Ingatlanügyek


Kati67 # 2022.01.02. 16:15

Kedves drbjozsef!
Köszönöm a választ.
Azért nem írtunk még adásvételi szerződést, mert ahhoz több személynek kell megfelelő időpontot találni, beleértve az ügyvédet is. Ez lenne jan.10.
A vevő szeretné biztosítani magát, ezért Átvételi elismervény foglalóról c.nyomtatványt töltött ki, és adott foglalót. A mellékletben szerepel, hogy szándékában van megvenni az ingatlant.
Mivel még nem áll rendelkezésére a teljes összeg, azért igyekszem tájékozódni, hogy mire figyeljek. Ezért kérdeztem, hogy az adásvételi szerződésben van-e mód valami biztosítékot beleírni, ha mégsem tud fizetni január végéig. Pl. a szerződést beadhatja a földhivatalhoz, és a nevére kerülhet az ingatlan, hiába nem adok kulcsot, nem adom birtokba az ingatlant.
Vagy pl. olvastam, hogy mivel haszonélvezeti jog is van az ingatlanon, ha nem sikerül töröltetni bizonyos időpontra, akkor a vevő elállhat a szerződéstől, és visszajár a foglaló, duplán.
Tehát ezért igyekszem előre tájékozódni, hogy milyen buktatói lehetnek az adásvételi szerződés aláírása utáni fizetésnek, illetve nem fizetésnek.
Igen, az ügyvédnek tudnia kell ezeket, de hallottunk korrupt, csaló ügyvédekről is.

drbjozsef # 2021.12.29. 19:29

Kati67,

A vevő azt kérte, hogy Jan. 10-én írjuk meg az adásvételi szerződést, és ő január végéig szeretné kifizetni a pénzt.
A kérdésem az, hogy lehet-e ebből nekem problémám, ha mégsem fizet.

Attól, hogy január 10 a dátum rajta december 28 helyett? Azért önmagában nem.

Illetve, ha a szerződésben szerepel, hogy amennyiben 2021 január 31-ig nem fizet, akkor a szerződés semmissé válik, ez számomra biztosíték-e, vagy jogszerű-e?
Ez teljesen hülyeség, de mivel ügyvédnek kell készítenie és ellenjegyeznie a szerződést, az majd helyrerakja.

Foglalót fizetett.
Biztos? Mármint, biztos foglalót? Miért az, ha nem írtatok adásvételi szerződést?

Kati67 # 2021.12.29. 18:29

Tisztelt Szakértők!
Az Ingatlan eladás csoportban írtam egy kérdést ma, de eltűnt, és nem tudok ott újat írni, visszadob a rendszer a fiókomba. Ezért itt kérdezek.
Eladom a lakásomat.
A vevő azt kérte, hogy Jan. 10-én írjuk meg az adásvételi szerződést, és ő január végéig szeretné kifizetni a pénzt.
A kérdésem az, hogy lehet-e ebből nekem problémám, ha mégsem fizet.
Illetve, ha a szerződésben szerepel, hogy amennyiben 2021 január 31-ig nem fizet, akkor a szerződés semmissé válik, ez számomra biztosíték-e, vagy jogszerű-e?
Foglalót fizetett.
Köszönöm szépen a segítséget.

csubuka # 2021.12.22. 11:37

Kedves Fórumozók!

Egy kissé „érdekes” külterületi telek övezetbe besorolásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Egy „Mk” kertes mezőgazdasági zónában található a telek, csupa ilyen besorolású telek mellett. Kinézetre ugyanolyan gyomos gondozatlan, mint a többi, tipikus zártkerti részről van szó. Erdőnek és komoly "többszintes növényzetnek" nyoma sincs, az erdőnyilvántartásban sem erdő, valami baki folytán viszont az övezeti besorolásban erdő maradt (a többi környező telek az "legelő" meg hasonló művelési ágú). Amúgy a tulajdoni lapon „vízmosás és erdő”, na ez is érdekes, mert egyik sincs a telken…

Az erdő besorolásnak csak hátránya van, ahogy én nézem, beépíthetőség nuku és elméletileg fenn kéne tartani a „90%-os többszintű növényzet takarást” (persze ilyen sosem volt az elmúlt 30 évben). Ha jól gondolom ennek orvoslására az illetékes Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztály Erdőfelügyeleti Osztályától kéne egy hatósági bizonyítvány, hogy valóban nem erdő (a valóság és az online erdőtérkép ez igazolja amúgy) és utána az önkormányzat az övezeti besorolási hibát kéne, hogy orvosolja nem?

