Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2015.12.18. 21:12

Az uj képviselő munkája ne haragudj a szerződéssel, hanem a közgyűlés döntésével (a megválasztásával) kezdődik.

Esetünkben január 4-től elméletileg.
De mint megválasztott
Közös képviselő nyugodtan intézkedhet ebben az ügyben.
A saját szakembergardaja nem fog azon problémázni hogy 4-e után kapja meg a pénzét.

Szomorú örökös # 2015.12.18. 05:34

MajorDomus
Inkább az újat. Gyanítható hogy gyorsabban megoldja.

Az új közös képviselő szerintem bolond lenne szerződés nélkül bármit is csinálni. Nem hiszem, hogy bárki dolgozna addig, amíg nincs semmilyen szerződése a házzal és nem biztos abban, hogy a tevékenységéért meg is kapja majd a bérét. Lehet egyszerűbb lenne a lakóknak kihívni a szerelőt közvetlenül és összedobni a munkadíját addig, amíg ilyen faramuci a helyzet.

MajorDomus # 2015.12.17. 23:49

Inkább az újat. Gyanítható hogy gyorsabban megoldja.

osmi # 2015.12.17. 05:44

Igazolhatóan tájékoztassátok a felmentett közös képviselőt a műszaki problémáról, és, hogy mint úgyvívő köteles eljárni, rövid határidőt adjatok. Egyben hívjátok fel a figyelmét, hogy bármilyen baleset stb. esetén kártérítési felelősségük van.

Szomorú örökös # 2015.12.17. 04:33

MajorDomus

Ha van szakembergárdája akkor küldjön szerelőt, aztán majd 4-e után kifizeti. Ennyi.

No látod, én meg pont ezért nem dolgozom karácsonykor, ha lehet, mert utálom, ha két hét múlva fizetnek csak ki, ezért inkább lehúzom január elejéig a redőnyt (szerencsére olyan a munkaköröm, hogy meg is tehetem). Főleg ha még ráadásul alapjában bizonytalan is a munkabérem kifizetése. Egy közös képviselő váltás sajna ezzel jár, volt már, hogy egy nagyobb munkám után több mint egy hónapot vártam az összegre, mert a házban képtelenek voltak eldönteni, ki legyen a számla-aláíró. Akkor szeretem megkapni a munkabérem, amikor megdolgoztam érte és ez így is van rendjén, így normális. ;-)

Egyébként meg egy közgyűlési határozat alapján bármikor a számla-hozzáférést is meg lehet változtatni a banknál, mert az továbbra is a társasház számlája, nem a régi közös képviselőé. nem értem én ezt. Nekik kell lépni, más nem teszi meg helyettük! Inkább van egy olyan érzésem, hogy macerás a ház, ezért nagyon nehezen találnak új képviselőt. Ennyi!

MajorDomus # 2015.12.17. 00:03

Így jár az, aki karácsony előtt egy héttel nem tud mással foglalkozni, mint hogy levaltsa a közös képviselőt.

Nem èrtem mi a gond?
Ha van uj közös képviselő, akkor jogosult intezkedni.

Ha van szakembergárdája akkor küldjön szerelőt, aztán majd 4-e után kifizeti. Ennyi.

Az áramszünethez nem iratok kellenek, hanem villanyszerelő.

Miért nem szólsz az uj képviselőnek hogy oldja meg a gondot?

hathorankh # 2015.12.15. 19:26

Tisztelt Ügyvédek!
Múlt héten váltottuk le, péntek esti közgyűlésen a közös képviseletet ellátó céget rendes felmondással, melyben január 4-től felmentjük a munkavégzés alól.

Hétvégén az egész lépcsőházban elment az áram, hét emeletes ház, nincsen világítás.

A közös képviseletet többször hívták a lakók, tegnapi nap során a műszaki ügyeletük közölte telefonon, hogy neki van adva nekik utasításba, hogy a háznak nem csinálhatnak meg semmit. Jelzem,a ház számláján van több millió forint, tehát nem ezzel van a baj, nincsenek feléjük kifizetetlen számláink.

Ma felhívtam a jogtanácsosukat, hogy ez így nem kóser, három hónapig amúgy is van szerződésünk, de január 4-ig ők végzik az összes munkát, és küldjék ki a szerelőt.
Ezt e-mailen is megírtam.

