Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Társasházi tulajdonos # 2014.07.28. 18:40

MajorDomus # 2014.07.28. 22:46

tt. 48$f.pont

Kittike1234 # 2014.09.29. 18:36

Kedves Fórumozók!

Lehet ez egyeseknek evidens,de számomra nem tiszta,hogy ki felügyeli a közös képviselő munkásságát. A mi képviselőnk egy Zrt,amely volt olyan kedves és a Főtáv felé nem csak a meleg,de a hidegvíz fogyasztásomat is leadta,így ők arra is számoltak hődíjat, Ennek az eredménye az lett,hogy kaptam egy 30e Ft-os csekket és a mostani számláimat is a megemelt melegvíz-mennyiséggel fizetem. 4 hónapja telefonálgatok,levelezgetek a Főtávval és a képviselettel is,de adatot módosítani csak a képviselet tud. Ők négy hónapja ígérgetnek,hazudoznak,hogy már intézkedtek,de ez nem igaz. Ha visszahívom őket,hogy ezt számon kérjem,mindig közlik,hogy az XY ügyintéző,akivel egyeztettem már nem dolgozik náluk. Egyszerűen nem értem,hogy miért fizessek egy olyan cégnek,akik nem dolgoznak és nem képviselik az érdekeimet. Felkerestem a kerület jegyzőjét is,de ő azt mondta,hogy nem az ő hatásköre a képviselettel foglalkozni. Tudnátok segíteni,hogy kihez fordulhatnék? Köszönöm a válaszokat!

Kibicke # 2014.10.01. 09:08

Kérek segítséget. Lakásszövetkezet működik ahol lakom. 300 lakás tartozik hozzá.Súlyos problémák vannak évek óta, komoly törvénysértések.Nincs pénztér,, félfogadás, évente egyszer van közgyűlés, de a meghívó nem a törvényi előírásoknak megfelelő, az elnök egy személyben dönt,gyakorlatilag elérhetetlen mivel főállásban máshol dolgozik.A küldöttek munkája nem megfelelő, már a számuk is harmada a törvényi előírásnak, a felügyelő bizottság egy tagú és soha semmit nem ellenőriz, a könyvelés kézzel történik, a nyilvántartások ceruzával, a tájékoztatás szinte nulla.Most a meglévő küldötteket is szélnek akarja ereszteni, így semmi rálátásunk nem lesz mit csinál a pénzünkkel, jelenleg 47 milliós tartozások vannak. Kérdésem, hogy küldöttek nélkül, egy fős felügyelő bizottsággal,mindenfajta ellenőrzési lehetőség nélkül - könyvvizsgáló sincs - az igazgatóság kéttagú lehet-e egyáltalán működni? Kihez fordulhatunk jogorvoslatért, ki indíthat vizsgálatot, egy teljes körű átvilágítás kellene, mivel zsebből fizet embereket az elnök, adózatlan jövedelmeket vesznek fel az ő emberei, akik mellette állnak. Szeretnénk társasházzá alakulni és őt elküldeni. Sokan laknak itt idősek akik belefáradtak és nem is értik mi történik, sokan sajnos érdektelenek is. Várok segítő választ, köszönöm

Mufurc_nagyon # 2014.10.02. 07:09

Kedves Kittike1234!

Ha jól értelmezem, itt egy hibás adatszolgáltatásból keletkezett elszámolási vitáról van szó.

Itt csak a két fél józan együttműködő tevékenységétől remélhetünk ingyenes és gyors megoldást.

Ha ez nem megy marad a per!!!!!

Amennyiben Ön nem fizet, akkor a th. képviselete indíthat fizetési meghagyást. (ellentmondás, per)

Amennyiben kifizette, akkor Ön indíthat a th. ellen fizetési meghagyást és ebből alakul ki a per.

A második esetben Önnek kell a költségeket megelőlegezni.

Nos a területi jegyző valóban nem a képviseletet felügyeli, hanem a th. törvényességi felügyelete tartozik hozzá.
Feltehetően a képviselet egyéb tevékenységében is hasonló trehánysággal jár el.
Aki keres az talál egykét "törvénysértő" működési anomáliát;-)))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Tamás33_ # 2014.10.10. 16:25

Szeretném a fórum segítségét kérni egy Társasház beázási ügyben.
A problémám 3-4 éve kezdődött. Azóta a Társasház 4. emeleti lakásom minden esőzés alkalmával beázott. Többször írásban jeleztem ezt a társasházkezelő felé. A tavalyi évben volt írásos szavazás a tető felújításáról de nem szavazták meg a lakók. A társasház próbált segíteni az ügyemen és foltozgattak a tetőn, sajnos sikertelenül. Az idei évben is volt írásos szavazás de most sem sikerült a 2/3 többséget elérni. Jelenleg a lakásban a páratartalom folyamatosan 70-80% többszöri szellőztetés mellett és továbbra is befolyik a víz minden esőzés alkalmával. Emiatt az épület műszaki állapota is folyamatosan romlik és lassan villany vezetéket is elér a víz. A kérdésem az lenne, hogy hova érdemes fordulni ezzel a problémával ha a lakók folyamatosan leszavazzák a javítást.

