Ingatlanügyek


alfateam # 2017.03.11. 14:54

Mondjuk ha ez fontos lenne, akkor 1 ÉV ALATT csak találtam volna módot, hogy találkozzak a szomszéddal.

alfateam # 2017.03.11. 14:56

Beköltözés másnapján illik becsöngetni és egy üveg bor kíséretében bemutatkozni, hé te birka én vagyok az új szomszéd...

icceman # 2017.03.11. 16:49

drbjozsef, nonolet, alfateam - köszönöm a választ!

Nincsen kapucsengő, errefelé nem divat. Ez egy kis község.
Ezenkívül, amíg nem laktunk itt, munka után Pestről utaztunk, néha késő délután jöttünk és éjfélig dolgoztunk tovább. Nem volt érkezésünk társasági életet folytatni és a helyszínrajzot vizsgálgatni.

Ma tudtam csak meg, hogy nem lakik a szomszédban senki, csupán elfekvő anyagraktárként használja a tulajdonos-vállalkozó a szomszédos épületet.

A helyszínrajzon egyébként valószínűleg azért nincsen jelölve az épület, mert részben a felső szomszédom telkén áll. (Neki is volt egy 50 négyzetméternyi telekkiszögelése, de ő nem hivatalosan megegyezett a tulajjal, mielőtt ráépített.)

Felvetődik a kérdés:

  • Lehet egy nagy házat olyan területre építeni, ami a földhivatali nyilvántartás szerint nem az építtetőé?
  • Lehet annektálni a szomszéd telekből, mert az évszázados kialakításból adódóan benyúlik a szabálytalanul épített ház ablaka alá?
  • Szóba jöhet-e egyáltalán, hogy a lopással szerzett területet is elbirtokolható? (Ha ez törvényes és járható út, akkor hagyományosan csupán a balgák vásárolnak?)

Természetesen szeretném magaménak tudni azt a területet, amit papíron megvásároltam. Összesen 430 négyzetméterről van szó, ami falusi átlagban bagatell. Ennyiből - érthetően - nem szeretnék osztogatni. A jelenlegi helyzetnek ráadásul a beépítettség sem felel meg, mivel anno dacumal csontra ki lett számolva az eredeti telekmérethez a megépíthető egyetlen lakóépület nagysága.
Netán még mi szorulhatunk azért is, mert időközben eltulajdonítottak a telekből?

11Kérdezősködő11 # 2017.03.11. 17:30

Kedves hozzászólok, ismerősömnek 1/2-ed tulajdona van egy házban. A másik fele úgymond vadidegené. A telek csak az adás-vételi szerződés egy bekezdésében leírtak alaoján van megosztva,  hosszában úgy, hogy az egyik felét ő használja a másik felét pedig a másik tulajdonos. Telekkönyvileg nincs és nem us lehet megosztás a telek mérete és a HÉSZ miatt.
A részét el szeretné adni nekem, de nem tudom, hogy ez az adásvételi szerződésben történő megosztás elég-e a mai jogszerűséghez vagy ezt más módon kellene megoldani.  (használati megállapodás külön). Nem tudom mi a hivatalos neve és kinek kell elkészítenie.

Szomorú örökös # 2017.03.11. 17:53

Chesterfield

Ha azok a kamerák valóban a te területedre vannak irányítva, akkor jogszerűtlen az elhelyezésük, mivel így szól a szabály:

A magánépületekre és azok megfigyelésére telepített kamerák látószögébe nem kerülhet más tulajdonában álló ingatlan vagy annak részlete sem, valamint nyilvános közterület. Ha kamerát nem lehet úgy beállítani, hogy ezt a feltételt teljesítse, akkor maszkolással kell leszűkíteni a látómezejét. Ha a videó kaputelefon kamerája az utcára néz, nem adhat felismerhető képet az egy méternél távolabb lévő személyről.

Nyugodtan tehetsz ellene feljelentést, ha önmagától nem állítja el a kamerát a saját területe felé. Nyilván célszerű először ezzel próbálkozni

Türkiz50 # 2017.03.11. 18:24

Tisztelt Fórumozók!

