Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2016.05.11. 20:00

Lilla néni.
Ha a bankban tartja, akkor is ő tartozik érte felelősséggel.
Azért várjátok meg a rendőrségi nyomozás végét.

MajorDomus # 2016.05.11. 19:57

Van.
Miről van szó?

MajorDomus # 2016.05.11. 19:57

Van.
Miről van szó?

bundori # 2016.05.11. 13:19

MajorDomus
Mik azok a felügyeleti szervek?
Van olyan,hogy felülvizsgálati kérelem?

Lilla néni # 2016.05.11. 12:11

A közös képviselő lakásába betörtek és nagyobb összeget lekönyvelt a lépcsőházi kiadások rovatába," rendőrségi jegyzőkönyv" megjegyzéssel, hogy ez a közösség pénze, azért tartotta otthon, mert valami nagyobb munkát akart másnap fizetni. Szerintem nagyobb összeget csak a bankunkban lehet tartani a ami ca 200 méterre van a lépcsőháztól,ha mégis otthon tartja ő tartozik érte felelősséggel.

MajorDomus # 2016.05.10. 18:23

6
Anna
Ha nem tudod magad mellé állítani a fiatalokat és azokat akik nem ládagyarban dolgoztak, akkor vagy beletörődsz, vagy elköltözöl.
Fordulhatsz felügyeleti szervekhez, de ezzel felesleges. A határozat törvényes.
Kbs leirta a lényeget.
Kerüljetek többségbe!
Azt én teszem hozzá:vagy tűrjetek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.10. 14:14

Anna_anna. a demokrácia már csak ilyen. Tudsz jobbat? Csak a fiataloknak legyen szavazata? Vagy csak a diplomásoknak?

Iucundus # 2016.05.10. 11:56

Sirtos,

néhány napja írtad:

Van egy csirkefogó, nevezetesen a közös képviselő, aki a közgyűlés határozata nélkül hozzányúlt az üzemeltetési számlánkhoz és [...] ne kelljen visszafizetnie a jogtalanul felvett többlet pénzt (2 milláról van szó) VISSZAMENŐEN határozatot akar hozatni a közgyűléssel, hogy a 2012-2015 közt felvett plusz pénz neki jár és utólag szavazza meg a közgyűlés

Nekem ez ismerős: ítélt dolog "megváltoztatására" irányuló határozathozatalra hívja össze a közgyűllést.

De amikor a határozatot a közgyűlés elfogadja, és ezt a határozatot az előterjesztő közös képviselő fel is használja?

És, ha visszamenőlegesen nagyobb összeggel elégíti ki magát a közös képviselő, mint amekkorára jogosult lenne?

És, ha kiderül, hogy soha, senki alapító okirattal lérte nem hozta azt a társasházat, amelyiknek nevében a közös képviselő eljár? (n.b.törvénytelen ingatlan-nyilvántartási eljárással jegyezték be)

És, ha a közös képviselő ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárásban tanúként a fentiekről hallgat vagy tagadó nyilatkozatot tesz, miközben jelen van ügyvéd és, aki a közös képviselő hozzátartozója?

Nálatok ki a közös képviselő?


Ddr

q8q8 # 2016.05.10. 06:53

Kedves Anna_Anna. Itt ne várjon megoldást. Én úgy vettem észre ezen a fórumon nem igazán adnak használható választ. Annál inkább olvassák a közös képviselők, hogy innen tanuljanak másoktól (miket és hogy lehet még lenyúlni).

Illetve a fórum jó, csak nem jó a címe :)

Anna_Anna # 2016.05.10. 04:52

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

A lakók nagyobbik része nyugdíjas és az a kategória akik 30 évvel ezelőtt sem voltak tanultak és finoman fogalmaztam. Olyan "derék ládagyári munkások" akik a szocializmusból ragadtak itt, észérvekkel nem meggyőzhetőek. Kérem, azt ne írja, hogy várjuk meg ameddig kihalnak a házakból... Az sem megoldás, hogy egy ilyen típusú tömeg miatt minden fiatal elköltözik. Persze, lehet ez lesz a vége és majd szépen a fejére omlik a maradóknak az épület.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.10. 03:32

Mit tudunk tenni?
Kerüljetek többségbe!

