Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2010.11.03. 19:46

A szamvizsgalo nem irhat ala semmit a tarsashaz neveben.
Az ajanlott level,jo tanacs, ird bele,hogy ha nem irja ala,a kozgyulestol kersz jogorvoslatot.

osmi # 2010.11.03. 14:47

Szerintem rövidke határidőt azabva szólítsd fel írásban
/tértivel/ azzal, hogy minden ebből eredő kárt és ks.-et rá fogsz terhelni. Ha nem teljesít írasd alá a számvizsgálókkal.

budapest08 # 2010.11.03. 14:13

Azt hiszem, rossz forumon kerdeztem, ezert nem kaptam valaszt. Hatha most...

sziasztok!

budapesti tarsashazban lakom, ahol a vizmuvek felszolitott, hogy csereljem/hite­lesittessem a mellekmeromet.
meg is tettem – az eloirt alvallalkozok egyikevel, kifizettem, stb.
a folyamat „befejezesehez“ az kellett, hogy a vizmuvekkel valo szerzodest alairva – es a kozos kepviselo altal is alairatva kuldjem vissza.
sajnos ezt nem tudtam megtenni, mert a kozos kepviselo nem volt hajlando alairni (a szomszedomnak, igen, 1–2 het elteressel csinaltattuk)
sorolhatnam a kifogasait, (nem felhatalmazott ceggel csinaltattam, nincs rajta plomba stb – ezek mind irasban/keppel vannak megcafolva), a lenyeg az, hogy szemelyes okokbol mindenben akadalyoz.
a szerelest vegzo ceg nyugtatott, hogy van ilyen, majd ok elintezik, de honapok ota nem tortenik semmi.
nem tudok vizdijat fizetni, viszont ennyi penz es utanajaras utan nem akarnek per fo alapon masfelszer annyi vizdijat fizetni a haznak, lemondva a meromrol.
mit tehetek, kihez fordulhatok szerintetek??
(a dijbeszedo szerint valtassam le a kozos kepviselot – ennel kicsit realisabb otletet varnek)
elore is koszonom a segitseget!

MajorDomus # 2010.11.02. 21:16

Ha számlát ad akkor nem közös képviselő hanem társasház kezelő. Jogilag ő a képviselő míg a közgyűlés le nem váltja. Kezdeményezzetek rendkívüli közgyűlést.más út nincs.

ihaszgabi # 2010.11.01. 21:21

Kedves Majordomus!
Én úgy tudom, ha üzletszerűen(tehát számla ellenében) végzi a munkáját akkor kell végezttséggel bírnia.Ráadásul a ház SZMSZ-e ezt ki is mondja.A SZB nem áll szóba velünk, mondván kérdezzük a közös képviselőt.Én úgy gondolom, hogy a jelenlegi képviselőnk jogilag nem is a képviselőnk, tehát jogtalanul veszi fel a havi pénzét, és nincs jogi alapja bennünket a Bíróságon képviselni.A legdurvább az, hogy még azt sem tudjuk(SZB sem), hogy melyik biztosítónál vagyunk, ugyanis nem ad ki a közös képviselő semmilyen információt.
ihaszgabi

MajorDomus # 2010.10.29. 20:59

Patafe
fordulj a kozgyuleshez, ha nem hajlando osszehivni, jelentsd fel a rendorsegen, gondatlan veszelyeztetes miatt.
Ihaszgabi
ha nem hajlando osszehivni, akkor a szamvizsgalo bizottsag is jogosult osszehivni a kozgyulest.
ha a hazban lakik, s maga is tulajdonos, akkor nem kell rendelkeznie vegzettseggel.
menj el hozza a az Szb egyik tagjaval, neki koteles atadni az anyagot.

