válás után a volt házastárs anyagi felelősége

Adrenalin8409 # 2014.01.18. 08:31

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni.

Volt feleségemmel közösen hitelt vettünk fel használt lakás vásárlásra.Meg is vettük a lakást , de ma már nem élünk együtt. 1/2-1/2 tulajdoni hányaddal rendelkezünk, én vagyok az adós, az exem pedig az adóstárs. A hitelt is 50-50 %- ban vettük fel. Ez a fent említett hitel életbiztosítással kombinált. Tehát ha jól tudom a biztosító fogja kifizetni a bankot a futamidő (30 év) lejártakor.A tőke részt ugye ami forintban van. A kezelési költséget és a kamatot CHF -ban fizetjük.Ebből a 3 elemből áll a havi törlesztőnk.Váláskor ügyvédnél írtunk egy megállapodást, hogy az exem használja a lakást, ennek fejében ő fizeti a hitel kamat és kezelési költség részét (80% kb) én pedig az életbiztosítást ami évenként bizonyos százalékot emelkedik. A válásnál megegyeztünk mindenben és ezt az ügyvédi megállapodást is csatoltuk hozzá, ami jogerőre is emelkedett. Most arra a bankszámlára utaljuk minden hónapban a törlesztőrészletet, amelyről a bank intézi a levonást.Mindenki a saját részét.A bank nem tud a válásunkról és a megállapodásról, de tudja vonni minden hónapban a törlesztőt. Szeretném megkérdezni,hogy ha esetleg a párom nem fizeti a saját részét milyen lehetséges lépéseket tudok tenni,illetve ha megbeszélnénk hogy kiszállok a hitelből és Az exem és a 20 éves dolgozó fia átvállalná a hitelt, miközben én lemondanék a tulajdonjogomról a fiú javára azt hogy lehetne megoldani.Kérem ha valaki ért ezeknek a dolgoknak a hátteréről segítsen picit,mert aggódom hogy a végén úgy járok hogy fizethetem a hitelt egyedül, miközben ők laknak a lakásban, ami egyenlőre még közös tulajdon.

Minden segítséget előre is nagyon köszönök!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.14. 18:49

Persze. De valószínűleg elveszted.

laller1 # 2014.01.14. 18:36

Tisztelt Fórumozók!
A gondom a következő: 2011 januárjától válok, azóta vonnak tőlem gyerektartást három gyerek után, azonban a gyermekek velem élnek. 2013 novemberében másodfokon nekem ítélték a gyerekeket, de a gyerektartás még nincs leállítva. A bíróságnak többször jeleztük, hogy feleségem a közös lakáshitelt nem fizeti én pedig nem tudom fizetni mivel a fele fizetésemből éltünk a három gyerekemmel. A bank a mai nappal felmondta a devizahitelt, véleményem szerint a bíróság hibájából kerültem ebbe a helyzetbe. A bank felé illetve a bíróság felé is többszörösen jelezve lett, hogy problémát jelent a közös hitelek törlesztése. Mit gondolnak, perelhető-e ezért a bíróság maga.

nyuszancs # 2014.01.14. 17:43

Köszönöm a válaszokat, ezt kéne az iskolában tanítani, nem tánc és drámát meg hit és erkölcstant, egy hiteltan nevű óra szerintem jól jönne...
Itt személyi kölcsönről és hitelkártyákról van szó egyébként.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.14. 16:53

akkor mégis milyen végrehajtható okirat alapján fogják behajtani a volt házastárson a követelést, ha ő sem a kölcsönszerződést, sem pedig a zálogszerződést nem írta alá???
Egy bírósági ítélet tökéletesen megfelel. (Éppenséggel a szerződések nem hajthatók végre közvetlenül.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.14. 16:52

Ez egyébként elég furcsa, mert a bankok a házastársat mindenféleképp be szokták vonni....
Honnan ismeri a bank az én családi állapotomat?

Mrv87 # 2014.01.14. 15:40

Ha jól értem, akkor a házasság fennállása alatt az egyik fél úgy vett fel hitelt, hogy a házastársát a bank nem vonta be a kötelembe (tehát ő sem adósként, sem pedig zálogkötelezettként nem szerepel az ügyletben). Ez egyébként elég furcsa, mert a bankok a házastársat mindenféleképp be szokták vonni....

De ha a sztori a fentiekkel stimmel, akkor mégis milyen végrehajtható okirat alapján fogják behajtani a volt házastárson a követelést, ha ő sem a kölcsönszerződést, sem pedig a zálogszerződést nem írta alá???

ObudaFan # 2014.01.14. 15:35

Nem csak az exen áll ezzel bosszút, hozzá is mennek foglalni. Sőt, ha az ex nem adóstárs, akkor először hozzá, mert vele szemben már van egy közjegyzői okirat.

PGabe # 2014.01.14. 15:16

nyuszancs, itt nem arról van szó, hogy ki kivel van haragban (amúgy nem mindenki így válik el). A házasság alatt vagyonközösség volt, felvettetek együtt egy hitelt, ha nem tiltakoztál ellene, vagy a hozzájárulásod megtagadását nem tudod bizonyítani, akkor a bankot nem fogja érdekelni a többi.

nyuszancs # 2014.01.14. 15:09

Ez jó, akkor az összes haragban elvált - hogy másképp válnának el - aki akar még bosszulni az exen, nem fizet és mennek a volt házastárshoz foglalni?
Ha ez tényleg így van akkor ez nem semmi...

ObudaFan # 2014.01.14. 14:44

Ha az együttélés alatt vette fel és ez ellen a banknál kifejezetten nem tiltakozott a házastárs, akkor a házastárson is behajtható, akkor is, ha nem adóstárs. Így aztán a másik félnek ítélt ingatlanból is végrehajtható lesz.

nyuszancs # 2014.01.14. 13:35

A házasság ideje alatt a házastárs hitelt vett fel, melyet a válás után nem fizet.
Az adósság a válás után a bíróság által a másik félnek ítélt ingatlanon behajtható-e, ha a felvett hitelekben ő sem adóstárs, sem kezes nem volt arra hivatkozva hogy pld. azt a pénzt együtt költötték el?
Korábban az ingatlan fele-fele tulajdonban volt, de a kérdéses hiteleknek az ingatlan nem volt fedezete.