2006 ban vettünk egy beállót a társasházunkban.Majd évekre rá kiderült,hogy az alapító okiratban bérleti joghoz jutottunk,ami 2020 ban lejár.
A lakók nem bírnak várni addig és közgyűlést kezdeményeztek ,hogy már most legyen határozat 2020 ra .
Én el szeretném adni a lakásunkat a parkolóval együtt t.
Nem szeretnék abban nyilatkozni sem kötelezettséget vállalni
a lejárta utáni időről.
Egyáltalán van e jogalapja annak,hogy erre kényszerítsen a többség.
Édesanyámnál szintén problémás a helyzet .Ott is kötelezték őt a parkoló vételre,és a ház oda helyezte a hulladék konténert.Sokszor szóvá tettem,de csak nem változik semmi.
Édesanyám még a biciklijét sem tudja hova tenni,mert a szomszédok telerakják a lomjaikkal a tárolókat is.
Köztük magas tisztségviselők .Édesanyám kért már ne problémázzak rajta mert csak neki rosszabb.
Félek attól,hogy a végén végleg kisajátítja a ház.
Válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelettel Türkiz

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.11. 20:34

Tulajdonképpen nincs olyan, hogy bérleti jog.

MajorDomus # 2017.03.11. 22:53

Kizárólagos használati jog adott időtartamra !

Azt nem értem,hogy nem tdott olvasni a kérdező,hogy adásvételi szerződést vagy bérleti szerződést ir alá? Mert gondolom a fuzetnivaló is ennek megfelelő összeg volt !

11Kérdezősködő11 # 2017.03.12. 06:02

Nonolet, köszönöm a segítő szavakat, jómagam is tartok az osztatlan közöstől, nem is a mostani tulajok miatt hanem mi lesz ha eladják és én nem fogom tudni megvenni az ő részüket? Kérhet érte irreálisan magas árat eladáskor, mondjuk 2-3 szorosát? Ha hoz egy vevőt aki mondjuk 5 millióért megveszi az ő részét és én azt nem tudom kifizetni, de közben csak "álvevő" volt, hogy esetleg lehúzzanak; ilyenkor mi van?
Sok rosszra gondol az ember.

Szomorú örökös # 2017.03.12. 06:15

Chesterfield

Tiltott adatszerzés is megállhatja a helyét? Gondolom ezek a kamerák hangot is felvesznek.

Nem hinném! A kamerák többsége nem rögzít hangot. Szimplán személyiségi jogok megsértése játszik főleg akkor, ha még rögzíti is valahogy a kamerák felvételét (ez ugyebár nem biztos), mert jogellenesen tárol a te telkedről felvételeket akár egyetlen percig is. Ráadásul ha bármit is közzé tesz ezekből, akkor különösen meg fogják érte suhintani. Szerintem alapból játszik a feljelentés. Hogy a jegyzőnél vagy a rendőrségen, azt sajna nem tudom, de azt igen, hogy mint minden eljárásnak, mindkettőnek van költsége, amit te fizetsz - megelőlegezed - és jó esetben csakis akkor kapod vissza, ha neked lesz igazad a végén a határozat szerint. Azért ezzel is számolj.

Türkiz50 # 2017.03.12. 12:14

Köszönöm a válaszokat.

Az adásvételi szerződésben csak annyi állt ,hogy parkolóval együtt vettük a lakást ami 2006 ban egy fél garázs ára volt.
Majd mikor megvettük az alapító okiratból ez derült ki.A társasház udvarán lebetonozott parkolókat a lakás tulajdonosok alakították ki a hozzá tartozó úttal.A terület kizárólagos használatára 20 évig ingyen jogosultak. Kelt :
2002 ben Tehát majd csak 2022 ben veszíti érvényét.Én ha eladom valamelyik lakónak a jogomat akkor a lakásom eladásakor lesz gond az új lakó beállásánál.
Eladhatom e ezt és mennyiért így hogy tudom,nem tulajdonjog?
Lakók azt szeretnék,ha lejárta előtt megegyezhetnének későbbi bérleti jogban.
Van még ezen kívül is gondom.
Ingatlan megvételekor a felettem lévő terasz súlyosan sérült volt.Az akkori tulajdonosok nem akartak hozzá járulni a felújításhoz,annak ellenére,hogy már a betonvasak lógtak ki a teraszlemezéből.
Nekünk kellett kifizetni a felújítást egyedül.Most viszont ők is ebben a cipőben járnak ,és hitelre fel akarják újítani a saját részüket.
Nem hajlandók figyelembe venni,hogy én ezt már megtettem és azt nem kell felújítani csak a sajátjukat.Erről van számlám és ügyvédi papírom is.Nekik akkor a 90 % kellet volna a közösből kifizetniük,most meg bele akarnak rángatni egy OTP LTP hitelbe.Hiába nem írtam semmit alá sok lúd.....

