Osztatlan közös tulajdon


Bori Bori # 2015.06.02. 19:08

A földhivatalban 1/2-1/2 arányban egyenlő jogokkal vannak bejegyezve. Milyen háttéri előjoga van a feleségednek?
Annyit azért még meg kockáztatok jegyezni, ha beköltözik az unokatestvér, olyan jogot szerez, hogy csak pislogtok majd. Birtokos lesz.
Na, ezért mit fogok kapni...

vatamas # 2015.06.02. 18:56

Köszönöm a válaszokat, de inkább az érdekel, hogy az élettársának joga van e beköltöznie?
Kedves Bori!
Mivel a háttereket nem ismered talán laikusként jobb lett volna pártatlan véleményt alkotni!

Bori Bori # 2015.06.02. 18:40

vatamas
Biztos meglepődnél, ha az unokatestvér megtiltaná, hogy te belépj a házba. Tudomásul kell venned, hogy ugyanannyi joga van, mint a feleségednek. Ha ennyire veszélyes a közös ló, kezdeményezzétek a közös vagyon megszüntetését.

Immaculata # 2015.06.02. 18:19

vatamas

Zálogszerződést is írhattok, jelzálogjog bejegyzésére.

lajcsó # 2015.06.02. 14:06

"Úgy gondolom, hogy ha egyszer már beengedjük az üres lakásba lakni, nem lehet majd kiköltöztetni, mert neki jóval kényelmesebb ez a megoldás."
Nincs szüksége az engedélyetekre, bemehet a lakásba magától is (tulajdonos jogán).

vatamas # 2015.06.02. 11:38

Tisztelt Uram!

Egy közös tulajdonú ingatlan lakhatási ügyében szeretném a tanácsukat kérni.
Feleségem és Unokatestvére megörököltek ( az elhunyt nagymama holtáig tartó haszonélvezeti joggal lakott a házban, most pedig üres )egy családi házat 1/2 ill 1/2 tulajdonban.
Az örökösödési papír még 1998-ban lett ellenjegyezve, ahol bekerült a nagymama holtáig tartó haszonélvezeti joga is.
A feleségem, illetve részéről az édesapja, édesanyja rendszeresen látogatta, ápolta a nagymamát, sőt a lakás szükséges felújításait is ő végezte. A nagymama halála után a resziköltségeket máig a feleségem fizeti teljes mértékben.
Az unokatestvér sem a szükséges felújításben, sem a resziköltségekben nem vett részt fizikailag sem illetve anyagilagn sem.
Tegnap telefonon közölte, hogy megszűnik neki az albérleti hely, ezért mint résztulajdonos, szeretne beköltözni a nagymama házába az élettársával, s fizetnének valamennyit.
Mivel pénzügyileg eddig is megbízhatatlanok voltak, ezért nem szeretnénk, ha oda költözne ( jelenleg üres ház), s a rezsivel elúsztatja a házat.
Én azt javasoltam neki, hogy fogadjon ügyvédet, melybe leírjuk a lakhatási feltételeket (bár nem tudom, hogy hogyan lehet valakit kirakni a saját tulajdonából, ha már egyszer beköltözött és nem fizet rezsit), többletlakhatási szerződést is írunk, de csak ő mehet, az élettársát nem engedélyezi a feleségem.
Kérdésem az, hogy helyesen jártunk-e el azzal, ha az élettársát nem engedjük be, illetve mit kell egy ilyen ingatlannál a szerződésbe beleírni arra az esetre, ha nem fizeti a rezsit, s csak halmozódik az adósság?
Úgy gondolom, hogy ha egyszer már beengedjük az üres lakásba lakni, nem lehet majd kiköltöztetni, mert neki jóval kényelmesebb ez a megoldás.

Várom válaszát!

Tisztelettel

Dakova # 2015.06.02. 08:35

Köszönöm az értékes hozzászólásokat!

Ha kérnék se kapnék egy fillért sem mert égyrészt nincs pémzük másrészt nem érti a közös tulajdonjog fogalmát ès ha a 60 éve alatt nem értette akkor ezután se fogja :) de nem is érdekes csak nekem legyen vízem.

Immaculata # 2015.06.02. 08:25

beleegyező nyilatkozatot

Szerintem a beleegyező nyilatkozat egy felesleges követelmény. Az egészséges ivóvíz alkotmányos alapjog, ahhoz joga van mindenkinek hozzáférnie.

"(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.
(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a környezet védelmének biztosításával segíti elő."

Immaculata # 2015.06.02. 08:17

Te kérsz Tőle, a bevezetés arányos részét köteles megfizetni. Ha nem teszed, később ingyenesen rácsatlakozhat.

A víz bevezetéséhez nem kell minden tulajdonostárs hozzájárulása. Ez egy szolgáltatás. Elegendő az egyik tulajdonos is.

Dakova # 2015.06.02. 08:05

Nyilván a társtulajdonosom hozzájárulásával lehetséges a társasházzá nyilvánítás, a víz az persze marad közös, csak a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett gondoltam. De a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben jogilag Ő kérhet-e pénzt azért amiért a víz bevezetését ilyen formában tudjuk megoldani?

