Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Roszko # 2016.05.21. 18:49

Elnézést mg egy kérdés felmerült! Ha kérem az elszámolást és befizetem, de az általam befizetett összeg nem jelenik meg, akkor mit tegyek? Hogyan bizonyítsam be, ha a feladóvevény képét nem fogadják el? Postán kérjek igazolást? A késedelmi kamatot hogyan számoljam ki? éves csúszás esetében számolják azt fel, vagy havi csúszás esetében? köszönöm a választ!

Roszko # 2016.05.21. 18:44

Kedves Major Domus!
Nagyon szépen köszönöm a választ. Két közös képviselő van, egy hölgy, aki a házban lakik, egy úr, akinek azt hiszem albérlőnek van kiadva a lakása. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez elszámolásnak milyen formátumban kell kinéznie? Eddig egy Excel táblázatot kaptam, amire oda volt írva mi érkezett meg, s ez ellen szóltam fel, mert nem egyezett a csekkjeimmel. Ha hétfőn ezt postára adom és ők közben felszólító levelet küldenek, akkor a mi a teendő? Mi történik akkor, ha én átveszem a felszólító levelet, ők meg nem veszik át ez enyémet és közben végrehajtásba adják be a dolgot? Ha jogtalan a követelésük és így is végrehajtást kérnek, így is nekem kell állni a költségeket?

A Közgyűlés tavaly is később volt megtartva mint május 31. Ez mennyire törvénybe üköző? Köszönöm a választ és mégegyszer elnézést kérek, szóban jobban el tudnám ezt mesélni, de sajnos itt egyéb problémák is vannak. Üdv. Roszko

MajorDomus # 2016.05.21. 16:31

Ja,és még annyit ,hogy május 31-ig meg kell tartani az éves elszámoló közgyűlést,ahol a lenti törvény 48.f.bek.szerint minden tulajdonos egyenlegét (előirás,teljesités,túlfizetés,hátralék)
bontásban kell közölni!
máris választ kapsz a kérdésedre!

MajorDomus # 2016.05.21. 09:35

Roszko
Olvasd el végig!
http://net.jogtar.hu/tarsashazi-tv

Minden kérdésedre választ kapsz!

A helyzet egyszerű!
Irsz a képviseletnek egy tértivevényes ajánlott levelet!
Ebben kéred az elmult 3 év közös költség folyószámláidnak megküldését!
Jelzed,ha 8 napon belül nem kapor meg,akkor a Jegyzőhöz fordulsz törvényességi felügyeleti vizsgálat lefolytatását kérve!ha a képviselet több házat kezel,akkor tudják hogy ez mivel jár!
Ha megküldik,akkor összeveted a cskkjeiddel a különbözetet befizeted.
Ha a képviselet nem ért egyet,majd indit fizetési meghagyásos eljárást,annak ellentmondasz,és a biróság eldönti kinek van igaza!

Arra viszont felhivom a figyelmedet,
Ha indult ellened végrehajtás,annak költségei növelik a tartozásodat,és a késedelmi kamatok is!

Ne csak a tőketartozás összegével számolj!ezért kérj egyenlegkimutatást!
Ha vita van,gyere vissza ide.segitünk.

Van némi zavar abban amit irsz!
Egyik képviselő másik képviselő,intéző bízottság stb.
A társasházban vagy közös képviselő van,vagy Intéző Bizottság! A kettő együtt viszont soha!
Valószinüleg a Számvizsgáló Bizottságra gondolsz.?

MajorDomus # 2016.05.21. 09:18

Szpajki
Ha leltár van róla(márpedig van minden börtönben)hogy átvették a személyi igazolványát akkor az uniós ország látja el ideiglenes iratokkal a szabadulása után.

Ha Magyarország nemzetközi körözést adott ki,arról az uniós országnak is tudnia kell.
Valószinű hogy ez nem történt meg!
Az elfogatóparancs hazai területre érvényes,jobb ha bejelented hogy éppen ül,mert utólag a költségeket leverik rajta.ha szabadul,akkor itthon is le kell töltenie a büntetését.ugy értelmezem hogy távollétében született meg az itélet,és ez lett jogerős?

Roszko # 2016.05.20. 20:28

Tisztelt Major Domus!