Köszönettel:

Tamás33

Wildmann # 2014.10.13. 18:38

Ügyvéd és utána bíróság.

A közös tulajdon fenntartásáért a társasház felel. Ha nem tartja karban a közös tulajdont és ezzel másnak (neked) kárt okoz a károkozásért felel.

Arra azért célszerű odafigyelni, hogy te legalább megszavazd a felújítást.

Én nem sokat gondolkodnék rajta, mivel a többieket nem nagyon zavarja, hogy nálatok ázik minden. Ha zavarná, akkor már léptek volna. Itt az ideje lépésre kényszeríteni őket.

Wildmann # 2014.10.13. 18:42

Kittike1234

A közös képviseletet az számvizsgáló bizottság ellenőrzi, de a közgyűlésnek felel. Azaz ha a számvizsgáló bizottság nem is látná el a munkáját, akkor a közgyűlés még elszámoltathatja.

Én a helyedben bemennék hozzájuk és addig nem jönnék el amíg le nem írják, hogy tévedtek és kérik a Főtávtól a hiba kijavítását. Majd elvinném ezt a levelet a Főtávnak. (így már "csak" postás lennél, mivel a közös képviselet kéri, te csak elviszed a levelet)

Wildmann # 2014.10.13. 18:51

Kibicke

Az hogy valami működik úgy ahogy az nem jelenti, hogy törvényes úgy ahogy. Értsd, sok dolog működik mégsem felel meg a törvényeknek.

A lakásszövetkezetekhez nem értek nagyon, de alapvető megoldás mindenre a jegyző. Értsd, ha a jegyzőt megkérdezed, neki segítenie kell, hogy merre tovább. Tedd ezt.

A jó hír, hogy a lakásszövetkezet elnöke nem fizethet mindenkit zsebből, mert akkor az jól kimutatható a könyvelésben. Viszont ha tényleg ekkora a felfordulás, akkor tehetsz rendőrségi feljelentést is, mert amit leírtál szerintem több helyen BTK-ba ütközik. Azonban kicsit óvatosságra is intenélek, mert nem minden az mint aminek elsőre látszik.

Kibicke # 2014.10.15. 09:45

Wildman köszönöm a válaszodat.Sajnos a lakásszövetkezet nem a jegyzőhöz tartozik, ott már sikerrel jártunk volna, hanem a Cégbírósághoz.Oda írtunk feljelentést, de ő csak a törvényességet vizsgálja - az sincs meg, de attól valóban működhetne a dolog. Ide teljes körű könyvvizsgálat kellene, itt akadtunk el, nem tudunk tovább hová fordulni, a NAV-hoz is írtunk, de átpasszolta a Cégbíróságnak.

Egy Felhasználó # 2014.10.17. 10:17

Tisztelt Forumozok! Az alabbiakban kerem a segitsegetek. Nalunk a Tarsashaz kozos kepviseletet egy Kft latja el. Vitam van veluk, de nem valaszolnak a leveleimre. Van olyan felugyelet, ahova fordulhatok panasszal és kérhetem, hogy „rabirjak” oket a valaszadasra, ill. birsagot is kiszab a Kft-nek?
Gondolok itt olyanra, mint egyeb esetben a fogyasztovedelem, aki buntet, ha a szolgaltato harminc napon belul nem valaszol.
Elore is koszonom a valaszokat.
Peter

Mufurc_nagyon # 2014.10.17. 12:44

Kedves Egy Felhasználó!
Az alábbi linken részletes segítséget kap egyéni problémáinak megoldási lehetőségéről


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Wildmann # 2014.10.17. 15:34

Ez azért agyban függ a probléma jellegétől.

Számvizsgáló bizottság, közgyűlés, fogyasztóvédelem, kormányhivatal, jegyző, bíróság, stb.

A probléma jellegétől függően más és más a megoldás lehet a hatékony.

Wildmann # 2014.10.17. 15:39

Kibicke

Mit szeretnél pontosan elérni?

Ha a szövetkezet egyfajta "cég". Valójában nem cég, de cégbíróságon van bejegyezve. A lényeg, hogy a pénzügyeikről a könyvelés, könyvvezetés, pénztár vezetés igencsak szabályozott. Ha ennyire biztos, hogy ekkora szabálytalanságok vannak, akkor rendőrségi feljelentést kell tenni. Akkor majd lesz "könyvvizsgálat". Tegyük hozzá, hogy nem könyvvizsgálat lesz, hanem a könyvelés vizsgálata, de ezen már ne lovagoljunk.

