Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


feketepárduc # 2010.06.27. 18:24

Köszi, Osmi és mindenki. Igen ez ltp és ráadásul 93 hó... no comment, ebből amikor én megvettem 12 telt le, de az ltps szerződéseket minden tulaj külön-külön aláirta.

MajorDomus # 2010.06.27. 08:31

Ez igy van Dezsö, valószinüleg a kollega nagyon sáros a pénzűgyi csőd miatt, mivel űlt a babérokon hogy felujitott egy házat, a hiteltörlesztések fedezetére szóló pénzek meg nem akarnak beérkezni.
Nálam a tulajok fel vannak háborodva, ,,miért kell 20.000 ft miatt biróságra menni,, ?
Amikor elmagyarázom neki, ha minden második lakás 2 honapi közös költséggel tartozik az a 325 lakásos épületben már 1 millio ft kinnlévóség, nem hiszi el !

osmi # 2010.06.27. 07:33

Talán tanácsot kéne neki adni, nem magatokat sajnáltatni,hogy milyen nehéz lehet ilyen helyzeteket " létrehozni" és megpróbálni kezelni.
Óriási összegű hitellel terhelt tház lakásai hogy lehetnek tehermentesek?!
Parduc!
A ltp.szerződéssel nem rendelkezhet az azt megkötő tulaj.Minden jog a k.k.-nél van, bár az is úgy kénytelen táncolni, ahogy a bank fütyül.Kérdés, hogy tud-e egyáltalán táncolni.

ragyasdezso # 2010.06.26. 21:59

MD
Időben el kell kezdeni a behajtást!

MajorDomus # 2010.06.26. 19:16

Párduc

A lakástakarékpénztári hitel nem a lakásodhoz kapcsolódik.
Az más kérdés, hogy a társasház felé-folyósitott hitelnek az Ltp alap a fedezete, a szerződés aláirásakor a társasház felhatalmazta a bankot a törlesztőrészlet automatikus leemelésére.

Kutya nehéz 56 honap mire letelik.

A gond tényleg ott van, hogy a villanyszámlára sem marad pénz ha a tulajdonosok lelkesedése csak addig tart mig meg kell szavazni a felujitást,amikor meg fizetni kell széttárja a karját hogy miből ?

osmi # 2010.06.26. 06:26

feketeparduc'
Szerintem az ilyen helyzetekre még nem tud Neked senki praktikus tanácsot adni,mely tapasztalaton alapulna, mert még ilyen stadiumban vannak az esetek, mint a Tied. Nem vagy egyedül és nagyon sok ilyen lesz.Egy biztos, hogy a tház hiteléért is csak a tul.társak kötelesek helytállni.A nagy kérdés, hogy a hitel felvételének időpontjában volt tulajok vagy a "bedőlés"időpontjában azok-e. A kérdés számomra egyértelmű; ez utóbbi.A viszont -sajna - a Te felelősséged is, hogy az adásvételi szerződésben erre nem tértetek ki. Azt nyilván láttad, hogy panelprogis ház.Egyebekben - szerintem - nem a Te és nem is eladód "bűne", hanem egészen másoké / de sokan vannak/.
MD.!
Amit még nem éltél meg az még létezik.

feketepárduc # 2010.06.26. 06:01

MajorDomus!

Köszönöm, igyekszem képbe kerülni mert sajnos még én magam sem látom át a helyzetet. De való igaz h van a lakásokra hitel, az előző tulaj alá is irta a papirt, nem is igazán hitel hanem ltp. ami majd ha lejár beletörlesztődik ugye 96 hó után a hitelbe, és igy meg az állami támogatással talán kifutna, a baj csak az h ugye nem fizetik a lakók, ami a közös ktghez van hozzáadva, viszont, és itt jön a bibi h a tháznak egy számlája van és oda fut be az égvilágon minden, nem csak közös ktg hanem a fűtés, melegviz és a bank szépen leemeli először ami neki járna hiába az pont nem az ő "csekkje" igy a szolgáltatók nem tudják már leemelni ami nekik járna, tehát ezért nincs szerda óta melegviz, és ez igy is fog menni. nagyon remélem h ez igy van h a társasház tartozás még a nem fizetések miatt most a hitelre gondolok nem tehetik azt meg h majd akkor a lakásokra, pláne azokra akik rendesen fizetnek, de ugye én nem tudom mi volt a banknak a fedezete erre a nagy összegre.... mivel a szerződést nem én kötöttem, nem is tudok róla, a tulaj nem tájékoztatott, itt ez a baj. Megvettem egy lakást amihez kapcsolódik a hitel, a felújítás miatt, de hogy, meg milyen formában stb... ráadásul én nem tudtam semmit, az adás vételimben sincs erre utalás.

MajorDomus # 2010.06.25. 21:03

!Párduc
Ne irj és ne olvass ( el) hülyeségeket.
Az -ingatlan amit vettél, per és tehermentes ! A társasház hitelét semmiképpen nem terhelik rá a lakásokra.vettél egy házat,ami fel lett ujitva, annyi a gond, hogy mindenkinek be kell fizetnie a közös költséget, s akkor lesz pénz a részletek fizetésére.

