Igen, jogos.
Építményadó visszamenőleg
- 1
- 2
Saját tulajdonú családi házban lakom. Eddig még nem kaptam építmény adó bevallására nyomtatványt az Önkormányzattól. Idén kaptam, kitöltöttem, visszaküldtem. Most vetették ki rám előszőr ezt az adót. De visszamenőleg még 5 évre is. Jogos a visszamenőleg is kivetett adó?
Muszáj, mert a bírság sokba kerül.
Akkor korrekt az önkormányzat.
Fizesd be.
Major Domus,
Csak annyiba fog kerülni, amibe a négy év. Már írtam: nincs hátralék, nincs büntetés! "Csak" a 4 évre visszamenőleges adót kell megfizetni.
2011-es a rendelet, 2012. január 1-től kell fizetni! Korábban nem volt ilyen adó a kerületben, ezért nem is kellett fizetni semmit!
Bagoly, veréb, fejméret...
„Neked a személyi jövedelemadóról is küldenek külön határozatot?
Immaculata, az iparűzési adóról is küld határozatot a jegyző?
Didaktikus kérdés volt. :) Ne súgj!”
Bocsika, ilyen pikír emberekre és megjegyzéseikre, nemhogy 20 percet, de még egyet sem szoktam fordítani.
Na látod, megy ez! Ezzel kellett volna kezdened.
a helyi adókról
14. § (1) Az adókötelezettség
- a használatbavételi,
- a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő év első napján keletkezik.
- Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.
6. § Az önkormányzat adómegállapítási joga arra terjed ki, hogy:
a)
- az adó mértékét a helyi sajátosságokhoz, ... igazodóan megállapítsa,
d)...mentességeket, kedvezményeket további mentességekkel, kedvezményekkel, így különösen a lakások esetében a lakásban lakóhellyel rendelkező eltartottak számától, a lakáson fennálló, hitelintézet által lakásvásárlásra, lakásépítésre nyújtott hitel biztosítékául szolgáló jelzálogjog fennállásától, a lakásban lakóhellyel rendelkezők jövedelmétől függő mentességekkel, kedvezményekkel kibővítse,
Eljárása az Art. szerint és válasz a kérdésedre:
Önadózás
26. § (1) Az adót, a költségvetési támogatást - ha törvény előírja - az adózó köteles megállapítani, bevallani és megfizetni (önadózás).
(2) A jogi személy és egyéb szervezet az adót és a költségvetési támogatást - az építményadó, a telekadó, a gépjárműadó, a vagyonszerzési illeték és a kiszabással megállapított eljárási illeték kivételével - önadózással állapítja meg.
(3) A magánszemély az adóját akkor állapítja meg önadózással, ha
- vállalkozó, az építményadó, a telekadó, a gépjárműadó, a vagyonszerzési illeték és a kiszabással megállapított eljárási illeték kivételével,
b)244 az általános forgalmi adó alanya,
c)245 a személyi jövedelemadóját nem a munkáltatója (kifizető) állapítja meg,
Na, én nem vagyok jogász, de sok helyen fizetek helyi adót, a bérlemények után.
Ez úgy működik, hogy az önkormányzati rendelet szerint benyujtottam az adobevallasi nyomtatványt, hogy a háznak adó fizetési kötelezettség keletkezett, m2 cím adatok, stb.
Majd a rendeletben meghatározott ft/m2
szerint befizetem évi két részletben a pénzt.
Meg sose volt velük bajom, sőt küldenek egyenlegközlőt.
Az tény, hogy egy átvett házban egymillió volt az adó és a bírság meg a kés. Pótlék összege, mert az elődöm
elfelejtette bevallási és befizetni a helyi adót.
Az is igaz, hogy erre kaptunk egy évi részletfizetést.
A törvény nem tudása nem mentesít a büntetés alól.
Az adó fizetés nem olyan mint a gyerekruha hogy idővel kinövi az ember.
Tudta a kérdező hogy bevallást adott be, amíg változás nincs, fizetni kell.
SZJA-t sem fizet határozat nélkül?
Sokba fog kerülni.
Följebb kell keresni a magyarázatot. Törvényi szinten.
(Egyébként én már megtaláltam.)
„Nem csak a m2-ek számítanak, hanem funkció, állapot, építés éve, lakók száma stb.”
Ez meg egy szép blöff volt. De mint mondtam: jogászok volnánk.
15. § Az [építmény] „adó alapja az önkormányzat döntésétől függően:
- az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete, vagy
- az építmény korrigált forgalmi értéke.”
Jogászok volnánk: szabadna azt a törvényhelyet, amely ezt a megkülönböztetést teszi az iparűzési adó és az építményadó között? Meggyőzhető vagyok.
„az utóbbiról miért kell egyedi határozat.
Várom magyarázatot.”
Pontosan azért, mint lentebb írtam, az építményadó egyedi elbírálás alá esik. Nem csak a m2-ek számítanak, hanem funkció, állapot, építés éve, lakók száma stb.
Ezt pedig az adókötelezett nem tudja megállapítani.
Azért kérdeztem az iparűzési adót, mert az ugyanúgy helyi adó, mint az építményadó, mindkettőt ugyanaz a törvény szabályozza. Magyarázatra szorul, hogy ha az előbbi határozat nélkül, a jogszabály erejénél fogva esedékes, akkor az utóbbiról miért kell egyedi határozat.
Várom magyarázatot.
Wers
„Bocs, akkor most mindketten fekete pontot kapunk?”
Bár nem zavar az enyelgésetek, de nem hagyhatnátok ki belőle?
MD
„Sajnos Kbs-nek igaza van, te hibáztál.”
Ha lett volna határozat és Jeromos nem fizet, akkor késedelmi kamattal terhelt lenne a mostani végzés.
Egyébként én is adtam bevallást építményről, és az indokaim alapján az adócsoport javamra kedvezően korrigálta az adót.
Birka az, aki határozat nélkül fizetget.
KBS
„Immaculata, az iparűzési adóról is küld határozatot a jegyző?”
Mi vagyok én, iparos?
Majordomus
Még jó, hogy az Önkormányzatnak nem ez a véleménye :)
Jeromos
Sajnos Kbs-nek igaza van, te hibáztál.
Kérj részletfizetést, meg fogod kapni.
ha lenne műkörmöm, ez komoly trauma lenne
Körmöst. :)
Bocs, akkor most mindketten fekete pontot kapunk?
Didaktikus kérdés volt. :) Ne súgj!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02