A bankszámlához csak nekik van hozzáférésük.

Este fél 8-kor jelezték a lakók, hogy továbbra is korom sötét van az egész lépcsőházban.

Ha leesik valaki a lépcsőn, felelősségre vonható-e a közös képviselő?

Mit tudunk tenni, hogy rákényszerítsük a közös képviselő céget, hogy küldjenek szerelőt?

Ha szerelőt kihívunk mi, azt még kifizetni se tudjuk így, hogy a közös képviseletnek van a számlához hozzáférése.

Az új közös képviselővel még nincsen szerződés aláírva, hiszen azt most rakják össze, semmiféle iratot sem kaptak még meg.

Köszönöm válaszukat,
hathorankh

MajorDomus # 2015.11.18. 22:13

Valamint a leváltasára vonatkozó közgyűlési döntés meghozatalára (a közgyűlés osszehivasara) vonatkozó szabályokat is.
A törvény nem a házkezelő leváltasára
Készült, hanem a ház működésének szabályozásâra.

Ennek része a képviselő tevékenysége, a váltás szabályozása is.

Az a lényeg hogy csak közgyűlési határozattal tudod levaltani, a közgyűlést az összes tulajdoni hányad több mint 10 %-a kérheti, az ok a napirend(képviselő levaltasa) és a határozati javaslat megjelölésével.

Ekkor a közgyűlés osszehivasara a képviselőnek van 30 napja, s ez kötelező.

A többi már rajtad múlik, s azon hány tulajdonost tudsz magad mellé állítani.

joebikes # 2015.11.18. 16:25

igen, és itt kezdem érezni azt a bizonyos "széllel szemben nem lehet"az alapító okirat ami ki tudja mikor készült, jelenleg talán csak a házkezelőnél van, aki nemes egyszerűséggel közölte, hogy nekem azt nem ad. ezért van az, hogy hiába kapálózok, egyszerűen nem jutok semerre. kicsit úgy érzem, még mindig kísért az "átkos" múlt. én valahogy még bízok az igazságban, és abban, hogy jelen esetben mivel én fizetek, mondhatom, hogy én vagyok a vevő, és ő az eladó. ez nekem annyit jelent, hogy kapok valamit a pénzemért, de jelen esetben bele vagyok kényszerítve egy igen rossz üzletbe, ahol egyszerűen egy basáskodó szolgáltató adót ró ki rám, a nélkül, hogy kapnék érte valamit, és ha megfeszülök sem tudom felelősségre vonni, mert gyakorlatilag érinthetetlen. a problémám amiért utoljára kértem a segítségüket, egy egyszerű ablak a pincében, amivel kértem csinálják meg, hogy ki tudjam nyitni, ugyanis évekkel ezelőtt simán a lakatosuk becsavarozta. azóta az addig por száraz pincénk , egy iszonyat büdös, penészes lyuk lett, és ez a szag az egész lépcsőházat átjárja, ráadásul az ott tartott kerékpárjaink szó szerint összerozsdásodtak. a problémát hónapokkal ezelőtt jeleztem , de azóta is csak a "majd intézzük" próbáltam rákérdezni, hogy ezt a kárt azért ki fogja kifizetni, ekkor egyszerűen kiröhögtek, és közölték, minek raktam oda ilyen drága bringákat. szerintem ez nem megoldás, és már csak a jóérzés is segítségért kiált. szeretnék hinni abban, hogy van még olyan szolgáltató, aki odafigyel a vevőire, és én nála szeretnék fizetni. ez talán ha kapok segítséget csak sikerül:) vagy túl szentimentális vagyok?
üdvözlettel kovács zoltán.

nanemaaa # 2015.11.18. 08:03

Annyiban kiegészíteném MD válaszát, hogy a 10 % nem a döntésre, csak arra elég, hogy a kérdést a közgyűlés napirendre tűzze. A döntésre nyilván az alapító okiratban részletezett szintű többségi egyetértés kellene.
Mellesleg a társasházi törvényben (nem törvényekben, mert csak egy van) pontosan és részletesen le van írva a közös képviselő feladata, illetve elszámolási kötelezettségének módja és mikéntje.

joebikes # 2015.11.18. 05:54

olvasni tudok, de ezt a száraz szöveget nem könnyű értelmezni. amúgy konkrétan a kérdéseimre nem igazán találtam választ. a házkezelő leváltásáról például sehol nem találtam utalást. ha erre a részre kaphatnék segítséget merre találom azt nagyon megköszönném. mert azért a 10%-nál már többen szeretnék a változást, és ha ezt meg tudom mutatni, hogy van rá törvény, legalább valami történne. nagyon köszönöm a segítséget.
üdvözlettel kovács zoltán.

