Végrehajtás során vett lakás közüzemi tartozása

Vikoka # 2024.12.10. 07:12

drbjozsef

Köszönöm, ezt fogom tenni.

drbjozsef # 2024.12.10. 06:15

Sajnos mást nem tehetsz, mint elküldöd a fenébe, és megmondod neki, hogy az ingatlanhoz közöd soha nem is volt, nem is érted mit akar, és hogy ne keressen ez ügyben többet.

Aztán ha még háromszor is keres, írogat, akkor keményebbe válthatsz, és megmondhatod neki, ha nem hagy békén, feljelented zaklatásért. Meg hogy az árverés kockázatos, ha nem készült fel eléggé előtte és hülye hozzá, akkor így járt. Játssza ezt le a vízművekkel ő.

Vikoka # 2024.12.10. 01:24

Majordomus

Mert engem ér el

Majordomus # 2024.12.09. 20:57

De miért téged cseszeget??

Sosem voltál tulajdonos..

Vikoka # 2024.12.09. 20:09

drbjozsef

Nincs vízóra, nem is volt., csak egy cső áll.ki a földből.
Az arveresi vevő azt szeretné ha én fizetném ki, de nonszensz.
Nincs közöm az.ingatlanhoz, nem is volt ott fogyasztás soha.

drbjozsef # 2024.12.09. 19:52

Vikoka,

Nincs vízóra, soha nem is volt, nem volt vízfogyasztás, nincs szerződés?
Akkor honnan van a tartozás?

Egyébként : mondd meg az árverési vevőnek, hogy fizesse ki a tartozást, és akkor utána majd szerződni fog vele a szolgáltató. Ennyit tehet.

Vikoka # 2024.12.09. 19:17

Tisztelt Hozzászólók!
Az alábbiakban kérném tanácsukat:

Volt férjem még 2007-ben vett egy ingatlant.
Ezt az ingatlant 2022-ben elárverezték.
Ma jelentkezett az árverési vevő, hogy kapott egy fizetési felszólítást a vízszilgáltatótól hogy 2014 óta nem lett fizetve havonta a vízdíj.
Az ingatlanon nincs vízóra,a víz be van kötve , egy db cső áll ki a földből.
Soha nem jött erre az ingatlanra vízszámla mivel ott nincs is vízfigyasztàs.
Az árveresi vevő sem kapott még soha onnan vízszámlát.
Volt férjem már nem él Magyarországon, én mit tudok tenni, vagy mit tegyen az árveresi vevő? Addig nem tudja átiratni az órát, ameddig tartozas van.
De hol volt a szolgáltató 10 évig?

Nem értem az egészet.

gerbera317 # 2024.12.09. 07:33

Andris 2323
Abban az esetben, ha az árverési vételárból a víztartozás is kielégíthető lett volna, csak a vízszolgáltató nem érvényesítette bírósági úton, majd pedig végrehajtás útján a követelését az adóssal szemben, hanem rosszhiszeműen arra számított, hogy majd az új tulajdonos úgyis kénytelen lesz fizetni, az árverési vevő pert nyerhet a vízszolgáltatóval szemben. Hogy nálad miért vált engedékennyé, nem tudhatjuk.

Andris2323 # 2024.12.09. 06:57

Még egy pozitív ügyről tudok beszámolni. Storry time.A szomszédom ingatlanát elárverezték 5 évvel ezelőtt.Rengetegen csengettek be hozzám,hogy mit tudok az ingatlanról.Az új tulajdonos számolt be róla,hogy víztartozás van az ingatlanon,nem kötnek vele szerződést amíg ki nem fizeti a tartozást.Erre bement egy ügyvédhez,aki egy levelet írt a szolgáltatónak.( ne kérdezzétek mi állt benne,mert nem tudom).De a lényeg,hogy hirtelen lett vízszolgáltatása