ihaszgabi # 2010.10.29. 06:41

Kedves Major Domus!
Már több lakó áll az ügy mellett , az anyagba való betekintést megtagadta, mondván nincs jogalapunk.A rendkívüli közgyűlés összehívását is megtagadta.Ennek előzménye az, hogy írásbeli szavazásra bocsátotta a közös képviselő visszahívását, melyet először nem dobott be mindenkinek, majd miután ezt szóvá tettük, módosította az írásbeli szavazás időpontját, úgy hogy a régi időpont fölé odabiggyeszette az új időpontot.Most a SZVB-ek küldjük a rendkívüli kgy-re való kérelmünket.Ettől függetlenül szeretnénk látni a bizonyítványát, valamint a Közgyűlési Határozatok Könyvét.Másrészről tudomásunk szerint nincs is végzettsége, mellyel a házunkat vezethetné.Ilyenkor van egyáltalán joga a házat képviselni, és tőlem megtagadni a betekintést.Ebben az esetben mi a teendők?
Üdv Gabi

patafe # 2010.10.28. 21:12

Még mindíg a liftproblémás vagyok!Kihez tudnék fordulni,hogyha a közös képviselö indokolatlanul szünetelteti a lift használatát?A 8. emeleten élő tartozásmentes szívproblémás ember vagyok.Az egyik komolyabb összeggel tartozó(1 400 000 FT) pedig röhögve sétál fel az első emeletre,ahol lakik.Szerintem röhej az egész döntése!!!!

MajorDomus # 2010.10.28. 17:49

A megoldas adott,ugy hivjak tarsashazi torveny, cxxxlll/2003 tv. A hatarozatok konyverol meg masolatot is kerhetsz,koteles adni.
ha a tulajdonosokat nem tudod magad melle allitani, akkor csak a birosaghoz fordulhatsz.

ihaszgabi # 2010.10.28. 16:45

Sziasztok!
Elkeseredetten keresek valami lehetőséget arra , hogy a közös képviselőnk betekintést engedélyezzen a Közgyűlési határozatok könyvébe illetve a társasház kezelői bizonyítványát vegye elő és mutassa meg. Eddig határozottan elutasított, mondván, nincs jogom ezekhez a dolgokhoz.Az egész helyzet elég faramuci lett mostanra, ugyanis ez év májusában egy hosszúra nyúlt levél keretében lemondott a tisztségről. Ám az elszámoló közgyűlésen (mely 07.26-án lett megtartva) napirendi pont nélkül újra szavaztatta magát.Az eredeti megbízása 1 évre szólt, mely már régen lejárt.Írásban kértünk tőle egy rendkívűli közgyűlési összehívást, melynek ez lett volna napirendi pontja, de több tulajdonostárssal visszavonatta az aláírást, így nem lett meg a 10 %. Ezek után írásbeli szavazásra bocsátotta a kérdést, melynek eredménye elképesztő lett, ugyanis a tulajdonosok 76%-a szavazott. Mint utólag kiderült, majd mindenkit felkeresett és elhordva minket mindennek aláíratta a szavazólapokat. Ezek után sem voltunk restek, ismét kértünk egy rendkívűlit, melyet kerek perec elutasított, mondván, már a kérdésben volt szavazás , tehát a "téma okafogyott".Itt most megállt a történet és nem tudom hogyan tovább. Tud valaki segíteni?
Üdv Gabi

ragyasdezso # 2010.10.28. 08:15

Közgyűlési határozat nélkül nincs jogköre hozzá! Ahhoz van jogköre, hogy a kintlevőséget behajtsa! Ha ennyire felgyűlt, akkor az ügyvitel szakmai része megkérdőjelezhető!

MajorDomus # 2010.10.27. 21:38

Nandy
meg kozgyulesi felhatalmazassal is kockazatos. Hat meg anelkul.
arra gondolj, ha egy idos ember infarktust kap a 9-ik emeleten felfele, s ott hal meg, akkor az kinek fog sokba kerulni ?

nandy # 2010.10.27. 20:34

Lehet, hogy nincs ilyen döntési jogköre (bár lehet, hogy van...), de jobb lenne, ha egyáltalán nem működne a lift, mert nincs áram?

ha a nap 24 órájában működnek a liftek, az bizonyára több áramfogyasztással jár, és ha azt nem tudja kifizetni a ház, akkor teljesen leállhatnak a liftek, mert áram nélkül nem működnek. Így a korlátozás egyben spórolás is. Bár nem túl elegáns eljárás azokkal a tulajdosokkal szemben, akik rendesen fizetik a közös költséget. De hát ez a társasházi lét szépsége.

