Albérleti szerződés


zol33 # 2013.01.10. 10:24

Üdv a kedves fórumtagonak.
A történetem (illetve történetünk, mert van egy albérlő társam) az alábbi lenne. 2012 Július 5-én költöztünk be egy 55nm-es,2 szobás albérletbe. Költözéskor 160. 000Ft kauciót + 80. 000Ft (1 havi bérleti díjat kifizettünk). A fűtés elég egyedi megoldás, infravörös, hőtárolós márványlapok, anno azt mondta a tulaj, hogy nem kell aggódni nagyon energiatakarékosak, ahogy a googleben utánanéztünk szinte minden beruházó is ezt írta róla. A fűtési szezon beköszöntéig nem is volt gond de a novemberi hidegben már látszott, hogy ezek szinte semmit nem fűtenek, a lakószobánkban sikerült kb.20 fokot összehozni, az előszobában már 17-18-at (a fürdő nem fűtött, csak ilyen bekapcsolható hősugárzó van). Ennek ellenére a novemberi fűtési díj 47. 000 FT lett. Mi akkor szóltunk a tulajnak, hogy ez így nagyon nem lesz jó, megfagyunk és a gatyánkat is kifizetjük. Erre válaszul lecserélte a 3 fűtőtestet, amik sokkal jobban melegítenek ugyan, már nem fagyunk meg de a padló még mindig hideg, a szobákban 21 fokot csinálunk, az előszobában 19-20 fok körül ingadozik a hőmérséklet. Aztán kijött a decemberi számla is, ami szerint a decemberi fűtési díjunk 91. 000Ft volt! Mi ezt meglátva azonnal el szeretnénk költözni, mert ez teljesen indokolatlan, én valójában felháborítónak tartom. A szerződésben bele van írva, hogy 1 éves időtartamra kötöttük, ha előbb felbontjuk, bukjuk a kauciót. Amikor beköltöztünk a fűtési költségekről nem tájékoztattak, akkor lett kész így semmit nem tudtak mondani, mindig csak annyit ismételgettek, hogy nagyon energiatakarékos. Azt hiszem mi jóhiszeműen jártunk el, mindig pontosan fizettünk. Van valami ötlet, hogy ilyen extrém esetben mit lehetne tenni?
A választ előre is köszönöm.

Zoltanuss # 2013.01.10. 06:44

Már ne haragudj , de kettő éve laksz a lakásban, vannak voltak problémák, azok csak kiderültek. Pl. nem megfeleő a fűtés, nincs melegvíz.
Az ilyen bérlete ott kell hagyni.
Egyáltalán mi akonkrét probléma ? A közjegyzőhöz menés pénzbe kerül, de csak annak aki kezdeményezi.
Egyébként abszoluta feleleges oda menni.
Akkor ki tartozik kinek ??
Ms megjegyzés : bérlet korlátlanul van jó és rossz is, túl kínálat van !!
Ezt mán csak beidézném :

ez négy teljes idegölő hónapot jelentett - a FŐGÁZ háztartozás végett elzárta a meleg vizet. Nekünk erről egy szó sem lett említve, nem lett felhívva a figyelmünk arra, hogy ideköltözésünk előtti közgyűlésen a közös képviselő felhívta a lakók figyelmét, amennyiben nyárig nem lesz kiegyenlítve a tartozás, nem lesz meleg víz”.
Arról a tulaj legalább annyira nem tudott, hogy Főgáz kikapcsolja gázt, nyilván voltak sokkan akik potyázutak , vagy valamiműszaki oka lehetett.
Mindegy sok sikert akövetkező bérletehez.
Megyjegyzés-rengeteg frissen festett lakás vár bérlőre - természtesen mindnek ára van !!

nica74 # 2013.01.09. 13:08

Zoltanuss!

"nica74 nica74 !

én nem ingyenes jogi tanácsadó vagyok hanem a véleményemet írom ide !

Mindenkinek, akinek nem inge ne vegye magára."

Nem kértem jogi tanácsot egyetlen írásomban sem. És aki érdemleges választ adott, illetőleg leírta a véleményét kulturáltan , annak illendően megköszöntem.

