Albérlő jogai?

ezmostmi? # 2018.05.15. 13:31

nonolet
:-))))) hááát ez jó volt :-))))

MajorDomus # 2018.04.15. 15:56

Még tisztelni is illene....

matthiasi # 2018.04.15. 03:21

16 év ? Rettentő hosszú idő.

nonolet # 2018.04.12. 20:55

Alapban...
Írásban a hónap 15. napjáig lehet felmondani a következő hónak utolsó napjára.

HA szerződésed mást ír, akkor pedig a szerződésed szerint.

- -

Az a kutyát se érdekli, hogy hány évig és hogyan laktál ott...

A szerződésed tartalma és a törvény számít csak a jog szemében.

A hangnem más kérdés.
Bár azt is ki lehet érdemelni is akár.
pl. az értetlenkedéssel.

-

HA felmondanak (szabályosan),
akkor
a törvény szerint menned kell és kész.

Lehet kekeckedni, betartani vannak rá módszerek.
Bár nem érik meg végül.

Az is igaz, hogy 16 év normális viszony után illene a szóbeli felmondást is elfogadni a kötözködés helyett.

Hisz a tartalmát-lényegét tekintve az jogszerű.
Csak még nem adták írásba, de megfogod kapni úgy is.
Ha nem értesz a szóból...

A bérlő sorsa már csak ilyen!

Bármikor felmondhatnak neki a szerződése/törvény szerint
És akkor költöznie kell...
Akkor is, ha ez nem esik jól neki.

Nem örökbérlete van, hanem felmondható, ez van.
Készen kell állni a mozdulásra.

Zoltanuss # 2018.03.26. 08:38

De nagy valószínűséggel mindketten a tulajdonossal álltak közvetlen szerződéses jogviszonyban, így ő csak egyetlen szobát bérel a közös helyiségek használatával.

idézet Sz.ö.-től

Azaz társbérlők voltak.

nonolet # 2018.03.26. 07:36

Egyelőre nem tudni semmit, mivel csak találgatás van...

Szomorú örökös # 2018.03.26. 05:49

Sőt, kifelejtettem a lényeget! Zsuzsa001 nyilván nem fizeti ki az eltávozott bérlőtársa által fizetett összeget a sajátja mellett, így csakis akkora lakrészt bérel, amiért fizet. Ha a teljes lakás bérleti díja 50 ezer plusz rezsi, akkor nyilván 25 ezer plusz rezsiért nem lesz jogosult az egész lakás felett rendelkezni, mint szerződéses bérlő.

Szomorú örökös # 2018.03.26. 05:46

Szerintem egyértelműen leírta:

A főbérlőm mindig bejár, amikor nem vagyok az albérletben is kénye kedve szerint jár be, bejön a bérelt szobámba is. Sőt, amikor megmutatja a másik szobát az embereknek, az én szobámat is megmutogatja, amikor én nem vagyok itt.

Jogilag akkor nem lenne kizárólag szobabérlő, ha ő vette volna ki az egész lakást és utána ezt megosztotta volna a másik bérlőtársával. De nagy valószínűséggel mindketten a tulajdonossal álltak közvetlen szerződéses jogviszonyban, így ő csak egyetlen szobát bérel a közös helyiségek használatával.

Ki kell számolni, hogy kb. mennyi költségre elég a kaució és lelalkni, mert szerintem abból valamilyen humbuk indokra való hivatkozással úgysem fog látni semmit a bérlő, leginkább azért, mert már nagy valószínűséggel nincs is meg a lóvé. Azt az ilyen gané tulajdonos már az átvételkor sajátjaként kezelte és elköltötte.

nonolet # 2018.03.25. 19:18

Sőt ezt is írta...

"Úgy gondolja, mintha az üres szobát ő vette volna ki saját maga, és vele bérelnék egy lakást."

Nekem ez is azt mondja inkább,
hogy
ketten együtt bérelték az egészet
és nem csak egy szobabérlő.

nonolet # 2018.03.25. 19:16

"Zsuzsa001 jelenleg egyetlen szobát bérel csak a közös helyiségek használatával."

Ezt jelenleg nem tudjuk!
Még nem derült ki, hogy mit bérel pontoan, papíron.

De ezt írta: " ketten béreltük a lakást"
A lakást!!!!!!

Ezért abból indulok ki, hogy közösen bérelték ketten az egészet...
De most épp lelépett az egyik bérlő.