(gondold el, mi lenne, ha saját kazánról menne a fűtés, és az egyes tulajok által felhalmozott tartozások miatt nem tudná a ház kifizetni a gázszámlát... nem lenne fűtés)

patafe # 2010.10.27. 20:25

Egy kérdésem lenne,hátha valaki választ tud adni.Egy 11 emeletes házban élünk.Néhány lakó nem fizette a közös költség díját,ami már a 3 millió forintot meghaladja.A közös képviselő ezért korlátozza a lifthasználatot.Délelőtt,és este megy 5-5 órát a lift.A közgyűlésen sem volt szó ilyenről,tehát döntés sem született.A kérdésem annyi lenne,hogy van-e joga ehhez?Köszönettel:Pataki Ferenc

MajorDomus # 2010.10.22. 07:28

A szabalyozasnak benne kell lennie ilyen esetekre.
azt viszont nem tartalmazhatja az szmsz hogy jogtalan haszonra tegyen szert a tarsashaz.
a tulaj vizoraja ervenyes, hiteles joghatasu meroeszkoz, tehat csalast nem kovet el, mindossze dijnemfizetes miatt kizartak az elszamolasbol.
vissza kell venni es pont. Fizesse ki a kozben elfogyasztott vizet a vizmunek s ennyi.
a kozos kepviselotol elvarhato, hogy segitsen a tulajnak, s ne nehezitse az eletet, mert eleg nehez neki amugyis.
mas kerdes hogy a kozos koltseget minden feltetel nelkul be kell fizetni.

ragyasdezso # 2010.10.22. 05:39

MajorDomus

Ha ez benne van az SZMSZ-ben (és jobb helyeken benne van!)akkor a k.k. nem járhat el másként. Az meg hogy ki mit támad meg egyéni probléma.

MajorDomus # 2010.10.21. 20:52

Dezso
nem egeszen. Abban igazad van, hogy a kozgyules a koltsegvetes elfogadsakor meghatarozza,hogy a vizora nelkuli teruletre mennyit kell Fizetni. Az is teny, hogy a k.k megkerulhetetlen.mert a vizmu csak a fenntarto hozzajarulasaval veszi vissza a rendszerbe a fogyasztot.
ez viszont nem jogositja fel a k.k-t arfa hogy a tsrsashaz neveben jogalap nelkuli gazdagodas buntettet kovesse el.
En azt a gyakorlatot kovetem, hogy a kizart meroallastol hozzajarulok a folyamatos szamlazashoz, .vagyis ha 269 m3-tol kizartak most 290 az oraallas, akkor a 21 m3 fogyasztast a vizmunek kell megfizetnie, a tarsashazat kar nem eri.
A kolleganak a hozzaallasa nem tulajcentrikus .
en azt csinalnam, hogy kifizetnem a kert osszeget, majd a kizart oraallastol a kepviselo hozzajarulasaval, visszavetetnem az oramat z rendsxerbe, s beperelnem a hazat jogalap nelkuli gazdagodas miatt. Mint tulajdonos, meg a kozgyuleshez fordulnek panasszal, s kifizettetnem vele a megitelt osszeget. Trtmeszetesen ez nem mentesiti a kerdezot, mert a kozos koltseget akkor is be kel. Fizetni, ha vacsorara sem jut.( kisse elfogult vagyok )

ragyasdezso # 2010.10.21. 17:53

saszil

A közgyűlés határozott az összegről nem a közös képviselő. Ő csak végrehajtja. Akit önhibája miatt kizárnak a mért fogyasztásból köteles megfizetni a közgyűlési határozatban megszavazott összeget, ennek hiányában a k.k. valóban nem adhatja ki a hozzájárulást.
A jogi útra való terelés csak a kiadásaidat tetézi, mert a határozatot 60 nap alatt meg kellett volna támadnod.