A következő probléma kapcsán kérném hasznos tanácsát. Egy fővárosi társasházban lakom, ahol a közös képviselet munkájával gondok vannak ( nincs takarítás, a kert gondozatlan, az ajtón bárki bejöhet, mert nem zárható stb). Olyan tartozást akarnak rajtam behajtani, amit már befizettem és el is küldtem az azt igazoló sárga csekk szelvény képét és szkennelt formáját. A képviselet nem hiszi el a befizetésemet és az Intéző bizottság tartozás fennállása során lévő tevékenységgel fenyegetőzik, ami nem tudom mit foglal magában. Korábban is volt már egy hivatalos felszólító levél erre a tartozásra ( és más elmaradásra is, amit már kiegyenlítettem) , amelyet átvettem és a nekem küldött elszámolásban ez a hiba benne volt. Hivatalosan válaszoltam, minden iratot mellékelve, amelyet nem vett át a Képviselet, a tértivevényt visszaküldte a Posta a levéllel együtt. Személyes beszélgetés során azt mondta a másik képviselő, hogy ne törődjek társával, aki küldte a felszólítást és az előző évben lévő tartozást meg elnézik nekem (amit nem is tudtam hogy létezik, mert nem kaptam elszámolást és értesítőt, hogy nem jó összegeket fizetek be) Nem tudom pontosan, hogy mit kérhetek rajtuk számon, de egyszerűen nem tudok egy olyan elszámolást kérni tőlük, amelyen konkrét számadatok szerepelnek hitelesített kiadványon. Rendes éves elszámolást még nem kaptam az ott töltött két év alatt, a közgyűlés jegyzőkönyve zavaros, ha bármely problémám van ezzel és azt jelzem, mindig fenyegetőzés és sértődés a válasz. Kérem tanácsát, hogy milyen ezzel kapcsolatos jogszabályokat nézzek át? Mit kérhetek rajtuk számon, hogyan kell egy elszámolásnak kinézni? Ha van igazoló szelvény a befizetésről, kinek kell a postán ennek utána nézni? Hogyan számíthatom ki, hogy valóban mennyi a tartozásom? Mennyi ezekre a késedelmi kamat? Kihez lehet fordulni, ha a képviselet munkájával bajom van? Elnézést ha zavarosan fogalmaztam, sajnos nem vagyok otthon a jog területén. Válaszát előre is köszönöm.

Szomorú örökös # 2016.05.20. 19:40

kolecsnikov
45 éves a ház. és 42 évig villanyszerelő voltam.

Szerintem a magyarországi panelek legnagyobb része kb. ehhez hasonló korú és hát olyanok is. Ott is többségében már erősen felújítás igénye lenne. Ahol értelmes emberek laknak és gondolkodnak is, azok a házak már meg is csinálták.

Szpajki # 2016.05.19. 23:19

Üdvözlöm!

A testvèrem külföldön,egy úniós tagországban tölti a börtönbüntetèsèt. Amikor ott elkapták folyamatban volt Magyarorszâgon egy büntetőügye, ami azòta jogerős lett,ès most itthon efogatóparancs van kiadva ellene. A kèrdèsem az lenne,hogy ha csak Magyarorszâgon van elfogatóparancs, akkor kiadják? Vagy ezzel a külföldi hatósâg nem foglalkozik csak akkor ha nemzetközi elfogatóparancs van kiadva ellene? A másik baj az,hogy az eljárás alatt a külföldi hatóság elveszìtette a személyi igazolványát, ès ezt csak a Konzuátuson keresztül pótolhatja. Ha ott megígényli az idéglenes igazolványt,a Konzuátus látja majd a körözèst,és ha igen, akkor köteles ezt jelezni,vagy fogja e jelezni az itthoni, és a külföldi hatóságoknak?
A segítséget előre is köszönöm!

MajorDomus # 2016.05.19. 20:50

Zoltán
A közös tulajdoni vezeték felujitása akkor is a közös képviselő feladata és a közös költséget terheli,ha az lakáson belül van.
Ne támadd meg a határozatot,mert azzal azt éred el,hogy a biróság kimondja hogy igazad van.

