Az ötlet jó. Meg is .fogadom
autó lift
Értem és el is hiszem. Azért jó lenne, ha megkérdeznéd legközelebb, hogy melyik jogszabály alapján kérik tőled mindezt. Ha másra nem, arra mindenképpen jó lesz, hogy esetleg okosabbak leszünk. ;)
Elhiszem.és.köszönöm hogy utánajártál,azt is elhiszem hogy ez az autóemelő nem lift,de ugyanazokat követelik meg tőlem mintha lift lenne.karbantartási szerződés,émi felülvizsgálat stb
Ezt találtam még:
„108/2001. (XII. 23.) FVM-GM együttes rendelet
a felvonók biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról
A felvonók biztonságos kialakítása és működtetése, valamint az egységes üzembe helyezés feltételeinek megteremtése érdekében a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. §-ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeljük el:
1. § (1) Ez a rendelet szabályozza az építménybe állandó jelleggel, tartós üzemeltetési céllal beépített felvonók és a 4. számú mellékletben meghatározott a biztonsági berendezések biztonsági követelményeit és megfelelőségük tanúsításának rendjét.
(2)1 E rendelet előírásai nem vonatkoznak
- az olyan emelőberendezésre, amelynek sebessége 0,15 m/s-nál nem nagyobb,
- az építkezéseken alkalmazott, személyek vagy terhek emelésére szolgáló felvonóra,
- a kizárólag katonai vagy rendőrségi célokra tervezett és kialakított felvonóra,
- az olyan emelőberendezésre, amelyről munkát végeznek,
- a bányában alkalmazott szállítóberendezésre,
- a művészi előadásokon az előadók emelésére szolgáló emelőberendezésekre,
- a közlekedési eszközökbe beszerelt felvonóra,
- a gyártási technológiai sorba beépített vagy kizárólag üzemi munkaállások megközelítésére szolgáló felvonóra, beleértve a gépek karbantartását és ellenőrzését lehetővé tevő helyet is,
- a vasúti közlekedésről szóló törvény szerinti különleges vasutak közül a fogaskerekű vasútra, a siklóra, valamint a személyek szállítására szolgáló kötélpályára,
- a mozgólépcsőre és a mozgójárdára.
Értelmező rendelkezések
2. § E rendelet alkalmazásában:
- Felvonó: az a berendezés, amelynek fülkéje a vízszinteshez képest 15°-nál meredekebb dőlésszögű pályán, merev vezetősínek között mozog, meghatározott szinteket szolgál ki, és a következők szállítására szolgál:
aa) személyek,
ab) személyek és teher, vagy
ac) kizárólag teher, feltéve, hogy a fülkébe legalább egy személy be tud szállni, és a vezérlőelemeket a fülkében lévő személy elérheti.
Felvonónak minősülnek továbbá az olyan, fülkével rendelkező berendezések is, amelyek nem merev vezetősínek mentén, de meghatározott állandó pályán mozognak (ollós felvonók stb.).”
2. § E rendelet alkalmazása szempontjából
a)4 felvonó: a vízszinteshez képest 15°-nál meredekebb pályán, merev vezetősíneken mozgó, meghatározott állomásokat kiszolgáló, fülkével és aknaajtókkal rendelkező, személy- vagy teherszállításra szolgáló szakaszos üzemű gépészeti berendezés, továbbá a személyszállításra szolgáló körforgó,
Ebben nem az elnevezése zavar, hanem a költségei.
Émi ellenőrzés és társai.
Ha van kabinja (persze hogy nincs), akkor felvonó, ha nincs (persze hogy nincs) akkor pedig csak teheremelő. Egyébként meg nevezheted Józsinak is, vagy egyszerűen emelő tragacsnak. :)
Csak jelzem,nekem autó felvonó szerepel az Alapító Okiratban.
Mélygarázsokról van szó az épület alatt,ahová az útcaszintröl csak az autós lifttel lehet lejutni.
Lemegy a lifttel és beáll a garázsába.
Igen. Szerintem nem az emelőtől omladozott, hanem csak biztos ami biztos alapon verték le.
„Legfeljebb abban kötöm az ebet a karóhoz, hogy véleményem és a jogszabály szerint az autó emelő gép nem felvonó (nem lift).”
Hát ezt mondom én is.
Viszont az nem rendeltetésszerű, hogy a lifttől (emelőtől) omladozik a vakolat. Vagy nem attól (100 éves, felújításra szorul), vagy rossz a konstrukció. Az emelők, liftek többnyire önhordó tartószerkezetűek.
wers
Eddig lényegében egyetértünk. Legfeljebb abban kötöm az ebet a karóhoz, hogy véleményem és a jogszabály szerint az autó emelő gép nem felvonó (nem lift).
Gondolom nem tetszett nekik a szomszéd málladozó fala, netán féltek, hogy a leomló vakolat károsíthatja a berendezést, vagy az autókat és ezért verték le. Amit viszont a szomszéd hozzájárulása nélkül nem tehettek volna meg.
