Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


ragyasdezso # 2010.11.23. 20:25

A 60-40% jó.

ragyasdezso # 2010.11.23. 12:06

Ha kötbért kértek, csökkentik az állami és önkormányzati hozzájárulást. + módosítani kell a pénzintézettel kötött szerződést, ami ugyancsak nem 2.-Ft. Szóval én nem erőltetném. Annál inkább erőltetném a fűtés szétosztás közgyűlési meghatározását, mivel az sok embert érzékenyen érinthet.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.23. 11:34

Ja bocs nem kúrva, hanem rohadt felújítás volt. :)

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.23. 11:32

Meghatalmazást bárki adhat bárkinek, nem kell hogy köze legyen a házhoz.
Ami a Távhős szorzókat illeti, sok beleszólásotok úgysem lenne a dologba, nincs túl sok alternatíva. Számla jön, fizetni kell...ennyi.

A kötbér dologról meg annyit, hogy ez egy elég sikamlós dolog, ha bíróságon akarjátok bizonyítani, mert számos ponton támadható. Pld. Időjárási viszonyok, neki fel nem róható okok miatt tovább pattinthatja mondjuk a beszállítóra, finanszírozás, ha nem fizette mindenki időben, vagy a támogatott része nem érkezett meg időben, amit nyilván Te nem tudsz, mert a könyvelés nem nálad van. Simán rosszabbul is járhattok, mint a kurva drága felújítással...És akkor az építőipari galád trükkök garmadát még meg sem említettem.

Amúgy, tudott volt hogy mennyi lesz, most miért lett mégis drága, és miért mindenki lopócsalóhazudó aki eddig tulajdonképp érted is dolgozott??

MajorDomus # 2010.11.18. 21:10

nem Helyettesítheti, nem vagytok vele jogviszonyban.
Az Szb jogosult összehívni a közgyűlést, jelen esetben a határozatok törvényesek lesznek.
Hosszú olvasmány , de a th. Törvény erre is ad rendelkezéseket, a kgy. Összehívását, az szb jogköre,a k.k feladatai, között.
Váltsatok le, s új.. K.k -t kell választani

MajorDomus # 2010.11.18. 21:10

nem Helyettesítheti, nem vagytok vele jogviszonyban.
Az Szb jogosult összehívni a közgyűlést, jelen esetben a határozatok törvényesek lesznek.
Hosszú olvasmány , de a th. Törvény erre is ad rendelkezéseket, a kgy. Összehívását, az szb jogköre,a k.k feladatai, között.
Váltsatok le, s új.. K.k -t kell választani

Mousekiller # 2010.11.18. 19:40

Még egy kérdés...
Az SZVB-nek nyilatkozott a kk férje, hogy távollétében ő helyettesíti. Ez jogszerű? Ha igen, akkor a kgyre neki kell eljönnie?
Köszönöm a választ!


Éva

Mousekiller # 2010.11.18. 19:24

Kedves MD, köszönöm a válaszodat!

Az SZVB végül összehívta a kgyt. A kk nem lesz jelen, ez már biztos. Most, hogy miért is nem, az majdnem mindegy... :( Ilyen esetben a jelenléte nélkül is levezethető a kgy? A jelenléte nélkül is leváltható (ha megszavazzák)? Számít ilyenkor, hogy orvosi kezelés alatt áll? (Nem munkaviszonyt létesítettünk vele.) Van a fentiekre szerinted, szerintetek törvényi hivatkozás? Mert én a thtv-ben nem láttam, de az is igaz, hogy vaksi vagyok. :))

Muszáj lenne valamit tennünk, második éve nincs költségvetésünk, és most a nyakunkon van egy több millás per is. :(((

Ne haragudj(atok), hogy ugyanazt a csontot rágom...csak szeretnék alapos lenni. Köszönöm a segítséget!


Éva

MajorDomus # 2010.11.16. 17:53

Van eleg dolga, nem hiányzik neki a békebiroi szerep.
Ne keverd össze a társasházi törvényt a ptk-val .
A K.k a ptk alapján kéri tőled a kozos koltseg másik felét, te meg a th. Torveny szerint nem akarod fizetni.
A napi ügyek viteleben az szmsz es a közgyűlés döntései az irányadóak.
Oda kell fordulnod.

Várhi # 2010.11.16. 08:40

Ezért fogalmaztam úgy, hogy a közös költség nagyobb hányada nem a lakás használatával függ össze, hanem a közös tulajdon fenntartásával. (földszinten lakom, liftet nem használok, de ezt a közös költség megosztásánál nem veszik figyelembe, hiába javasolta, kérte a földszinti kisebbség).Természetesen, ami a közös költségből lakás használatával függ össze (szemétdíj, gondnok, takarító bére)elfogadnám, de pl. az öt emeletes házban a tető, a kapualj, a lépcsőház javítása,, a K.k. díja miért csak az enyém lehet, ez már nem a hsználathoz, hanem a tulajdonhoz kapcsolódik! Lehetne-e kötelezni a K.k.-t a k.k. ilyen irányú megosztására?
De a fő, a kiindulási probléma nem is ez, hanem hogy hogyan lehet a K.k.-t arra kötelezni, hogy a társasházi törvény szerint jelezze a k.k. kötelezettséget és a hátralékot, ne avatkozzon a tul.társak közötti vitába, amiben esetleg egy ellenem indított perben a bíróság dönthet?