Eronka # 2015.06.02. 06:56

Kedves Fórumozók!
A kérdésem az lenne 2007-ben vettünk egy 2 lakásos ikerlakást a másik tulajdonossal együtt költöztünk be űgyvéd előtt aláírtuk a használatba vételi megállapodást,mi a közös és mi nem tehát a nagykapu és a kiskapu bejárat közös és hogy eltudjunk jutni a kertig az a rész is közös.Közben a mi részünkre tettünk egy elbontható kerti fa tárolót,ők is ugyan ezt tették.De közben eladták a részüket és elköltöztek ami most az én problémám tegnap megfenyegetett az új tulajdonos hogy bontási engedély kér a a faházra mert szerinte 20cm belelóg az ő részébe.Velük nem készült új használatba vételi megállapodás és az én faházam már 8 éve ott áll.A másik a közös területre épített egy fatárolót az én megkérdezésem nélkül tehát innentől kezdve már csak ő használja.A kertjét pedig úgy bekerítette hogy ha én esetleg egy nagyobb géppel szeretnék pl.szántani nem tudok eljutni a kertemig,én úgy tudom,hogy kellett volna neki szorgalmi utat hagynia.Arról már nem is beszélve,hogy már az első évben észrevettük hogy sajnos dézsmálja a konyhakertemet,utána következett a virágoskert,és én ezek után beengedtem a lakásomba és nevetséges de tavaly karácsonykor rántott húst lopott. Mit tudok tenni?Persze ezek után megszakítottunk vele mindenféle kapcsolatot de folyamatosan fenyegetőzik.

MajorDomus # 2015.06.01. 20:35

Ha a 7 család 7 albetéttel (lakas) rendelkezik, akkor kötelező hogy társasházzá alakuljon.

Nem attól lesz társasház, hogy 7 lakás épült, hanem attól, hogy benyújtják a minden tulajdonos által aláírt Alapitó Okiratot, a szintenként alaprajzot, a használatbavételi engedélyt, az SZMSZ-t,
ki hagytam valamit? Ja a földmérő által készített térkép vázlatot,
És kérik a társasház bejegyzését.
Ez 6 lakás felett kötelező.

Immaculata # 2015.06.01. 10:10

Szívesen.

Igen, mindenkin sok a teher.

Immaculata # 2015.06.01. 08:09

Ha valaki akkora házat épít, melynek 6 szárnya van és a 7 család külön bejárattal rendelkezik, attól az még nem társasház.

Immaculata # 2015.06.01. 08:06

Minden újonnan épült társasháznak egyetlen tulajdonosa van, az építtető. Készít egy alapító okiratot olyat, amilyet ő akar, és amikor értékesíti a lakásokat, az albetétek tulajdonosai már a meglévő alapító okiratot kénytelenek elfogadni.

Immaculata # 2015.06.01. 07:37

7-nél igen kell.

Immaculata # 2015.06.01. 07:20

Kevered a tulajdonosok számát a lakások számával.

1 lakásnak is lehet 20 tulajdonosa.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.01. 06:35

Egy személy is alakíthat társasházat. Nem ez itt a probléma.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.31. 19:21

Jaaaa... Azigaz.

MajorDomus # 2015.05.31. 18:50

Persze. Ez nem kérdés!

Az a kérdés, hogy egyedül hogyan akarja társasházzá alakítani?

,, Illetve a következő kérdésem, hogy ha társasházzá alakítanám az ingatlant,,

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.31. 16:09

Na, az pont lehetséges lenne. A telek marad közös meg a kerítés, és a bekötő vezetékek.

MajorDomus # 2015.05.31. 15:59

Nem úgy működik ez ahogy elképzeled.

És hogyan alakítanád társasházzá?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.31. 15:36

El vagytok tévedve rendesen, mind a ketten.

Dakova # 2015.05.31. 14:44

Tisztelt Hozzáértők!
Adott egy közös tulajdonú ingatlan, 2 teljesen leválasztott lakással és külön utca fronttal, de egy hrsz-al és ház számmal.
A vezetékes vizet csak olyan módon tudjuk bevezetni az ingatlan rám eső részébe, hogy a társtulajdonosom telekrésze csücskébe helyezzük el a vízóra aknát és a csöveket a kerítés mellett hozzuk végig a Mi telekrészünkre. Ebben meg is állapodtunk, hogy Nekik nincs szükségük a vízre mert nem tudnák fizetni, de a beleegyező nyilatkozatot gond nélkül aláírta a szomszéd, hogy Nekem lehessen vezetékes vizem. Az óra aknát már megépítettük amikor jött a szomszéd, hogy Ő kap-e ezért egy kis pénzt, hogy meg engedte Nekünk ezt a projektet........a kérdésem, hogy van-e bármilyen fizetési kötelezettségem a szomszéd részére ezért?
Aztán persze felvázoltam, Neki, hogy a tulajdoni hányad szerint a telek 3/4 része engem illet, de annak idején mikor leválasztották és használati megállapodási szerződést írtak jóval kevesebb telek rész jutott az Én oldalamra. Szóval ha akarnám és felmérettetném akkor az az óra akna már mindjárt nem is az Ö telekrészén lenne, de én nem akarok rossz viszonyt csak a mihez tartás végett......persze azt tudni kell, hogy a kedves szomszéd, hogy enyhén fogalmazzak nem az eszéről híres! Illetve a következő kérdésem, hogy ha társasházzá alakítanám az ingatlant akkor a tulajdoni hányad ugrik és úgy marad minden ahogy most le lett választva? Segítő válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2015.05.29. 22:31

Ezt szépen nyomtasd ki s ragaszd ki a kerítésre.
Elgondolkodik rajta ?