MajorDomus # 2015.11.17. 22:24

Ha pár hete bújod a társasházi törvényt, s még mindig nem érted, akkor vagy olvasni nem tudsz, vagy nem érted mit olvasol.

Minden kérdésedre benne van a válasz.
10 %, a Jegyző, Számvizsgáló Bizottság

A te problémádra nem törvény kell, hanem egy közmondás. Szél ellen nem lehet.....

joebikes # 2015.11.17. 04:46

Szép estét!

segítségért fordulok felétek a társasházkezelőnk miatt. a házban ahol 7 éve lakunk nincs kinevezve közös képviselő, mert senki nem vállalta a titulust, ez miatt a házkezelő látja el a feladatot. sok apró nézeteltérésem volt már ez miatt vele sajnos, de mivel ez társasház ,és a lakók nagy része idős, akik nem nagyon szeretik a változást, sorra egyedül maradtam a problémáimmal. sajnos nem tudom merre induljak. a társasházakról szóló törvényeket bújom pár hete, de sajnos semmi arra irányuló bekezdést nem találok, hogy miként tudnám leváltatni őket. kértem tőlük egy szerződés másolatot, hogy lássam, hátha abban van valami ami segít, de ezt megtagadták, azzal az egyszerű magyarázattal, hogy "csak" a konkrét kérdéseim azok lennének.
1/ a lakók hány százaléka kell, hogy a váltásra szavazzon, hogy le tudjuk cserélni a házkezelőt.
2/ hogy tudjuk elszámoltatni pár beruházás miatt.
3/ tudok e valakihez fordulni hivatalosan a panaszaimmal.
értem ez alatt, hogy én azért szeretnék választ kapni arra, hogy miért nem hajlandó mutatni több ajánlatot egy-egy beruházás előtt, szeretném tudni miért fizetett a ház egy bejárati ajtóért 3x annyit mint amennyibe egy tűzbiztos,hangszigetelt biztonsági ajtó kerül, amit egyedileg készítenek, és hogy milyen alapon nem ad nekem egy szerződés másolatot a ház és a cégük közti viszonyról? mert ezt sajnos sehol, egy lakónál nem tudtam megnézni, mert szerintük ilyen nincs is. Természetesen a probléma sokoldalúbb, de jelenleg ezekre a kérdéseimre is nagyon nagy segítség lenne a válasz.
előre is köszönöm. üdvözlettel kovács zoltán

katus45 # 2015.11.15. 20:17

Egy olyan kérdésem lenne hogy ha a közös képviselő egy bizonyos kérdésre, többszöri kérdésre nem ad választ tehetek-e valamit?

MajorDomus # 2015.11.13. 23:48

A te pincédet is?

matthiasi # 2015.11.12. 17:30

MajorDomus#e-mail 2015.11.04. 22:39
A lomtalantás megtörtént. Kitakartották a pincét, a folyosókon viszont maradtak a kisebb nagyobb használati tárgyak.

MajorDomus # 2015.11.11. 22:40

Nemhogy kérhet, de kötelező előzőleg megküldeni írásban!

34. §38 (1) A meghívónak tartalmaznia kell:

  1. a közgyűlés időpontját és helyét;
  2. a közgyűlés levezető elnöke, a közgyűlési jegyzőkönyv vezetője és a jegyzőkönyvet hitelesítő két tulajdonostárs megválasztására, valamint a szavazásra előterjesztett napirendet;
  3. részközgyűlések tartása esetén az erre a körülményre történő utalást;
  4. a megismételt közgyűlés időpontját és az eltérő határozatképességi szabályra vonatkozó figyelemfelhívást.

