Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


ragyasdezso # 2016.01.26. 22:18

Köszi!

Grave7 # 2016.01.25. 20:22

@ragyasdezso:
A "Határozat azonosítója:" mezőbe írd be a "639945" számot, majd keres gomb és az alatta lévő 2. táblázatban lesz a határozat.

ragyasdezso # 2016.01.25. 10:32

Grave7

A bíróságit átküldenéd, mert nekem nem találja.

Grave7 # 2016.01.24. 22:37

@MajorDomus: Nem vezetem félre.

Jogelmélet, de az 1.4 pontban van a nekünk lényeges rész: http://ptk2013.hu/…-14-29-o/483

Szintén érdemes elolvasni témában: Fővárosi Bíróság, mint másodfokú bíróság 53.Pf.639.945/2009/2. sz. ítélet (kikereshető: http://birosag.hu/…rozatok-tara).

MajorDomus # 2016.01.24. 22:00

A társasház jogosult fizetési Meghagyást kibocsátani a korábbi tulaj ellen.

MajorDomus # 2016.01.24. 21:59

Ne vezesd félre!
Az uj tulajdonos nem jogutód! Csak a tulajdonjogának bejegyzésnek napjától köteles fizetni.

Grave7 # 2016.01.24. 21:31

@Hné Marcsi, MajorDomus: Az adósvétel származékos szerzésmód, így a korábbi tulajdonos közös költség tartozását joggal követelhetik tőled.
Inkább most fizess, mint 1-2 év múlva sokkal többet a végrehajtónak.
Persze előtte kérhetsz részletes kimutatást, hogy melyik időszakra vonatkozik a közös költség, milyen befizetések voltak, hogy tudd, valóban fennáll a tartozás.
Miután kifizetted, a korábbi tulajdonostól követelheted ezen összeg megtérítését, hiszen valótlant állított az adásvételi szerződésben.

MajorDomus # 2016.01.24. 19:13

Marcsi.
2014 - től a tulajdonszerzésed időpontjától vagy köteles közös költséget fizetni, s ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a lakás milyen állapotban volt.
Ha akkor megkerested a közös képviselőt s bejelentetted a tulajdonszerzésed, akkor nincs visszamenőleg keresnivalója rajtad.

Neked viszont legyen annyi eszed, hogy eladáskor kérsz o-s igazolást.

Mert az eladó kijelentése kb annyit ér mint a papír amire írták.

Hné Marcsi # 2016.01.24. 18:12

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Szeretnénk megkérdezni Önöktől, hogy a lent leírtak alapján jogos-e a közös képviselő követelése?
2014. novemberében vettünk egy társasházi lakást, amely félkész állapotú volt. Burkolatok, mérőórák nélkül. Nekünk kellett megvásárolni az órákat, befejezni a lakást. Ezek a lakások 2009-ben készültek, azóta több tulajdonos/építtető volt.
Mi természetesen az utolsó tulajdonostól vásároltuk meg. Novemberben megtörtént a lakás átvétele. Decemberben beköltöztünk.
„Az adás-vételi szerződésben szerepel, hogy per- és tehermentes, semminemű adó- és egyéb köztartozás nem áll fenn. Az Eladó kijelenti, hogy a társasház felé közös költség tartozás nem áll fenn.”
Beköltözés után a közös képviselő tájékoztatott, (többszöri megkeresésre) hogy a 2014. novemberi-decemberi közös költség már bennünket terhel. Ezt természetesen tudomásul vettük és kifizettük. Majd hónapokkal az átvétel után közölte a közös képviselő, hogy van a lakáson régebbi tulajdonosnak/tulajdonosoknak (építtetőknek) tartozása, amit a törvények szerint nekünk kell kifizetnünk, mert amikor átvettük a lakást nem kértünk 0 igazolást tőle.
Ez igaz, mert úgy gondoltuk, hogy egy ügyvéddel kötött hiteles adás-vételi szerződéssel rendelkezünk, amiben le van írva, hogy semmilyen tartozás nincs a félkész ingatlanon!
Miről is kellett volna kérni igazolást?
Mi úgy gondoljuk, hogy minden le volt írva az adás-vételi szerződésben, így nem terhel bennünket semmilyen régebbi tartozás.
Mondjuk, minimum elvártam volna a közös képviselőtől, hogy a lakás átadása-átvételekor, mondjuk, tájékoztat, hogy bocsi, de ezen a lakáson van ám valamennyi tartozás!!!
Talán el gondolkoztunk volna a dolgon, de ez sem történt meg, csak majd félév elteltével jutott eszébe, hogy upsz, ezen van tartozás!!!
Ebben szeretnénk a tanácsukat kérni, illetve állásfoglalásukat, hogy jogos-e a közös képviselő követelése?
Megjegyzem, hogy nem csak mi vagyunk érintettek, hanem többen, akik a közelmúltban vásároltak a társasházban lakásokat.
Az összegek 10 000 és 200 000 forint között mozognak.
Tehetetlennek érezzük magunkat, nem értjük miért kellene nekünk más helyett fizetni egy félkész lakásért!
Szerintünk az a költség, ami esetleg volt, az az építtetőké, nem a miénk!!
Előre is köszönöm válaszukat.

