Adóstárs törlése?

ObudaFan # 2006.08.01. 19:29

Az adásvétel illetéke kisebb, de akkor ne legyen a vételár több, mint az arra az értékre jutó törlesztés, mert különben SZJA-kötelezettség lesz.

csumpika # 2006.08.01. 14:24

Sziasztok!
A problémám a következő:
A párom pár éve vásárolt egy lakást, amit a lakáshitel miatt az akkori párjával közösen vásároltak meg papíron. Valójában minden törlesztőt és magát a lakást is csak a barátnőm fizette. Nincs is semmi vita ezzel kapcsolatban, viszont szeretnék megszüntetni a közös tulajdont. Az exnek semmilyen követelése nincs, viszont azt szeretnénk megtudni, hogy miképpen szüntethető meg a legolcsóbb módon a közös tulajdon. Adásvétellel? Ajándékozással? Milyen költségek merülhetnek fel?
Persze lesz egy menet, hogy egyáltalán a bank elfogadja-e a páromat egyedüli adósnak, de ez már megint más kérdés..
Kiegészítésképpen: a tulajdoni megoszlás 50-50%, a lakás értéke vásárláskor 6.7 M Ft volt, azóta nem lett újítva, sőt nem is laktak benne. A hitelből pedig még jócskán van vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.01. 11:09

Az adásvétel illetéke kisebb.

zagzag # 2006.08.01. 10:48

Üdv mindenkinek!

Szintén adóstársas problémám van, bár kicsit más jellegű. Barátnőmmel közösen vettünk egy lakást hitelre, mint adóstársak, és egyenlő részben (50-50%) vagyunk tulajdonosai a vásárolt lakásnak. Az élet szeszélye folytán útjaink szétválnak, és aziránt érdeklődnék, milyen lehetőségeim vannak arra, hogy a lakást minél költséghatékonyabban meg tudjam tartani.

Azzal nincs gond, hogy átvállalom a teljes hitel törlesztését, vagyis a barátnőmet kivesszük a hitelszerződésből, mint adóstársat. A kérdés az, hogy tudnánk elrendezni, hogy a lakás teljes tulajdonjogát megszerezzem? Amennyire tudom, ajándékozás útján a barátnőm nekem ajándékozhatja a tulajdonrészét, ám ezután 10% ajándékozási illetéket kell fizetnem. Van-e valami költséghatékonyabb mód ugyanezen cél eléréséhez?

Köszönöm a segítséget előre is!

Zag Zag

Zag Zag

ObudaFan # 2006.07.26. 17:02

Márti!
Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közremûködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közremûködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékûnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közremûködésnek számít.
Tehát attól függetlenül, miből ki mennyit fizetett, mindenből ilyen arányban részesedtek, és ilyen arányban kell viselni a további törlesztőrészleteket, eltérő megállapodás híján.

sanett # 2006.07.26. 11:25

Vadalma: tudjuk, hogy a két ember kell hozzá. Csakhogy itt ugye szerződésmódosításra kell, hogy sor kerüljön, ami pénzbe kerül, és az exfeleség simán hárítja a dolgot azzal, hogy nincs pénze... mi hiába készítenénk elő mindent, fizetnénk a felét az átírásnak, ha ő nem hajlandó.

Ezért raktam fel ide a kérdést, hátha valamilyen jogszabály alapján mégis kötelezhetnénk rá.

de azért köszi!:)

Mártikám # 2006.07.26. 09:57

Üdv mindenkinek! Én is tanácsot kérnék. Élettársi viszony felbomlása az alaphelyzet. :o( Közösen vásárolt ingatlanunkon még majdnem 20 évnyi hitel van, amelyet eddig fele-fele arányban fizettünk. A lakást a hitellel együtt az ex-párom kapná meg/váltaná ki. Az érdekelne, mire tarthatok igényt? A bútorokat és a hitelt fele-fele arányban fizettük, tehát ezek felére nyilván igényt tarthatok. A lakás értéke azonban szintén felesben fizetett felújítások révén nőtt, így az a kérdésem, vajon az értéknövekedés felére avagy a felújításhoz szükséges tényleges anyagköltségek felére tarthatnék még igényt? Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!