Köszönöm hozzászólásaikat előre is

katicabogar # 2021.12.22. 11:27

Kovács Béla Sándor

Igen, van, és ő is azt mondta a földhivatali látogatás után, hogy y nevéről is töröltetni kell a végrehajtói jogot. Arra vagyok kíváncsi, mennyire reális, hogy a végrehajtó a földhivatalra, a földhivatal a végrehajtóra fog mutogatni és nem kapom meg a szükséges igazolást, amivel rendben lenne a tulajdoni lap.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.22. 11:17

egy adásvétel közepén vagyunk,
Akkor ott van egy ügyvéd is...

katicabogar # 2021.12.22. 10:48

Üdv!

Indult egy végrehajtás 2012-ben ahol x az adós, amely végrehajtás rendezve lett, viszont a tulajdoni lapról nem került törlésre a végrehajtói jog, mert a 6600 Ft-os földhivatali díj nem lett megfizetve. Az eljárás megszüntetése a tulajdoni lapon 2020 egyébként, ami sokkal későbbi, mint ahogy rendezve lett, de ez mindegy is, elvileg a törlési engedély is tavaly érkezett be a földhivatalba. A 6600 Ft megfizetése most pótolva lenne, de a tulajdoni lapon a másik tulajdonostárs neve alatt is szerepel ugyanakkora összeggel végrehajtói jog. Amikor a dolog indult x nevén, y még kiskorú volt egyébként. A földhivatal azt mondta, x törlési engedélyét ki lehet kérni tőlük is másolatban hogy aztán újra beiktassák és lehessen fizetni (sóhaj) de y-ét mindenképpen a végrehajtótól kell kérni. Amikor a bejegyzés történt 2013-ban még más végrehajtó iroda volt, akik közben felszámolás alatt vannak, a jogutód az, aki az eljárást megszüntette 2020-ban és megküldte a törlési engedélyt x vonatkozásában. Telefonon csak annyit sikerült kicsikarni tőlük, hogy hát ez nem igazán lehetne y nevén is, hiszen x nevén indult, ők a megszüntetéskor rá vonatkozóan meg is küldték a törlési engedélyt. De személyesen be kell menni és akkor azonosítás után tudnak adni igazolást, mert hát akkor lehet mégiscsak valahogy rákerült y-ra is (?) Csak januárba lehet bemenni személyesen, de addig nem akarok ezen idegeskedni, hogy a végrehajtó biztos tud-e adni y vonatkozásában is törlési engedélyt? Mi van, ha nem? Vagy ez két külön összeg és az össztartozás így lett felezve? De akkor is ki van fizetve, az év végi egyenleget pont a napokban kaptam meg, 0, nincs tartozás. Közös költségről van egyébként szó, jogosult a társasház volt. Szóval aki anno bejegyeztette x és y nevére is az járt el helytelenül vagy esetleg a földhivatal vagy senki ez így van jól? Bocsi, hogy hosszú lett, de egy adásvétel közepén vagyunk, szóval van tétje. Ja, és az, hogy emiatt miért most kell futkozni, az egy jó kérdés, számomra ez a dolog most derült ki, szóval én ezért most futkozok vele. Köszi előre is.

nanemaaa # 2021.12.16. 07:10

Semmilyen ezzel ellentéteset nem állítottam.