„De ennek semmi köze a teheremelőhöz. Talán az épület tűzvédelmi osztályba sorolásánál és a tűzvédelmi előírások teljesítésénél (pl teremgarázs) van jelentősége.”
nemigazán van köze, ugyanis épületeknél a menekülő útvonalak és az épület tűzbiztonsága számít. Tűz esetén nem a liftet célozzák használni, az tűzre nincs is minősítve (többnyire). A lépcsőház ill. az épület igen.
Az emelők vagy az épületben vannak, vagy nem, az építménynek annyira részei, mint a légkondi vagy a sütő. Nehéz lenne nyilvántartani, mert van egy csomó ideiglenes, mobil pl. építkezéseken. Semmilyen önkormányzati engedély, bejelentés nem kell hozzá. Magának a felvonónak megvannak a tanusításai, és ennyi.
De használata közben nem bonthatja le a szomszédos épületet, kerítést. Nem is igazán értem, hogy teszi, mi okozza.
ÉMI-vel már én is beszéltem párszor. Ők nem tartják nyilván az emelőket. Állítólag van valami csoportjuk, amelyik kísérletet tett ezek nyilvántartására, de mivel se engedély, se semmi nem kell a működtetésükhöz, így lényegében maguk sem tudják, hogy mit csinálnak.
Tűzoltót és a spinklert nem érdemes belekeverni, az automata tűzoltó berendezés és a tűzvédelmi hatóság engedélye kell a beépítéshez és az üzemeltetéséhez is.
De ennek semmi köze a teheremelőhöz. Talán az épület tűzvédelmi osztályba sorolásánál és a tűzvédelmi előírások teljesítésénél (pl teremgarázs) van jelentősége.
Nem fogod elhinni.
Az Önkormányzat müszi és az Émi felvonofelügyelet,a tűzoltók[távfelügyelet,sprinkler] és még egyéb állatfajták.
Ha nem lift, az építésügyi hatóság (általad említett önkormányzat...) nem tartja nyilván. Alighanem az ÉMI felvonó felügyelet sem. ;)
Azt azonban készséggel elismerem, hogy szívatnak vele. :D
A kérdés mindössze annyi, valójában kik ők, milyen alapon és hogy joggal teszik-e?
Nane stb
Én nem vitatom hogy jogszAbályok között kelsz és fekszel,de egy dolog a jogszabály és más dolog a való élet és a gyakorlat.
Nekem sajnos kettő is van,ne tudd meg hányféle.módon szívatnak vele. Ezt írtam le lejjebb,s ez így van.
wers
Ezzel mit akartál mondani?
Az alapkérdés még mindig az, hogy az autóemelő berendezés lift-e, avagy nem-e lift-e? ;)
A 113/1998-as Korm rendelet fogalommeghatározása szerint nem lift.
a lift nem épület, hanem gép. Kialakításuk szerint lehet bárki által kezelhető, de vannak olyan kialakításúak is, melyeket csak emelőgépkezelői vizsgával szabad kezelni.
De persze üzemelés alatt nem okozhat kárt más gépekben, építményekben.
MD
Ajánlom figyelmedbe az alábbi jogszabályt:
„113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet
a felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági engedélyezéséről, üzemeltetéséről, ellenőrzéséről és az ellenőrökről”
nanestb
Ez hülyeség és rossz válasz.
Az autoemelö a felvonókkal azonos minősítési rendszerben van,nyilvántartja az önkormányzat,és kötelező a felvonokarbantartási szerződés.
Ha mélygarázsban van akkor a sprinkler is.
A kérdező menjen be az önkori műszaki osztályára a hrsz alapján ott tájékoztatják.
Kizárt dolog hogy építési engedély nélkül létesült.
Az autó liftnek vélhetően nincs fülkéje, tehát nem lift, csak teheremelő. Erre nem kell semmiféle engedély.
Ha a faladról leverték a vakolatot az birtokháborítás és joggal kérhetnéd, hogy :
- A jövőben tartózkodjanak hasonló magatartástól.
- Vakolják vissza a faladat.
Birtokvédelem egy éven belül a jegyzőnél, de mivel egyből kártérítési igényel is párosul egyből bíróságnál is kezdeményezhető.
Szervusztok!
A következő helyzetben kérnék tanácsot vagy információt: a szomszéd társasház belső udvara határos a mi tházunk falával, ill. kis udvarával.
A szomszéd t.ház autólifteket épített a házunk falához ill. az udvarkát határoló falhoz. Mivel potyogott a vakolat a liftek működése óta, ezért a vakolatunkat leverették az említett falszakaszon teljes magasságban.
Gondolom, engedélyeztetni kell ilyen szerkezeteket, de hol? Nem kellett volna tőlünk is engedélyt kérniük ill. statikai vizsgálatot végezniük?(A mi házunk 100 éves bérház, fszt+3emelet; az autólift földbe süllyesztett).
A levert vakolatot nekünk kell pótolni saját költségen?
MIlyen szervekhez tartozik belső udvaron autólift létrehozása?
Mivel a szomszéd épületet elég homályos körülmények, önkormi. engedélyekkel "újították" fel, ezért szeretnék tájékozódni, mielőtt bemennék oda.
Köszi a segítséget, előre is!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02