MajorDomus # 2018.03.25. 17:11

Egyetértünk

mondjon fel,és 2 hónapig ne fizessen

Szomorú örökös # 2018.03.25. 15:43

Zoltanuss

Úgy látom, hogy akad még mindig olyan főokos, aki egyik hozzászólásával cáfol, aztán meg a következővel mégis csak neked ad igazat. :-D

Lényeg, hogy Zsuzsa001 jelenleg egyetlen szobát bérel csak a közös helyiségek használatával. Tehát abba az egy szobába semmilyen körülmények között az engedélye nélkül nem mehet be a tulajdonos, amíg él a szerződés. A közös helyiségekbe viszont igen, de ott is a bérlő magántulajdonát képező dolgokat köteles tiszteletben tartani és nem bántani.

Itt inkább még az a legnagyobb gáz, hogy ilyen szennyláda tulajdonostól azt a kauciót lehet majd úgy kell visszaénekelni, mert nem fogja könnyen visszaadni, azt már most borítékolom. Márpedig ha nem fizeti vissza, akkor fizetési meghagyás, miegymás és egy hosszas eljárás, mire esetleg valóban kifizeti. Én a bérlő helyében inkább írásban közölném vele, hogy az utolsó hónapokra abból vonja le a költségeket (amelyeket persze nem árt vezetni, hogy hol tart a végösszeg) és inkább nem kérném vissza a bérlő helyében.

nonolet # 2018.03.25. 13:53

Ha pedig a lakás egy része ÉPPEN NINCS bérbe adva...

Akkor azt a tulajdonos nyilván maga is használhatja, bármikor.
Vagy az akinek ő éppen megengedi.

Ilyenkor a közös részt IS használhatja
az
aki az éppen bérbe nem adott részt is.

nonolet # 2018.03.25. 13:48

Zoltanuss

Butaságot beszélsz...

Ami bérbe van adva az bérbe van adva!
Az a bérbeadónak addig tiltott!!!

Akár egy, akár több bérlő éppen.

nonolet # 2018.03.25. 13:47

Zsuzsa001

PONTOSAN MIT bérelsz a lakásból a szerződésed szerint?!

• kizárólagosan a te használatoddal
  • mással közösen használhatóan

A kizárólagos részedhez semmi köze, amíg bérlő vagy.
A közösen használandó részekbe a másik/többi bérlő is bejárhat.

A tulaj oda sem, csakúgy...

Ami bérbe van adva az bérbe van adva!
Az a bérbeadónak addig tiltott!!!

Zoltanuss # 2018.03.25. 07:22

Zsu... ! Tehát mint felhívták a figyelmedet nem albérlő vagy, de nem is az egészlakást bérled,,,, csak egyet. Un. szoba bérlő vagy !
Írod hogy elköltözött a bérlőtárs. akkor ezek szerint kettő független bérlőtársak vagytok.

A főbérlőm mindig bejár, amikor nem vagyok az albérletben is kénye kedve szerint jár be, bejön a bérelt szobámba is.

Teheti hiszen ővé a lakás. A szobádat pedig zárd be !
Mint mások is írták.
de hát nem tart vissza senki sem elmehetsz. A visszatartó erő csak az anyagi kényszer lehet.
Egy szobabérlet nyilván olcsóbb mint egy egész lakás bérlése.

Szomorú örökös # 2018.03.25. 07:12

Zsuzsa001

elkezd velem ordibálni, hogy ez az ő lakása, és akkor jön amikor kedve van.

Azért ez nem egészen, sőt egyáltalán nem így van! Legközelebb nyugodtan rögzítsd valamivel, ha jelenetet rendez és akár ellene is felhasználható lehet, még talán nem árt, ha ezt a tudomására hozod a várható szankciókkal együtt.

Szomorú örökös # 2018.03.25. 07:09

Zsuzsa001

Nem megoldható, hogy legalább azt az egy szobát lezárd, ahol te laksz? Az ellen semmit nem tehet, mert jogosan zárod le úgy, hogy neki nem adsz kulcsot, csakis a kiköltözés után, hiszen ha érvényes szerződésed van vele, akkor birtokháborítást követ el és jogosan fel is jelentheted a helyi jegyzőnél érte, amennyiben erőszakkal mégis kinyitja.

Zsuzsa001 # 2018.03.24. 22:17

Köszönöm a hozzászólásod!

A problémája az, hogy jelenleg én egyedül vagyok itt. És mivel a másik szoba üres, ő úgy gondolja, hogy bármikor bejöhet. Úgy gondolja, mintha az üres szobát ő vette volna ki saját maga, és vele bérelnék egy lakást. Neki van normális otthona, nem is lakik itt, csak egyszerűen kitalál valamit, hogy bejöhessen.

