Ingatlanügyek


Majordomus # 2023.11.18. 21:29

De nem árt...
Legalább szakmailag jó...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.18. 17:57

Öröklési szerződésen az ügyvédi ellenjegyzés teljesen felesleges. Vagy érvényes anélkül is vagy azzal sem.

drbjozsef # 2023.11.18. 14:42

Mogyorosi Ilona

az en hazam falahoz milyen kozel ultethet sovenyt cserjet

Már nincs ilyen országos előírás, megszüntették. A helyi önkormányzatok településükre vonatkozóan önálló rendeletben vagy a helyi építési szabályzatukban rendelkezhetnek az ültetési, telepítési távolságokról. Ennek hiányában, elvileg a telken bárhol ültethető növényzet. Egyetlen feltétel, hogy az a szomszédos ingatlan tulajdonosát, használóját nem zavarhatja (árnyékolás, kilátás zavarása, telekre átnyúló ágak, gyökerek, épület alá növő gyökerek, épületre ráhajló ágak, épületen végzendő felújítási munkát akadályozó növényzet) ingatlana használatában, birtoklásában nem korlátozhatja, épületében kárt nem okozhat.

2023 ban mikor ervenyes a ezzel irott oroklesi szerzodeskotes. Kell e Ellen egyeztetni.
Nem kötelező, bár erősen ajánlott.

Ptk.7:49. § (1) Az öröklési szerződés érvényességére az írásbeli végrendeletre vonatkozó szabályokat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a szerződésnek akkor is a más által írt végrendelet alaki érvényességi feltételeinek kell megfelelnie, ha az valamelyik fél saját kézírásával készült.
Az ezen szabályokat megtalálod a Ptk.-ban a 7:13.§ - 7:19.§ között.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Mogyorosi Ilona # 2023.11.18. 13:41

Udv. Szeretem tudni a szomszed az en hazam falahoz milyen kozel ultethet sovenyt cserjet. Most 1 meterre van ultetve amibe benne van az en mezsgye reszem vagyis 20.cm az en tulajdonom ahova ultette. Kertem ultesse odebb 1 meterrel de sajnos vita targya lett. Kernem szivesen valaszat. Ez masik temaba vag. 2023 ban mikor ervenyes a ezzel irott oroklesi szerzodeskotes. Kell e Ellen egyeztetni.

csuzii # 2023.11.17. 21:11

Nem lenne rossz, de kiegyeznék a Seuso-kincsek még fel nem tárt részével , de amint tudok valamit értesítek mindenkit.

Majordomus # 2023.11.17. 20:01

Reméljük egy királysír van a telked alatt...
Sokat érhetne.

csuzii # 2023.11.17. 19:09

Kedves Osztap,

nagyon hasznos a cikk, köszönöm

osztap # 2023.11.17. 17:46

csuzii,

Első lépésként olvasd el ezt a cikket:
https://epitoelet.hu/…-munkagepek/

csuzii # 2023.11.17. 15:53

Kedves Fórumozók,

Szeretném segítségetek kérni a következő ügyben.
Családi tulajdonunkban lévő belterületi ingatlanunk (https://www.oeny.hu/oeny/veding/) - védett ingatlanok lekérdezése alapján régészeti lelőhelyként van nyilvántartva.

Az a kérdésem, hogy ilyen esetben egy telekalakítás (3 részre osztás), és későbbi építkezés (lakóházak) esetén milyen hátrányokkal jár egy nem védett ingatlanhoz képest, illetve lehetséges-e a védettség megszüntetése valamilyen módon. (ezzel kapcsolatban ezt találtam:

80/2012. (XII. 28.) BM rendelet

2§ (1)

A régészeti lelőhely védetté nyilvánítása, valamint a védettség megszüntetése a Lechner Lajos Tudásközpont Területi, Építésügyi, Örökségvédelmi és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál (a továbbiakban: örökségvédelmi iroda) kezdeményezhető.

Köszönöm a segítésget,
Levente

osztap # 2023.11.17. 10:04

építéshatósági iratok sem most, sem a múltban nem voltak és lesznek selejtezhetők
azt legalább az államkincstárnak (annó nekik kellett) bemutatták
Ha az építéshatóság el is vesztette, a lakástámogatási iratokat 20 évig őrzik, ennek a függeléke szerint:
https://njt.hu/…2023-1-B0-6N
Akkor a kincstárnál még lehet egy próbát tenni.

Ha jól tévedek, akkor ez (az időn és a költségeken túl) azért is macerás, mert ha most tervezteti és engedélyezteti, akkor a MOSTANI szabályoknak kell megfelelnie az épületnek, ami szintén gond is lehet akár.
Egyetértek. Az építész néhány százezer forintos tétel, és ha építeni/bontani kell, az már kifejezetten drága lesz.

nanemaaa # 2023.11.17. 09:40

Ja, hogy családi ház? Akkor is meg kell lennie a kormányhivatalban az építéshatósági iratoknak.
Kis vigasz, hogy családi házak esetében valóban előfordulhat, hogy egyszerűen mulasztott az építtető. De a szándékosság sem zárható ki.

nanemaaa # 2023.11.17. 09:34

Az építéshatósági iratok sem most, sem a múltban nem voltak és lesznek selejtezhetők, szóval valaki sumákol a dologban.
Azt javasolnám, hogy olyan társasházban lakást venni, ahol se az épület feltüntetése, se a társasház bejegyzése nincs bejegyezve, csak komoly öngyilkossági szándékkal tegye, mert ez olyan, mint az orosz rulett. Bár az orosz rulettben legalább az biztos, hogy legalább egy golyó van a tárban.
Valahogy nyilván beszorult az építkezés, és a jelenlegi tulajdonos úgy próbál szabadulni a veszteségétől, hogy megpróbálja eladni, ami valójában nem létezik.

drbjozsef # 2023.11.17. 09:29

A helyedben javasolnám az eladónak, hogy fogadjon fel egy építészt, és ő végigviszi a használatbavételi "újbóli" megkérését.

