Albérlő jogai?

Szomorú örökös # 2017.07.25. 03:12

nonolet

Nem bérlőként, hanem állampolgárként persze tehet bejelentést a NAV-nál. De nem árt óvatosan bánni ezzel,
ha netán szürkén-feketén lakik ott. Sőt, tehet feljelentést is a rendőrségen adócsalás ügyben. Itt azonban már bejátszik a hamis vád kérdése is... Azaz még óvatosabbnak kell lenni.

Sőt ha ezek közül bármelyiket megteszi - a NAV-nál se nagyon foglalkoznak vele, ha névtelenül teszi a bejelentést ugyebár - akkor borítékolom, hogy egyértelműen kereshet magának másik albérletet. Mert hogy ilyen esetben én tulajdonosként úgy rúgnám hátsóba a bérlőt, hogy repülne, mint a győzelmi zászló. Itt aztán már minden jogát elveszítené az ott lakásra. Ettől a gyerekei száma se mentené meg, mivel ehhez bármikor jogom van, akár pl. ha szimplán ismét szükségem van a lakásra.

nonolet # 2017.07.24. 20:47

A nyugta a számla helyett lehetséges adott esetben.

-

Azonban tudtommal...

A lakás bérbeadó magánszemély nem kötelezett számlát adni, elég a szerződés és bevételi pénztárbizonylat az át vett bérleti díjról.

Ha magánszemély magánszemélynek ad bérbe
akkor a bérbeadó vallja és fizeti be a 15% szja-t ha levonta a vállalt költség elszámolást és ha a bérbeadás éves szinten eléri az 1 milliót akkor a 14% eü-t is.

Ha cégnek ad bérbe akkor a cég vallja be az adókat és év végén ad egy igazolást a bérbeadónak az éves bérbeadásról és a levont adókról, ezt kell év végén szerepeltetni az 53-as bevallásban.

Továbbá tudtommal...

Az ÁFA mentes ingatlan bérbeadás esetén
számla helyett a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.) szerinti
számviteli bizonylat kibocsátása is elegendő.

Mivel

165. §
(1) Mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha
a)265 termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása a 85. § (1) bekezdése és 86. § (1) bekezdése szerint mentes az adó alól, feltéve, hogy gondoskodik olyan, az ügylet teljesítését tanúsító okirat kibocsátásáról, amely a számvitelről szóló törvény (a továbbiakban: Számv. tv.) rendelkezései szerint számviteli bizonylatnak minősül;

...és 86. § (1) bekezdésben van olyan ,hogy

1. az ingatlan (ingatlanrész) bérbeadása, haszonbérbeadása

-

Vagyis nem feltétlenül kötelező a számla/nyugta.

Szerintem.

HA magánszemélyek ÁFA mentesen bérleteznek lakást egymással.

MajorDomus # 2017.07.24. 20:06

Tényleg nehéz helyzetben vannak,megértem az elkeseredését, de a lakáspiac és a bérleti dij,nem aszerint működik,hogy a bérlőnek mennyi a jövedelme!

Ezt akkor fogja megérteni,ha lesz saját lakása amit kiad,akkor tudja majd,mennyit kell egy lakásért dolgozni!

MajorDomus # 2017.07.24. 20:03

Bocsi,nyugtát mindenképpen kell kapnia! Még a rezsiről is külön!

nonolet # 2017.07.24. 16:57

Jól írod.

A bérlőnek semmi köze ahhoz, hogy
az átvett pénzt a bérebadó mire költi.
Ahhoz sincs bérlőként, hogy adózik-e belőle...

A bérlő követelje meg az átvételi elismervényt
vagy a számlát és itt véget is ér az ő hatásköre,
a bérlő adóügyében.

Ha biztos akar lenni
a bérbeadó adózásban, akkor kérjen SZÁMLÁT.

-

Nem bérlőként, hanem állampolgárként
persze tehet bejelentést a NAV-nál.

De nem árt óvatosan bánni ezzel,
ha netán szürkén-feketén lakik ott.