Vadalma # 2006.07.26. 09:46

csak az operatív részéhez szólnék hozzá:

a hitelt "átiratni" a két adóstárs együtt tudja, az exfeleség egyedül nem járhat el ebben.

a bankkal az elvált férj is ugyanúgy jogosult felvenni a kapcsolatot.

szerintem kérdezzetek utána, hogy miket igényel a bank ilyen esetben, készítsetek mindent elő, amennyire lehet, egyeztessetek időpontot, és cipeljétek el az elvált feleséget, nem kell megvárni, amíg ő lép.

gond akkor lehet, ha kell adóstárs. de ezt a bankkal való társalgás nélkül nem tudhatjátok meg.

sanett # 2006.07.26. 09:31

Kedves Tanácsadók!

Szeretném egy hozzáértő segítségét kérni a következő ügyben:
párom idén tavasszal elvált a feleségétől. Kettejük nevén volt egy lakás és vele együtt egy OTP hitel. Közös megegyezéssel váltak el, a párom lemondott minden lakással kapcsolatos követelésről. Azóta az exfelesége fizeti a hitel részleteit a saját folyószámlájáról (tehát ez a módosítás az OTP-nél megtörtént). Azonban mi is szeretnénk felvenni lakásépítési hitelt, azonban amíg ez a másik, előző hitel a nevén van (50%-ban), aligha fognak neki/nekünk másikat adni. A válóperes papír kimondja, hogy az exfeleségnek gondoskodnia kell arról, hogy a hitel teljes egészében az ő, illetve egy általa bevont adóstárs/kezes nevére kerüljön, azonban - szerencsétlen módon - HATÁRIDÕT NEM ADTAK MEG!
Mi ilyenkor az elfogadott? Ha nincs kitűzve határidő, akkor ez azt jelenti, hogy akkor iratja át a hitelt, amikor neki kedve lesz hozzá?
Kérem a segítségeteket, mert szeretnénk intézni a saját, közös otthonunkat!

Előre is köszönöm!

smilemon # 2006.06.21. 06:46

T.Fórumolvasók!
Nemrégiben elváltam és a házasságunk alatt vásároltunk egy új építésű lakást,amire hitelt ill.szoc.pol vettünk fel.Közös megegyezéssel váltunk el,én a lakással kapcsolatban semmilyen követeléssel nem éltem,el is hagytam.A törlesztést a volt férjem fizeti.Az ingatlan 50-50%-ban van a mai napig bejegyezve.A bank felé én vagyok az adós illetve egy adóstárs-ő a volt anyósom.Több millió Ft még a hitel.Nem tudjuk eladni az ingatlant.Hogy tudnék "megszabadulni"ettől a hiteltől illetve a tulajdonjogtól?Tudnék e szoc.polt felvenni a jövőben,mivel gyermek nem is született ebből a házasságból?a bank felé már beadtam egy kérelmet,hogy töröljenek,de állítólag amíg mem állítok fel magam helyett adóstársat,nem lehet.Jogos ez így?Esetleg ajándékozás?Tisztelettel veszem segítségeteket!

ObudaFan # 2006.05.31. 17:08

Mivel élettársak voltak, minden szerzemény, így az ingatlan is olyan
arányú közös tulajdon, amilyen arányban az összes vagyontárgy közös
szerzésében részt vettek. Ha ez nem állapítható meg, akkor 50-50%-
ban. Ez akkor is így van, ha az ingatlan-nyilvántartásban nem ez
szerepel. Ha Ön többet törleszt a jövőben ennél az aránynál (pl. 50-
50% az arány, de az adós nem fizetése miatt a teljes összeget Önön
hajtja be a bank), akkor a többletfizetést külön lehet a volt élettárstól
követelni.
Az ingatlan vonatkozásában a következő az igényérvényesítés menete.
Először egy perben meg kell állapítani azt, hogy itt közös tulajdonról
van szó, hiszen az ingatlan-nyilvántartás mást mutat. Ha ez megvan, el
kell dönteni, beköltözni szeretne-e felesben, vagy inkább pénzben
megválttatni a tulajdoni hányadát. Ez utóbbi közös tul. magosztási
perben lehetséges. Ekkor vagy arra kötelezik a másik felet, hogy az Ön
hányadának értékét fizesse ki, vagy ha erre em képes, akkor árverést
rendel el a bíróság.

