kocsibeálló tulajdonjoga társasház udvarán

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.28. 22:15

Meggyőződésem, hogy a parkolóhelyek nem alkalmasak rá, hogy társasház részeként valamely lakótárs különtulajdonát képezzék. Az csak az épület részei esetében lehetséges. Ha az építtető a telek megfelelő tulajdoni hányadát nem adta el a lakásvásárlóknak a lakásokkal együtt, az elég csúnya dolog, de szvsz ezután is csak egyben adhatja el.
De egyáltalán: el lehet adni egy épületet a hozzá tartozó telek nélkül - ha az eladó mindkettőnek a tulajdonosa?

xti_ # 2006.06.28. 18:02

Szerintem nem akadálya a társasház megalakulásának, hogy néhány tulajdoni hányad az építtető ulajdonában maradt, aminek a valóságban a parkolóhelyek felelnek meg. Ezt bele lehet foglalni az alapító okiratba. A parkolóhelyek akkor lehetnének közösek, ha meglévő tulajdoni hányaduk arányában vállalva a költséget a lakók megvásárolnák azokat, így az éppítető megmaradt tulajdoni hányadpontjai hozzáadódnának - arányosan - a lakókéhoz. Ehhez azonban az építtetővel meg kell állapodni, nem lehet arra kényszeríteni, hogy eladja. (A legtisztább az lenne persze, ha azok vennék meg, akik használják, így ők fizetnének, ugyanakkor az ő tulajdoni hányaduk nőne, és később nem lenne ebből vita.) De az biztos, hogy a fennálló helyzet nem lehet akadálya a társasházzá alakulásnak. Ezt bíróságtól is lehet kérni, akkor még alapító akirat sem kell, azt a bíróság ítélete pótolja, illetve hozza létre.

kopaszkk # 2006.06.28. 17:29

Hmmm... jó kérdések... :-) A ház 16 lakásos, az biztos, de hogy a mi is a pontos "jogi helyzet" azt én is szeretném tudni... már az is segítség, ha megmondjátok hogyan kezdjem el kideríteni. Célszerű lenne pl. a tulajdoni lapot kikérni a Földhivataltól? Ha jól tudom abból is van többféle, hogy hívják azt ami nekem kell?

Initram5 # 2006.06.28. 17:11

"...állítólag van törvény, hogy lakástulajdonnal nem rendelkezőnek nem lehet egyéb tulajdona a társasházban."

Ez biztosan nem így van, gondolj csak azokra akik mondjuk csak egy üzlethelyiséget vásárolnak egy-egy épülő házban.

Kocsibeállóra nem tudsz külön helyrajzi számot kérni, az mindig is osztatlan közös tulajdonban marad, max. a kizárólagos használati jog lehet a tiéd.

De majd jön itt nálam okosabb, én nem vagyok járatos társasházi ügyekben.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.28. 16:00

Akkor mi a jelenlegi jogi helyzet? Hány lakás van? A telek teljes egészében az építtetőé, és csak a lakásokat adta el?
Mellesleg nem egészen értem, hogyan lehetne az egy helyrajzi szám alatt lévő telek egyes részeit "kocsibeálló" néven külön értékesíteni. Nem építmény az.

kopaszkk # 2006.06.28. 14:56

Kedves Hozzáértők!

Pár éve épült társasházunk, melynek tulajdonjoga telkestül mindenestül a kezdetekben az építtető cégé volt. Õ előrelátóan néhány praktikus gépkocsibeállót is kialakított az udvaron (gyakorlatilag pár darab kerékvető kő lerakásával). Szépen keltek el a lakások egymás után, a kocsibeállók viszont nem nagyon fogytak, irreálisan magas áruk miatt. Mára az a helyzet alakult ki, hogy az éppítetőnek már nincs lakástulajdona, a kocsibeállók nagy része viszont még az övé.

A gyakorlatban a lakók ennek ellenére használják a kocsibeállókat (ingyen), a helyzet mégis áldatlan. Leginkább azért, mert a tulajdonjogok ilyetén állapota miatt nem tudunk megalakulni, mint társasház: állítólag van törvény, hogy lakástulajdonnal nem rendelkezőnek nem lehet egyéb tulajdona a társasházban. Az építtető pedig jelenleg ilyen tulajdonos lenne.

A kívánt állapot természetesen az lenne, hogy a lakók (osztatlan közös vagy külön) tulajdonába menjenek át a beállók. Abban kérnék tanácsot, hogy milyen módon próbáljuk ezt a célt elérni? Segít bennünket valami törvény, hogy megszüntessük az éppíttető zavaró jelenlétét? Egyes lakók készek lennének megvásárolni is a beállókat, ha az éppítető hajlandó lenne reális áron kínálni őket. Valami hatékony rábeszélési technika esetleg, amivel erre őt rá lehetne venni?

Köszönettel,

• kopaszkk-