Menj el a legközelebbi közgyűlésre, s akkor képben leszel mi okozza a pénzügyi goindokat.

feketepárduc # 2010.06.25. 17:45

Köszönöm a válaszokat. Egy két dologgal kiegésziteném még a leirtakat h befolyásolják e ezek valamelyest az ügy menetét. Igen, az előző tulaj természetesen a szerződésben szavatolta a per és tehermentességet de nem tudom h most ez ilyenkor a társasház tartozására is vonatkozik netán? Illetve azt a lakástakarék szerződést ő kötötte, én még csak nem is láttam ezt pedig kértem tőle, de nem tudta prezentálni mert a társasházkezelőben van csak belőle, (mint kiderült a tulajoknak tényleg nem adtak, ne kérdezzétek miért ott van lefűzve) na már most, én semmiféle papirt alá nem irtam ezzel a lakástakarék szerződéssel kapcs. az adásvételiben nincs rá kitérve h ez most hogy mint zajlik, tehát tudomásom nem volt róla, ha esetleg többet kellen fizetni, vagy az én általam megvásároni kivánt lakás fedezete lenne a tárasház által felvett hitelnek, nekem csak kizárólagosan az adás vételim lekorlátozódik a lakásra, egyéb részben nuku...
A másik, hogy a tulaj tudva tudta azt hogy és a közgyűléses papirokon feketén fehéren aláirta h tudomása van a tárasházi gubikról tehát az elhallgatással engem megtévesztett, tévedésben tartott mikor kérdeztem őt a társasház tartozásokról. Erre mit gondoltok, vagy én látom rosszul a helyzetet?

osmi # 2010.06.25. 12:51

feketeparduc!
Sajnos hitelt is vettél a lakással.Ha abszolut körültekintően jártál volna el /tház törzslapját is megnézed a lakás tul. lapja mellett/, akkor sem tudhattad volna, hogy akkora hitel van a házon, hisz mendkettő tehermentes.A tház csődbe nem mehet, mert nem jogi személy. Ha tháznak nincs a számláján pénz, a lakásokra terhelik tul. hányad arányában .
2003. évi CXXXIII.törvény a társasházakról
3.§(3) A közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.
Esetleg próbálkozhatsz az előző tulajt perelni, feltételezem, hogy szavatolt a szerződésben az ingatlan per-és tehermentességéért.
Gyakorlatilag a fizetőképeseknek kell összeadni mindent, hogy a "külső" kötelezettségek teljesítve legyenek, aztán pedig a belső viszonyokat rendezni, ami elég időigényes.

ragyasdezso # 2010.06.25. 11:51

varkapitany

Ha nem üzletszerűen végzi, akkor nem, ellenkező esetben igen. Üzletszerűen végzett képviselet esetén be is kell regisztrálni a jegyzőnél.

feketepárduc

A társasház nem mehet csődbe! Max. zárolják a számláját. A lakásokat nem árverezik el. Max. a nem fizetőkét! Az előző tulajdonos a Th. trv. szerinti kötelezettségét megtette amikor megkérte a 0-ás igazolást. Nincs mit számon kérni rajta. A közös képviselőn ellenben számon kérhetitek a jelentős tartozást. Már csak azért is, mert a panelfelújításnál havonta jelenteni kell a kintlévőség alakulását a hitelező pénzintézetnek, és 10%-os növekedésnél már más kockázat alá sorolják a házat, ami a törlesztőrészlet megemelését is jelentheti.

varkapitany # 2010.06.25. 11:08

Tisztelt Jogi fórum!
Nekem csak egy kérdésem van. A közös képviselőnek kell e valami szakirányú végzettségének lenni vagy mindenki elvégezheti ezt a beosztást. Várom válaszukat.
Előre is köszönöm.

feketepárduc # 2010.06.25. 10:18

Tisztelt MajorDomus!

Köszönöm a gyors választ, néhány kérdésben még kérnék segitséget, tegnap este irtam egy terjedelmes hozzászólást mely valamiért nem jelent meg, ezért megpróbálkozom egy röviditett változattal...

A 0-ás igazolást, mely a volt tulajdonos nevére szólt a társasház állitotta ki, ezzel semmi porbléma nincsen mert a tulajdonosnak valóban nincs az általa eladott lakásra tartozása, ellenben a társasház hatalmas!! tartozásokkal rendelkezik, az egyik lakótól kaptam már néhány levelet melyben kérdőre vonják a társasházkezelőt a hatalmas tartozás végett, ennek melléklete egy aláírásokkal teli papir amit az én eladóm is aláirt, tehát tudomása volt erről a problémáról mégsem tájékoztatott pedig vásárláskor erre is rákérdeztem, a társasházekezlőben meg ahog irtam elhajtottak, mondván még nem vagyok tulaj nem adhatnak felvilágositást. Kérdésem az lenne, hogy mit tegyek, számonkérhetem ezt az előző tulajdonostól?? Arról nem is beszélve h a társasház jelentős hitelt vett fel a panelprogramos felújításokra, több mint 100 milliót úgy mint társasház cimén melyet ugye a lakók törlesztenének ha törlesztenének, a becsületesen fizetőkre mondjuk ha csődbe megy a társasház elárverezhetik a lakásokat?? jelzálog bejegyezve erre a banki hitelre nincs (ez ilyen lakástakarékpénztáros) de ha nem fognak fizetni mivel a hitelt mint társasház vették fel, akkor most mi lesz?? Köszönöm előre is.

nandy # 2010.06.24. 12:05

Hát akkor így jártak... :)

canucks # 2010.06.24. 09:54

Tisztelt MajorDomus és Nandy!