jonah # 2006.05.31. 14:51

Értem,már dereng.
És az hogy kifizeti-e a lakást az a saját jóindulatán múlik?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.31. 14:45

Akkor kérd, hogy váltsa meg ő a te tulajdoni hányadodat. Mindenesetre ezt a kölcsönt ki kell fizetni, hogy az adóstársi kötelezettségektől megszabadulj.
Esetleg meg lehet kérdezni a bankot, milyen feltételekkel hajlandó a kötelemből elbocsátani, de ehhez túl vérmes reményeket ne fűzz.

monalisa1 # 2006.05.31. 10:50

A könnyebb számszaki értésed végett tegyük fel a lakás bruttó vételára 100 Ft volt.
Mondjuk neki volt 15 Ft kp-ja és neked is ugyanennyi, tehát 70 Ft hitelt kellett felvennetek +ennek a 20 évi kamata...

Azóta némileg telt múlt az idő, közben fizettétek a mindenkori havi kölcsönt, így jelen idő szerint ca. 17 - 18 % neki és ugyanennyi neked. Vagyis a 70 Ft hitelből jó esetben elfogyhatott esetleg már 2-3% tartozástok - a 20 évből.

Vagyis akkor ő most tartozik neked azzal a 17-18%-ra arányos pénzzel, és akkor te vagy az aki el - tőle is és a lakástól is.

Legalább is tőle el, de mint adóstárs a banktól nem el!

A jog ismeri a tulajdoni lapon kívüli tulajdonlás fogalmát, vagyis lényegében minden, hogy a földhivalatalban csakis az ő nevén fut a lakás., közösen vettétek - legalábbis vélelmezem ezt.

Ez ami utóbb perelhető, amennyiben nem adja ki a fenti 17-18 % pénzedet.

Ha nem tudja kiadni (...), azaz nem tudja magához váltani a te vagyoni részedet, akkor és ő sem tud külön újabb hitelt felvenni a banktól = akkor SAJNOS az árverezés következik - és az sincs ingyen.

A lakást rossz esetben végleg elbukjátok, ezen kívül ő még mindig tartozik neked azzal a 17-18%-kal.

Ha semmiképp nem tud fizetni, a polgári peres bírósági eljárást akkor is érdemes lefolytatnod ellene - és sajnos ennek felmerülő költségeit részedről fizetni.

És ha valamikor az élete során egyszer tán majd "rászakad" az OTP, akkor abból a pénzből (= jövedelméből, keletkezett esetleges vagyonából stb.) utólagosan rendezi a tartozást feléd IS.

Mert ő is adós marad a bank felé 20 - ca. 2-3 = kb. 17 évig még.

Meg te is.

jonah # 2006.05.31. 09:10

És ezt sem értem mit jelent...:Ahogy ObudaFan alant írta: az élettársi jogviszonyra tekintettel az ingatlan tulajdoni hányada követelhető - ez egy a fentiektől független külön pert jelent a részedről.
Elnézést ha értetlenkedek.

jonah # 2006.05.31. 09:09

Na ez most aztán végképp gáz.
Én nem tudom megváltani a tulajdoni hányadát,mert ő marad a lakásban.Most teljesen összekavarodtam.

monalisa1 # 2006.05.31. 09:03

Attól fügetlenül, hogy magánéletileg sajnálatosan szétmentetek, a bank szorításából mint adóstárs nem fogsz tudni szabadulni.