Üdvözlettel: Huszárné Szabó Mária, Bicske

MajorDomus # 2016.01.20. 22:16

Nincs.
Ez a levezető elnök feladata.
Ha kétségeid vannak,fordulj a Jegyzőhöz
Aki emiatt vizsgálatot indít.

hosszúöcsi # 2016.01.20. 13:43

Tisztelt Fórum! Azt szeretném megtudni,hogy joga van-e a tulajdonosoknak megnézni a társasház közgyűlésén a leadott meghatalmazásokat,mert az a gyanunk,hogy a közös képviselő "szekértolói",a gondnok(aki nem tulajdonos a házban)és az egyik számvizsgáló bizottsági tag annyi meghatalmazást szed össze,-vagy a közös képviselő hazudik-,amennyivel eldöntenek minden szavazást ,persze a maguk érdeke szerint.Köszönettel

MajorDomus # 2016.01.13. 22:59

Összefoglalva,, szél ellen nem lehet......, ,

A felsorolt '' bűnök '' miatt a közgyűlés vonhatóak felelősségre.
Mivel a testvére támogatásával többségi tulajdonos, azt csinál amit akar.

Jobb ha elköltözöl.

Szakmailag:nem vagyok benne biztos hogy egyáltalán társasház vagytok e.

6 lakásig ez nem kötelező!
Ha így van, akkor nincs közgyűlés, nincs közös képviselő szmsz stb.

Az hogy a közös terheket, pld szemétszállítás, ki kell fizetni, arra pénzt kell beszedni, gondolom természetes.

Az is, hogy ezzel el kell számolni!
Ha rendet akarsz, s garantáltan kiutáltani magad a házból, akkor fentieket írd meg a Jegyzőnek aki jó fel évig fogja vegzálni a "közös képviselőt"!

Következményei lesznek, de annak nem fogsz örülni.

wackor # 2016.01.11. 20:26

AMIKOR A KÖZÖS KÉPVISELŐ ELLEHETETLENÍTI A TÁRSASHÁZ MŰKÖDÉSÉT.

Tisztelt Szakértők, végső tanácstalánságomban fordulok Önökhöz. A probléma részletes leírása végtelen hosszúvá tenni az írásomat, így csak a lényeget próbálom összefoglalni.
A társasházunkat egy építési vállalkozó építette, aki maga is a házban lakik. A kivitelezés elkészültével (2008) az alapító okiratban közös képviselővé nyilváníttatta magát, melyben a mai napig sem történt változás. A társasház hivatalosan négy lakásos, egyikben a kivitelező, egy másikban pedig annak testvére lakik. Ami a problémám:

  • A közös képviselő abszolút semmilyen kötelezettségének nem tesz eleget, azaz nincsen közgyűlés, nincsen közös költség és abszolút hiányzik mindenféle érdekképviselet.
  • A közös képviselő levelekre nem válaszol, telefont nem vesz fel.
  • Új közös képviselő választását a jelenlegi közös képviselő nem teszi lehetővé, mivel az esetben nyilvánosságra kerülne, hogy:
  • A közös képviselő a ház aljában lévő fodrászatát részben a közös villanyóráról üzemelteti.
  • A tulajdonában lévő padlásteret beépítette és használatbavételi engedély nélkül már albérletbe is adta.
  • Az említett "ötödik garzon" semmilyen önálló közüzemi számlát nem fizet, a hivatalok számára nem létezik.
  • A szépségszalon szemétdíjat szintén nem fizet.
  • A közös képviselő néha szed be pénzt a lakóktól, de követhetetlen és visszakereshetetlen módon.
  • A közös képviselőnek felajánlottuk, hogy megbíznánk egy külsőst, amit természetesen végül bojkottált.
  • Nem tudom, hogy van-e társasház biztosításunk és nem tudom miből fizetnénk ki bármilyen nem várt felújítási, karbantartási munkát.