Biztosan emlékeztek a Lakásszövetkezetes mizériámra...
A fejlemény az lett, hogy a lakszöv simán kiküldte azt a csekket, amiben fel van tüntetve külön tételként a bérleti díj, az építményadó és a forrásadó. A nekik írt és átadott levelemre nem válaszoltak.
Egyébként csak az infláció mértékében emelt bérleti díjat fizettem be és július 01-től visszaadjuk a bérlemémyt.
Ezúton is köszönöm ismét a sok segítséget nektek!

Üdv:
Canucks

MajorDomus # 2010.06.23. 21:30

Ha tud róla akkor feltétlenül !
A O-s igazolást nem az előző tulajtól hanem a közös képviselőtől kellett volna megkapnod ! Nem mindegy !

Keresd meg a közös képviselőt, kérd el a Határozatok Könyvét, s az elmult 2 év jkv-iről kérj másolatot,amit ki kell fizetned.

Ha ebben van utalás a sulyos anyagi helyzetre,akkor a tuilaj tudott róla, mert a kőzgyülés határozatait 2009.szeptember 30-ig minden tulajnak meg kellett küldeni.

Valaki sumákol. Vagy a tulaj, aki igy lepattant a süllyedő hajórol, vagy a k.k aki nem tájékoztatta a tulajokat a csődről.

feketepárduc # 2010.06.23. 19:45

Kedves Mindenki!

Ismételten segitségeteket kérem, most társasházi problémák tárgyban. Igyekszem nem ismétlő kérdést feltenni de a topic terjedelme miatt nem tudtam minden hozzászólást átolvasni.
Múlt hónapban vásároltam egy társasházi lakást, a tulajdonostól 0-ás igazolást kaptam, neki semmiféle tartozása nem volt, ellenben a társasháznak amiről tudomásom sem volt, sem a társasházkezelőben, sem pedig máshonnan nem értesitettek erről, volt tulaj sem, lényeg h most mire beköltöznék, elzárták a gázszolgáltatást, a nem fizetők tartozásai miatt, ergo nincs melegviz, sem gáz. Kérdésem az lenne, az előző tulajnak kötelessége lett volna erről tájékoztatni engem fentiekről?

MajorDomus # 2010.06.23. 18:58

És ügyészség továbbra is ha sikkasztás, hütlen kezelés gyanuja áll fenn.

nandy # 2010.06.23. 13:05

Mi a teendő most,hogy a tht 27/a hatályon kívülre helyezték, ha a könyvvizsgálat eredménye elmarasztaló?

Bíróság.

nandy # 2010.06.23. 13:03

2000. évi C. törvény

14. § (5) A számviteli politika keretében el kell készíteni:

  1. az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzatát;
  2. az eszközök és a források értékelési szabályzatát;

c)...

  1. a pénzkezelési szabályzatot.

(12) A számviteli politika elkészítéséért, módosításáért a gazdálkodó képviseletére jogosult személy felelős.

nandy # 2010.06.23. 13:00

SZVB tag csak tulajdonos lehet, vele együtt élő családtag nem.

A szabályzatok meglétét a Számviteli Tv. szabályozza, annak elkészítése a szervezet vezetőjének feladata és felelőssége.

Mousekiller # 2010.06.23. 12:48

Sziasztok!
Jónéhány hozzászólást és tanácsot végig olvastam, nagyon hasznosak voltak, köszönet érte! Nekem is lenne néhány kérdésem:
Mi a teendő most,hogy a tht 27/a hatályon kívülre helyezték, ha a könyvvizsgálat eredménye elmarasztaló? (Ezt jelezték.)
A 2009-es év nincs lezárva, mert a kk nem adta át könyvvizsgálónak az anyagot, csak áprilisban. Ez szabályos? Felelősségre lehet emiatt vonni? Milyen jogszabály alapján?
És még egy kérdés, hogy SZVB tag lehet-e tulajdonos családtagja (aki maga nem tulajdonos)? Lehet, hogy én nem voltam "műértő", de erre nem találtam utalást.
Le van valahol az írva, hogy a tháznak milyen szabályzatokkal kell rendelkeznie, és azt kinek a felelőssége elkészíteni /karbantartani?

Köszönöm előre is a válaszaitokat!
Éva


Éva

MajorDomus # 2010.06.09. 19:16

Csak izgatja a fantáziámat hogyan kezel a lakszöv. Társasházat ?

canucks # 2010.06.09. 11:53

To MajorDomus
mindenképpen megírom, hogy mi lett a vége.

MajorDomus # 2010.06.08. 18:42

Tippem : engedni fognak !

Ha nem, ne sajnáld !