Andris2323 # 2024.12.08. 20:34

Sziasztok! Dióhéjban szeretném elmondani a történetemet.Árverésen vettem az ingatlant,tehermentesen,tulajdoni lapon sok minden tartozás volt feltüntetve ( kölcsön,adó...) köztük összeszámoltam 746 ezer ft-víztartozás.Megvettem az ingatlant.Birtokbaadáskor az óraállások dokumentálva lettek.Később mentem átíratni mindent.A vízszolgáltatónál egyből rámrontottak,hogy tartozás áll fenn( 412 ezer-ft) Valószínűleg a vételi árból csak a töredéke fordult a víztartozásra a felosztási terv alapján.Így közölte a hölgy,nem kötnek szerződést,fizessem ki a tartozást.Ment a huzavona,repkedtek a jogszabályok,majd megkötötték a szerződést ,de előtte pár napot ültek rajta.A vízórát kicserélték,amit fizetnem kellett,de ennyi.Kitartást aki perre viszi,én is akartam,de végül nem kellett

Szomorú örökös # 2024.04.10. 06:01

drbjozsef

Persze, a lakrész külön eladásakor komoly gondjai lesznek.
Ezzel maximálisan egyetértettem én is már az elején.

Ha nem egy ingatlan, akkor nyilván nem legális. De hát ez volt ez első válasz is.
Nem egészen, mert az első válaszban gerberánál nem így szerepelt - később KBS írta csak le ezt - de mindegy, nem vitatkozom erről tovább. Ha egy teljesen külön helyrajzi számon szereplő ingatlanról beszélünk, akkor minden ilyen jellegű beavatkozás illegális és simán büntethető is.

drbjozsef # 2024.04.10. 05:12

Ha egy ingatlan, akkor legális, nem szól bele senki - és ilyenkor per se lesz nyilván.
Persze, a lakrész külön eladásakor komoly gondjai lesznek.

Ha nem egy ingatlan, akkor nyilván nem legális.

De hát ez volt ez első válasz is.

Szomorú örökös # 2024.04.09. 06:16

Házszámnak mi köze a helyrajzi számhoz? A valószínűségen kívül nem sok...
Azért ez elég gyenge érvelés lenne egy esetleges per esetén, valljuk be.

drbjozsef # 2024.04.09. 06:01

(az "ikerház" szót ahány ember, annyiféleképpen érti és magyarázza. Egy telken álló két épület, vagy két telken a telekhatáron álló két épület, laikusnak tökugyanaz. Erre is tippelgethetnénk, de ehelyett a hozzáértők inkább egy feltétellel kezdték a mondatot, amely ha nem igaz, akkor a következménye sem az.)

drbjozsef # 2024.04.09. 05:58

Hogyne sikerült volna. És?
Házszámnak mi köze a helyrajzi számhoz? A valószínűségen kívül nem sok...

Szomorú örökös # 2024.04.08. 19:06

Hátha ezt senkinek nem sikerült rajtam kívül elolvasnia:
Külön házszám van a két házrészen
Mi több, nagy valószínűséggel két külön helyrajzi számon is vannak.

Szomorú örökös # 2024.04.08. 19:03

drbjozsef

mind a ketten leírták, hogy ha egy ingatlanról van szó
És ezt nagyon kár volt, mert ha valóban egy ingatlanról van szó, akkor neked, mint itteni fő jogásznak, tudnod kéne, hogy egy helyrajzi számon kizárólag egy vízbekötési pont lehetséges egyetlen aknában a jelen szabályok alapján. Max. az ikermérő lehetséges még, de az is ugyanazon aknában van felszerelve. Ha azon az ingatlanon külön mérőóra volt külön aknában, akkor kizárt, hogy egy ingatlan legyen a kettő.

Nem tudom, én nem vagyok ilyen okos
Igen, erre most is bizonyítékot adtál! Máskor előbb esetleg gondolkodj. ;-)

drbjozsef # 2024.04.08. 18:45

Kb. ezek olyan ötletek, mint mikor valakinek legkapcsolják a villanyóráját és hozzon a szomszédtól hosszabbítóval áramot.