A kivitelező/közös képviselő a házat saját családi házaként kezeli, így sajnos semmilyen eredményre nem jutunk vele szemben.

Kérem, hogy adjanak nekem tanácsot, hogy milyen módon tudnám biztosítani a biztonságos és nyugodt életet a házunkban, miközben a fent említett módon el van lehetetlenítve a komplett ház működése.
Köszönöm!

juju # 2016.01.08. 00:16

15 lakásos társasház lapos tetejét felújították úgy, hogy a felújításból egy lakást kihagytak (5 lakás van a felső szinten +lépcsőház), mondván, hogy ott úgysincs beázás és kevesebb anyagot vettek és nem volt elég ideje annak aki csinálta, mert máshol is dolgozott..nem volt szakember, de építőiparban dolgozott, ő is érdekelt volt a munkában, mert felső szinten lakott és beázott. A díjazást a szintén ott lakó könyvelő segítségével ügyesen megoldották számla nélkül egy házfelújításra kapott pénzből és a közös költségből.
Azóta beázok, félő, hogy beszakad a plafon is, pont a wc felett, ami nagy gáz, mert lehetetlenné tenné majd a lakatást ha ugye a wc használhatatlanná válik. Mit lehet tenni?
Biztosítása van a háznak, de az tetőre nincs megkötve.
Ők váltig bizonygatták, hogy a beázásom nem attól van hogy ők leszigetelték az egész tetőt, kivéve engem, és hogy ugyan ők látták hogy nálam is elég rossza a szigetelés, de mivel akkor nem áztam be, ezért nem csinálták. Én nyugodt voltam amikor dolgoztak, mert nem gondoltam azt, hogy egyedül az én 51 nm-s tetőmet hagyják ki. Szűkös anyagi helyzetre hivatkoznak, de itt sokan nem fizetnek a házban közös költséget, de én és az elődöm, aki itt lakott mindig fizettük. Én új vagyok itt.
Mit tehetek?
Köszönöm a választ
ezek után nem sok kedvem van fizetni.köszönöm a választ

katimama1933 # 2015.12.30. 10:49

Tisztelt Fórumozok!

Sajnos problémám van a Közös képviselőnkkel és nem tudok hová fordulni segítségért. Ki tud ebben segíteni,hogy hová fordulhatok Budapesten.
Köszönettel: egy egyedülálló nyugdíjas

Szomorú örökös # 2015.12.24. 05:10

MajorDomus
27 éve minden negyedévben tételes elszámolást adok ki, amit az Szb aláir.

Ami a nokiás dobozokban meg mindenféle aktatáskákban vándorol a karrierista vállalkozóktól a törvényhozó politikusokhoz, hidd el, hogy az is profin le van könyvelve és sehonnan sem hiányzik de mégis valahogy rendre gazdát cserél. Talán ezért nem tudtak az elmúlt 25 évben egyetlen nyamvadt korrupt képviselőt se megfogni büntetőügyekben. Ez az, amiről mindenki tud, de mégsem bizonyítható! :-(

És még egy apróság: az én szakterületemen szerencsére nincs olyan, hogy „sürgős”, így nyugodt lélekkel tartom kikapcsolva a telefonomat, amikor nem dolgozom. :-) De gondolom te sem egyetlen szakembert tartasz a különféle szakterületekre, mert ha az az egy épp elmegy szabadságra - bizony a vállalkozónak is létezik ilyen, max. fizetést nem kap rá - akkor nagy bajban lennél. :-)

MajorDomus # 2015.12.23. 23:28

Valóban elkanyarodtunk.

Azt én is elvárom, hogy sürgős estben, éjjel és vasárnap is oldják meg a problémát pld. Áramszünet csőtörés stb.

A, a,, visszaosztasra,, nekem igen jó módszerem van.
27 éve minden negyedévben tételes elszámolást adok ki, amit az Szb aláir.