Előre is köszönöm ,ha tudtok tanácsot adni!

Türkiz50 # 2017.03.12. 12:58

Közös tulajdon,az erkélyek.Évekig ment a vita,de perre nem akartam menni.A hitelt amit megszavaztak társasházi,nem egyéni.A felújítás .10 évvel ezelőtti azt most sem lenne felújítva.
Viszont mi tulajdonunkat már svájci frank hitel terheli ,ezért is szeretnénk minél előbb eladni.Nem csúsztunk meg vele,de ez még a maradékot is elvinné.

Türkiz50 # 2017.03.12. 13:08

eladni is csak úgy engedi a bank,ha a felújítási egész ősszeget kifizetem lelépéskor nekik is.1,5 millió

korrekt54 # 2017.03.12. 13:50

Kölcsöntartozás fejében, a barátunknak jelzálogjog bejegyzését kértük az ingatlanunkra a földhivtalnál. Az lenne a kérdésem, hogy a törléséhez kell e ügyvédi, közjegyzői jelenlét. Elég -e, ha ő kéri a törlést.

Szomorú örökös # 2017.03.12. 16:43

Chesterfield

A lézerrel tönkreteheted neki a kameráját, azért meg ő jelenthet fel, főleg ha mégsem lát rá a te telkedre, inkább ne csináld. Ezt ugyanis nagyon erősen bizonyítani kell. Én a helyedben először beszélnék vele és tisztáznám a helyzetet. A szép szó mindig az első lépés, csakis utána jöhet a háború, ha az nem segít.

MajorDomus # 2017.03.12. 20:34

Türkiz!

Tartok tőle hogy csak az Alapitó tulajdonosra vonatkozik a 20 éves használat.

Türkiz50 # 2017.03.13. 05:16

Akkor mi mit is vettünk?Vagy mindenki átvert ?

Szomorú örökös # 2017.03.13. 05:24

Chesterfield

Én akkor is előbb leülnék a szomszéddal megbeszélni a dolgokat.

MajorDomus # 2017.03.13. 22:00

A fényszóró jó ötlet.

MajorDomus # 2017.03.14. 21:48

A birtokvédelem kéréséhez nem kell tulajdonosnak lenni!

icceman # 2017.03.14. 23:25

nonolet
Köszönöm a választ!

Szerintem nem balfaszságról van szó, hanem jóhiszeműségről. Ki gondolná, hogy kis faluban ahol mindenki ismeri egymást, a szomszéd lenyúl a telekből? Ráadásul akkora gaz volt a hátsókertben, hogy amíg rendbe nem tettük, semmit sem láttunk. A felső szomszédban ráadásul van egy hatalmas diófa a kerítés mellett,aminek lelógó ágai teljesen eltakarták a problémás területet.
Közben pedig, két helyen dolgoztunk és utaztunk nap mint nap, hogy befejezzük a házat. (Már falun sem egyszerű találni szakképzett munkaerőt.)
A másik dolog pedig, hogy úgy éreztük, egy kis közösségben nekünk magunkra kell fokozottan figyelnünk, hogy mindenkivel korrektek legyünk, nehogy rossz hírünket keltsék. Eszünkbe sem jutott, hogy becsaphatnak, meglophatnak, átverhetnek.

Aztán váratlanul eljött az a nap is, amikor rádöbbentünk minderről máshogy kell vélekednünk: az ember egyformán gyarló, lényegtelen, hogy falun vagy nagyvárosban él.

drbjozsef # 2017.03.15. 07:21

icceman,

akkor keresd fel a vallalkozot, nyilvan elerheto valahol, es beszelj vele elso korben. Egyaltalan mit akarsz, a telkedbol vissza, vagy fizesse ki a negyzetmeterarat?
Ha elerheto, kiderul, johiszemu-e, tevedes-e a dolog, vagy nem.
Aztan ha nem elerheto, kuldhetsz neki ajanlott levelet, ha nem reagal, akkor erdemes elgondolkozni jogi uton.