----------------------------------------------
Tehát van egy bérlet (nem albérlet ) ami neked nem felel meg mégis ragaszkodsz hozzá !! „Nem lehet rendesen kifűteni ”

Félreértettél. Dehogy is ragaszkodom! Sőt! Szeretnék innen mihamarabb elmenni, ezen is vagyok és minek után soha nem hibáztam, tisztességesen lakom és pontosan fizetek, mélységesen bánt, hogy így jártam. Ráadásul úgy, hogy ennek az ingatlannak és a horribilis háztartozásnak, aminek a következményét is lehetett tudni, nem lettem felvilágosítva, magyarul át lettem verve. És ennek ellenére még én jövök ki rosszul az egészből, egy gyerekkel és iszonyú sok munka mellett az ember örül, ha a napi teendőit ellátja és nem kell évente lakás után kutakodnia. Én azt gondoltam, ahogy én is, a tulajdonos is tisztességes lesz és ahogy mondta, hosszú távra adja csak ki, nekem pedig ez tökéletes volt. Ráfáztam, most újra kereshetek, dobozolhatok és pitizhetek az új tulajok előtt. Na ez az, ami fáj! (ami pedig iszonyat bosszant, hogy a meleg víz nélküli nyáron miért nem jött és rakott ki bennünket mondvacsinált ürüggyel? akkor miért voltak a végtelenségig kedvesek, miért biztattak és miért "nyalták" a hátsónkat azzal, hogy bírjuk ki, higgyünk nekik, lesz itt meleg víz???? )

És azért jöttem erre az oldalra, hátha itt tisztába lehetek egy-két dologgal, segítséget szerettem volna. Hidd el, megpróbáltam bejutni a kerületi ingyenes jogi tanácsadóhoz, de nem sikerült, telt ház van. Nem akartam én itt senkit terhelni!

----------------------------------------
"Egy bérletnél az ,hogy rendesen fizetünk nem érdem, hanem kötelesség !!"

Ahogy ennek eleget is tettem, fentebb leírtam, mi az, ami mélységesen elszomorít. Én teljesítettem a kötelességemet, ennek ellenére én fáztam rá.

----------------------------------------------
"Szerintem felesleges közjegyzőhöz menni."

Köszönöm a véleményedet! De rájöttem, nincs választásom, hiszen akkor kiteszem a magam és a családomat az újabb tulajdonosi (családos) látogatásának, veszekedhetünk, hiszen ők végtelenül tisztességesen élnek véleményük szerint, amibe beletartozik a mostani közjegyzői látogatásom.

És sajnos még mindig nem sikerült megtudnom, hogy ha érvelnék is azzal, hogy nem megyek közjegyzőhöz, mire hivatkozva tehetném ezt meg? Nyilván van erre is egy jogszabály, de nem bukkantam rá. Pedig ezeknél az embereknél csak a jogszabályra tudnék hivatkozni.

A tanácsodat az új bérleménnyel kapcsolatban köszönöm, keresem folyamatosan!

Zoltanuss # 2013.01.09. 07:46

N -nek már az új évben !

Egész egyszerűen arról lehet a szó, hogy neki nem tetszett a festés és a kutya, ezért ezt találta ki. Pedig a számláim arról tanúskodnak, pontosan fizető bérlő vagyok, a házban senki nem panaszkodik ránk , a borzalmas nyarat is kihúztuk, de ez nem számít ezek szerint neki, ezért úgy döntött, mennünk kell.
Egy bérletnél az ,hogy rendesen fizetünk nem érdem, hanem kötelesség !!

A beköltözésünkkor sem voltam közjegyző előtt, szeretném kérdezni Önöktől, most köteles vagyok közjegyző előtt módosító szerződést aláírni?
Szerintem felesleges közjegyzőhöz menni.
Egyébként is oda önként megy az ember, sőt a biróságra is mint felperes, viszont mint alperes már, nem őt idézik.
Konkrétan egyébként erre rágtam be :

cserelakást ajánl fel bérleti jogviszony létesítésére. A felmondási idő azonban három hónapnál rövidebb nem lehet.
Tanácsom : kell új bérletet keresni és ha megfelel bátran lakudni.
Természetesen a pénztárcához mérten és ne a vágyakhoz !!

Zoltanuss # 2013.01.09. 07:33

nica74#e-mail 2012.12.29. 11:36

Olvasom a hozzászólásaidat vagy inkább a kérdéseidet .
Tehát van egy bérlet (nem albérlet ) ami neked nem felel meg mégis ragaszkodsz hozzá !!
Nem lehet rendesen kifűteni

Zoltanuss # 2013.01.09. 07:25

nica74 nica74 !

