terminusok

Stella_Artois # 2004.05.15. 08:43

A magatartás jogi definícóját szeretném megtudni, (ha lehet a jogi lexikon szerintit)
mivel egy ismerősömnek e terminus különböző szakterületek szerinti különbözőségét kell kifejtenie egy házi dolgozatban.

Stella

Leiterjakab # 2004.05.15. 10:11

Jogi Lexikonból kapásból három különböző is van, három különböző történeti korszakból. És szerintem egyik se határozza meg ezt a fogalmat. A magatartás ugyanis csak annyiban releváns a jog számára, amennyiben ahhoz jogi norma kapcsolódik. A jogi norma pedig kétféle képpen kapcsolódhat egy magatartáshoz vagy előírja valaminek a tanusítását vagy azt megtiltja, esetleg lehetővé teszi vagy megtűri; másrészt pedig a magatartást utólag értékeli, pl. aki mást megöl (itt az ölés a magatartás) azt meg kell büntetni. stb.

Még a büntetőjogon belül is különböző pontokon bukkan fel a magatartás: pl. a cselekmény fogalomban (cselekmény lehet tevés vagy mulasztás) és így vannak eészen kölünböző cselekménytani irányzatok is vagy az objektív tényállási elemeken belül is beszélhetünk az elkövetési magatartásról.

Szerintem a magatartásnak nincs jogi definiíciója (egyetlen jogszabály se határozza meg azt, ez lehetetlen lenne) jogirodadlmi biztosan van (de ahány szerző és ahány jogág annyi féle esetleg). Az ismerősödnek a jogbölcseleti vagy polgári ill. büntetőjogi általános részi könyvek tanulmányozását lehet javasolni. De szerintem semmiképp se számítson arra, hogy az egyik könyvben benne lesz egy tömör mondatban, hogy 'mi a magatartás?'.

Leiterjakab

the big cat # 2004.05.15. 12:47

A magatartás ajogban négyféle lehet: dare, facere, non-facere, praestare. Ezek lehetnek a jog szempontjából jogilag szabályozottak vagy nem szabályozottak, és ha szabályozott akkor lehet jogszerű vagy jogszerűtlen.

De a magatartás, mint fogalmat a jog nem definiálja, a jog szempontjából ez a definíció irreleváns, ami releváns az a magatartás milyensége vagy jogisasan tényállásszerűsége.

derill # 2004.06.21. 00:22

Javaslom megszerezni dr. Földvári József: Büntetőjog cimü könyvét. Ott elégg hosszasan tárgyalja a magatartás fogalmát. A büntetőjogban ugyanis használatos. Azért nem irok róla többet, mert a könyv a munkahelyemen, én itthon, és büntetőből nem voltam tul jó.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu