Albérlő jogai?

Bea1 # 2017.02.02. 09:27

A kaució nem arra van, hogy lelakják! Ez esetben pedig nem is volt, ami bizony nagy engedmény egy bérletnél.

Barbi1 # 2017.02.02. 11:48

A bérleti szerződésben sajnos nem szerepel az,hogy kinek a feladata a tisztasági festés,sajnos nem figyeltünk erre.Hogy hogyan kaptuk retkesen ,sőt minősíthetetlen volt az állapot ezért nem értem az egészet.Akkor azt mondta kifizeti z anyag árát és ezt szeretné most visszakérni.Rossz volt a tűzhely,megjavíttattuk mert nem nagyon érdekelte, egy hétig takarítottunk,hogy tiszta legyen.
Bea 1
A felújítási alap havi 6 ezer forint és szeptember óta fizetjük,amikor 1 év után szeptemberben újra kötöttük a szerződést akkor én erre rákérdeztem azt mondta nem tud róla semmit,majd 1 hét múlva szerződés kötés után jött az email tőle,hogy havi 6 ezer forinttal emelkedik a közös költség az,hogy ez a felújítási alap mi derítettük ki.Ezért is nem értem.Mivel akkor fél évet írtunk alá így eddig nem mondhattuk fel a bérletet,nyilván ez most megtörtént.Szerintem nem akarja visszaadni a kauciót.Dühítő a hozzáállás és ez a tehetetlenség,nem tudunk mit tenni.

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni,mi bérl?k vagyunk szeretnénk felmondani a bérleti szerz?dést és a tulaj a tisztasági festés díját le akarja v

Barbi1 # 2017.02.02. 11:48

A bérleti szerződésben sajnos nem szerepel az,hogy kinek a feladata a tisztasági festés,sajnos nem figyeltünk erre.Hogy hogyan kaptuk retkesen ,sőt minősíthetetlen volt az állapot ezért nem értem az egészet.Akkor azt mondta kifizeti z anyag árát és ezt szeretné most visszakérni.Rossz volt a tűzhely,megjavíttattuk mert nem nagyon érdekelte, egy hétig takarítottunk,hogy tiszta legyen.
Bea 1
A felújítási alap havi 6 ezer forint és szeptember óta fizetjük,amikor 1 év után szeptemberben újra kötöttük a szerződést akkor én erre rákérdeztem azt mondta nem tud róla semmit,majd 1 hét múlva szerződés kötés után jött az email tőle,hogy havi 6 ezer forinttal emelkedik a közös költség az,hogy ez a felújítási alap mi derítettük ki.Ezért is nem értem.Mivel akkor fél évet írtunk alá így eddig nem mondhattuk fel a bérletet,nyilván ez most megtörtént.Szerintem nem akarja visszaadni a kauciót.Dühítő a hozzáállás és ez a tehetetlenség,nem tudunk mit tenni.

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni,mi bérl?k vagyunk szeretnénk felmondani a bérleti szerz?dést és a tulaj a tisztasági festés díját le akarja v

Bea1 # 2017.02.02. 14:32

Szerintem akkor a felújítási alapból kell állnia a tisztasági festést, de ez csak az én véleményem.

Gondolom a felújítási alap nem nyílászárócserére vagy tetőszerkezetcserére vonatkozik, hanem pont ilyen dolgokra.

MajorDomus # 2017.02.02. 20:29

Csak nem a lakásra vonatkozik,hanem a társasház felújitására!

Jobb és olcsóbb ha most ügyvédhez fordulnak!

MajorDomus # 2017.02.05. 09:55

Még mindig olcsóbb ,mint itt szenvedni és fizetni a magas rezsit.

Megtévesztés miatt felbontható a szerződés szerintem!

poleva # 2017.02.05. 16:24

Tanácsot szeretnék kérni. Apukámtól örökölt házam kiadtam albérletbe. Egy hölgy jelentkezett, hogy kislányával, és élettársával szeretné kivenni. A végén kiderült, hogy Ő nem fog szerepelni a szerződésbe. Az élettárs nevére kötöttük meg határozatlan időre. A hölgy nem lakik ott, viszont a bérlő egész pereputtya igen. Se rezsit nem fizetnek, se bejelentkezve nincsenek. Ennek 3 hónapja már. Hogy tudom kirakni őket?

drbjozsef # 2017.02.05. 17:14

Nem egyszerűen.

Ha visszaolvasol a bérlős topikokban ezer ilyesmit fogsz találni, és nem fogsz örülni.

Előszőr is felmondod írásban a szerződést, ebben felszólítod őket megfelelő határidővel a kiköltözésre.

Ha elmennek vége.

Ha nem mennek, akkor két változat van.

Ha kötöttetek közjegyző előtt is szerződést, akkor az azonnal végrehajtható, nemperes eljárásban kéred a bírósági végrehajtót, hogy tegye ki őket. Ez eltarthat pár hónapig, egy évig, eleve márciusig kilakoltatási moratórium van, de ha eléggé rosszindulatúak és egyben okosak is, elég sok ponton tudják ellentmondásokkal, fellebbezésekkel húzni az időt. Addig persze nő a tartozás, a közüzemi szolgáltatásokat nem zárathatod le (birtokvédelmet kapnának rá, hiába nem fizetik). Ha a mérőórák a neveden vannak, neked kell majd kifizetni is, és további pár éves bírósági eljárással akár vissza is perelheted majd, de ha végrehajtható vagyonuk nincs, akkor bukod azt is, meg a perköltséget is.

Ha nincs közjegyzői papírod, akkor először pert kell indítani a kényszerkilakoltatásuk iránt, ez hasonló mint az előző, csak még pár hónappal hosszabb, rosszabb esetben ez évekig is tarthat, ha a kilakoltatási moratórium rosszkor kedődik. A tartozások bőven a több millió fölé mehetnek.

Kicsit sötétre festettem, ezek a rosszabbik esetek, lehet egy-két hónap alatt is vége, ha együttműködő a lakó.

Megpróbálhatsz megegyezni velül, esetleg még Te fizetsz nekik egy kis lelépési pénzt, hogy a nagyobb kártól megóvjad magadat, ezt neked kell tudnod. Ezt hívják tanulópénznek. Következőre közjegyző ÉS körültkintő bérlő kiválasztás, de ebbe mindenki belefuthat, nem tudsz tenni ellene sajnos.

Vagy van még a nem jogi út is, de arról itt nem írnék nagyon. Képzeld el.

poleva # 2017.02.05. 17:19

Köszönöm a gyors választ! Azzal nem kezdhetek valamit, hogy nincsenek bejelentkezve se?

drbjozsef # 2017.02.05. 17:27

Semmit. A lakcímbejelentés nem keletkeztet semmilyen jogot az ingatlanra, ahogy a hiánya sem jogosít fel semmire a kirakásukkal kacsolatban. Jogcímmel laknak ott, amit a bérleti szerződés keletkezetett nekik. Ehhez a lakcímbejelntésnek vagy annak elmaradásának semmi köze.

poleva # 2017.02.05. 17:29

Köszönöm !

MajorDomus # 2017.02.05. 17:29

De!
Amit drb leirt az sajnis igaz.
Felmondod a szerxődést azonnal és elsején kirakod őket egy biztonsági céggel,majd zárat cserélsz.
Nem tudha bizonyitani az ottartózkodás jogcimét. Azért én lecserélném a villanyórát,előre fizetős kártyás mérőre!

poleva # 2017.02.05. 17:51

A nyílászárók festése mennyire járható út?

MajorDomus # 2017.02.05. 17:56

Cseréje!

Majd márciusban hozzák az ujat!

poleva # 2017.02.05. 18:00

Köszönöm a válaszokat :)

Bea1 # 2017.02.06. 02:55

Birtokvédelmi per lesz belölle, ha elviszed az ablakokat,az ingatlannak alkalmasnak kell lennie a lakhatásra, azaz minimum 16 fokot tudnia kell fűtéssel hoznia, ablakok nélkül ez ilyen hidegben nem fog menni, még kiskorú veszélyeztetése is szóba jöhet, ha van kiskorú persze.

"Felmondod a szerxődést azonnal és elsején kirakod őket egy biztonsági céggel,majd zárat cserélsz."

Akár komoly szankciókkal is járhat ez, volt már ilyen a híradóban, és olyan is, hogy a tulaj elvitte az ajtót. Nem jöttek ki jól belölle, maradjunk annyiban.

Akár be is jöhet, és amilyen a mosdó, olyan a törölköző, de egy új rendelkezés szerint nem lehet azonnal felmondani!

Elsőként fizetési felszólítást kell küldeni, amiben felszólítod a tartozások rendezésére, és leírod, ha nem fizet adott következő hónap végéig, akkor felmondod a szerződést.

Sajnos ez a hivatalos útja, adott hó 15-ig kell felszólítani, következő hó végi határidővel.

Na és ezek után mehet a felmondás.

Nekem a közjegyző intézte, a kilakoltatási záradék folyományaként, sajnos ez volt a menete.

Ha viszont neked ott a lakcímed, hivatkozhatsz az eddigi lakáskörülményeid megváltozására, és nyugodtan beköltözhetsz, ha oda szól a lakcímed, de erről is tájékoztatni kell őket írásban.

Ez esetben ugyanis megint más a leányzó fekvése.

Az biztos, hogy ilyen esetben a LEGELSŐ dolog ajánlott levélben használati díjat követelni az ingatlanért, sajnos csak a használati díj igényt jelző levél megkapásától tudod számolni, éppen ezért ez minél előbb kerüljön elküldésre, hisz ezen összeg behajtható lehet egy per esetén, jó sokára, de hátha éppen emiatt mennek el.

mackolacko # 2017.02.06. 03:10

Bea1

"Ha viszont neked ott a lakcímed, hivatkozhatsz az eddigi lakáskörülményeid megváltozására, és nyugodtan beköltözhetsz, ha oda szól a lakcímed, de erről is tájékoztatni kell őket írásban."

Ez azt jelenti, hogy pl levélben megírom a bérlőnek, hogy lakáskörülményeim megváltoztak, ezért 2017. május 1. napjától igényt tartok az ingatlanra, így amennyiben Ön nem költözik ki az ingatlanból, én azt jogosult vagyok kinyitni és oda beköltözni."
Valami ilyesmit lehet írni?

Bea1 # 2017.02.06. 08:00

Erről talán a jogvégzettek tudnak pontos állásfoglalást adni, de míg a fedél nélkül maradó bérlők érdekei megelőzik a máshol fedéllel rendelkező tulajét, addig ha az általad is felvázolt helyzet áll elő, én úgy tudom, megváltozik a mérlegelés, úgy tudom, ha a lakhatásod máshogy nem megoldható, és az ott tartózkodóak nem fizetnek, nem tudnak érvelni a jegyzőnél birtokvédelem címén.

Aztán hogy hozzád kik és hányan jönnek látogatóba, meg mikor, meg mit csinálnak, az már a magánügyed.

purblanka # 2017.02.06. 12:10

Üdvözletem !

Első albérletesek lennénk a párommal.
Segítséget szeretnék kérni az esetleges félreértések elkerülésére.
Gondolok itt arra,hogyan kell megírni egy szerződést,a kaucióval kapcsolatos kiadások...stb.
Köszönöm a választ!

poleva # 2017.02.06. 15:18

Bea1

Köszönöm a felvilágosítást. Ezek a bájos lakók már több helyről is el lettek zavarva,mert ugyan így lelaktak házakat, és nem fizettek semmit. Szerintem amit tesznek ki kellene, hogy merítse a csalás fogalmát. Ugyan is egy Hölgyet küldenek kislánnyal kivenni a bérleményt, majd a hölgy helyett a népes család él ott. Ezt többször megcsinálták már, csak sajnos későn tudtam meg.

poleva # 2017.02.06. 15:21

Azért azt kétlem, hogy az a megoldás, hogy nekik ajándékozom a házat mert a törvény őket védi szinte minden áron

poleva # 2017.02.06. 15:36

Van egy kitétel a szerződésbe, "a szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen bérleti szerződést bármelyikük jogosult a másik félhez írásbeli nyilatkozattal és legalább 1 hónapos felmondási idő biztosításával felmondani. a bérlet megszűnése esetén a bérlő köteles a lakásból 48 órán belül kijelentkezni." Ez ér valamit?

Bea1 # 2017.02.06. 17:30

Ha meg tudod győzni, hogy ez igaz, és a becsületszó meg az aláírás számít, akkor igen.

Ha ügyvédhez fordul, akkor nem.

Jogosult vagy felmondani, ez ok, de mikor szűnik meg a bérlet?

Mert attól, hogy feladsz ma egy levelet, a mai világban nem igazán számíthatsz rá, hogy 30 nap múlva már üres lesz a ház, mi van, ha nem veszi át mondjuk a levelet, csak 10 nap múlva? És pont akkor nem aktuális neki? Meg hát kilakoltatási moratórium alatt?

Ha ennek lenne bármi értelme, akkor mindenki így csinálná, és nem kellene a közjegyzői kilakoltatási záradék, de hangsúlyozom, nincs jogi végzettségem!

poleva # 2017.02.06. 18:14

Gonolom 2 tanú elég a felmondás átadásához is

MajorDomus # 2017.02.06. 20:22

Elég,de a tértivevevény a legjobb,mármint ha visszajött!