Ha jól tévedek, akkor ez (az időn és a költségeken túl) azért is macerás, mert ha most tervezteti és engedélyezteti, akkor a MOSTANI szabályoknak kell megfelelnie az épületnek, ami szintén gond is lehet akár.

Egyébként ha a szocpolt a felvétel utáni (asszem) negyedik évig nem fejezték be, és nem mutatták be a használatbavételit, akkor azt az állam visszakövetelte volna. Úgyhogy én mégis inkább azt tippelném, hogy tényleg létezett az a használatbavételi, és azt legalább az államkincstárnak (annó nekik kellett) bemutatták időben. Hogy miért nem töröltették a jelzálogot, az jó kérdés, de nekem ehhez annó (igaz, utólagos gyerek utáni hitelből levonós szocpol után, tehát a használatbavételi itt nem játszott) külön kellett kérnem a törlési engedélyt az államkincstártól, és nekem kellett intéznem a földhivatalt. Simán elhiszem, hogy egy nem eléggé odafigyelő ember simán elfelejti ezt 10 év után...

osztap # 2023.11.17. 07:37

szildiko43,

Az épület nincs feltüntetve (aminek feltétele a használatbavételi engedély). Az irattárban elkeverték a használatbavételit selejtezéskor (?) (ami furcsa, mert én még 50-60 éves használatbavételiket is megtaláltam a levéltárban, ahova átviszik ezeket egy idő után). Az eladó meg elvesztette. Szegény eladó, ez a sorozatos balszerencse!

Sőt, ha a jelzálog a szocpol miatt volt rajta, ott többek között a használatbavételit is be kellett nyújtani, hogy levegyék a jelzálogjogot. Tehát szegény eladód nem csak balszerencsés, de feledékeny is, hiszen nem kérte a törlést, amikor még nem vesztette el a saját példányát a használatbavételiből.

Vagy nem is volt használatbavételi engedélye egyáltalán. Vajon nem a terveknek megfelelően épült a ház? Esetleg engedély sem volt rá?

A helyedben javasolnám az eladónak, hogy fogadjon fel egy építészt, és ő végigviszi a használatbavételi "újbóli" megkérését. Mert anélkül bizony nehéz lesz eladnia, pl. a jelzálog miatt.

Majordomus # 2023.11.16. 20:04

Sőt ajánlott.
Ha ügyirat szám van akkor ügyirat is.
Tizenöt éve már digitálisan rögztették az ingatlanügyeket.
Kbs-k igaza lehet, valami nem stimmel.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.16. 14:52

Miért ne tudná töröltetni a jelzálogot?
Viszont könnyen lehet, hogy oka van annak, miért nincs az épület feltüntetve. Azt vásárlás előtt biztosra kellene tudni.

Egyébként meg ehhez már ügyvéd kell.

szildiko43 # 2023.11.16. 09:51

Üdv.! Egy kis segítséget kérnék! Ismerős szeretne venni egy 15 éve épült szoc.pol.-os házat,de kiderült,hogy még nincs feltüntetve a tul.lapon.Az eladónak nincs meg a Használatbavételi engedély,a hivatali irattárban selejtezés volt,nem találják.Ide-oda küldözgetik.Az ügyirat száma megvan,hogy anno kiadták,de mivel nem találják,másolatot sem adnak ki.Így viszont nem tudja felrajzoltatni,meg levetetni a jelzálogot.Hová tud fordulni?Előre is köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2023.11.14. 20:06

Lehet hogy nem tolonganának vagy éppen másra kell a pénz(ott is).

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.14. 06:30

Még az is legfeljebb az elővásárlási nyilatkozat megtételére nyitva álló határidő letelte után lehetséges. Tényleg, miért nem beszélsz rá egy jogosultat, hogy vegye meg ő a földet?

drbjozsef # 2023.11.14. 04:47

Torpillacska,

Közösen, a Magyar Állammal közös megegyezéssel felbontható a szerződés - ha annak képviselője beleegyezik, de erre nem innék előre.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.13. 21:02

Ilyen esetben ha nem fizetem ki a vételárat, akkor semmissé válik a szerződés?
Nem, dehogy. Pacta sunt servanda: a teljesítés (itt a vételár kifizetése), ha másképp nem megy, perben, szükség esetén végrehajtással is kikényszeríthető.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.13. 21:00

Ez nem ilyen egyszerű. Bonyolítja az alkatrész és a tartozék problematikája, és az is, hogy az üzleti forgalomban, visszterhesen szerző személy akkor is tulajdonosa az átruházott ingónak, ha az eladó nem volt az.

Majordomus # 2023.11.13. 20:23

Igen.
Nem lesz földed.

Torpillacska # 2023.11.13. 20:11

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni. Termőföld adás- vételi szerződést kötöttem a Magyar Állammal. Kihirdetésnél tartunk. Azonban időközben úgy alakult, hogy más, fontosabb dologra kell a pénzem, már nem biztos, hogy szeretném megvenni a földet. Ilyen esetben ha nem fizetem ki a vételárat, akkor semmissé válik a szerződés? Érhet engem e miatt hátrány?
Köszönettel!

Majordomus # 2023.09.21. 20:04

Magyarul: nem adhatta volna el azt ami nem az övé.