Nem tudom, én nem vagyok ilyen okos, de mind a ketten leírták, hogy ha egy ingatlanról van szó, és én elsőre is megértettem.

Szomorú örökös # 2024.04.08. 15:12

KBS

A kérdezőnek már rég válaszoltunk, csak te nem tudod feladni.
Persze, sorra ajánlottátok neki, hogy nyúljon bele a lekorlátozott vízhálózatba, az valóban jó válasz! :-D :-D :-D

Te pl. rohadt jó választ adtál neki: „Egyszerűen betesz egy elágazást az óra után.
gerbera317 is remekelt most: „Ezt azzal tudod áthidalni, ha az A oldalról vételezed a B-be a vizet.

Kb. ezek olyan ötletek, mint mikor valakinek legkapcsolják a villanyóráját és hozzon a szomszédtól hosszabbítóval áramot.
Megjegyzem egy ilyenért a szomszédot is úgy megsuhintják, hogy nem győzi majd kapkodni a fejét, de mindegy, te tudod!

Ő viszont ennek a hátrányát is leírta: ”Bajban akkor leszel majd, ha a B-t el akarod adni, és a vevőddel nem köt szerződést a vízmű, tőled meg már nem vételezhet. Abból nagy ribillió lesz, meglássad.„

Ő viszont legalább próbált más segítséget is ajánlani, talán ez volt a legrelevánsabb, a többi kuka: ”Ha árverésen vetted a putrit, akkor talán azt is tudod, hogy az árverési hirdetményen és az árverési jegyzőkönyvön szerepel-e a vízmű követelése. Mert ha nem, azzal lehet valamit kezdeni, egyébként az lesz, amit az előző bekezdésben írtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.08. 14:41

Ja, én kötözködök.

A kérdezőnek már rég válaszoltunk, csak te nem tudod feladni.

Szomorú örökös # 2024.04.08. 14:05

KBS

Ugye, az megvan, hogy a tartozás és a végrehajtás két különböző dolog?

És azért az is megvan neked, hogy végrehajtási jog többnyire tartozás miatt kerül a tulajdoni lapra - méghozzá összegszerűen? Ha nem is a pontos összeg van sok esetben rajta, de azért némi támpontot ad, hogy mire számíthat az ember. Most miért kötözködsz velem? A kérdező besz....pta ezt a másfél millás vízdíj tartozást, mert figyelmetlen volt. Inkább neki magyarázd el, hogy bír kimászni belőle, ne pedig szabálytalan vízvételezésre buzdítsd (mert amit írtál korábban, az minden, csak nem szabályos). Komolyan mondom, szép kis jogász lehetsz!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.08. 11:13

Ugye, az megvan, hogy a tartozás és a végrehajtás két különböző dolog?

Szomorú örökös # 2024.04.08. 07:59

KBS

Mert a tulajdoni lap sorolja az adós tartozásait?

A teljes tulajdoni lapon minden végrehajtási jog ott van bejegyezve.
Nyilván amelyik tartozás még nem itt tart, az nincs rajta.
De egy másfél milliós vízdij tartozás feltehetően már ott szerepel.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.08. 04:57

árverés előtt kellett volna utána járni, hogy van-e valami komolyabb tartozás rajta. 3000 Ft az ügyfélkapunk keresztül nem sok egy teljes tulajdoni lapért,
Mert a tulajdoni lap sorolja az adós tartozásait?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.08. 04:53

Ebben a hosszú leírásban nincs olyan, hogy "a vezeték nyomvonala; a szerelvények helye; stb." Ez mindközönségesen a bekötővezeték és a vízóra akna terve. A többi nem érdekli őket. Annyira nem, hogy akkor is megcsinálják a bekötést, ha a telek üres.