Anna_Anna # 2016.05.09. 21:21

Jó estét,

Tanácsot szeretnék kérni.
Adott egy Lakásszövetkezet, ahol a 80 éven felüli elnök a tavalyi évben eladott egy szolgálati lakást úgy, hogy egy két évvel azelőtti értékbecslés és a szolgálati lakásban lakó volt alkalmazottal való megállapodást vette figyelembe. Ez azt jelenti, hogy egy 10 milliós szövetkezeti ingatlant 6 millióért adott el. Mint kiderült, a megállapodáson nem volt határidő, ameddig az ajánlat érvényes. Idén is el akar adni egy lakást, de itt már látszik, hogy amikor megtudtam a 6 milliós elherdálást, szóvá tettem, mert most a piaci ár 12 millió és 10 millióért vehette volna meg a volt alkalmazott (és nem 7 millióért az előző lakáseladásnál alkalmazott "matek" alapján).
A másik problémám, amikor nagyobb felújítás van (10-20 milliós nagyságrendű) nem kér be árajánlatot (nem tendereztet), hanem "aki bejelentkezik a munkára" az kapja meg...
Végül, két éve csak azért kapott meg az egyik lakó egy pénztárosi állást - jelenleg kb. 3-4 ezer forintos órabérben dolgozik - mert elvesztette a munkáját és az elnök úr megsajnálta. Ezt is szóvá tettem, mert egy lakásszövetkezet nem szociális elfekvő, azóta se történt semmi.
A Felügyelő Bizottság mindhárom tagja kérte az elnök lemondását - tavaly volt egy agyvérzése, emellett csak a bérét veszi fel, de nem intéz semmit se - az elnök e-mailben jelezte, hogy rendben van, lemond egészségi állapotára hivatkozva, majd a közgyűlésen visszavonta a lemondását. Sajnos, elég népes nyugdíjas tábora van, akik folyamatosan panaszkodnak, hogy 100 ezerből nem tudják kifizetni a magas közös költséget, ugyanakkor nem zavarja őket, hogy az elnök felelőtlen gazdálkodást folytat.
Mit tudunk tenni?

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
Anna

MajorDomus # 2016.05.07. 20:44

Névtelenül bármit lehet ide írogatni. Általában azok adnak tanácsokat akik pár évtizedet eltöltöttek az adott területen. Én például azért kedvelem ezt a fórumot, mert rengeteget tanulok a jogászoktól olyan témákban amiben érintett vagyok, de nem értek hozzá. Például polgári jogi ügyek, föld ügyek, itt Kbs meg lajcsó rengeteget segít sok embernek, nekem is.

Szomorú örökös # 2016.05.06. 21:51

Engem ebben a Sirtos gyerekben az zavar, hogy idejön tanácsot kérni, aztán mindenkit kioktat, aki az ő verziójával ellentétes véleményt ad. Most akkor miért is jött ide? Szakértőket laikusként pofátlanul kioktatni vagy valóban tanácsot akar? :-D Utóbbi esetben próbálja meg elfogadni, akármit is írnak neki, mert nyilván a szakértők nála jobban értenek a témához, ez a szakmájuk.

MajorDomus # 2016.05.06. 16:29

Ez igy van.
Ha a többség jóváhagyja, akkor felveheti a pénzt!

Utána lehet sirva röhögni,vagy 60 napon belül biróságon megtámadni!

BacsKepviselet # 2016.05.06. 14:17

Sirtos,
van baj! :)
Elfmage azt próbálta neked elmagyarázni, hogy hol bukik meg a logikád, de talán nem volt eléggé kifejtve.

A rád vonatkozó lényeg az belőle, hogy hiába jössz azzal, hogy jogos-e most olyan határozatot hozni, ami 2012-től 2015 végéig érvényes!!! Egyrészt azért, mert ha neked van igazad, akkor is csak újabb pereskedés lesz belőle és hónapokat várhatsz arra, hogy ezt a határozatot is érvénytelenítse a bíróság. Másrészt pedig, (és most jön amire elfmage konkrétan felhívta a figyelmed) teljesen mindegy hogy a törvénykezés szerint igazad van vagy nincs igazad a visszamenőleges határozathozást illetően, ha elbattyogsz a közgyűlésre és a "csirkefogó" közösképviselőd nem úgy fogalmazza meg a szavazást és a határozatot, ahogy azt te most gondolod! A te verziód, hogy mindenképpen visszamenőlegesen megemeli a bérét (amit talán érvénytelenítene a bíróság megint), de közben lehet hogy nem ezt teszi, hanem olyan határozatot szavaztat meg, hogy "a határozatot követő 15 munkanapon belül" a ház különítsen el neki 2 millió Forint plusz díjazást mert ő nagyon serényen dolgozott nektek. Ezután majd ebből megtéríti az elmúlt 5 évben felvett plusz 300/albetét díjakat: és így letudta a tartozását. Ha megszavazzák ezt neki, akkor buktad a visszamenőleges fizetésemelés sztorit, mert ez nem visszamenőleges hanem egy mostani bónusz.
Nem értem mit vársz egy olyan lakóközösségtől, ahol a 130-140 albetétes kisszomszédod között 5 évig senkinek nem tűnt fel hogy a közös képviselőtök több mint 40ezer forinttal többet vesz fel havonta. Mit csinál nálatok a SZB? És te? Most is azon vagy felháborodva, hogy mit fog megszavaztatni a KK, ahelyett hogy összehívnál egy rendkívüli közgyűlést a szomszédaiddal, és leváltanátok a jelenlegi képviselőt, HIVATKOZVA arra, hogy épp kiderült a bíróságon a sikkasztása. A váltás után már nem tudna belekontárkodni ebbe az ügybe utólagosan. Nem tudsz helyette másik képviselőt? Adjak egy névjegykártyát? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 10:19

Röhögj nyugodtan. Ettől még a pénz a közös képviselőnél marad. Már ha a többség megszavazza.

