perelni az embert anélkül, hogy akár egyetlen levelet is biztosan kézhez kapott volna? A szolgáltató nem köteles értesíteni ilyesmiről, hogy megszünteti az ügyfélszámomat? Semmi felelőssége nincsen ilyen esetben, amikor több alkalommal nem informált rendesen? Most akkor melyik lehet az igaz? Kétségbeejtő, hogy semmilyen eszköz nincs a kezemben, amivel az igazamat bizonyíthatnám. Amikor az ügyfélszolgálaton mondtam, hogy nem kaptam egy értesítést sem, pökhendien az arcomba vágták, hogy igazoljam, esetleg pereljem be a Vodafonet. Persze, nem vagyok hülye, tudom, hogy egy ekkora cég jól megfizetett jogászaival szemben labdába se rúghatok, ráadásul a számítógépes nyilvántartásukba se láthatok bele, úgy érzem, tulajdonképpen bármit megtehetnek velem. Mit tehetnék? Ki biztosítja nekem legalább azt, hogy amennyiben ezt a szerintem jogtalan tartozást rendezem, nem lesz újabb tartozás hirtelen a nevemen, mint tegnap délelőttről délutánra is lett.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02