Albérlő jogai?

nonolet # 2017.08.27. 20:30

Bizony!!! legalább a felét ...

És a zöme megtehetné, hogy legyen!!!! csak szarik bele.

-

Úgy 15% lehet az csak lakosságból aki már tényleg nem teheti meg.

Bár ezek között is akad aki előre látó
és még közmunkából is tesz félre...
Baj esetére havi párezer Ft-okat.

-

A tartalékképzés ugyanis nem igazán jövedelmi kérdés!!!
Hanem agyi-felfogási, életviteli.

A nagyon kevésből is lehet 5-10%-t félrerakni havonta.
Plusz az extra pénzek negyedét-felét...

Mi több a chips-csoki-kóla-CIGI-PIA árának nagyobb részét is.

Nomeg a menő mobil teló és havi telefonköltségből is.

Stb. stb.

Sok kisjövedelműnek sikerül :-)
Mert ELŐRELÁTÓ és nem él fel mindent azonnal.

Sok nagyobb jövedelműnek meg nem, mert hülye.

Vagy elveri idő előtt bútorra... másra.
A VÉSZ tartalékát aztán sít, ha beüt ha baj.

-

A félévi megélhetés tartalékban ráadásul az alsó szint.
Inkább 1+ évi van a normális embernek...

Szomorú örökös # 2017.08.27. 09:55

nonolet

akinek a normál időkben nincs cirka félévi tartaléka a bajos időkre. Az felelőtlenül él!

Ezt lehet egy ügyvéd talán megteheti, akire a sok jogi baromság miatt rá vannak szorulva az emberek és mindig van kuncsaftja, ráadásul nem is kevés pénzekért. Azonban egy átlagos kisember már jóval kevésbé teheti meg. Kb. az ország felét nevezted most felelőtlennek... :-O

Nina28 # 2017.08.27. 08:42

Nonolet !
Nem tudom honnan veszed hogy hitelre vettem:D Nem kell lekezelőnek lenni ki hibáztatot mást? Elöször is ezt írtad arra reagáltam! Én nem 5 ft röl beszélek hanem 800 ezer ft költöttem el mert megtehetem csak épp felújítottam a lakását is mellete külön azt is kifizettem és e mellet szeretne elküldeni nem tudom te ilyeneket honnan veszel én nem azt mobdtam hogy törj pálcát felettem hanem azt hogy értelmes tanácsot adjon az aki szeretne! Ne szülösködjön arra van nekem 2 is köszi azért a mellé beszélésed elolvastam!

Nina28 # 2017.08.26. 10:25

A kiköltekezés oka az hogy olyan bútort vettem ami nem egyszer összerelhető igy nyilván többe kerül ágy szekrény stb. De ezeket azért vettem meg mivel elötte megkérdeztem meddig maradhatok akkor évekről beszélszt. Igy átszámoltam hogy simán megtudom venni minden probléma nélkül. De most rá két hétre közölte hogy menjek el ezért jutottam ilyen helyzetbe nem azért mert nem vagyok előre látó igaz az elet megviccel ! Nem tudom ha biróságra kerül hogy jöhetek ki belöle? Illetve ezek meddig zajlanak? Igy papírok nélkül?

Bea1 # 2017.08.26. 07:35

" önkényesen nem tehet ki"

De "karhatalmilag" igen.

Kérje írásban a felmondást, kiköltözési határidővel.

Addig próbáljon meg az önkormányzatnál szociális bérlakást igényelni.

Esetleg a bútorok értékesítésével elő lehet teremteni a kauciót.

Az írásos szerződés mind a bérlőt, mind a bérbeadót védi, és tisztább helyzetet teremt.

"navnál sincs bejelentve!"

Ezt Ön nem tudhatja, hacsak nem Ön töltötte ki mindezidáig a tulaj adóbevallását.