MajorDomus # 2010.11.15. 21:57

Varhilogikadott
a logikad ott is sántít, hogy olyan sszolgáltatás felének megfizetését várnad el a társulajdonostol,amit o nem vesz igenybe,például lift költségét, a szemétdíj felét stb. A világítást, ami csak neked világít.
A k.k-nak igaza van.

MajorDomus # 2010.11.15. 21:51

mouse.
Ha a levelet átvette, nincs ,kibúvó.
A technikai lebonyolítás az o gondja

a 15 napot ugy kell érteni, hogy ha 1-en átvette a meghívót, akkor legkésőbb 15-en meg kell kapnod a meghívót.
Itt nincs mese az szb hívja össze a közgyűlést.
varhi
nandynak csak részben
van igaza, a k.k köteles meghívni a túl. Tarsadat a k.gyűlésre, de a közös koltseg csak téged terhel. Azért amit leírtam.
Felejtsd mar el ezt a marhaságot ax adóval.
Magánszemélyek nem követeljenek egymástól adót, de közös feladatokhoz hozzájárulást igen.
Szoval nyugodtan fizesd be a teljes ,közös költségét, mert ha a k.k beperel meg fogja nyerni.

SolnesM # 2010.11.15. 18:30

Kedves Várhi !
Az egészlakásban Te laksz így minden költség atiéd. Mit lehet ezen nem érteni ??
A közösköltség egyébként mint a neve is mutatja az üzemeléssel függ össze !

nandy # 2010.11.15. 11:30

Törvény szerint a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában kötelesek fizetni a közös költséget (ettől az SZMSZ eltérhet!).

Tudom, hogy nagyon sok háznál az egyszerűség miatt egy albetétet egy tulajdonos nevére "írják", nem szokták a tulajdonostársakra külön-külön terhelni és értesíteni. Ez addig nem is okoz különösebb gondot, míg a tul.társak között minden rendben van. Vita esetén -főleg, ha te ezt a problémát bizonyíthatóan jelezted is!- a kk-nak kötelessége lenne külön, tul.hányad arányában előírni a közös költséget.

Az más kérdés, hogy a tul.társad (egyénileg) mit követelhet tőled.

Várhi # 2010.11.15. 09:44

Kedves MajorDomus!
Köszönöm, hogy foglalkoztatok velem.
Természetesen minden mást egyedül fizetek, még a több százezer forintos vízvezeték-hiba elhárításába sem szállt be a másik tulaj azzal, hogy nagy érték használatát kaptam a férjem halálával, legyek elégedett ezzel.
De: ha a közös képviselő (K.k.)nekem mutatja ki az egész lakásra a közösköltség (k.k.) fizetési közelezettséget és mert csak a tulajdonom alapján fizetek, a hiányt, a lakás másik felének tulajdonosának nem állapít meg k.k. kötelezettséget és hátralékot, ezzel szerintem törvényt sért. És már sokszor reklamáltam ezért nála, a közgyűlési jegyzőkönyvekbe is bevetettem az észrevételemet, nem változik a helyzet.
A közös költség, ill. annak nagyobb hányada nem a lakás használatával, hanem az egész ház a "közös" fenntartásával függ össze, ezek akkor is vannak, ha a lakás üres, senki nem használja. A tulajdonosoknak akkor is viselniük kell a közös terheket, szerintem ez adó jellegű, és a haszonélvezőt tudomásom szerint az adó jellegű költségek nem terhelik.
Lehet, hogy egy perben a bíróság másként itélne, de ki indíthat ki ellen pert? A közös képviselő (a ház) ellenem? minek alapján, ha a társasházi törvényben előírt, a tulajdoni hányadom szerinti k.k.-et pontosan fizetem? A másik tulajdonos? neki nem jelez sem k.k. fizetési kötelezettséget és ennek alapján hiányt sem a K.k., tehát mit követelhet rajtam?