Sőt, tehet feljelentést is a rendőrségen adócsalás ügyben.

Itt azonban már bejátszik a hamis vád kérdése is...
Azaz még óvatosabbnak kell lenni.

Szomorú örökös # 2017.07.24. 16:45

Csibe 26

Az, hogy be van -e jelentve a NAVhoz azt gondolom engem is érint. Tekintve, hogy ezzel takarózva fizetteti ki velem a lakásbiztosítást is negyedévről negyedévre

Nem igazán értem, mi köze a lakásbiztosításnak a NAV-hoz történő bejelentéshez. A biztosítás arra vonatkozik, hogy ha bármi nagyobb káresemény történik az ingatlanban, akkor a biztosító rendezze azt és ne a tulajnak kelljen mélyen a zsebébe nyúlni. Ez a NAV kérdését szerintem egyáltalán nem érinti. De mint írtam, nem köteles egyáltalán megindokolni a tulaj, hogy miért is emeli a díjat.

Szomorú örökös # 2017.07.24. 16:38

Csibe 26

Nem takarózni szerette volna a három gyermekemmel

Dehogynem, pontosan ezt tetted! Idézzük csak az első hozzászólást:

Véd e engem valami törvény a három gyermekem miatt?

Én egyébként magánszemélyként úgy gondolom, hogy ha a tulajdonos felemeli a bérleti díj összegét, azt neki akkor egyáltalán meg sem kell indokolnia, bármikor megteheti. Semmilyen jog nem szól a bérlő mellett, hogy ő esetleg mégiscsak ragaszkodhat a korábbi bérleti díjhoz, hiszen ez nem egy szociális bérlakás, hanem kizárólag üzleti céllal kiadott magántulajdon. Ha ezt nem tudod elfogadni, akkor lehet tényleg keresni más albérletet, más megoldás nem létezik. Sok sikert a megoldáshoz!

nonolet # 2017.07.24. 16:10

Csibe.26

Az mind szép amit összeírtál, azonban
sajnos nem segít rajtatok ez a

"mi nem vagyunk hibásak,
nem tehetünk többet,
vidéken ez van"
tartalmú alapállás.

Mert ebből MEG KELL találnotok a kiutat!
Különben a hajtás ellenére is
állandó kínlódással éltek le egy életet...

Igenis az kiút, hogy TÖBBET kell tudni keresni!!!
Ennek a megoldásán törd a fejed.

Találd meg a módját...
Ami alighanem az, hogy

• vagy jól fizető munkát kell keresni jól fizető helyen.
  • és/vagy sikeres vállalkozásba kell kezdeni
  • esetleg, nyerni, örökölni

Szóval, tedd félre az eddigi alapállásod
és keresd meg a jobb anyagi jövőbe vezető utat!

Bármi áron... akár költözés, tanulás, stb. árán is.

Aki mer változtatni, CSAK az nyerHET !
Igaz veszíthet is, de kockázat nélkül nincs nagy jutalom.

Ennyi.

Vadsuhanc # 2017.07.24. 15:31

Kedves Csibe.26!

Személy szerint sajnálom, hogy sértődötten távozol innen, remélem találsz megoldást.

Hidd el ha lenne megoldás az ügyedre itt is segítettek volna.

De egyébként mire gondoltál, milyen megoldásra? Nem kell válaszolni, ha nem akarsz.

Csibe.26 # 2017.07.24. 15:27

A lentieken kívül még annyit fűznék hozzá, köszönöm, hogy itt lehettem. Köszönöm a válaszokat, de most továbblépek, hogy megoldást találjak a problémámra.

Mindenkinek további szép délutánt!

Csibe.26 # 2017.07.24. 15:22

Kedves Vadsuhanc!

Senkit sem fikáztam le, ha ezt olvasta ki a levelemből, akkor azt csak sajnálni tudom.