saszil # 2010.10.21. 16:06

Kedves Segítők!
A történet a következő:
Sajnálatos módon vízdíj tartozás miatt a vízszolgáltató szerződést bontott velünk. A gond ott kezdődik, hogy ahhoz, hogy újra szerződést tudjunk kötni a közös képviselő hozzájárulása kell, hogy mellékórát tudjunk üzemeltetni. Eddig 7000 ft-nyi vízdíjat kellett fizetni 2 hónapra, most a közös képviselő 9200 ft-ot írt elő havonta. A vízórát a szolgáltató még nem kötötte le, így a valós fogyasztás a rendelkezésünkre áll, amelyet a közös képviselő nem hajlandó tudomásul venni, ráadásul feltételként szabta, hogy a szeptemberi és októberi vízdíjat (18400) is ki kell fizetnem, hogy megkapjam az engedélyt. (még nem telt le az október, ennek megfelelően ugyebár előre nem is számlázhatna)Az lenne a kérdésem, hogy a valós fogyasztást figyelembe veheti e (esetleg kötelessége lenne e), illetve joga van e előre kifizettetni a vízdíjat? Továbbá tudom e jogi útra terelni ezt a dolgot, ha másként nem boldogulok, és a bíróság milyen fényképes bizonyítékot fogad el? (elég e a fényképen levő dátum óra és perc megjelölésével)
Hozzá tartozik a történethez az is, hogy sajnos nehéz anyagi helyzetem miatt közösköltség elmaradásom is volt, melyet rendeztem.

Válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.09.06. 20:09

Alapkérdés: mekkora a házatok ? Ha 50 lakásnál több akkor kötelező a könyvvizsgáló ellenőrzése. Te mint tulajdonos is betekinthetsz az elszámolásokba. Nem igaz hogy a házban nincs egy könyvelő! Ő mint tulaj szintén átnézheti. Egyébként Nandy kérdése jogos.hol van az SZB? 25 lakás felett kötelező.

nandy # 2010.09.06. 13:49
  1. Hol van ilyenkor a Számvizsgáló Bizottság? Alapvetően az ő feladatuk lenne az ellenőrzés.
  2. A beszámolót és a tervet nem véleményezte gazdasági segítő?
  3. Kereshettek független könyvvizsgálót, de ő csak a közgyűlés jóváhagyásával nézheti át az elszámolásokat.

+1. Nem lehet, hogy egyszerűen csak kevés a közös költség, ezért nem jut mindenre pénz?

Mirtyll # 2010.09.05. 17:16

Kérdésem a következő: Lakásszövetkezet látja el a társasházunk képviseletét, illetve pénzkezelését. Az utóbbi években egyre inkább megromlott a bizalmunk irántuk, és szeretnénk kezdeményezni a könyvelésük, gazdálkodásuk felülvizsgálatát, mivel minden egyes kezdeményezésünkre, mely anyagi jellegű kiadással járna, az a válasz, hogy nincs pénze a háznak. Egy lakó van, aki tetemes összeggel tartozik, de már bírósági végzés alapján vonják tőlük, mégis gyanús az elszámolásuk, melyeket nekünk, lakók felé kiadnak. Hova forduljunk, mi a teendőnk, hogy leellenőriztethessük, mire fordítja a pénzünket a lakásszövetkezet? Előre is köszönöm!

ragyasdezso # 2010.09.04. 20:47

Természetesen MD! :lol:
dr. Varga István szép lehet, de okos nem.

dr.Varga István # 2010.09.04. 16:13

Tisztelt nandy! Te ki vagy?!:))Nem veled beszéltem, de kösz az okos tanácsot.:))


dr. Varga István

nandy # 2010.09.03. 22:13

Hányat nyertél meg? Na és mit értél vele? Még mindig itt panaszkodsz a fórumon, és tanácsokat kérsz... Na, ki az okos?