Igaz. De mivel a kérdés eladási szándékkal párosult, így félreértheti a kérdező, és a végén még önként feljelenti magát egy benyújtott kérelemmel.

drbjozsef # 2021.12.13. 11:41

Semmilyen ezzel ellentéteset nem állítottam.

nanemaaa # 2021.12.13. 11:39

drbjozsef
2016-ban vásárolták a telket, az építés nyilván ezt követően történt. A matematika ma ismert törvényeit figyelembe véve kevés az esély, hogy 2016-tól máig eltelt volna a 10 év. A telket viszont a kérdező most akarná eladni.
Eladáskor nem ártana tájékoztatni a vevőt, hogy az épületet bármikor lebontathatják. Legalább még úgy 5-6, vagy akár több évig. Mert a 10 év az építkezés befejeztétől számít.

drbjozsef # 2021.12.11. 11:17

gizella,

Ha tíz évig nem köt bele az önkormányzat, akkor lebontatni már nem lehet.
De ha a szabályok nem engedik, akkor nem lesz feltüntetve. Ha eladod, hivatalosan üres telekként adhatod el, de ha ezt a fenti tíz év után teszed, talán túl nagy kár nem fog érni. Amennyi mégis, az meg a tanulópénz.

nanemaaa # 2021.12.11. 07:50

Nem életszerű a tizezer nm2- nem gondolom, hogy ezen SOHA nem változtat a Főépítész és az Önkormányzat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Akkor már csak ki kell várnod, míg az önkormányzat módosítja a helyi építési szabályzatát.
Megjegyzem, lehet életszerű a szabályozás, mert létezik olyan, hogy beépítésre nem szánt terület. Például a mezőgazdasági területek java is ilyen, amit nagyüzemi termelésre terveznek. Nem hinném, hogy egy általad is ismeretlen alaprajzú és méretű faház tégla szerkezetű és az igényeidnek megfelelő megépítése beleférne a felújítás kategóriába.

gizella # 2021.12.10. 09:55

Segítséget szeretnék kérni- 2016 ban vettünk egy zártkerti telket , melyen állt / fénykép van róla / egy alap rajta egy faház , ami összeomlott, mikor mi megvettük a faház már nem volt látható csak az alap ,a min egy hullámpala volt az eső miatt. Kivettük a zártkertből, és miután eladtuk a váci lakásunk / svájci hitel miatt / ide költöztünk , amit lassan lassan komfortossá tettünk, tehát rá épitettünk Ytong tégláből, stb. tető.Sajnos !!!!! nem vettük figyelembe , hogy a vételnél nem volt az alaprajz feltüntetve , Mi hibánk ! és épitési engedély sincs, mert helyre állitásként kezeltük / MI !/
Szerettem volna a vázrajzot megkérni de a nagymarosi HESZ szabályai/ mk-4/c /szerint ide csak, 10,000 igen ! tizezer nm 2 nél lehet bármit is építeni , tehát semmiféle engedélyt és fennmaradási engedélyt sem kapunk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! még a vázrajzot sem tudom elintézni
Mit tudunk csinálni , , elakarjuk adni!
Nem életszerű a tizezer nm2- nem gondolom, hogy ezen SOHA nem változtat a Főépítész és az Önkormányzat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Köszönettel veszem válaszát , és segítségét
gizella

Majordomus # 2021.12.09. 21:06

Lehet hogy Lőrinc irt nekünk??

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.09. 11:37

Sima ügy: egy szint, egy lakás.

nanemaaa # 2021.12.09. 10:01

drbjozsef
Hat EMELETES a társasház, nem hat lakásos.......

Az egyik nem zárja ki a másikat, láttam már 4 emeletes egylakásos épületet is. ;)
Még ha ez nem is általános, de nem kizárható.

drbjozsef # 2021.12.09. 08:29

katicabogar,

Ha a vevő hozza az ügyvédet, akkor kérd el tőle az elérhetőségét, és beszéld meg vele, jó-e az amit te szeretnél. Az a biztos.

katicabogar # 2021.12.09. 08:15

drbjozsef

Nagyon köszönöm. Az eddig egyezkedéseket alapulvéve nem lesz ezzel gond, nagyon kedves, rugalmas a vevő. De azért felkészülök. Köszönöm még egyszer.

drbjozsef # 2021.12.09. 08:04

katicabogar,

Lehet egy időben csinálni a két okiratot, sőt, még erre sincs szükség, akár egy okiratban is lehet az egész.