(2) A meghívóhoz mellékelni kell a szavazásra előterjesztett napirendre vonatkozó írásos - különösen az éves költségvetésről és elszámolásról e törvény 47-48. §-a alapján elkészített - előterjesztéseket.

(3) A közgyűlés levezető elnökének és a közgyűlési jegyzőkönyv vezetőjének ugyanaz a személy is megválasztható.
(4) A meghirdetett napirendben nem szereplő ügyben érvényes határozatot hozni nem lehet

pincsi # 2015.11.11. 19:03

Szeretném megkérdezni, hogy a lakógyűlési meghívó mellé az éves pénzügyi beszámoló kivételével mi az amit kötelező mellékelni? Elég-e, ha a lakók a közgyűlésen teljes betekintést kapnak a kiírt napirendi pontok háttéranyagáról, illetve a közös képviselőnek határidő kiszabásával saját célra kérhet-e lakó a közgyűlésre szánt háttéranyagból

MajorDomus # 2015.11.04. 21:39

Részben a te dolgod.
Tűzveszélyes holmikat benzin, stb
Nem tárolható.

Ha a pincerekesz közös tulajdon, akkor joga van ellenörzést tartani mert ő a Tüzvédelmi felelős.

Ha a rekesz a saját tulajdonod(a Lakással együtt megvetted) akkor nem korlatozhatja a használatot, csak a tűz és robbanásveszélyes dolgokat nem tárolhatod.

Ez utóbbi esetben nem kell birtokvédelmet kérned, csak zárd le a pincédet egy lakattal.

matthiasi # 2015.11.04. 17:32

természetesen a kőzős képviselő ellen , vagy legyen sima feljelentés eltulajdonítás tárgyban ??

matthiasi # 2015.11.04. 17:29

üdv a társasházakhoz értőknek !

A prorobléma a kővetekező : pár nap múlva lomtalanítás lesz nálunk . Ez ok. De az hogy a pince rekeszemben mit tárolok az csak az én dolgom. Most jőtt a közösképviselő azzal, hogy mindent el kell távolítani, mert ő rendet szeretne.,
A közős terekről rendben van, ok, vigyék el a nem odavalókat, de a saját rekeszből ?

Mi ez ha nem birtok háborítás.
Kérhetek e birtokvédelmet ajegyzőtől ??

balazs111 # 2015.10.28. 21:09

Köszönöm a gyors választ.

Balázs

MajorDomus # 2015.10.28. 19:13

1.ha a közgyűlés így határozta meg akkor nem jár második kulcs.
2.Alapito Okiratot,, kérdésre,, én sem küldök.
Tessék letenni a fénymásolás költségeit (van ahol 100 oldal az Alapitó) akkor leadja másolni, s megkapod.

Ha nem követelnél hanem kérdeznél akkor elmondja, hogy mi a megoldás.

Kérdd ki a közgyűlési jegyzőkönyveket, azt köteles másolatban kiadni, ha kifizeted a másolási költséget. Abból mindent megtudsz.

balazs111 # 2015.10.28. 07:31

Jó napot!

A közös képviselőnk minden ügyben különböző indokokkal lepattint, vagy egyszerűen csak nem válaszol.

pl.: második kulcs a mélygarázshoz "nem jár", alapító okiratot kérésre nem küld.

Hol tudok utánanézni annak, hogy a közös képviselő mire mondhatja, hogy "nem jár"?

Van értelme ajánlott levélben kérni azt, amit email-ben nem kezel, vagy a válaszban elhajt?

Mit lehet tenni, ha olyan ügyekről van szó, ami a lakók többségét nem érdekli?

Köszönöm,
Balázs

MajorDomus # 2015.09.24. 19:27

A társasházi törvényben ilyen nincs!
A közgyűlés a törvényben előírt módon levalthatja a közös képviselőt, de csak akkor ha az szerepelt a napirenden, s a közgyűlés szabályszerűen lett összehíva.

Azonnali hatállyal akkor lehet felmondani,
a közgyűlésen, ha a fenti feltételek teljesültek.

2.ha a le váltás szabályszerűen történt,
akkor nem a képviselő feladata, hogy az új képviselő jogosítványát ellenőrizze.
Erre való a Számvizsgáló Bizottság, a közgyűlésen pedig a levezető elnök.