Én próbáltam neki elmagyarázni, hogy mivel most egyedül lakok itt, és indokolatlanul jön, neki nincs joga az én itt létem nélkül bejönni. Hiszen nincs másik bérlő. Minek jönne? De elkezd velem ordibálni, hogy ez az ő lakása, és akkor jön amikor kedve van.

Én két hónap múlva menni akarok, de nem akarom a kaucióm elveszíteni. Egy nagyon rendes tiszteséges, rendszerető nő vagyok, mindig mindent kifizettem. Előző héten az egész családját rám küldte, hogy menjek el innen, most meg sms-t írt, hogy " készülj fel, holnap ott alszok".

Mindezt azért, mert megkértem, hogy akkor jöjjön, amikor én is itt vagyok.

Még sose tapasztaltam ilyen rossz indulatú embert.

nonolet # 2018.03.24. 20:53

Jobb lenne helyesen használni a szavakat...

Nem albérlő vagy te ott, hanem bérlő, szerintem.
A lakás tulajdonos pedig nem főbérlő, hanem bérbeadó.

- -

Elvben nem járhat be az engedélyed nélkül, mert az magánlaksértés.
HA a holmid is piszkálja az meg pláne gond...

A bérelt részbe akkor mehet be, ha te beengeded.
Kivéve a vészhelyzetet.

- -

Elvan tévedve a bérbeadó, valóban az ő tulajdona a lakás.
DE!!! amíg bérlő lakik benne, addig az a BÉRLŐ jogvédett MAGÁNLAKÁSA.
(a bérleti díjért cserébe a bérbeadó ugyanis úgymond kicsukta magát! a saját tulajdonából)

Magánlakásba pedig MÉG a rendőr is csak engedéllyel mehet be.
(kivéve vészhelyzet)

- -

HA kiakar onnan szekálni ki is fog... így vagy úgy.

Tisztázni kéne, mi a gondja-baja és mit szeretne valójában.
Aztán vagy tudtok egyezségre jutni vagy nem.

A vita, betartás nem megoldás, nem hoz eredményt, csak a tiszta egyenes megbeszélés, alkudozás.

HA nem jön létre egyezség-alku, akkor meg úgyis menned kell, kezdhetsz más hely után nézni.

- -

A szerződést be KELL tartani!
Neked is neki is, ez az alap.

Zsuzsa001 # 2018.03.24. 20:37

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ketten béreltük a lakást, az albérlő társam elköltözött pár hete, és egyedül vagyok itt.

A főbérlőm mindig bejár, amikor nem vagyok az albérletben is kénye kedve szerint jár be, bejön a bérelt szobámba is. Sőt, amikor megmutatja a másik szobát az embereknek, az én szobámat is megmutogatja, amikor én nem vagyok itt.

Mivel mindig jön, és tudom, hogy bejár a szobámba körülnézni a cuccaimat, megkértem, hogy akkor jöjjön amikor én is itt vagyok (minden héten jön kétszer kb) akkor azt mondta, hogy takarodjak az albérletből, mert ez az ő lakása, ő akkor jön amikor csak akar. És én amúgy is csak egy szobát bérlek, fogjam be a számat.

Itt akar aludni, az üres szobában is, és ki akar lakoltatni. A Határozott idejű szerződésemből még két hónap van hátra.

Csinálhat ilyet?

Zöldövezeti11 # 2018.03.20. 13:47

atttillla !!

Pedig sok sok hasznos tanácsot ád n..n topiktárs. Tény hogy mindet nem kell megfogadni.

Az előzőekben rezbarát és bérlőtársait tette helyre, helyesen.

nonolet # 2018.03.20. 09:06

Közöd hozzá...?!

nonolet # 2018.03.14. 13:35

Szívesen... most már legalább tudod

• a fogalmakat

és

• ismered a lehetőségeid is

Ezt akartad ...ugye?

- -

Amúgy te OKOSKODTÁL vissza, hogy: bérlő az autónál van.
Mert tudatlan voltál, de nagyarcú...

Ráadásul annyi eszed sem akadt,
hogy
okoskodás helyett inkább tájékozódj.
(pedig javasoltam)

Ugye így volt?

Akkor mire föl a sértődésed... he?!

Rezbarat # 2018.03.14. 11:38

Nonolet:

Sötét?! Okoskodni? Feljöttem egy fórumra hogy segítséget kérjek egy olyan témában amihez nem sok közöm. Mit képzelsz magadról hogy így beszélsz velem?! Nethuszár vagy, itt nagy az arc és lehet bunkón, és lekezelően viselkedni. Gratulálok. Itt be is fejeztem, köszönöm a “segítséget” tőled.