Osztatlan közös tulajdon


Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.24. 08:23

de legfeljebb a számlával igazolt költségek jöhetnek szóba.
Legfeljebb. A használat költségei a használót terhelik.

tmsnmeth80 # 2020.02.24. 09:14

,,ki az ingatlan birtokosa jelenleg? Lakik-e benne valaki?,, Jelenleg lakatlan az ingatlan nem birtokolja senki sem.

Hogy ha a Közjegyző kirendel egy Igazságügyi Szakértőt, aki megállapítja, hogy az ingatlanon az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat el kell végezni (erről add egy listát) és én ugye a lista alapján elkezdem felújítani a házat, akkor a másik tulajdonoson belehet-e a hajtani maga a Közjegyzői díjat és az Igazságügyi Szakértő díját?

Hogy ha én megvásárolom ezeket az építőanyagokat / felújítási anyagokat számlára, az én nevemre és a felújítandó ingatlan címére, akkor ezeknek az anyagoknak és munkadíjaknak a felét köteles kifizetni nekem?

Maga az ereszcsatorna cseréjét én magam végezném, arról én nem tudok számlát adni. A munkadíjat ilyenkor elszámolja a Bíróság vagy csak az anyag díjat?

Lakcímkártyán nem vagyok bejelentkezve a felújítandó ingatlanba. Bejelentkezzem vagy sem?

drbjozsef # 2020.02.24. 10:48

Jelenleg lakatlan az ingatlan nem birtokolja senki sem.

Úgy érted, egyik tulajdonosnak sincs hozzá kulcsa, nem jár arra senki, ajtók tárva nyitva, bemehet akárki, csüccs?

wers # 2020.02.24. 11:30

Gyanítom úgy érti, hogy mindenkinek van kulcsa, aki tulajdonos, és egyiknek sincs kevesebb joga bemenni, mint a másiknak. Füvet nyírni főleg.

drbjozsef # 2020.02.24. 11:52

wers,

Tehát több tulajdonosnak is van kulcsa, mégse birtokolja senki? Nem lehetetlen ez persze, csak nem életszerű.

wers # 2020.02.24. 11:57

Gondolom nem úgy értette a kérdést „ki az ingatlan birtokosa jelenleg?” a mint te. Egyenlőnek vette a másodikkal: „Lakik-e benne valaki?

tmsnmeth80 # 2020.02.24. 16:04

Úgy értettem, hogy nem lakja senki az ingatlant, le van zárva. Nekem és a tulajdonostársamnak van kulcsunk. Én csak azért járok az ingatlanba, hogy karban tartsam.

Hogy ha a Közjegyző kirendel egy Igazságügyi Szakértőt, aki megállapítja, hogy az ingatlanon az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat el kell végezni (erről add egy tételes listát) és én ugye a lista alapján elkezdem felújítani a házat, akkor a másik tulajdonoson belehet-e a hajtani maga a Közjegyzői díjat és az Igazságügyi Szakértő díját?

MajorDomus # 2020.02.24. 18:48

A számlával igazolt költségek megtéritését kérheted. De előtte köteles vagy a tervezett munkákról értesiteni a tulajdonostársat.

drbjozsef # 2020.02.24. 18:57

tmsnmeth80,

Milyen közjegyző és miért rendelne ki bárkit is, pláne igazságügyi szakértőt?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.24. 19:54

Előzetes bizonyításnak hívják. Nem hülyeség. De drága.

tmsnmeth80 # 2020.02.24. 20:02

,,Milyen közjegyző és miért rendelne ki bárkit is, pláne igazságügyi szakértőt?,,

A Közjegyző mondta, hogy ilyen helyzetben mint amiben vagyok erre az a megoldás, hogy Ő kirendel egy Építésügyi Igazságügyi Szakértőt, aki megállapítja, hogy az ingatlanon az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat el kell végezni(részletesen listázva). Azt mondta ez azért kell, mert így nem bírják rám fogni azt, hogy indokolatlanul újítom fel az ingatlant és nem bírják rám fogni azt sem, hogy a tulajdonostársam szívatása céljából újítom fel az ingatlant.

Szerintem ha egy igazságügyi szakértő állítja azt papíron, hogy az ingatlanon az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat el kell végezni(részletesen listázva), az sokkal erősebb annál mint ha ezt én magánemberként állítom egy Bírósági tárgyaláson. Szeretném bebiztosítani magam. Lehet tévedek, nem vagyok szakértő.

