Ingatlanügyek


Mardel # 2022.11.11. 19:38

Sziasztok!
Van egy üresen álló lakásom. Egy másik helyen lakom ahol kitöltöttem a kérdőívet, valamint beleírtam, hogy van ez a másik lakásom is. Ma voltam az üres lakásnál ahol megtaláltam a számlálóbiztos értesítőjét, hogy vegyem fel vele a kapcsolatot a kérdőív kitöltése miatt. Most utánanéztem, és tényleg kell egy kérdőívet kitölteni az üres lakásról is még külön, viszont arra nem látok opciót, hogy ezt valahogy meg tudnám e tenni még online (letelt az erre vonatkozó határidő) ezért most kénytelen vagyok vele időpontot egyeztetni és ezért külön elmenni ? :(
Előre is Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2022.11.11. 17:58

Mejmi,

Nem, az nem arra vonatkozik.
Ebben a passzusban a szerződés például egy öröklési szerződés, esetleg egy olyan tartási szerződés, ahol az ingatlanért cserébe tartásdíj mellett még a temetést is a másik fél vállalja.

Ezak a passzusok arról rendelkeznek, kinek kell INTÉZNIE a temetést. De nem neki kell kifizetnie, illetve, a gyakorlatban általában neki kell kifizetnie, de ha nem lesz örökös, akkor az örököstől követelheti a megtérítését.

Mejmi # 2022.11.11. 17:18

osztap

Bocsi az újabb zargatásért, "(a) aki a temetést szerződésben vállalta;" ez azt jelenti hogy aki megrendelte a temetést/ mint előzőleg írták/, vagy , hogy előre megírt szerződés alapján. Köszi, és bocsi, de holnap fogok a bátyámmal beszélni, és ezekről szeretném felvilágosítani.

Mejmi # 2022.11.11. 16:03

osztap

Köszönöm, hogy ezt így leírtad nekem, de mivel a tesóm tudott ott helyben intézkedni a feleségével együtt, nem tartanám fairnek ha ők fizetnének mindent ( lentebb írtam h mennyibe került) és a halotti tort is ők csinálták, ami még fel sem lett számolva. Remélem a többi tesóm is befog szállni a költségekbe. Ez a lelkiismeretüktől függ. Az egyikük Angliából, a másik Bécsből jött el a Temetésre. Csak ha ezt a közjegyző magától fogja mondani, akkor nem tudom hogy hányan fognak hátrálni . Egyébként a húgommal, és az egyik iker öcsémmel a toron beszéltünk is, már amennyire, én képes voltam rá. Remélem a közjegyző ezt magától nem említi meg. Köszi még1*

osztap # 2022.11.11. 14:47

Mejmi,

A temetőkről szóló törvény szerint:
20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:
(a) aki a temetést szerződésben vállalta;
(b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
(c) * végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;
(d) * az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.
(2) * Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.

Azaz, ha valamelyikőtök nem utasítja vissza az örökséget, az köteles eltemettetni az (1) d) szerint, és a bátyád tőle követelheti a költségeket. Ha mindőtök visszautasítaná (a bátyádat is beleértve), akkor az önkormányzat dolga köztemetéssel eltemettetni. Ez a gyakorlatban a legolcsóbb temetés, amit az önkormi le tudott tárgyalni a temetkezési vállalkozóval. Nem lennék meglepve, ha nem fizetnének első szóra... Jogalap nélküli gazdagodásra alapítva szerintem be lehet hajtani tőlük, de csak a köztemetés költségét.

Mejmi # 2022.11.11. 13:39

Majordomus

Ez a gond h ha nem lesz örökös. Akkor a bátyámnak ki fizeti ki a temetési költséget? Valahogy a másik 4 egyelőre még nem is érdeklődött, hogy mennyi az annyi. kivéve a számomra ismeretlen tesó anyukáját.