A kérdés, hogy megfelel-e ez a vevőnek. Van aki háklis, meg tutira akar menni mindenben - érthetően -, lehet, hogy ő ragaszkodni fog ahhoz, hogy egy "tiszta" tulajdoni lappal vegye meg az ingatlant.

katicabogar # 2021.12.09. 07:45

wers

Oké, de ha azt mondja a vevő, hogy na akkor megegyeztünk, hívják az ügyvédüket, és egyeztessünk mi is vele mindent, majd az ügyvéd közli, hogy ennek rég rendbe kéne lenni, mert mittudomén amúgy 60 nap az ügyintézési határidő amíg törlik a haszonélvezetet, és addig nincs adásvételi (így, ha az első verziót szeretnénk), akkor a vevő nem biztos hogy azt a két hónapot megvárja, keres másik lakást. Persze ilyenkor inkább bukok egy kis pénzt és a második verziót választjuk, dehát na. És van egy komoly érdeklődő, ezért ijedtem meg, hogy mi van, ha ezt nem elég az adásvételikor rendezni.

wers # 2021.12.09. 07:40

De akkor az adásvételi megírásakor elegendő ezt jelezni, vagy az "előtte" azt jelenti, hogy külön el kell menni az adásvételi megírása előtt ezt rendezni nekünk?

Gyanítom a közreműködő ügyvédet előre mindenről tájékoztatjátok, anélkül nem tudja a szerződést elkészíteni. Majd ő tudja, mit mikor kell tennetek. Többnyire a vevő választja, bízza meg az ügyvédet, praktikus nektek is őt választani.

katicabogar # 2021.12.09. 07:12

drbjozsef
Köszönöm szépen! Igen, a másik lakás már meg is van, amit utána veszünk (illetve én), szóval így au első verzió lesz. De akkor az adásvételi megírásakor elegendő ezt jelezni, vagy az "előtte" azt jelenti, hogy külön el kell menni az adásvételi megírása előtt ezt rendezni nekünk?

drbjozsef # 2021.12.09. 05:24

katicabogar,

Lényegében lényegtelen.
Ha a haszonélvezetről még az eladás ELŐTT mondanak le, ezzel jogilag a vagyoni értékű jogot "ajándékozzák" nektek, akkor, mivel egyenes ági rokonok vagytok, illetékmentes az ügylet. De akkor teljes áron veszi meg a vevő tőletek az ingatlant , és fizet utána illetéket.

Ha az eladás után, a vevő javára mondanak le, akkor neki kell illetéket fizetnie, viszont nem többet, mert a haszonélvezettel csökkentett érték után fizeti a tulajdonjog szerzést után, és aztán a haszonélvezetek után is illetéket, összesen ugyanannyit mint a fenti esetben.

Az ügyvéd tudni fogja, de azért hívjátok fel rá a figyelmét, nehogy valaki mégis bekavarjon valamit. Például ha valamelyikőtök 3 éven belül másik lakást vásárolna, akkor az eladottat beleszámíthatja, ez esetben célszerűbb az első verziót választani.

drbjozsef # 2021.12.09. 05:15

nanemaaa,

Értem, köszi a javítást.
Hat EMELETES a társasház, nem hat lakásos.......

katicabogar # 2021.12.08. 15:03

Szép napot!

Rövidesen eladjuk a lakásunkat, amit az öcsémmel 1/2, 1/2 részben tulajdonolunk, a szüleinknek pedig holtig tartó haszonélvezeti joga van. Az eladáskor a szülők a haszonélvezeti jogról értelemszerűen lemondanak, de azt olvastam, hogy ingyenes megváltással a haszonélvezeti jog 9%-a az illetékfizetési kötelezettség, ellenérték fizetésével történő megváltás esetén pedig 4%. Nekik nem kell pénz - szép jogi nyelven szólva - ők azt szeretnék, hogy a teljes vételárat felezzük az öcsémmel. Kérdésem, hogy most ebben a konkrét esetben hogyan a legolcsóbb, kinek ki mikor mennyit fizet?
Vagy számít valamiben az egyenesági rokonság? Köszönöm ha tud valaki segíteni.