Indíts kártéritési pert a Társasház ellen,meg fogod nyerni!
Arra vigyázz,felperesként a kár mértékét s a Társasház felelősségét neked kell bizonyitanod!
Zita
A helyzet nem könnyű!
A közgyűlés összehivásához 8 nap elegendő!az más kérdés,hogy ez a lefolyó közös tulajdoni,amit a társasháznak kellene visszaállittatnia a szomszéddal.
A szomszéd a felujitásával kárt okozott neked,mert nem tudod rendeltetésszerűen használni a lakásodat! Őt kellene perelned az eredeti állapot helyreállitása érdekében.
Ez hosszú idő,és sok pénz!
Szerintem jobban jársz ha elfogadod a ház ajánlatát,hogy 50 ezerrel hozzájárulnak az uj lefolyó kiépitéséhez!
Ez a legrövidebb idejű megoldás,talán a legolcsóbb is.

kolecsnikov # 2016.05.19. 10:19

Szomorú örökös: 45 éves a ház. és 42 évig villanyszerelő voltam.

zita19 # 2016.05.19. 09:37

Tisztelt Major Domus !
Hasonló ügyben kérem a segítségét mint az alattam levő.A fiamnak vásároltunk egy lakást felújítottuk, mikor használni kezdtük a mosogatót a szomszédunk alatti lakónál elkezdett folyni a víz a falból.Különböző próbák után kiderült ,hogy tőlünk.mivel más probléma is volt az ázó lakónál (eternit cső) egy szakasz ki volt már bontva. Beszélgetések alapján kiderült ,hogy eredetileg a közös szomszéddal ez a lakás szárító és mosókonyha volt. majd valamikor átalakították lakássá.Szóval kiderült ,hogy ami lakásunk lefolyója a szomszéd lakáson keresztül futott!Meghalt az előző bérlő ..majd a szomszéd felújíttatta lakását, és egyszerűen megszüntette a mi lefolyónkat. Amikor mi megvásároltuk bent volt egy mosdó és a szerelő munka megkezdése előtt megszondázta és egy hosszú szakaszon és rendben levőnek találta.Most hogy kiderült ,hogy a szomszéd alatti lakás falából folyik a víz.nem használjuk a mosogatót. A teraszon a konyha előtt van egy nagy közös terasz a szomszéddal, de a mi ablakunk előtt van egy esővízlefolyó összefogó. A szomszéd kategórikusan kijelentette ,hogy nem engedi rákötni a mosogató lefolyót (kb.30ezer Ft)mert szerinte elzsírosodik. Kértük a közös képviselőt ,hogy hívja össze a közgyűlést,de ő meg kitart a mellett az állítása mellett ,hogy oldjuk meg saját magunk törjük fel az előszobát ,szedjük fel a kisszoba parkettjét és törjük fel a fürdőszoba kövét és lakáson belül rendezzük a dolgot. Előre kijelentve,hogy beszélt a számvevő székkel és max.50 ezer Ft-al járulnak hozzá! Már háromszor kijelentette ,hogy a ház lakói nem fognak hozzájárulni hogy a terasz felől kössük be a lefolyót.Hivatkozik még arra ,hogy 30 nap kell ennek, vagyis a közgyűlésnek az összehívásához.Szeretném tudni mi ilyenkor a teendő,kihez lehet fordulni?. Megjegyezném még, hogy a háznak sajnos elveszett a műszaki alaprajza,sehol sem található meg.Ezt onnan tudjuk ,hogy az ablak csere miatt érdeklődtünk, mivel nagyobb ablak került a régi helyére. Szeretném ha valaki érdemben válaszolna .Köszönöm előre is a segítséget .