Ami pedig a szociális érzékenység kontra jog és érzelmek vitatémát illeti... nem én kezdtem el szociálisan érzékenyen bántani a másik embert, aki feltett egy kérdés, mert mondjuk kétségbeesésében nem tudta kihez forduljon. Semmilyen jogi leírás NINCS a lentiekben, csupán magán, állampolgári vélemény. Számomra a jogi tanács törvénnyel, rendelettel alátámasztott válasz. Ön lát ilyet? Mert én nem! Higgye el, ha ilyen lenne benne, nem is vitatkoznék, ahogy ezek hiánya ellenére sem vitatkoztam, csak uú. leírtam a saját álláspontomat, ahogyan a lenti hozzászólok is.

Valóban nincs a jogban érzékenység, ezért JOG!, de én azt gondolom minden kérdezőt megillet a TISZTELET JOGA!!!! és nem az, hogy sárba döngöljük kérdése, szociális helyzete miatt. (feltételezéseken alapulva)

Jogi fórumra írtam, jogi választ vártam, és a bántáson kívül semmit mást nem kaptam!

Azt gondolom, jogom van, megvédeni magam!

Maradok továbbra is tisztelettel, és köszönöm hozzám intézett válaszát!

UI: Mint mondottam volt, nem akarok önkényes lakásfoglaló lenni, ki szeretném fizetni az albérleti díjat (tisztességes keretek között, nem egy sms alapján, és nem irreális összeget) dolgozom, nem lopom a napot, nem az állam tart el, a hibám, hogy van három gyermekem (van három gyermekünk) és próbáljuk Őket tisztességgel felnevelni mi és nem azt szeretném, ha a gyámhatóság "tenné" ezt.

Vadsuhanc # 2017.07.24. 14:44

Kedves Csibe.26!

A lakás tulajdonosa megteheti, hogy felemeli a bérleti díjat! ( joga van hozzá )

Önnek, ha nem tudja fizetni, akkor onnan ki kell költöznie.

Semmiféle jogvédelem alatt nem áll a szociális hátterére vonatkozóan. ( gyermek fizetés stb. )

Megteheti, hogy nem költözik ki, de erre is vannak jogszerű válaszlépései a lakás tulajdonosának, ami esetleg Önnek lesz kényelmetlen.

Azzal, hogy az itt válaszadók szociális érzékenységét kétségbe vonja, sajnos nem jó úton jár ugyanis Ön a jogot kérdezte és a jogban nincsenek érzelmek!

Kívánom, hogy találjon Önnek megfelelő megoldást, de ennek nem az a módja, hogy Ön kérdez és a válaszolókat lefikázza mert a jogot leírják.

Megértéssel és tisztelettel...

Csibe.26 # 2017.07.24. 14:34

Üdvözlet Mindenkinek!

Igen, jól sejtettem, hogy egy nagyon komoly ellenállásba, gonosz ,megjegyzésekkel tarkított hozzászólásokba fogok ütközni, ha leírom a problémámat. Merthogy sajnos az előítéletek a mai társadalomban igencsak megszokott mindennapi magatartásformák.

Kedves NONOLET!
Köszönöm kimerítő válaszát.
Nem tudom, hogy Ön végzett vagy hallgatott e jogot valaha, mindenesetre sikerült megerősítenie engem is pár dologban, amit egyszerű halandó állampolgárként én is sejtek, csak nem "tudok". Azt gondoltam itt valód jogi tanácsot is kaphatok!

Az, hogy be van -e jelentve a NAVhoz azt gondolom engem is érint. Tekintve, hogy ezzel takarózva fizetteti ki velem a lakásbiztosítást is negyedévről negyedévre, továbbá erre hivatkozva akar emelni 15 000 ft-ot/hó, mondván Ő Minden hónapban!!!!!! ennyi adót fizet ez után az albérlet után . (kicsit utánaolvastam a NAV-nál az albérlet utáni adózásnak, messze nem annyi az ennyi). Igenis van hozzá közöm, mert azt gondolom a tisztesség ebben az esetben is elvárható lenne.

Nem takarózni szerette volna a három gyermekemmel, csupán szerettem volna tudni, hogy vajon az utcára kerülök egy hónap múlva, vagy van arra lehetőség, hogy "valamilyen" jogi védelem miatt "időt nyerek", legalább addig, amíg megoldom a lakásgondot, és nem jutok el addig, hogy elveszik tőlem a gyermekeimet, merthogy nem tudok fedelet biztosítani a fejük fölé. Azt gondolom ez igencsak nagy különbség.