Mejmi # 2022.11.11. 13:35

Zoltanuss

Mivel a bátyám rendelte meg a "Temetést" Amit már rég kifizetett mivel Ő lakott ott abban a községben. Ami igazándiból nem hagyományos temetés volt, hanem egy ilyen úgynevezett környezetbarát "Papír"? Úszó Urnába lettek téve a hamvai, amit bevittek a motorcsónakkal, (ami a bátyámé) a Tiszató egy részére, és ott letették a vízre./kedvenc horgászhelye volt/ Így a teljes összeg 322 ezer Ft. volt. Ami sokkalok de ez van. Ezt arra Írtam h nem lett 500 ezer Ft., vagy több.

Mejmi # 2022.11.11. 13:19

Kovács-Béla_Sándor

"Ha megrendelte a temetkezési vállalatnál, akkor azt nyilván neki kell fizetnie. Esetleg a megtérítést kérheti az örököstől".
Mivel a bátyám él vele egy községben, így nyilvánvaló hogy csak Ő tudta intézni a Temetkezési vállalatot, a Nyugdíjhivatalt, A bankszálája zároltatását, engedély kéréseket. Így ebben a formában nem értek egyet. Egyedül Ő volt aki ott lakott, a többiek, 2 külföldön, velem együtt 2-en Pesten lakunk. A hatodik tesót, még csak nem is ismerem személyesen.

Mejmi # 2022.11.11. 13:07

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef,
Itt az a probléma , ha mindahányan vagyunk összesen 6-an/ 3 anyától/ akkor nincs örökös, Ezáltal a közjegyzői díjat, illetve a "Temetési" költséget! /utóbbit a bátyám már kifizette,/ azt hogy kapná vissza.

Majordomus # 2022.11.10. 20:38

Általában az örökös szokta megrendelni...

Zoltanuss # 2022.11.10. 14:39

A temetési költség viselésére az örökös köteles

Szigorúan véve inkább az, aki megrendeli !
Pillanatok alatt röpködnek a százezrek, hanem figyel az ember, könnyen az 500 eft felett lehet ! Bőven !!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.10. 13:36

Ha megrendelte a temetkezési vállalatnál, akkor azt nyilván neki kell fizetnie. Esetleg a megtérítést kérheti az örököstől.

Mejmi # 2022.11.10. 12:56

drbjozsef

Ez nekem újdonság, arról már felvilágosítottatok, hogy közjegyzői díjat nem kell fizetnem, de ez a temetési költségre is vonatkozna? Mivel a bátyám már kifizette egyben azt a nem kevés összeget, azt ő hogy kapná vissza? A gugliban erről nem találtam semmi linket.. Ez 100% -ék? köszi az infót.

drbjozsef # 2022.11.10. 11:43

Mejmi,

A temetési költség viselésére az örökös köteles.

Mejmi # 2022.11.10. 11:26

Majordomus

Olyan nagy hibát talán nem tudok okozni.. Kitöltöm a visszautasító nyilatkozatot, és a lányom is. /Az övét elviszem magammal/. és leadom a közjegyzőnek. Pláne hogy ezek után kiderült, hogy a Ceglédi ingatlant is kijátszották alóla. Ahol lakott /másik megye/ ott lekérdezték, hogy van-e valami a nevén, de semmi. Talán egyedül a nyugdíja maradt meg: Kb 250 ezer Ft.-Ügyvédre meg nem is lenne pénzünk, még így is tartozok a bátyámnak a temetés költségével, mivel kevés előleget hagytunk nála, a temetési költség meg kicsit több lett mint amire gondoltam. :( Azért köszönöm.

Majordomus # 2022.11.09. 20:49

Célszerű lenne egy ügyvédet megbízni,hogy ne kövess el hibát.