Nina28 # 2017.08.26. 07:12

Szép napot mindenkinek!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok amiben sajnos nem jutok dülőre és hátha tudnátok rá valami helyes megoldást mondani! Szóval olyan albérletben lakok már 3 éve ahol nem kötöttünk szerződést és navnál sincs bejelentve! Ezen a héten közölte a tulaj hogy a lánya ide költöne és jó volna ha mi hamarabb mennénk! Nah most ez mind rendben van de azért ez nem igy müködik föleg anyagilag vagyok megkötve! Hisz tudta hogy veszek fel hitelt butorra igy kiköltekeztem és esélyem sincs higy öszegyüjtsem kaucióra egy hónap alatt. Kérdésem az hogy mennyire tudnám elhúzni hogy kirakjon eddig mindig rendesen fizettem plusz a lakást is felújitottuk! Nem akkarok szemét bérlő lenni de utcán sem akarom találni magam azt is felajánlottam fizetek többet csak máshova menjenek de nem! Ugye tudtottam önkényesen nem tehet ki ajtóhoz nincs kulcsa! Igy mire számithatok?? Köszi a válaszokat!

MajorDomus # 2017.07.26. 21:13

Egyetértünk!

Bea1 # 2017.07.26. 04:17

Volt egy határozott idejű szerződésük, amit ráutaló magatartással szóbeli megállapodással határozatlan idejű szerződéssé alakult.

"kaptam tőlük egy üzenetet, miszerint felmondják az albérletet és 1 hónapunk van kiköltözni."

Sms-ben, e-mail-ban akkor sem lehet felmondani, hogyha a szerződés szóban jött létre.

Ennélfogva szerintem a felmondásuk nem felmondás, csak egy információközlés, ami szerintem nem kötelezi a bentlakót az ingatlan elhagyására.

MajorDomus # 2017.07.25. 20:25

De hogy nincs szerződés.....?!

nonolet # 2017.07.25. 15:23

Hmmm... benéztem.

Akkor: szeptember 30.

ttip # 2017.07.25. 12:00

Ez az új Ptk. Te a dologbérlet általános szabályait idézted. A lakásbérletre speciális szabályok vannak. Még a paragrafus száma is ott volt az orrod előtt, igazán nem lett volna nehéz ellenőrizni.

nonolet # 2017.07.25. 11:58

Riki83

Ne köszönd... tévedett.

Még a régi PTK van a fejében.

nonolet # 2017.07.25. 11:55

"Ptk. 347. § [Rendes felmondás]"

...és az új PTK az smafu ?

Riki_83 # 2017.07.25. 11:52

Köszönöm szépen ttip!!!

nonolet # 2017.07.25. 11:52

ttip

Nicsak!

6:339. § [A bérleti jogviszony megszüntetése rendes felmondással]

(1) A határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja

1. havi bérleti díj kikötése esetén

a hónap végére,
legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig;

-

A felmondási idő
nem lehet rövidebb 15 napnál
és a felmondás
a hónap utolsó napjára szólhat.

Ez azt jelenti,hogy minden hónap 15-ig van erre lehetőségünk már az adott hónap végére szólóan!

HA!!! a szerződés nem rendelkezik másként.

ttip # 2017.07.25. 11:49

Ptk. 347. § [Rendes felmondás]

(1) A határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél a hónap tizenötödik napjáig a következő hónap végére mondhatja fel.

(2) Ha a felmondás nem az (1) bekezdésben meghatározott határidő betartásával történik, a bérleti jogviszonyt a felmondás közlését követő második hónap végére felmondottnak kell tekinteni.

Riki_83 # 2017.07.25. 11:36

Kedves nonolet és ttip, most még egyszer végig olvastam a válaszokat, és nem egyezik a kettő. Akkor most aug 31-ig kell elhagynunk az ingatlant vagy szeptember 30?

Riki_83 # 2017.07.25. 11:24

Köszönöm a válaszokat. Sokkal nem lett jobb a helyzetünk így, de ez van.

ttip # 2017.07.25. 11:15

Riki83: határozatlan idejű szerződést felmondani a következő hónap végére lehet, 15-e után a következő utáni hónap végére, vagyis szeptember 30-ra. Felteszem, hogy a szerződés határozatlan idejűvé vált, amennyiben a határozott időről szóló szóbeli megállapodást nem lehet bizonyítani (?).

nonolet # 2017.07.25. 11:09

Mégis mi lenne a jogcím a bent maradásra, ha

• bérlet már nem él (jogszerűen: lejárt vagy felmondták)

vagy

• az ott lakhatási "engedélyt" visszavonták

Az ilyen esetekben már önkényesen maradt bent.
Azaz önkényes lakásfoglaló...