A nem fejőstehén a bérbeadó megjegyzésére azt tudom mondani: miért az albérlő talán az?? Azért ezt az albérletet választottam, mert egy: nem nagyon volt másik; kettő: a tulajdonos pontosan tisztában volt azzal mennyit tudunk fizetni neki. Nem zsákbamacskát vett, abszolút nyílt kártyákkal játszottunk. Sajnos a bérünk nem emelkedett annyit egy év alatt, hogy most havi 15 000 pluszt ki tudjunk fizetni. Ha valakinek igen itt a fórumozók között, kérem szóljon, engem is érdekelne az a munka.:-) mivel nem büdös számomra se a munka, én is és a párom is dolgozunk.

Mivel tisztességes magyar embernek tartom magam, eszembe sem jutott az önkényes lakásfoglalás. Nem erre neveltek a szüleim. Amiért tartozom, azt ki kell fizetni és ki is fizetem, persze emberi és reális keretek között.

Vidéken a Hogyan keress több pénzt a jövőre nézve... életcél azt gondolom vágyálom. Aki próbált nem Budapest vonzáskörzetében több pénzt keresni az tudja, hogy bizony vidéken nem dobják utána a munkát, és higgye el kedves NONOLET a párom hétfőtől szombatig minden nap keményen dolgozik, csak fele annyi bérért, mint amit a máshol esetleg megkaphat. (hja és én is dolgozom ugyan csak négy órában, mert itt erre van lehetőség három gyermek mellett, akiket azért nem hagyhatok egyedül otthon, vagy bízzam a szomszédra??) Most fog következni, a költözzünk el mondat pár fórumozó szájából.... kívánom nekik, hogy próbálják ki három gyerekekkel a horizontális mobilitást megvalósítani. Nem vagy csak nehezen fog sikerülni.

Kedves MajorDomus! Igen, a szocializmus elmúlt. Tudom, én is a XXI században élek. De ezt legyen szíves elmondani azoknak is, akik a béreket diktálják. Mert ők megragadtak azon a szinten. Ugye tudja mennyi a minimálbér? Akkor sztem nem kell elmondanom, hogy miből élnek családok hónapról hónapra. Ki lehet próbálni, bárkinek, nem csak az észt osztani.

Kedves Szomorú örökös! Amikor próbáltam segítséget kérni egy jogi fórumon azt gondoltam itt intellektuális, komoly, esetleg jogi gondolkodású (de nem végzettségű), humánus, széles látókörű, intelligens, értelmiségi emberekkel találkozom. Ehhez képest a rosszindulat köszön vissza szinte az összes megjegyzésből, ami hozzászólásként megjelent (tisztelet a kivételnek) mégpedig ezen kulcsszavak miatt:
"Albérlet díj, három gyerek, védelem..." igen, mert ilyen a MI társadalmunk.. Egy segélykérő anya, és mi a válasz? csak mert három gyermeke van és nem tudott saját lakást venni, hanem kénytelen albérletben lakni... hát kérem gratulálok Önöknek! Esetleg gondoljon bele ha ez az eset most Önnel történt volna meg, vajon?????

Igen, öten élünk, három kiskorú gyermek és én a párommal, aki minimálbért kap én pedig négy órában dolgozom.(merthogy így tudok én beszállni a családi költségvetésbe, ergo Nonolet szavaival élve több pénzt keresek, hogy több pénzt tudjunk beosztani.

Sajnos vidéken (és akkor tisztázzuk faluban és nem vidéki városban, és az elmaradottabb részen élünk, tehát nem Szeged és Debrecen kedves MAjorDomus) a szociális bérlakás, mint olyan nem létezik. És én még mindig irreálisnak tartom a a havi 60 000 ft-os albérleti díjat úgy, hogy amit lehet megjavítunk (nem vonják le az albérletből, mert a főbérlőnek jó úgy, ahogy van, ha nekünk nem tetszik csináltassuk meg) és rendben tartjuk a házat és a környékét.