Az már világos, hogy számlákkal kell igazolnom ezeket a munkákat és a tulajdonostársamnak fizetnie kell a rá eső részt.

Kérdésem: Tulajdonostársamon belehet-e a hajtani maga a Közjegyzői díjat és az Igazságügyi Szakértő díját?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.25. 07:01

A Közjegyző mondta, hogy ilyen helyzetben mint amiben vagyok erre az a megoldás,

Hogy megoldás lenne, az talán túlzás. Bár ő tényleg jól keres vele. Meg a szakértő is.

drbjozsef # 2020.02.25. 08:38

tmsnmeth80,

Sejtettem, hogy erről van szó, csak úgy írtad a kirendelést, mintha ez valami hivatali eljárás lenne. Ehelyt te rendelnéd meg.

Kérdésem: Tulajdonostársamon belehet-e a hajtani maga a Közjegyzői díjat és az Igazságügyi Szakértő díját?

Elvben igen, és ezzel a közjegyzői eljárással elég erős bizonyíték lesz a kezedben, de természetesen vita esetén további jelentős költségekkel, további bizonyítás is lehetséges, és végső soron a bíróság dönt.

Egyszerűbben : neked kell tudnod, hogy tényleg annyira rossz állapotú, életveszélyes állapotban van-e az az ingatlan. Ha igen, és bizonyos vagy benne, hogy ezt szakértő is megerősíti, akkor csináld így. De ha félmillióért azt állapítja meg, hogy csak tisztasági festés kell húszezerért, akkor azért érthetően ez a költség nemigen hajtható be a tulajdonostárson szerintem.

Tomi81 # 2020.02.26. 03:38

Tisztelt Fórumozók!

Egy Kelet-magyarországi kis faluban van egy évek óta lakatlan ingatlanunk, amit több tulajdonos birtokol. A szomszéd bejelentetést tett, a hivatalból pedig kijöttek szemrevételezni az ingatlant, és kaptunk pár hónapot, hogy lebontsuk, mivel életveszélyes is a most már romos épület (az előzmény itt annyira nem érdekes, a lényeg röviden, hogy a többi tulajdonos nem engedte eladni a még lakható ingatlant évekkel ezelőtt).

Mivel nagy eséllyel a többiek nem lépnek (ahogy eddig sem), ezért nekem kell a dolgot megoldani. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is (amikor már a hivatal is bontást rendelt el) kell bontási engedélyt kérni? Mire érdemes figyelni - több tulajdonostárs miatt -?

A művelet maga sem lesz egyszerű, mivel több tulajdonos van, akik ahogy eddig sem, úgy valószínűleg a most már kiadással járó műveletekből sem akarják kivenni a részüket... olvastam már itt is ilyen kérdéseket, a közös lónak ezek szerint elég sokszor tényleg túros a háta. :(

Köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2020.02.26. 18:18

Nem kell.
Verd rájuk a költségek arányos részét.
Ezt jelenti az osztatlan közös tulajdon.

tmsnmeth80 # 2020.02.28. 16:57

Hogy ha én megvásárolom ezeket az építőanyagokat / felújítási anyagokat számlára, az én nevemre és a felújítandó ingatlan címére, akkor ezeknek az anyagoknak és munkadíjaknak a felét köteles kifizetni a tulajdonostársam. Jól írom?

Maga az ereszcsatorna cseréjét én magam végezném, erről a munkadíjról én nem tudok számlát adni. A munkadíj felére ilyenkor nem vagyok jogosult ha jól sejtem? Viszont az anyagdíj felére jogosult vagyok vagy azt is bukom?

tmsnmeth80 # 2020.02.29. 11:58

Tisztelt Szakértők!

Elnézést kissé bonyolultan fogalmaztam.

Maga az ereszcsatorna cseréjét én magam végezném el, erről a munkadíjról én nem tudok számlát adni. Viszont az anyagdíjról lenne számla. Ilyenkor a számlával igazolt anyagdíj felére jogosult vagyok?

drbjozsef # 2020.02.29. 15:03

Igen, ha az az állag megóvásához szükséges.

Ptk.5:75.§ A dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg; ilyen arányban terhelik őket a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is.