Aki kíváncsi, nézze meg a számlát. Ennyi.

Szomorú örökös # 2015.12.23. 06:51

MajorDomus
3 évtizede dolgozom a szakmában, s megválogatom a szakembereimet

Nyilván ez jó is lehet, azonban meglehet a veszélye annak is - sajna eléggé gyarló még mindig az ember - hogy esetleg egy-egy házban azt gondolják, te összejátszol az "állandó szakembereiddel" és "visszaosztás" történik a munkadíjakból. Volt olyan közös képviselő, aki ezt várta el tőlem...nos neki sem dolgozom, mert gusztustalannak tartom.

Volt olyan is, aki minden szakemberét úgy választja, hogy ha kell, akkor az éjszaka közepén, akár hétvégén is ugorjon ki az ágyból - hozzáteszem mindenféle külön "készenléti" juttatás nélkül - és rohanjon, ha probléma van. Márpedig egyrészt úgy gondolom, hogy a szakembereknek is létezik szabadideje - meg kikapcsolt telefonja, mint nekem, ha éppen alszom, vagy szabadidős programon van :-) - és hát vannak olyan dolgok is - pl. internet vagy TV szolgáltatás - amelyek tökéletesen meg tudják várni a reggelt vagy a következő munkanapot. Pl. említett szolgáltatások esetén kifejezetten a Telekom sem nagyon szaggatja az istrángot, hogy hétvégén rohanjon hozzám elhárítani a problémát, nekem ez a tapasztalatom. De ettől még nem rohanok egyből másik szolgáltatóhoz, mert az se lesz jobb, ebben egészen biztos vagyok.

Bár itt szerintem máris elkanyarodtunk az eredeti problémától.

MajorDomus # 2015.12.21. 23:10

Sz, ö

Nem vagyok fura ember(szerintem)
Csak 3 évtizede dolgozom a szakmában, s megválogatom a szakembereimet.
De valamennyien tudják, hogy a megrendelt munka árát mindig megkapják.
Akkor is ha 2 napja volt a közgyűlés ahol megvalasztottak, s még nincs aláírási jogom.

Ez becsuletbeli ügy!

Szomorú örökös # 2015.12.21. 18:56

ragyasdezso
Ha kiadtad a számlát és nem fizette ki 6 hónapig FMH-t kellett volna beadni 3 hónap után.

Hmmm...te vajon 3000 Ft-os számlával ezt megtetted volna? De most komolyan kérdezem! ;-)

Tudod, ez úgy indul, hogy közjegyző először 5000 Ft, aztán ha jogerőre emelkedik, akkor újabb 5000 Ft...aztán jön a végrehajtó költsége, amit meg kell előlegezni. Tudom, visszakapom, na de akkor is! Egy ekkora összeget inkább nagy ívben lesz...ok, de hogy az ilyen közös képviselőnek onnan kezdve híre megy a "szakemberek" körében, az már egyszer biztos! :-)

Itt a városban én egyszer közöltem egy képviselővel, hogy neki bizony többé nem akarok dolgozni, mivel nem tudom elviselni a simlis felelőtlen hazudozását. Ekkor még ő volt felháborodva és még ő próbált engem kiosztani. No persze ekkor elmagyaráztam neki, hogy ez nem túl nagy város ahhoz, hogy mi szakmán belül ne ismerjük egymást és ne csodálkozzon rajta, ha a sok kis aprócska novellából görög dráma lesz. És hát aztán később történtek igen-igen komoly dolgok. A képviselő azóta többször járt hűtlen kezelés vádjával a társasházak feljelentései miatt bíróságon, mint én WC-n...a társa ellen meg jelenleg is országos elfogatóparancs van érvényben. Ez a két ember special soha az életben többé ezen mesterség keretein belül nem dolgozhat, az tuti.

ragyasdezso # 2015.12.20. 20:42

Ki mondta, hogy dolgozz nála? Ha kiadtad a számlát és nem fizette ki 6 hónapig FMH-t kellett volna beadni 3 hónap után. Igaz, hogy többet nem dolgoztál náluk, de legalább megnyugodtál volna. A munka helyett az is valami.