én nem ingyenes jogi tanácsadó vagyok hanem a véleményemet írom ide !

Mindenkinek, akinek nem inge ne vegye magára.

Titiána # 2013.01.08. 20:16

Megírnátok, hogy változott-e a szabály a negyedéves bérleti díjak utáni fizetésben a NAV felé? Hogy kell majd számolni?

nica74 # 2013.01.08. 07:14

Zoltanuss, minek után semmi érdemlegeset nem írtál, így csak annyit reagálok a hozzászólásodra, amennyi szükséges: internetről. Még annyi: ha figyelmesen olvastad (?) a soraimat, látni lehet, abszolút laikus vagyok , tehát a fejemből nem született az, amire teljesen értelmetlenül reagáltál. Bocs! Egyértelműen internet, ennyi és nem több.

MajorDomus, Neked köszönöm szépen, azt gondolom, így fogok tenni!

MajorDomus # 2013.01.07. 22:57

Nica

szerintem ne irj alá semmit,májusig fizesd a bért s a hónap utolsó talján kiköltözöl.
addig úgyis csak lakáskiüritési perrel tehet ki,az meg el sem kezdődik addig.

Mirjam01 # 2013.01.07. 19:20

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem a következő:6 hónapja bérelek egy ingatlant.A bérleti szerződésben kikötöttük,hogy a bérleti díjat előre,a rezsit pedig utólag,a közüzemi számlák bemutatása alapján fizetjük.Egy füzetben vezetem,hogy mikor mennyit adok át a tulajnak,és ő ezt alá is írja,hogy átvette.Az a gondom,hogy december 31-el elszámolást akarok készíteni,hogy lássam a rezsivel hogy állunk,mert eddig még egy közüzemi számlát sem láttam.Én minden hónapban lediktáltam a tulajnak az óra állásokat,ő pedig megmondta,hogy mennyi a rezsi.De számlát még nem láttam,így azt sem tudom,hogy ő befizette-e ezeket?Amikor kértem a számlákat,csak azzal hárított,hogy ő nem úgy fizeti a számlákat,ahogy én diktálom az óraállást...???Akkor hogyan.Most már követelni akarom a befizetett közüzemi számlákat.Meg tehetem-e?Van-e olyan jogszabály,ami kimondja,hogy a tulajnak kötelessége a közüzemi számláról másolatot adni a bérlőnek?Egyébként feketén van kiadva a lakás,viszont azzal fenyegetőzik,hogy ha valami nem tetszik,el lehet költözni.Mit tegyek?Várom a válaszokat.

Zoltanuss # 2013.01.07. 17:24

Csak nem az a szabó sándor aki a Mansfeld Péter halálra itélte mint társ tettes ??

Zoltanuss # 2013.01.07. 17:13

nica74 !!

26. § (1) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést írásban felmondhatja, ha a bérlő részére egyidejűleg ugyanazon a településen - a fővárosban a főváros területén - cserelakást ajánl fel bérleti jogviszony létesítésére. A felmondási idő azonban három hónapnál rövidebb nem lehet.
honnan van ez a korszerűtlen agyalágyult jogszabály ?
Ilyenek szegény Sz. Sándor a LB nyugalamazott birája szajkozott az akkori közrádióban vagy 30 éve. Már akkor bicskanyitógató volt a csökött szemlélete, de most ?
Nem csoda ha Magyarországon nincs bérlakás !!
Az az kevésdke romos főleg a pirézeknek a még kevesebb elfogadható pedig nehány kiváltságosnak !!

nica74 # 2013.01.07. 14:48

26. § (1) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést írásban felmondhatja, ha a bérlő részére egyidejűleg ugyanazon a településen - a fővárosban a főváros területén - cserelakást ajánl fel bérleti jogviszony létesítésére. A felmondási idő azonban három hónapnál rövidebb nem lehet.

Szeretném kérdezni, hogy ez most mit jelent? Engem igazán az érdekelne, hogy a felmondási idő három hónapnál nem lehet kevesebb, ez rám is érvényes akkor? Hiszen így semmi szükség nincs a közjegyzőre, nem igaz? Esetemben ez pontosan májusban járna le, mármint a három hónap.

nica74 # 2013.01.07. 14:38

Fontosnak tartom megírni, hogy nem zárkózom el a közjegyző elől, abszolút tisztességesen élek ebben az albérletben, de mint laikus ember szeretnék a jogaimmal előtte tisztában lenni és minek után nem állok úgy anyagilag, hogy erre egy személyes beszélgetés keretében sor kerüljön, ezért fordulok ezen az oldalon hozzáértők segítségéért.

nica74 # 2013.01.07. 14:36

MajorDomus, köszönöm a válaszodat!