Sirtos # 2016.05.06. 07:48

elfmage999!
Szétröhögöm magam a dilettantizmusodon!
Leírtál egy olyan esetet, amikor adott évben váratlanul költségvetési hiány keletkeztik valami miatt, összehívnak egy közgyűlést és célbefizetést rendelnek el.
Egy határozatot MA elrendelnek, mától hatályos és 15 nap alatt (tehát mától előrefelé 15 napig) kell végrehajtani.
Én másról beszélek.
Van egy csirkefogó, nevezetesen a közös képviselő, aki a közgyűlés határozata nélkül hozzányúlt az üzemeltetési számlánkhoz és a megszavazott képviseleti díján felül albetétenként havi 300 Ft-al többet vett ki.
A bíróság jogerősen kimondta, hogy ezt jogellenesen tette.
Most hogy előremeneküljön és ne kelljen visszafizetnie a jogtalanul felvett többlet pénzt (2 milláról van szó) VISSZAMENŐEN határozatot akar hozatni a közgyűléssel, hogy a 2012-2015 közt felvett plusz pénz neki jár és utólag szavazza meg a közgyűlés, hogy 2012-től legyen hatályos az a határozat, amit MA meghoznak és jogossá váljon, amit akkor elsikkasztott! Erre mondom én, hogy ha bele gebed, akkor sem tud olyan határozatot hozni MA, amelyik 2012-től hatályos lesz!

MajorDomus # 2016.05.05. 21:06

Akkor a határozat tavalyi?
Kérjétek a pénz megtéritését,de ne a közös költségből,hanem a képviselő fizetéséből tiltsátok le!

olisadebe # 2016.05.05. 11:58

December 31-Ig nemtett eleget ,és mint mi lakók felszólítottuk tegyen eleget a közgyűlési határozatnak,nem tett, és nem is reagált rá! ..erre hívtunk mi ki páran saját költségre ...majd csak ezután hívott ki ő pár hónapra rá ..

MajorDomus # 2016.05.04. 19:25

Közgyűlésen megszavazott kárszakértőt hívunk a házra ,ennek sokadik hónapra sem tett eleget a képviselet (bár időpont nem volt megjelölve)
erre a közös képviselőnk is hívott pár hónapra rá az én kárszakértői véleményemre kárszakértőt a közös költségre !
Na most akkor eleget tett a közgyűlési határozatnak vagy sem?

Nem kérheted a szakértői dij megtéritését!
A közös költség felhasználásáról a közgyűlés dönt,nem egyéni igények szerint lehet igényelni.
Ha a közgyűlés nem szabott meg határidőt, akkor december 31-Ig van ideje a közös képviselőnek!

olisadebe # 2016.05.04. 09:52

Tisztelettel ! Kérdezném a hozzáértőket .
Közgyűlésen megszavazott kárszakértőt hívunk a házra ,ennek sokadik hónapra sem tett eleget a képviselet (bár időpont nem volt megjelölve )
Mint lakó: kb 1 évre én kértem saját pénzemen kárszakértőt ,ami a házra nézve rosszul mutatott! erre a közös képviselőnk is hívott pár hónapra rá az én kárszakértői véleményemre kárszakértőt a közös költségre !
Kérdésem jogosan követelhetném a kárszakértői díj kifizetését a háztól!? amit én saját zsebből fizettem ,hisz közgyűlési határozat alapján rendelnie kellett volna ! Kinél tegyek ez ügyben panaszt !? Jegyzőnél ? igazam volna ez ügyben.

Szomorú örökös # 2016.05.04. 05:20

Sirtos
Nem az ókori Rómában élünk, mint ahogy azt te gondolod. Ott egyetlen vétó is megakadályozhatta egy-egy törvény létrejöttét. Egy jól működő társasházban viszont a közgyűlési többség dönt mindenben. Ha nem mégy el rá, akkor is valószínűleg nélküled fognak megszavazni mindent. Egy társasházban általában a demokrácia a közgyűlésen működik, nem előtte vagy utána.

MajorDomus # 2016.05.03. 20:11

Egyszerű a megoldás.ismered a feladatot,kérj te is 2 db árajánlatot ugyanarra!

q8q8 # 2016.05.03. 06:43

Egy ajánlatot már megnéztem, az minimum kétszeres árakat tartalmazott. De én hiába nézek meg bármit, semmit nem tudok csinálni, nem tudok beleszólni az ügymenetbe, csak bosszankodni, hogy lopják a pénzem.