benzoltan79 # 2016.05.19. 06:00

Tisztelt Fórumozók,

a következőben szeretném segítségeteket kérni: Lakásom falában halad át a társasház egyik közös tulajdonú főnyomó csöve, amely nemrég folyni kezdett, így az alattam lévő két szint lakói eláztak. A közös képviselő sem a hiba feltárásában, sem kijavításában nem volt hajlandó közreműködni – akkor sem amikor a feltárás után kiderült, hogy alapító okirat szerint is a társasházi közös tulajdonú cső folyik.
Azt ismételgette, hogy intézzem a hibaelhárítást, és a társasház biztosítása majd fizeti a költségeimet. A biztosító a keletkezett kárt és a helyreállítást részben fizette ki, így jelentős károm keletkezett.
A közös képviselő azt mondta, a társasház csak akkor térítheti meg a káromat, ha azt a következő közgyűlés megszavazza.
Abban kérem a segítségeteket, hogy ha nem szavazza meg a közgyűlés a kártérítést, akkor mit tehetek? Meg kell támadnom a közgyűlés elutasító határozatát a társasházi tv. 42 § alapján? Egyáltalán mit gondoltok, joga volt a közös képviselőnek elzárkóznia a közös tulajdonú vezeték megjavíttatásától - hivatkozva arra, hogy javítassa meg az, akinek a falában szivárog a cső? (7 lakásban nem volt víz, mivel az intenzív folyás miatt el kellett zárni a strangot)
Köszönettel:
Zoltán

Szomorú örökös # 2016.05.19. 05:24

MajorDomus
Nos ezt magyarázd el egy olyan háznak, ahol csupa garasoskodó idős ember lakik - most nem azokról beszélek, akik valóban szegények - és a közös képviselő bármi fejlesztést próbál csinálni, vagy meg próbál felelni az előírásoknak, azt a lakók személyük elleni támadásnak veszik.

MajorDomus # 2016.05.18. 20:10

Inkább forditva működik!
A fütéstechnikai cég zsarolja a házakat azzal,ha nem végeztetik el a kémények bélelését adott határidőrd,akkor a Gázművekkel kikapcsoltatja a gázt!és megteheti!

Na itt jön be a 19/2012-es kormányrendelet! Ami alapján,ha bármely okból a gázszolgáltató
elzárja a gázt,akkor adja vissza,ha az új szabványnak megfelelően alakitják ki a mérőhelyet! Vagyis heggesztett kötések a menetes (kendertömités)helyett!
Valószinű hogy ezt akarja a közös képviselő egy lépcsőben megoldani,ami helyes és takarékos megoldás, mert nem kell 3xor végigvinni a hitelfelvételi procedúrát!

Szomorú örökös # 2016.05.18. 04:44

kolecsnikov
Én úgy gondolom, hogy egy 200 lakásos ház nem engedheti meg magának, hogy a közműveit elhanyagolja. Te azt írod, hogy a kémény kötelező volt, a többinek meg semmi baja (gondolom roppant nagy szakértelem is párosult, mikor ezt megállapítottad). Nos, én úgy gondolom, hogy nem tenne jót, ha a kémény hiába lett felújítva, de esetleg a gázmű gondolja úgy, hogy baj van és elzárja a gázotokat. Több cikket is olvasni erről, hogy akár télvíz idején is megteszik ezt, ha a működés biztonságát veszély fenyegeti. És ugyanez a helyzet a villannyal. Ja, és persze nyilván őt hibáztatnád akkor is, ha a szolgáltató lép, nem pedig ő...

Alapjában nem értem, miért akkor kell csak valamivel foglalkozni, amikor már nagy a baj? Nagyon sok ilyen ház van, ahol az utolsó pillanatig halogatják, utána meg persze a közös képviselő a hibás, hogy mindent egyszerre akar...holott lehet, hogy csak most sokallt be és úgy gondolta, hogy ideje egy kicsit helyére tenni a dolgokat a házban, mielőtt nagyobb lesz a baj.

MajorDomus # 2016.05.17. 20:53

És kérdésed is van?

kolecsnikov # 2016.05.16. 14:06

Remélem a MajorDomus Úr? Hölgy?fog válaszolni mert Ő a közös képviselők-lakásszövetkezeti vezér igazgatok védőszentje.A minket szipolyozó vezér ÜRÜ januárban még 53 millás hitelről ugatott de evés közben jött meg az étvágya már 130 millánál tart mert egy kalap alatt kel szerinte elvégezni egy 46 éves lakóház majd 200 lakásának Kémény-Gáz-Elektromos hálózatának felújítását. A kémény kötelező még az idén.De a többinek semmi baja de ugye a 130 millának jobb esetben 26 milla a JUTALÉKA !!!! A jutalékért annyira remeg,hogy még az alacsonyabb kamatozású Fundamenta szerződést is felmondta és a magasabb kamatozású OTP vel köt új szerződést.De itt csak Ő lehet OKOS mert a Vezetőség és a Felügyelő bizottság a zsebében van!! Mi lakók csak nyelünk mint a Torkosborz mert még hozzászólási jogunk se lesz a Közgyűlésen. De a lakók már annyira belefáradtak,hogy inkább fizetik a dupla közös költséget ha tudják. De sokan még a felét most sem tudják fizetni. Mire lejár a hitel /HA LEJÁR/ ez az ÜRÜ már két lakással gazdagabban agy magán házban lakva jót röhög majd a 200 átvert balekon.