SolnesM # 2017.03.15. 14:50

Elhinni az eladónak ellenőrzés nélkül,
amit állít, na az balfaszság.
Bármiről is van szó éppen...

írta n..
valóban sőt néha dupla balfasszág, amit a pénztárca bánhat.

icceman # 2017.03.16. 02:51

drbjozsef
nonolet

Arra jutottam, hogy írok egy levelet, amit a szomszéd kapujára erősítek (csak megtalálja egyszer). Beteszem esőálló Mikulás-csomagba, akár a közterületesek.

Egyébként hogyan is tudhatnám meg az igazi lakcímét? (Adatvédelem, személyiségi jogok miegymás...) Állítólag féltucat háza van neki.

Tesztnek sem rossz, hogy mit fog lépni erre. Úgy gondolom, hogy konkrét probléma felvetésekor mutatja ki igazán a foga fehérjét (sárgáját) az ember. Egyébként évekig félre lehet vezetni a másikat.

A levélben leírom, hogy a telek mérete akkora, hogy a helyi rendelkezések szerint a beépítettség miatt abból eladni vagy ellopni nem lehet. Ezért elbirtokolni sem hagyhatom.
A levélben megkérem,írjunk egy közös nyilatkozatot arról, hogy a lekerített terület a mi telkünk része. Kijelöljük levert karókkal, és a meglévő kerítés a helyén marad.

Úgy vélem, ez részemről teljesen korrekt, mondhatni nagylelkű ajánlat.

icceman # 2017.03.16. 05:07

SolnesM
nonolet

Utolsó szó jogán a balfaszságról:

Én is ellenőriztem előre minden házat, telket, ha a hirdetésekben ígéretesnek véltem és a Google maps-on elővigyázatosságból le is mértem. Jó néhányszor jeleztem is a site adminnak, amikor egyértelműen átverte az ügyfeleket az ingatlanos vagy az eladó.

Sajnos az általunk megvásárolt ingatlan nem található meg nagy felbontású képen, csak homályosan, aprócska méretben kivehető. Rámérni így értelmetlen. Akkoriban ráadásul egy felhő volt Google nézeten, ezért nem lehetett látni sem a házat sem a telket. (Ingatlanvadászat közben annyira kikupálódtam, hogy a megtekintésre érdemesnek tűnő házakat szinte mindig megtaláltam, hiába titkolták a nepperek).

Két és fél évig folyamatosan kerestem olyan házat, amiben a vállalkozásunk is elfér. Gyakran egész éjjel fenn voltam és reggel már nem láttam. Totálra tönkre is ment a szemem. 4 hónapig szemüveget sem tudtak készíteni, mert ingadozott a látástompaságom és bevérzések voltak a szemfenéken. Szóval... az alaposságomért megkaptam a jutalmamat.

Két és fél év hosszú idő, kicsit megfárad ezalatt az ember és alább ad a precízségéből, miközben a pokolba kívánja a sok ügyeskedő ingatlankupecet
Végül feladtuk a pesti házkeresést, mert egyre emelkedtek az árak, a kínálat pedig a mi árkategóriánkban szegényessé vált.

Véletlenül találtam rá a neten (természetesen késő hajnalban) a mostani, vidéki házunkra. Úgy tűnt, hogy mindenképp ez az, amire vágytunk.
A hosszúra nyúlt keresgélés után azonban gyorsan kellett cselekednünk, mivel már nehezen tudtuk a cégünket működtetni a régi lakásunkban. Teljesen leamortizálódtunk az anyagmozgatásban (csigalépcsőn az emeletre kellett felcipelnünk minden anyagot, szállításkor és visszahordáskor pedig le a földszinti tárolókba. Nekem nagyjából 120-szor kellett naponta lépcsőt másznom.)

A ház tulajdonosa azzal fogadott, amikor váratlanul betoppantunk (a felhő ellenére csak megtaláltam a házat), hogy örül az érdeklődésnek, bár már megegyezett valakivel. Mindenesetre még jöjjünk később vissza, majd gondolkodik, mit tud csinálni, mert jobb szívvel kötne üzletet magyarral.

Visszamentünk egy órán belül, és szinte csodával határos módon sikerült rögtön megegyeznünk. Az eladó határozott, szimpatikus, jól szituált ember volt, a hátsókerti csalános bozótban így nem sokat vizsgálódtunk.

Ami azóta történt, arról pedig már több részletben írtam.