Mousekiller # 2010.11.15. 09:15

Köszönöm a véleményeiteket! A kk senkinek nem jelentette be, h beteg. Nincs Magyarországon. Ő a gondnok is. Az SZVB sem tudott semmit. Folyosói mendemonda, hogy "állítólag" kórházban van. A kgy levelet a betegsége előtt két nappal átvette, utána tűnt el. Tanácstalanok vagyunk...
Még egy kérdés:
A kézhezvételtől számított 15 napon belül összehívni kell, vagy megtartani a kgyt?
Köszönöm a segítségeteket! Éva


Éva

MajorDomus # 2010.11.08. 22:12

A kozos képviselőnek jogilag a masik tulajdonostól kellene elkérni a közös költségét felét, gyakorlatban viszont igaza van, mivel kizárólag te használod az ingatlant.
Gondolom a vízdíj meg a villanyszámla felét sem kéred el a társtulajdonostől.
A k...-nak azért van igaza.mert .,a haszonélvezo húzza az ingatlan hasznait,s viseli terheit,.
A fele közös koltseget mint tulaj,a másik felét mint haszonélvezo vagy ,köteles fizetni.

Várhi # 2010.11.08. 09:50

Kérem, aki tud, segítsen!
Társasházban lévő lakásom fele a saját tulajdonom, másik fele nekem vadidegené, elhunyt férjem lányáé, nekem özvegyi haszonélvezeti jogom van.
A társasházi törvény alapján már számtalanszor kértem a közös képviselőt, hogy a tulajdoni hányadomnál (közgyűlési jelenléti ív, közös költség megállapítása) a fele alapterületet szerepeltesse, rendszeresen a teljes lakásra ír be tulajdonosként és úgy állapítje meg a közös költséget. Vizet, villanyt, biztosítást, karbantartást, minden javítást egyedül fizetek, egyedül a közös költséggel van problémám. Szerintem ez adó jellegű, az egész ház, a közös tulajdon költségeit fedezi, mint az állam fenntartását az adók.Lehet, hogy valamilyen megosztásban nekem is kellene a nem enyém fél lakás alapján járó közös költségbe beszállnom, de az erre irányuló megegyezésre a tulajdonostárs nem hajlandó, a közös képviselő pedig nekem mutat ki hiányt, holott pontosan fizetem a tulajdoni hányadom alapján számított közös költséget.
Még bonyolítja a helyzetet, hogy többször a fél lakásra állapította meg a közös költséget, de most, az utóbbi két alkalommal az egészre, és nekem mutatta ki hiánynak azt, amit a másik tulajdonos nem rendezett.
Már a többi tulajdonossal szemben is kínos helyzetbe hozott ezzel.
Kérem véleményüket, esetlegesen a jogi helyzet tisztázását.
Köszönöm.

osmi # 2010.11.08. 07:28

Bocs! Jav.: a k.k. jelenléte nélkül.

MajorDomus # 2010.11.07. 20:47

Csak az nem közgyűlés !

osmi # 2010.11.07. 18:47

Éva!
Minden kgy. megtartható a k.k. nélkül. Ez meg pláne.

MajorDomus # 2010.11.07. 15:54

Szerintem ebben nem tudunk velemenyt formálni. Nem tudjuk hogy vesetransplantaciora vagy zoldhalyogmutetre feküdt be,ami ugye nem ugyanaz.
Ha a szamvizsgaloknak meg a hafelugyelonek szolt akkor nagyobb baj nem lehet nehany napból.

ragyasdezso # 2010.11.07. 13:53

Az sem etikus, hogy nem jelentette be az akadályoztatását!

MajorDomus # 2010.11.07. 12:42

A 15 nap onnan ,,ketyeg,, amikor a közgyűlés összehívását kérő levelet átvette.
A távollétében lehet dönteni a leváltásáról,de ebben a helyzetben tul etikus
a k.k-t nem helyettesítheti senki ha egyszemélyben választották meg.
Aláírni kórházban is tud,ha súlyos a betegsége,s nem tudja ellátni a feladatát,,akkor úgyis lemond.

Mousekiller # 2010.11.07. 09:55

Sziasztok!
Ismét a segítségeteket szeretném kérni. A ház peres ügye miatt kértük a kk-t, hogy hívjon össze közgyűlést, ezt nem tette meg. Összegyűjtöttük az aláírásokat, kiküldtük annak rendje és módja szerint, egyenlőre semmi. (Hónap közepén jár le a határidő.) Közben tudomásunkra jutott (nem hivatalosan), hogy a kk kórházban van. Kérdésem az volna, hogy a rendkívüli közgyűlésen (amelyen az ő meghosszabbítása/leváltása is napirendi pont)ha akadályoztatás miatt nem tud részt venni, akkor mi a teendő? Tarthatunk-e nélküle kgy-t? Jogunk van-e kérni, hogy meghatalmazott útján legyen jelen, ha személyesen nem tud? Ha a th úgy dönt, akkor leváltható-e úgy, hogy nincs jelen? Jelenleg nem hivatalosan helyettesítik (nem tudjuk ki, de valószínűleg a családtag), be nem jelentette senkinek. Mikor hivatalos a kk helyettesítése? Ki helyettesítheti?
Nagyon köszönöm a válaszaitokat!
Éva


Éva