Kedves SolnesM! Köszönöm:-)

Azt hiszem Mindenki számára tisztáztam a felvetett kérdéseket. Magam sajnos nem kaptam megnyugtató választ, mindenesetre egy igazi, korhű társadalmi képet igen, az emberek egymáshoz való viszonyáról és a humánus magatartásról, valamint a társadalmi előítéletekről.

Köszönöm megtisztelő válaszukat, okosabb nem lettem, de bölcsebb igen. Nem fórumon kérdezek legközelebb!:-)

Mindenkinek további szép napot!

Egy édesanya

MajorDomus # 2017.07.21. 20:02

Lehet,majd Csibe beavat a részletekbe!

Szomorú örökös # 2017.07.21. 05:01

MajorDomus

Gondolom nem egyedül nevel
3 gyereket hanem a férjével,nem?

Ne reménykedj, hogy ennyi „boldog családmodell” létezik itthon. Nagyon sokan egyedül nevelnek akár több gyereket is...pl. sajnos az én rokonom is ilyen, 3 gyerek 3 apától. :-)

MajorDomus # 2017.07.20. 20:17

Gondolom nem egyedül nevel
3 gyereket hanem a férjével,nem?

Vidéken egy 35 m2-es lakás 90 ezer ft(Debrecen, Szeged,Győr)

A kérdező 3 gyerekkel biztosan nem 35 m2-en szorong. Olcsón lakott eddig.

Egyébként teljesen egyetértek Sz. Örökös véleményével.

SolnesM # 2017.07.20. 14:32

MajorDomus !
Hol az 5. személy ? Vidéken az a 75 eft is soknak tűnhet.

MD előtt :
A bérbeadónak sem feltétlenül érdeke egy jó bérlő mindenáron való kirakása.
Kezdeményezz tárgyalást....

bizony így vagyon.

Sz ő . : a cociális bérlakás főleg vidéken ritka mint a fehér holló.

Szomorú örökös # 2017.07.20. 04:28

Csibe.26

Eléggé gerinctelen dolognak tartom, ha valaki a 3 gyereke mögé bújva akar erőszakosan ott maradni más magántulajdonában, amelyet nagy valószínűséggel az illető üzleti alapon hasznosít. Ez lenne a legtisztességtelenebb verzió, amit választhatnál. Azonban garantáltan kitesznek így is, és még sokba is fog fájni neked. Szerintem inkább keress másik albérletet.

a környékünkön nem nagyon vannak kiadó albérletek

Nem kellene esetleg szociális bérlakást igényelni? 3 gyerekkel tuti jogosult lennél rá.

MajorDomus # 2017.07.19. 22:21

Csibe

A szocializmus elmult.
Miért avatkozna bele a törvény egy bérleti szerződésbe?

60 ezer ft egy olyan lakásért ahol öten éltek,nagyon baráti,még a 75 ezer ft is!

nonolet # 2017.07.19. 19:27

Kitehet.

A Szeptember 1. (pontosabban Augusztus 31.) az a törvényes határidő így Júliús 15.-e után.

Mivel legkésőbb

• az adott hónap 15.-ig lehet felmondani
  • az adott hónap végére

Így ma (Július 19.-én) már csak Augusztus 31.-el tudott felmondani, jogszerűen.

-

"(megjegyzem sztem be sincs jelentve a NAV-hoz a bérleti viszony) "

Ehhez neked semmi közöd... az ő dolga.

-

Nem véd.
Miért is védene?

A bérletet az használhatja aki ki tudja fizetni.
Nem fejős tehén a bérbeadó...

Ha nem tudod kifizetni , akkor

• alkudozhatsz, hátha meglágyul a bérebadó szíve
  • kérhetsz az önkormányzatnál lakhatási támogatást,

ha jogosult vagy rá és ha kapsz OKÉ

• elköltözhetsz
  • kereshetsz több pénzt valami módon, hogy tudj fizetni

-

Persze benne is maradhatsz a határidő után önkényesen.
Azonban a bérbeadó elég gyorsan ki tud majd rakni jogszerűen és persze a te költségedre.
Szóval ez nem javasolt...