Mejmi # 2022.11.09. 11:02

Majordomus

Bocsánat, nem láttam a szurkolói üzenetedet, és elnézést kérek Tőled az én üzenetemért. kissé "idegállapotba vagyok" :)

Mejmi # 2022.11.09. 10:54

drbjozsef
köszönöm, osztap óriási segítségének köszönhető hogy sikerült kideríteni a rossz hírt. Ezt az üzenetet nem láttam tegnap, sem Majordomus szurkolói zenetét sem. :(pedig éjfélkor még fent voltam.

Mejmi # 2022.11.08. 22:22

Majordomus

"Úgy tűnik ez a hajó elment..." ez nekem szólt, csak azért kérdezem, mert Édesapám júliusban halt meg,: a pontos összeget még nem tudjuk hogy mennyi adósságot, hagyott ránk, mivel a volt két társa mindenéből kiforgatta aláírását meghamisították ezzel mindent elvettek Tőle ami az Ő nevén is volt. így vettek fel a nevében rengeteg eurót. Amiben még bíztunk az a Ceglédi ingatlan belterületen, az még megmaradt, ami nem pár tizen milliókat ér, hanem sokkal többet. Csak itt a "Úgy tűnik ez a hajó elment..." ez most nekem kissé nyersnek tűnik.

Majordomus # 2022.11.08. 21:30

Úgy tűnik ez a hajó elment...

Mejmi # 2022.11.08. 21:00

osztap

Én 6123/1 helyrajzi számra kerestem rá. most sikerült Viszont Édesapám, és két társa nem szerepel rajta, az ingyenes teljes tul lap másolatát töltöttem le, viszont az csak 2018 -tól mutatja a tulajdonost, pedig apu 1/3 tulajdonosa volt. csak a másik két társa kiforgatta az összes vagyonából. kb ezer oldalas rendőrségi, ügyészségi, ügyvédi paksaméta van nálam. az utolsó, amit az ügyvédje írt az 2008-as..Nagyon köszönöm a segítségedet, de sajnos 2018-előtt, nem látni h tulaj volt. De végül is a lényeg, hogy ezt is kihúzták alóla. Az új tulaj neve nem egyezik a volt két társával. Nagyon-nagyon köszönöm, hogy ilyen segítőkész voltál.

Majordomus # 2022.11.08. 20:52

Most már szurkolunk ha ennyit kinlódtál érte....

drbjozsef # 2022.11.08. 20:50

Mejmi,

Ha ez a nagy egybe üres terület, aminek a szélén most ruhabolt van, akkor az egyetlen nagy ingatlan, 6124 helyrajzi számon.
Nincs megoszva, az egész háztömbben egy megosztott telek van, szomszédos, de a másik oldalon.

osztap # 2022.11.08. 20:23

Mejmi,

Rákattintani nem fogsz tudni, ez csak arra jó, hogy a föld helyrajzi számát megtudd. Az meg is van, Cegléd belterület 6124, pirossal be is karikáztam: https://ibb.co/MsXyYFz
Ez volt a volt ruhagyár telke? Te milyen hrsz-re kerestél?

Ezzel a hrsz-szel mehetsz a földhivatal online-ra. Ott a társasházi információkból látszik, hogy társasház nincs rajta, hanem az egész egy nagy ingatlan. A címe a tul. lap leíró részén Kőrösi út 33, de a közműtérképről látszik, hogy ezen vannak a 33-35-37. házszámok. Töltsd le a tul. lap teljes másolatot, ne a szemlét, azon rajta lesz, ha a rokon az elmúlt 20-30 évben valaha is tulajdonos volt.

Mejmi # 2022.11.08. 18:51

osztap

Megtaláltam amiket leírtál, lépésről lépésre. de sajnos így sem sikerült nem enged rákattintani a fölrészletekre, helyrajzi szám feliratra, sem az épületekre. Ha majd lesz egy kis időd megtennéd hogy ránézel? A cím::Cegléd Kőrösi út 35. Egy volt ruhagyár volt. Hálás köszönet ha megtudnád nézni, majd ha ráérsz. Köszönöm.