Most akkor abszolút tanácstalanná váltam, ugyanis a párom is ugyan ezt javasolta, hogy ne menjek közjegyzőhöz, hiszen a beköltözéssünkor erre nem volt szükség - hiszen nagyon akarták, hogy kibéreljük a lakást - akkor most miért van?

Igen, de abban is biztos vagyok, hogy ha nem teszek eleget a kérésnek, akkor a határozatlan szerződésben szereplő 30 napos felmondási időhöz fog ragaszkodni és sajnos lakás pedig nincsen, azóta is napi szinten keresem, de nem találok, tehát a 30 nap iszonyat kevés.

Azt is tudom, illetve gondolom, hogy botrány lenne abból, ha én nem pártolnám a közjegyzőt, elképzelhetőnek tartom, hogy elkezdenének anyukával zaklatni és minek után nem vagyok tisztában a jogaimmal, mint tisztességes bérlő az áldozatává válnék.

Hiszen azzal, hogy elkezdett itt hablatyolni, neki nem hosszabbították meg a munkaszerződését és májusban hagyjuk el a lakást, mert el akarja adni, 100%, hogy nem mond igazat, azt érzem, teljesen hülyének is néz, azzal magyarázta, hogy a vevője felé így a korrekt, hogy jogtiszta a lakást. Nem értem, a vevőnek mi közbe van ahhoz, hogy a lakás megvásárlása előtt bérlő volt az ingatlanban? ...

MajorDomus # 2013.01.06. 14:35

nica
ne tedd. májusban úgyis elküld,akkor már mindegy.
arra vigyázz,hogy a közjegyző előtt irt szerződésnek azaz közokiratba foglalásnak az a. jog következménye hogy közvetlenül végrehajtható! !!

matthiasi # 2013.01.04. 16:43

CsCsilla CsCsilla !!

amennyiben a tulajdonos beleegyezik igen, ha nem akkor sima rongálás !!
képzeld egy csőtörésnél vagy egy tűznél mi van !!!

nica74 # 2013.01.04. 13:07

Kedves Immaculata és MajorDomus!

Köszönöm szépen a válaszukat!

2-án megvolt a látogatás és a tulajdonos azt mondta, nem hosszabbították meg a munkaszerződését, ezért ő májusig közjegyző! előtt a határozatlan időtartamú szerződést határozottá módosítaná, hogy jogtiszta legyen a dolog. Ezek az ő szavai.

Egész egyszerűen arról lehet a szó, hogy neki nem tetszett a festés és a kutya, ezért ezt találta ki. Pedig a számláim arról tanúskodnak, pontosan fizető bérlő vagyok, a házban senki nem panaszkodik ránk , a borzalmas nyarat is kihúztuk, de ez nem számít ezek szerint neki, ezért úgy döntött, mennünk kell.

A beköltözésünkkor sem voltam közjegyző előtt, szeretném kérdezni Önöktől, most köteles vagyok közjegyző előtt módosító szerződést aláírni?

Válaszukat, ha kapok, nagyon köszönöm!

Üdv,
Nica

MajorDomus # 2013.01.03. 22:01

ez mind szép, Imma de a kauciót csak ugy tudja visszakapni hogy lelakja,mert a tulaj nem fog és nem is tud fizetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.01.03. 17:59

Inkább csak szórakoztató, mint tartalmas hozzászólást hallottunk.

Benkovacs

Ptk. 424. § (1) A bérbeadó - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - szavatol azért, hogy a bérelt dolog a bérlet egész tartama alatt szerződésszerű használatra alkalmas, és egyébként is megfelel a szerződés előírásainak. Erre a szavatosságra a hibás teljesítés miatti szavatosság szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a bérlőt az elállás helyett az azonnali hatályú felmondás joga illeti meg, kicserélést pedig nem követelhet.

