Meggyőződésem, hogy a parkolóhelyek nem alkalmasak rá, hogy társasház részeként valamely lakótárs különtulajdonát képezzék. Az csak az épület részei esetében lehetséges. Ha az építtető a telek megfelelő tulajdoni hányadát nem adta el a lakásvásárlóknak a lakásokkal együtt, az elég csúnya dolog, de szvsz ezután is csak egyben adhatja el.
De egyáltalán: el lehet adni egy épületet a hozzá tartozó telek nélkül - ha az eladó mindkettőnek a tulajdonosa?
kocsibeálló tulajdonjoga társasház udvarán
Szerintem nem akadálya a társasház megalakulásának, hogy néhány tulajdoni hányad az építtető ulajdonában maradt, aminek a valóságban a parkolóhelyek felelnek meg. Ezt bele lehet foglalni az alapító okiratba. A parkolóhelyek akkor lehetnének közösek, ha meglévő tulajdoni hányaduk arányában vállalva a költséget a lakók megvásárolnák azokat, így az éppítető megmaradt tulajdoni hányadpontjai hozzáadódnának - arányosan - a lakókéhoz. Ehhez azonban az építtetővel meg kell állapodni, nem lehet arra kényszeríteni, hogy eladja. (A legtisztább az lenne persze, ha azok vennék meg, akik használják, így ők fizetnének, ugyanakkor az ő tulajdoni hányaduk nőne, és később nem lenne ebből vita.) De az biztos, hogy a fennálló helyzet nem lehet akadálya a társasházzá alakulásnak. Ezt bíróságtól is lehet kérni, akkor még alapító akirat sem kell, azt a bíróság ítélete pótolja, illetve hozza létre.
Hmmm... jó kérdések... :-) A ház 16 lakásos, az biztos, de hogy a mi is a pontos "jogi helyzet" azt én is szeretném tudni... már az is segítség, ha megmondjátok hogyan kezdjem el kideríteni. Célszerű lenne pl. a tulajdoni lapot kikérni a Földhivataltól? Ha jól tudom abból is van többféle, hogy hívják azt ami nekem kell?
"...állítólag van törvény, hogy lakástulajdonnal nem rendelkezőnek nem lehet egyéb tulajdona a társasházban."
Ez biztosan nem így van, gondolj csak azokra akik mondjuk csak egy üzlethelyiséget vásárolnak egy-egy épülő házban.
Kocsibeállóra nem tudsz külön helyrajzi számot kérni, az mindig is osztatlan közös tulajdonban marad, max. a kizárólagos használati jog lehet a tiéd.
De majd jön itt nálam okosabb, én nem vagyok járatos társasházi ügyekben.
Akkor mi a jelenlegi jogi helyzet? Hány lakás van? A telek teljes egészében az építtetőé, és csak a lakásokat adta el?
Mellesleg nem egészen értem, hogyan lehetne az egy helyrajzi szám alatt lévő telek egyes részeit "kocsibeálló" néven külön értékesíteni. Nem építmény az.
Kedves Hozzáértők!
Pár éve épült társasházunk, melynek tulajdonjoga telkestül mindenestül a kezdetekben az építtető cégé volt. Õ előrelátóan néhány praktikus gépkocsibeállót is kialakított az udvaron (gyakorlatilag pár darab kerékvető kő lerakásával). Szépen keltek el a lakások egymás után, a kocsibeállók viszont nem nagyon fogytak, irreálisan magas áruk miatt. Mára az a helyzet alakult ki, hogy az éppítetőnek már nincs lakástulajdona, a kocsibeállók nagy része viszont még az övé.
A gyakorlatban a lakók ennek ellenére használják a kocsibeállókat (ingyen), a helyzet mégis áldatlan. Leginkább azért, mert a tulajdonjogok ilyetén állapota miatt nem tudunk megalakulni, mint társasház: állítólag van törvény, hogy lakástulajdonnal nem rendelkezőnek nem lehet egyéb tulajdona a társasházban. Az építtető pedig jelenleg ilyen tulajdonos lenne.
A kívánt állapot természetesen az lenne, hogy a lakók (osztatlan közös vagy külön) tulajdonába menjenek át a beállók. Abban kérnék tanácsot, hogy milyen módon próbáljuk ezt a célt elérni? Segít bennünket valami törvény, hogy megszüntessük az éppíttető zavaró jelenlétét? Egyes lakók készek lennének megvásárolni is a beállókat, ha az éppítető hajlandó lenne reális áron kínálni őket. Valami hatékony rábeszélési technika esetleg, amivel erre őt rá lehetne venni?
Köszönettel,
- kopaszkk-
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02