Szomorú örökös # 2015.12.20. 14:58

MajorDomus

Én leírtam az én történeteimet és ha azok alapján is azt mondod, hogy ne aggódjak, hát fura ember lehetsz. A tavalyi 3000 Ft-os tartozás elkövetője nem volt sohasem a kedvenc ügyfelem, de a másik történetben, ahol közel egy hónapig vártam 160 ezerre, az bizony olyan közös képviselő volt, akivel régóta együtt dolgozom. És bármilyen furcsa is, de a kifizetett pénzekről max. akkor rendelkezik kizárólag a közös képviselő, ha azt saját zsebből rendezi. Jelen esetben a társasház simán bekavarhat, hogy feltételekhez - aláírókhoz - köti a számlához való hozzáférés lehetőségét és akkor lehet megdöbben majd az új közös képviselő is, amikor nem tudja betartani az adott szavát. Hozzáteszem, nekem is van ilyen kk. ügyfelem, aki ilyenkor akkor inkább zsebből kifizet, hogy engem ne érjen hátrány, mivel én erről nem tehetek ugyebár, de a többsége nem ilyen sajnos.

Szóval maradjunk annyiban, hogy aki már ütötte meg a bokáját ilyen téren, az bizony halálosan bizalmatlan lesz és azt hiába győzködöd, hogy nyugodjon meg.

MajorDomus # 2015.12.19. 20:00

Sz. Ö

Az én csapatomban van olyan aki 15 éve dolgozik nekem, pont az egyik villanyszerelő
a 3-bol.

Erre írtam hogy , nem aggódik hogy 4-e után kapja meg a pénzt, mert tudja, hogy megkapja.

Egyszerűbbha az uj kképviselő intézkedi.

Szomorú örökös # 2015.12.19. 06:56

MajorDomus
A saját szakembergardaja nem fog azon problémázni hogy 4-e után kapja meg a pénzét.

Hmmm...érdekes vállalkozó az, aki nem foglalkozik vele, hogy egy munkadíjat december közepe helyett január elején TALÁN megkap. Villanyszerelési gond esetén ráadásul ez nem 2-3 ezer forint lesz valószínűleg.

Amelyik történetet leírtam korábban, az egy 160 ezer forintos munkadíj volt, és amivel a képviselő-csere miatt éppen egy hónapig húzták a történetet. De akkor megsúgom neked, én tavaly július végétől december 31-ig - igen, kb. öt hónap késés után pont Szilveszter napján csipogott a mobilom, hogy átutalta - nem kaptam meg egy munkadíjat, pedig aztán tényleg minden követ megmozgattam érte, ami akárhogy is nézzük, többnyire nincs benne a végösszegben. Igaz, csak 3000 Ft volt, amiért egy darabig igyekeztem a lakók segítségét kérni - akik ráadásul nagy ívben letojták - aztán feladtam, úgy voltam vele, hogy már nem érdekel. Nos, én ennek a képviselőnek többé nem kívánok dolgozni. És egyre többen így gondolják vele...

Ráadásul nagyon sok esetben egy automata megy csak le, amelyre egyetlen lakó sem vállalkozik, hogy szimplán visszakapcsolja. Sokkal kényelmesebb, ha csak telefonálgatnak és úgy akarnak mindent elintézni. Gondolom az ilyenek otthonra is kihívják a szerelőt, ha csak az automatát vágta le valami. Nekem nagyon egyszerű feladat az ilyen, ha kimegyek és bevallom, a tollam is rendesen szokott fogni a végén! De nyilván nem abból élek, hogy az ilyen munkákat "szeretetből" elvégzem bárkinek is. De az sem titok, hogy el vagyok tisztességesen látva melóval. ;-)

Szóval nekem még mindig az a véleményem, hogy egyszerűbb lenne a lakóknak összefogni - vagy az egyik lakónak felvállalni - és zsebből kifizetni azt a szerelőt, amelynek számláját aztán bevihetik később a társasház könyvelésébe és onnan visszakapják az összeget.

MajorDomus # 2015.12.18. 21:14

Az uj képviselő munkája nem a szerződéssel, hanem a közgyűlés döntésével (a megválasztásával) kezdődik.

Esetünkben január 4-től elméletileg.
De mint megválasztott
Közös képviselő nyugodtan intézkedhet ebben az ügyben.
A saját szakembergardaja nem fog azon problémázni hogy 4-e után kapja meg a pénzét.