Tehát azonnali hatállyal felmondhatsz, nem kell a lejáratig fizetned a bérleti díjat.

matthiasi # 2013.01.03. 16:54

MajorDomus !
Üdv !
igazad van, nem könnyű jó bérlőt találni, tehát meg kell becsülni.
Azért a kutya probléma az nem olyan egyszerű !!

matthiasi # 2013.01.03. 16:46

Ferlin#e-mail 2012.12.29. 08

én az ingatlanosokat általában finoman elküldöm a ' csába, amikor ők keresnek meg !
Általában egy havi bérleti díj fejében „adják ki a lakást”, ami általában nem igaz, mert ők nemtudják kiadni - ők csak bemutaják - tehát szerződést kötni csak a tulaj tud a leendő bérlővel.
persze meg van a létjogosultsága az ingatlan közvetítésnek is, ha a tualja messze lakik a kiadandó ingatlannától.
Az ingatlanosok Téged már ott lépre csaltak amikor foglalót kértek. Annyira nagy a kínálat bérletből, hogy ilyenbe belemenni nem szabad.
Egy bérbeadási/ bérbevételi procedura így zajlik . megnézem a lakást ha tetszik jelzem a szándékom, hogy kivenném. Ekkor már afeltételeket tudom , hiszen addiog csk nézelődés. tehát kérem a szerződés tervezetet és mondom áttanulmányozom , másnaő harmadnap jelentkezem. hozom apénzt,az ingatlanos meg hozza a tulajt , hiszen szerződést csak vele köthetek.
Aztán az írásos tervezetből kiderűl az van é leírva mint ami a mondókában szerepel.
ha nem akkor simlis az ingatlanos.
egyébként amig nincs kész szerződéstervezet addig pénzt adni balgaság /naivság. Természetesen az ingatlanosok is mesélnek a nagy érdeklődésről, de az csak mese /csali.
nagy a kínálat a bérbeadandó lakások terén.

matthiasi # 2013.01.03. 16:29

benkovacs benkovacs !

Valószinű un. határozott idejű szerződésed van. Ilyen esetben fel lehet mondani, de minek. Nem fizeted a lakbért, nem fizeted a rezsit és hamarosan te kerülsz pluszba !! Majd tárgyal veled a bérbeadó.
Lehet, hogy annyira lelakott a lakás, hogy reparálni nem érdemes !
Viszont a panasz elég egyoldaló, mivel nem tuggyuk a lakbért, nem tuggyuk a lakás nagyságát és nem tuggyuk az elhelyezkedését. Így csak szimpla, egy oldalú panasz a részedről.
Amúgy valószinű csak bérlő vagy, akinek a lakását bérled az meg tulaj és nem főbérlő !!
Olyan hogy albérlet manapság nagyon ritka azon eccerű oknál fogva, hogy főbérlet gyakorlatilag nincs. Az a kevéske eléggé lelakott lakás, a jobb lakások bérlői meg nem szorulnak rá arra ,hogy albérlővel osszák meg a bérleményeiket. Ha a magyar ennyire nincs tisztában a fogalmakkal, nem csoda,hogy itt tartunk !!

benkovacs # 2013.01.03. 08:28

Szép napot!

Albérletben lakom, és egy olyan jellegű problémám lenne, hogy megjelentek a csótányok, csöpögnek a csapok, a wc-t nem lehet lehúzni, a zuhanyzó nem zár jól, emiatt folyamat úszik a fürdő, az ablakon pedig besüvít a szél. De a főbérlő nem sok mindent tesz az érdekében, hogy ezeket a problémákat megoldja.
A csótányokra hozott valami sufnituning, -szerinte bombabiztos- a net szerint meg Magyarországon betiltott szert, de azóta csak több csótány van. Persze ő arra fogta, hogy én nem takarítok. Ez egyrészt nem igaz, másrészt meg köztudott, hogy a csótányok nem a koszra jönnek. Ez már nem az első ilyen problémamegoldása. Korábban leomlott a felvizesedett fal, erre ő odaszórt egy kis maltert, meg elfedte padlólécekkel.
A szerződésem még májusig szól, de nem sok maradásom van iyen körülmények között. A kérdésem az lenne, hogy mit tudok csinálni, hogy a szerződésem megszűnjön, a kauciót pedig visszakapjam? Szerintem, ameddig fizetek valamiért, addig nem nekem kéne az után járkálnom, hogy mit hogyan kéne megcsinálni, meg a csótányokat kiirtani, stb.
Előre is köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2013.01.02. 20:37

Ímma
nem olyan könnyü jol fizető albérlőt sem találni manapság,
tehát én nem hiszem hogy Nica- nak egy öleb miatt költözni kellene

a festésnek csak örülhet a tulaj