MajorDomus # 2016.05.16. 13:24

Elrendelni? Ugyan már!
Kezdeményezhetitek, 10%tulajdoni hányaddal,ha ez megvan akkor a közös képviselő köteles összehivni!

Egyszerű!szedjetek összege 20 %-ot!

olisadebe # 2016.05.16. 06:45

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményeztük,10% meghaladó Th-dal el is lehetne rendelni,de a képviselő nem ismeri el a 10% ot meghaladó Th! hogyan tudnám a lakók tulajdonos lapjait igazoltan mellécsatolni anélkül ,hogy minden lakónak ki kellene váltania!
Valamivel itt hátráltat minket ,hogy talán 2 tulajdonosa van egy ingatlannak és ott csak egy aláírás lenne !?
Hogyan tudnánk legálisan elrendelni ,hogy a képviselő ha blöfföl is rá tudjuk bizonyítani a félrevezetését !

Köszönöm a válaszokat

MajorDomus # 2016.05.15. 20:46

Részben egyetértünk!
Szakmailag nem indokolt :
1.félmillió ft-ot a társasház pénzéből otthon tartani.
2.nagyobb munkákat,sőt kisebbeket is,
banki átutalással szoktunk kifizetni.
3.ha mindenáron kp-ben kéri az ügyfél,kapjon egy csekket,amivel elballag 200 meterre a bankba.

Hangsúlyozom,szakmai okokból! Nem tudjuk a helyi ügyeket,kisebb házakban ha csak a saját házban képviselő előfordulhat, hogy nem is érti a giró rendszert!

Emberileg viszont tényleg -az előbbiek miatt -senkit nem illik vádolni,a rendőrök hamar lebuktatták volna ha önbetörést imitál.

Szerintem is megáll a rágalmazás.honnan veszed,hogy lopott és hazudott?
Ez 1 évig terjedő szabadságvesztéssel sujtható !

Szomorú örökös # 2016.05.14. 06:33

Lilla néni

Én úgy gondolom, hogy ha nem "gyarapodik" meg hirtelen a saját számlája, nem kezd felelőtlenül költekezni, azaz úgy éli világát, mint eddig, akkor bocsi, de amivel vádolod, az felér simán egy rágalmazással szerintem.

Az, hogy a rendőrség tisztességes munkáját meg kétségbe vonod, az különösen kinyitja a bicskát a zsebemben. Miből gondolod, hogy ők nem vizsgáltak meg minden körülményt?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.13. 21:21

Szerintem te nem azt kérdezed, amit valójában kérdezni akarsz. Ne csodálkozz, hogy választ sem arra kapsz.

Lilla néni # 2016.05.13. 19:05

Köszi MajorDomus. A rendőrség a nyomozást lezárta, az év végi elszámoláskor pedig a több mint fél millió Ft "ellopását" egy rendőrségi jegyzőkönyvvel támasztotta alá a könyvelő a lépcsőház költségvetési mérlegében. Valaki ért hozzá? Lehet ilyet? Akkor megteheti a közös képviselő, hogy a lépcsőház összes pénzére azt mondja, hogy otthon tartotta, mert be akarta fizetni, és betörtek (nem rongáltak a betörők, mert az ablakon másztak be - ezt hazudta), elvitték az egész pénzt? Közben meg elkölti amire akarja? Egy rendőrségi jegyzőkönyvbe azt hazudok, amit csak akarok és az a mérleg alátámasztására is alkalmas?

MajorDomus # 2016.05.12. 19:34

Minden ügyben - majdnem - ami számodra hátrányos véget ért.
Ha leirnád miről van szó?

bundori # 2016.05.12. 04:41

MajorDomus,
Milyen esetekre lehet fv-i kérelmet benyújtani?
Gazdasági ügyekben hova lehet fordulni?