Wildmann # 2014.10.17. 15:40

Egy Felhasználónak:

Bocsánat, egy betű lemaradt. Így helyes:

Ez azért nagyban függ a probléma jellegétől.

Wildmann # 2014.10.17. 15:40

Egy Felhasználónak:

Bocsánat, egy betű lemaradt. Így helyes:

Ez azért nagyban függ a probléma jellegétől.

Társasházi tulajdonos # 2014.10.18. 18:31

Egy Felhasználó# 2014.10.17. 12:17
Van olyan felugyelet, ahova fordulhatok panasszal és kérhetem, hogy „rabirjak” oket a valaszadasra, ill. birsagot is kiszab a Kft-nek?
Igen!
A lakóhely szerinti illetékes jegyző. Ő látja el a társasházak törvényességi felügyeletét.

Társasházi tulajdonos # 2014.10.18. 18:48

Wildmann# 2014.10.13. 20:42
Kittike1234
A közös képviseletet az számvizsgáló bizottság ellenőrzi, de a közgyűlésnek felel. Azaz ha a számvizsgáló bizottság nem is látná el a munkáját, akkor a közgyűlés még elszámoltathatja.
De, mi van akkor, ha a közös képviselő a társasházi tulajdon 40% birtokló, befizetési kötelezettséget mulasztó, a társasház számlájára vizet vételező társasházi tulajdonost választatja meg közös képviselőnek, díjazás nélkül, miközben Ő továbbra is felveszi a korábbi díjazását , pl. intézi a társasház ügyeit felelősség nélkül.
Aztán a többi társasházi tulajdonost meg megvette, pl. a társasháznak a szolgáltatást, pl. takarítás, társasházi tulajdonos ismerősei végzik ( hiányosan), a másik a ház biztosítását egy másik tulajdonos ismerőse végezte, közgyűlésre megbízó levelet hamisítanak, stb.
A közös képviselő és a vele együttműködő tulajdonosok úgy csalnak, lopnak sikkasztanak ahogy akarnak.
Mi a megoldás??????????????????

MajorDomus # 2014.10.18. 20:42

El kell költözni!

Szél ellen nem lehet... .

Mufurc_nagyon # 2014.10.19. 17:13

Kedves MD!

A képviseleti tevékenység (ütk) szempontjából a kezelést valóban segíti tanácsa.

Viszont a "szakma" renoméját növeli, ha a férgese kihullik.

Jelenlegi szabályozás mellett van lehetőség pénz nélkül is kikényszeríteni a jogkövető működést és a visszaéléseket.

A szólásmondások magukban rejtik az ellenkezőjét is ;-))))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Egy Felhasználó # 2014.10.20. 10:17

Köszönöm szépen a válaszokat!

Wildmann # 2014.10.20. 12:47

Társasházi tulajdonosnak:

Véleményem szerint az a legjobb a te esetedben, ami történt, hogy az lett a közös képviselő, aki a legjobban sáros.

Az aki a legnagyobb hunyó és hatalmat kap a kezében biztos, hogy ezer kisebb-nagyobb olyan hülyeséget csinál, amin nagyot eshet az "arcára".

Ha elég kitartó és tökös vagy nagyon meg lehet nehezíteni ennek a közös képviselőnek az életét. Sajnos a vége az az lesz, hogy nyersz sok csatát, ő sokat veszít mégis te fogsz elköltözni, mert a többiek nem értik meg, hogy a küzdelmed nem az ő cseszegetésük, hanem a javukat szolgálja.

Ha úgy gondolod eljött az idő a lépések megtételére, keress meg és megnézzük miben segíthetünk.

Mi sem szeretjük a szeretjük az ilyen képviselőket és nem baj, ha egy-két nem közös képviselőnek való nem lesz közös képviselő.

MajorDomus # 2014.10.20. 19:43

Na látod, én is ezt írtam le 7 szóban!

Mufurc_nagyon # 2014.10.21. 08:33

Eppur si muove


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

akollegamatibi@gmail.com # 2014.11.10. 11:08

Tisztelt fórum!
Én egy 20.-kerületi térsas házban lakom mint tulajdonos!
A közös képviselőnk mit tv,internet,telefon szolgáltatót
csak a egy szolgáltatót engedett be a házba!
Hiába szeretnénk többen más szolgáltatót (mivel olcsóbbak)csatlakozni,nem enged senki mást bekötni!
Kérdésem: Mi a teendő,lehet olyan hogy a 21.-században egy ember diktatórikusan megszabja hogy mit csinálhatok,mit nézhetek?
Várom mihamarabbi válaszukat
Tisztelettel
Révész Tibor