Szerintem.

nonolet # 2017.07.25. 11:05

Felmondani (ha nincs más a szerződésben)

• legkésőbb a hónap 15.-ig kell
  • legkorábban a hónap végére.

A 15.-e után felmondás már csak
a következő hónap végére érvényes.

"5 napja éjszaka kaptam tőlük egy üzenetet, miszerint felmondják az albérletet és 1 hónapunk van kiköltözni. "

Az 5 napja az már Július 20. volt
és így a felmondásuk legkorábban
Augusztus 31.-re lehet érvényes.

Addig maradhatsz, jogszerűen.

-

A bérbeadónak nincs joga beköltözni melléd!
Csak akkor, ha te azt megengeded neki !!!!!
(nyilván pl. jókora díjcsökkentésért cserébe, ha egyáltalán belemész ebbe)

-

Szeptember 1.-től viszont már
önkényes lakásfoglaló leszel,
ha
maradsz a lakásban és él a felmondás.

Azaz rövid úton (cirka 2 hét alatt)
kilakoltatható leszel a végrehajtó által.
(a kiskorúak pedig intézetbe kerülhetnek ekkor)
Amennyiben keménykedik veled a tulajdonos.

Szóval,

• kérd írásban a felmondást

(ha augusztus 31.-nél előbbre szól tedd szóvá)

• mielőbb keress új bérletet,

de legkésőbb Szeptember 1.-ig.

• ne engedj senkit beköltözni mellétek

(közöld vele, hogy ez tőled függ
mivel BÉRLED!!! a alkást és így nem ő tőle)

drbjozsef # 2017.07.25. 10:54

Szerintem meg az önkényes lakásfoglaló nagyon nem egyenlő a jogcímmel, de jogvita miatt már esetleg lejárt szerződéssel ott lakóval. De én nem értek hozzá.

nonolet # 2017.07.25. 10:48

Bea1

Az önkényes lakásfoglalót
(azaz akinek már véget ért jogszerű bérlése)
a nem peres eljárásban való kirakás során
nem védi ez a moratórium sem.

Olyankor a kiskorú(aka)t viszi intézetbe a gyámügy és kész.

Tudtommal.

Riki_83 # 2017.07.25. 10:09

Kedves Leendő hozzászólók,

szeretnék segítséget, tanácsot és információt kérni a helyzetünkkel kapcsolatban.
jelenleg egy házat bérlünk, immár több, mint három éve. Áprilisban amikor a tulajdonosok itthon voltak Magyarországon, bár csak szóban, de megegyeztünk, hogy mi még 2 évig bérelnénk a házat. Ők ebbe beleegyeztek. Majd 5 napja éjszaka kaptam tőlük egy üzenetet, miszerint felmondják az albérletet és 1 hónapunk van kiköltözni. Mi jeleztük feléjük, hogy ez nem fog menni. Folyamatosan dolgozunk hétköznap és hétvégén is, plusz az általuk kért kiköltözés hétvégéjén lefoglalt utunk van külföldre.
Papír alapú szerződésünk csak az első évre volt, nem írtunk újat, viszont minden hónapban pontosan kifizettük a lakbért és ők elfogadták.
A kérdésem az lenne, hogy jól tudom e azt, hogy ebben a szituációban csak és kizárólag közös megegyezésen alapulhat az, hogy mikor kell kiköltöznünk a házból?

Egyébként amikor jeleztük nekik, hogy fizikai képtelenség, hogy ennyi idő alatt albérletet találjunk és még el is költözzünk, nekik az volt a felvetésük, hogy akkor beköltöznének az egyik szobába addig amíg nem találunk albérletet.

Eléggé kétségbe vagyunk esve, úgyhogy minden infót nagyon megköszönök!

Üdv.
Riki83

Bea1 # 2017.07.25. 03:25

"Ettől a gyerekei száma se mentené meg, mivel ehhez bármikor jogom van"

Kivéve a kilakoltatási moratórium alatt, december 1-től március 1.- ig.

Ez esetben önmagában a közjegyzői sem védi a bérbeadót, csak a közjegyzői + befogadónyilatkozat kombó.