A közgyűlés rendelkezik a közös tulajdon felett.akár rakétakilövőnek is kiadhatják!
Társasház tulajdonosi jogok
raffer
„A garázsbeállóhoz a ponyvákat a tulajdonosok maguk vették meg. Akkor miről szól a használati jog?”
A ponyvákat ha mindenki megvette, akkor beteheti a saját zárt tárolójába, kb. arra van vele joga. Azt hiszem, hogy egy osztatlan közös területre nincs joga senkinek még könnyűszerkezetes építményt se felállítani. Használni használhatod, ha épp szabad - mivel parkolónak lett kialakítva, így csakis jármű tárolására - de fix dolgot nem állíthatsz fel, hiszen azzal már a többiek használati jogát korlátozod, főleg ha ők írásban nem járultak hozzá, hanem csakis "elnézik" neked, az pedig kizárólagos használati jogot tuti nem formál ugyebár. De legfőképp ez sérülne meg akkor:
„Egyik tulajdonostárs használati jogát sem lehet hozzájárulása nélkül elvonni vagy korlátozni.”
Viszont ha kiadja bérbe a közös képviselő a hozzájárulásotok nélkül, akkor ő ugyanúgy megsérti ezt szerintem. Bár én csak szimplán laikusan gondolkodom. Szerintem szimplán fogjatok össze, hogy ne tudja ezt megtenni. Ha viszont nem tudsz magad mellé állítani senkit, akkor buktad a dolgot, mert amennyiben a közgyűlés lehetőséget ad neki rá, akkor onnan kezdve megteheti.
Nekem is az udvarszomszédom telepakolta a közös udvar egy részét egyik "lomos" haverja cuccaival, aztán amikor csak szaporodtak a dolgok, nem fogytak, én meg már alig tudtam a saját épületrészemig eljutni, akkor birtokvédelmi eljárást indítottam ellene és abban kötelezték rá, hogy eltakarítsa onnan. Gyakorlatilag hasonló volt a szitu, ennyi!
Igen
Akit a közgyűlés megválaszt !
A társasházban az a szép,hogy mindenki úgy értelmezi a törvényt és a szabályokat,ahogyan az érdekei diktálják.
Még azt is kétlem, hogy van ilyen szó.
Nincs garázsbeállód.
Ebből hogy következik a ponyvasátor? (Amúgy meg a törvényi rendelkezés megismétlése, teljesen felesleges.)
Hogy szól pontosan az AO rendelkezése?
Nem bünügyi hanem polgári ügy ha igy jobban érted!
Persze. De nem szabálysértés, nem bűncselekmény.
kbs, ez mindenképpen törvénysértés
Nerone
Erre van jogszabály! Olvasd el.
CXXXIII/2003. Tv
:) Olyan magatartásért, amely nem szabálysértés?
Szabálysértési bírság, akár rendőrségen keresztül
Én talàn más oldalról közelíteném meg. Mondjuk ha jogszabály szabályozná, hogy a számviteli bizottság bármely tagja 2-3 havonta kötelezően ellenôrizze a dokumentumokat s mindezt aláírásával tanúsítja. A három tag akár egymás között beoszthatná ki mikor. Ha a társasház megbízik a közösképviselőben és nem kívánja ellenőrizni akkor nyilván okosan megoldanák és csak aláírni mennének be. Viszont így aki tényleg szeretné ellenőrizni jobban tudnà érvényesíteni a jogát. Nyilván így is előfordulhatna, hogy a közösképviselő nem működik együtt, viszont erre hamarabb fény derülne, nem csak akkor mikor baj van. Én mint laikus, ezt gondolnám egy megoldásnak erre a problémára.
:)
Olyan, amely vitás kérdéseket döntene el, a cégeknek sincs.
Egyébként egy jegyző előtti törvényességi eljárás jóval gyorsabb, mint a per.
Külön Társasházi Bíróság.
Ha van a cégeknek saját, lehetne a társasházaknak is, nem?
Nem válaszoltál: hogyan lehetne másképp szabályozni? Statáriumi jogot a tulajdonostársaknak?
kbs, ha egy egyszerű mezei polgár szabálytalankodik, akkor úgy meghurcolják, hogy csak na...
Kemény büntetéssel sok visszaélést meg lehetne akadályozni. Miért kell azért hónapokig vagy évekig pereskedni, hogy a társasház papírjaiba betekinthessenek a tulajdonosok??
„ a tehetetlen tulajdonosnak kell jegyzőhöz vagy bírósághoz fordulni”
Hogyan lehetne másképp? Fel kellene hatalmazni, hogy lelőheti, de legalábbis megverheti a közös képviselőt, ha szerinte jogszabályt sért?
Nerone, nekem se hagyta megnézni a papirokat, irtam ajánlott levelet, visszajött mert nem lakik azon a címen.
Ideje lenne szigorítani a törvényeket, mert igencsak visszaélnek vele, a tehetetlen tulajdonosnak kell jegyzőhöz vagy bírósághoz fordulni, még ilyen kisebb szabálytalanságok esetében is.
Még egy, mikor megtudta, hogy meg akarom nézni a dokukat, akkor gyorsan összehívott egy közgyűlést és elfogadtatta az elszámolásokat, persze senki nem ért a számvitelhez
van.
de az nem oldódik meg a közgyűlésig.
Azt nyilván nem. Akkor ezek szerint ha a közösképviselet nem biztosítja hogy megnézzük a társasházoz kapcsolódó számlákat amihez jogunk lenne, akkor nem tudunk ellene tenni?! Gondoltam talán van valami hivatalosan módja amivel fel lehet szólítani őket...de azért köszönöm
amit eddig.
nem törheted fel az irodáját.
Tisztelt fórumozók!
Ismételten felmerült egy kérdés. Sajnos a közgyűlés összehívása elmaradt a közösképviselet részéről, és most már tagadja is, hogy ígéretet tett rá. A rendkívüli közgyűlés ősszehívatását kezdeményeztük levélben. Viszont a szàmvizsgáló bizottság tagja ként szeretnél betekinteni a társasház számláiba. Két hete kérem az időpontot e-mailben a képviselőtől, de mindig kitér a válasz elől. Az utolsó két levélre nem is reagál már. Az irodájukban esélytelen őket elérni, és telefont sem veszik fel. Mit tudok tenni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02