A bank vagy az exeden vagy rajtad (= a mindenkori jövedelemből) de mindenképpen levonja az aktuálisan fennálló Ft/hó tartozást.

Ha egyikőtök sem fizetőképes, a bank elárvezeteti az ingatlant - általában ő a vevő, nagyon alacsony licitáron -, és ami ott megtérül neki azt beszámítja a még aktuális kölcsöntartozásba. És a fizetnivaló/tok/ megy szépen tovább, akár a 20 év egész időtartamáig...

Ahogy ObudaFan alant írta: az élettársi jogviszonyra tekintettel az ingatlan tulajdoni hányada követelhető - ez egy a fentiektől független külön pert jelent a részedről.

Annyit tehetsz - próbálni menteni a dolgokat -, hogy ha tudsz vegyél fel egy újabb hitelt, abból váltsad meg az ex-ed tulajdoni hányadát - ezzel ő tényleg el -, te pedig mint az ingatlan további egyedüli adósa, fizeted magad a lakásod 20 évig tartó kölcsönét.

Mielőbb menj be a bankba megbeszélni a lehetőségeidet (...), és vigyél friss jövedelemigazolást magadról.

Amúgy az életben soha senkinek adóstársa és/vagy kezese ne legyél!

Magad után vállalhatsz felelősséget, de az élet lám egy élettársi kapcsolatot "szétfújhat". (Akár egy házasságot is.)

Hidd el, jobb megoldás mintha a bank elárverezteti az ingatlant., adóstársként így is úgy is csak fizetned kell továbbra is.

jonah # 2006.05.31. 07:51

Jézusom!Nem tudtam,hogy létezik már ilyen nick,mert nem írta ki a rendszer hogy foglalt.Én tök más vagyok,tegnap regiztem ide.
Szóval akkor most mit tegyek?Nem vagyok otthon az ilyenekben.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.31. 07:48

Bocsánat, az nem te vagy. Én v agyok a hühye - az' 'szem, alszok egyet.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.31. 07:47

OFF
Te jonah, az egyik topikban élettársként vettél fel ingatlanhitelként; a másikban meg feleségként van haszonélvezeted. Ilyen bonyolult az életed, vagy szórakozol velünk?
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.31. 07:45

Hoppá; ajándék. Akkor az utóirat törölve.

jonah # 2006.05.31. 07:44

Szóval ha papír nincs róla,akkor is mehet a per?Szuper! :)
Talán sikerül nyertesen kijönnöm az egészből.
Hálásan köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.31. 07:37

Az örökléssel egyelőre ne törődj, ha csak nem tervezed a néhaivá lényegülést. :)

Az élettársi vagyonközösség (ahogyan a házastársi is) az ingatlannyilvántartásba való bejegyzés nélkül is fennáll.

jonah # 2006.05.31. 07:24

Hm,és akkor is jár nekem tulajdoni hányad ha nem volt bejegyzeve tulajdonjogom?
Nagyon nem értem én most ezt.Főleg az öröklődős dolgot.Segítsetek,mert nem tudom,mit tegyek,pereljek vagy ne.

cirmos # 2006.05.30. 22:24

HA EGY SZERZÕDÉST ALÁÍRTÁL, AKKOR KÖTELEZETTSÉGID TÁMADTAK. AHHOZ, HOGY NE LEGYÉL ADÓSTÁRS, A MAI MAGYAR JOG SZERINT MEG KELLENE HALNOD. DE! AZ ADÓSSÁG ÖRÖKLÕDIK, ABBAN AZ ESETBEN, HA VAN ÖRÖKÖLHETÕ VAGYONTÁRGYAD, VAGY KÉSZPÉNZED, AZ ÖRÖKSÉGED FEJÉBEN PERELHETÕ AZ ÖRÖKÖS A KÖVETELÉS EREJÉIG. ÜGYVÉD OLVASÓKAT KÉRDEZEM: JÓL ÍRTAM?