5:76.§ Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni; az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs köteles viselni. Ilyen kiadások előtt a tulajdonostársakat lehetőség szerint értesíteni kell.

tmsnmeth80 # 2020.02.29. 15:06

Mennyi az elévülési idő, amíg van lehetőségem behajtani rajta?

drbjozsef # 2020.02.29. 16:40

5 év.

tmsnmeth80 # 2020.02.29. 18:43

A felújítandó ingatlanba nem vagyok, soha nem is voltam bejelentkezve sem lakóhelyként sem tartózkodási helyként.

A kérdésem az lenne, hogy amikor veszem a felújításhoz szükséges anyagokat, akkor a számlát a bejelentett lakcímemre állítsák ki vagy a felújítandó ingatlan címére?

drbjozsef # 2020.02.29. 20:45

tmsnmeth80

A törvény szerint a neved és a lakcímed.

ÁFA tv. 169.§ A számla kötelező adattartalma a következő:
...

  1. a termék értékesítőjének, szolgáltatás nyújtójának, valamint a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének neve és címe;

Ha tudod, ráírathatod zárójelben a másik címet is. De nem számít. Ha vitatja az összegét, vagy egyáltalán, hogy az ott lett felhasználva ténylegesen, akkor úgyis bíróság dönt erről.

Anikó12 # 2020.03.04. 03:42

Tisztelt Fórumozók!
A következő problémában szeretnék segítséget kérni:
Adott volt élettársammal egy közös tulajdonú ingatlan, amiben ő cirka 9 éve lakik, és kb 5 éve a családjával, (élettárs+ 2 gyermek)egészen 5 évvel ezelőttig közösen volt fizetve az ingatlan, aztán átvállalta 100 % ban a hitel fizetését, egészen pontosan 1 évig fizette egyedül, aztán leállt a fizetéssel arra hivatkozva, hogy pert indít a bank ellen,Per azóta sem volt.Immáron 3,5 éve nem fizette az ingatlant, így elindult a végrehajtás, 1,5 éve próbálkozik/probálkozunk a megegyezéssel a faktoringgal, Ez év elején végre rábólintottak egy kérelemre, de úgy fest a másik fél(volt élettárs) időközben visszatáncol, és nem hajlandő teljesíteni a feltételeket. Tőle 1 éve megy a fizetésletiltás,(Minimálbérrel) nekem most kezdődőtt, ami 2,5x annyi mint az ő levonása.Élik világukat a közös ingatlanban, nagy részét ugyis rajtam hajtják be.Mostmár el kell indulnom valamerre,a tévképzetük az, hogy semmi közöm az ingatlanhoz, ők fizetik a a számlákat.Számtalan megoldási lehetőséGet javasoltam a helyzetre, adjuk el beleegyezéssel ami marad akkor fizetjük részletekben, kérjünk részletfizetést, fizessük közösen. Egyik megoldás sem felel meg nekik.Legutóbbi kérelmün(amit ő ajánlott fel) alapján amit elfogadtak az lett volna, hogy engem a tartozás felének befizetése mellett kiengednek, további terheket viseli, és a tulajdonjogom átíratom neki. Elfogadták, de már mégsem tetszik neki a megoldás.Tanácstalan vagyok, merre tovább, az egyetemleges felelősséggel tisztában vagyok.Megköszönöm segítségüket, tanácsukat

wers # 2020.03.04. 05:38

engem a tartozás felének befizetése mellett kiengednek

Úgy érted, a bank "engedne ki" a hitelszerződésből? Nehezen hiszem, de ha igen, ahhoz csak a banknak és neked van közöd.

drbjozsef # 2020.03.04. 07:12

Anikó12,

Mostmár el kell indulnom valamerre
Helyesen : most már nincs nagyon semmi választási lehetőség. Ezt nagyon rég kellett volna.

javasoltam a helyzetre, adjuk el beleegyezéssel
Mármint a bank beleegyezésével? Egy már elindult végrehajtásban? Sajnos ez nem nagyon megy.

engem a tartozás felének befizetése mellett kiengednek
Ha tudod mi az egyetemlegesség, akkor tudnod kellene, hogy kizárt, hogy ebbe a bank is belemenne.

A lehetőségek : kifizeted egyben a teljes tartozást, és polgári pert indítasz az adóstárs ellen. Ha nem teszed, a többszörösét kell majd fizetnetek közösen, és annak jó részét nem hajthatod be rajta.