Két ház leválasztása külön helyrajzi számra

MajorDomus # 2015.07.14. 21:29

Sajnos nekem is, de azóta megoldottam.

MajorDomus # 2015.07.13. 22:02

Fogja!

Itt bukik meg a dolog, nem a földmérőn.

MajorDomus # 2015.07.13. 22:02

Fogja!

Itt bukik meg a dolog, nem a földmérőn.

ObudaFan # 2015.07.13. 21:25

„A társasházzá alakítást ”
Nem is beszéltem másról.

Egyébként szerintem a földhivatal még ahhoz is kérni fogja az építéshatóság igazolását, hogy önálló lakásként kialakíthatók az egyes albetétek.

MajorDomus # 2015.07.13. 21:09

Csak a Műszaki Osztály

Az elég is!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.12. 09:23

No, az az, amit a földhivatal nem vizsgál a társasházzá alakításkor. De ezt már mondtam.

MajorDomus # 2015.07.11. 21:32

Csak nem egyezik a valósággal!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.11. 09:50

Van használatbavételi engedély.

MajorDomus # 2015.07.10. 21:11

Egyszerűbb a magyarázat.
A bejegyzés 5 feltétele közül az egyik, a használatbavételi engedély.

Ha ez nem stimmel, vagy nincs,bejegyzés sincs.
A bejegyzési vázrajz sem stimmel.

,, a földmérő megakasztaná a folyamatot,,

Erre gondolt a kérdező!

Balu89 # 2015.07.10. 17:09

Kedves Fórumozók!

Köszönöm a sok hozzászólást.

Amit eddig megtudtam a társasházi albetétesítést végző ügyvédnőtől, hogy ahhoz, hogy ő beadhassa az alapító okiratot, kell egy műszaki melléklet, amit a földmérő, személyes mérések alapján készít el.

Azonban ha a földmérő különbségeket talál a hatóság által kiadott engedélyek (építési engedély, használatbavételi engedély stb.) és a valóság között, akkor nem készíti el a műszaki tartalmat, mert fél, hogy ezzel legalizálja a hatóság által nem engedélyezett dolgokat. Így nem készülhet el az alapító okirat.

Ez így van, vagy csak hülyítenek?

A folyamatot tovább akadályozza, hogy az egylakásos háznak nincsenek rendben a papírjai (nincs meg a használatbavételi engedély stb.) de ez már egy más kérdés, mert állítólag kikérhetőek a papírok a földhivatalból, de ez hónapokba telik. Tényleg?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.10. 14:04

A társasházzá alakítást
Nem is beszéltem másról.

Wildmann # 2015.07.10. 13:03

Az nem megoldás, hogy osztatlan közös tulajdon maradjon a földterület használatot megosztó szerződéssel és a különálló felépítményeket pedig külön ingatlanként feltüntetni?

ObudaFan # 2015.07.10. 10:12

Ettől bejegyzik. A földhivatal nem építésügyi hatóság.

Valóban nem építési hatóság, ezért kell a telekalakításhoz beszerezni az építési hatóság szakhatósági állásfoglalását, aminek hiányában a földhivatal nem fogja bejegyezni a telekalakítást.
A társasházzá alakítást azt a legkisebb telekmérettel kapcsolatos szabályok természetesen nem zárják ki.

Dr.Attika # 2015.07.10. 10:04

Nem jegyzik be, ha nincs meg a helyben szokásos telekméret.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.10. 03:26

Ettől bejegyzik. A földhivatal nem építésügyi hatóság.

MajorDomus # 2015.07.09. 21:44

Alakítani lehet, csak nem jegyzik be.

Immaculata # 2015.07.09. 07:20

Egy másik lehetséges megoldás az albetétesítésre az lenne, ha a 3 lakás (2 ház) egy társasház lenne, és így történne meg az albetéteesítés. Ezzel az a baj, hogy az egyik ház (nem az, amiben én szeretnék alkást venn) kialakítása már nem felel meg a használatba vételi engedélynek, így a földmérő megakasztaná az albetétesítési folyamatot.

Ez többszörösen téves.
Ha megfelel, ha nem, akkor is társasházzá lehet alakítani.

Dr.Attika # 2015.07.09. 03:49
Dr.Attika # 2015.07.09. 03:45

Tisztelt Balu89!
A külön helyrajzi szám feltétele, hogy a két ingatlan külön-külön feleljen meg a helyben szokásos minimum telek nagyságnak. Ez általában 1000 nm2 szokott lenni. Ez már eleve kizárja az új telekalakítást. Meg kell nézni, hogy a XVII. kerületben mennyi a helyben szokásos legkisebb telek nagyság.

MajorDomus # 2015.07.08. 21:55

Semilyen!

Társasházat kell alakítani, vagy a 3 lakásból, vagy külön a kettőből.

Ha nem megy, keress másik lakást.

Balu89 # 2015.07.07. 15:58

Tisztelt Fórumozók,

Az alábbi kérdéssel fordulok hozzátok.
Egy ingatlan vásárlásán gondolkodom. Ez az alábbi paraméterekkel rendelkezik:

• egy 1302 nm-es telken 2 db ház található
  • a két házban 3 lakás lett kialakítva
  • a teljes ingatlan osztatlan közös tulajdonban van, használati megállapodás, és tulajdoni hányadok megállapításra kerültek
  • én a 2 lakásos (2 szintes) házban szeretnék megvenni egy lakást, de azt szeretném, ha ez külön helyrajzi számra kerülne (nyilván ezáltal a másik 2 lakás is)
  • az ingatlan BP XVII kerületben van

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a két ház, saját telekrésszel leválasztásra (külön helyrajzi számra) kerül, a 2 szintes pedig társasházzá lesz nyilvánítva, így albetétesítve tudnám megvenni.

Az első kérdésem az lenne, hogy mik a feltételei a két ház külön helyrajzi számra történő szétválasztásának?

Az kérdés oka az, hogy az ingatlan értékesítő azt mondta, hogy sajnos ezzel az a probléma, hogy a szétválasztásnak sok feltétele van (pontosan nem tudom mik ezek, az azért kérdeztem rá) aminek valószínűleg nem fog megfelelni a két ház.

Egy másik lehetséges megoldás az albetétesítésre az lenne, ha a 3 lakás (2 ház) egy társasház lenne, és így történne meg az albetéteesítés. Ezzel az a baj, hogy az egyik ház (nem az, amiben én szeretnék alkást venn) kialakítása már nem felel meg a használatba vételi engedélynek, így a földmérő megakasztaná az albetétesítési folyamatot.

A második kérdésem azért az lenne, hogy milyen további megoldással lehetne elérni, hogy az általam megvásárolni kívánt lakás külön helyrajzi számra kerüljön?

Elnézést ha egy kicsit zavarosan foglamaztam, ha pontosításra van szükség, nyitott vagyok a kérdésekre.

Előre is köszönöm a válaszaitokat!

Üdv.
Balu89