-

A bérbeadónak sem feltétlenül érdeke egy jó bérlő mindenáron való kirakása.

Kezdeményezz tárgyalást....

Ha nem tudtok megegyezni (pl. egy kisebb emelésben, némi kiköltözési haladékban, stb.), akkor sajnos muszáj lesz átgondolnod, hogy hogyan tovább.

A legfontosabb jövőt érintő kérdés
pedig az lesz számodra, hogy:
hogyan keress több pénzt...

Mert az élet hamarosan minden téren drágulni fog !
Nem csak a lakhatás...

Sőt, már drágult is sok minden.

Csibe.26 # 2017.07.19. 15:14

Tisztelt Fórumozók!

Albérletét és a hozzá tartozó költségeket rendesen fizető állampolgár vagyok. Panasz nem volt rám, vitás ügyem a főbérlővel nem volt. Három gyermekem van. A mai napon sms-ben tájékoztatott a főbérlő, hogy minimum 15 000 ft-al megemeli az albérleti díjat, így az alsó határ 60 000 ft lenne, és amennyiben ezzel nem értek egyet szeptember 01-éig ki kell költöznünk a lakásból.
Azzal érvel, hogy sokat kell fizetnie adóban (megjegyzem sztem be sincs jelentve a NAV-hoz a bérleti viszony) és neki így nem éri meg.
Kérdésem: Véd e engem valami törvény a három gyermekem miatt? Hozzáteszem, nem tudom kifizetni az emelkedést, ezért új albérletet kell keresnem, és a környékünkön nem nagyon vannak kiadó albérletek (vidék) tehát nem biztos, hogy találok addig. (persze lehet, de ha mégsem?)
Kitehet az utcára minden gond nélkül? A családomat, a gyermekeimet nézem, és most kilátástalannak érzem a helyzetet.

MajorDomus # 2017.05.05. 20:36

A követelés 10 %-a de minimum 10 ezer ft.

matthiasi # 2017.05.05. 05:49

Nagyjából annyi mint amit írtak ? de ez csak az első papír.
Ha a bérlő/delikvens nem fizet, ád a közjegyző egy újabb papírt ez a kilakoltatási végzés .... újabb pénzért. de ez sem elég. Ezzel elmehetsz a végrehajtóhoz, aki szintén nem ingyen dolgozik. Hogy mennyi az előleg, azt nekem annó a közjegyző nem tudta/akarta megmondani.

MajorDomus # 2017.05.04. 21:50

Arra figyelj,hogy az összeg függvénye a dij!

Zöldövezeti11 # 2017.05.04. 06:17

.Ezert sokan egyszeruen felnek kiadni a lakasukat, pedig ez karos a gazdasag szempontjabol”.

írja Be... topiktárs.
De még mennyire káros.

Mo.-on van kb. 4,2 millió lakás.

Üresen áll ebből 420 ezer. Hihetetlen szám.
jönnek a széplelkek visítva vonyítva, hogy micsoda baromság.
Csak egyet felejtenek el. Ebből a 420 e- ből mondjuk :
70ezer éppen felújítás előtt/alatt áll,
30 ezer olyan másodlakás annak aki teheti,
70 ezer olyan lepusztult helyen van ahol senki sem akar lakni még ingyen sem,
van úgy 70 ezer katasztrófákra / tűz, árvíz földrengés robbanás, stb esetére/ amikbe a kárt szenvedetteket ideiglenesen beköltöztetnék , tehát tartalék, aztán biztos van vagy 70 ezer olyan amiben laknak, de nem jelenik meg a hatóság előtt tehát papíron üres.
A maradék az a 110 ezer , azokat a tulajok egyszerűen nem merik kiadni látván a magyari jogvédők és a hatóságok töketlenkedéseit.
Kinek jó ez ?
A gazdaságnak nyilván nem !!!