Albérlet Foglaló

Zoltanuss # 2012.10.26. 14:02

riska !
ki kell venni azt a bérletet azonnal ! Ha olyan jó !
Ha meg nem jó, akkor minek a foglaló ?
Talán nincs kész ??

de a fogalaló és a végleges szerződés együtt kell !!
Aki mást ajánl, az szélhámos !!

Zoltanuss # 2012.10.26. 13:59

Okos ember foglalót nem ad, se bérlethez, se vételhez, főleg nem, ha nincs meg a végleges szerződés !! Ha nincs szerződés, akkor később bármit lehet kicsikarni.
A foglaló egyébként csak jelentéktelen összeg lehet.

Annyira kell az a bérlet ????
Tavaly úgy vettem lakást, hogy egy fitying foglalót nem fiezettem.
Igaz először nézett a kötvetítő mint a 'moziban'.
Mondá adjak vételi szándékot ! Adtam !Láttam várja a pénzt, modám, kidolgozzuk a szerződést, én fizetek az eladó meg szolgáltat. Megvolt az egész jó másfél óra alatt !!
Természetesen a pakliban benne volt, hogy az orrom elől elviszik a lakást !!
Nem vitték el.

riska # 2012.10.24. 08:19

Először is elnézést, hogy kicsit csúnya lett a beírásom az a sok vonal nem szándékos volt, vonal alatti részektől kezdődik a szöveg.

Másodszor pedig egy ingatlanostól kaptam a papírt, amit a foglalóhoz kell kitölteni, ennek a szövegét gépeltem be.
Csak a címmel van baj ("Átvételi elismervény"), vagy maga a tartalma is rossz?

Segítségüket előre is köszönöm!

ius latratus # 2012.10.24. 06:58

Mi az, hogy "íme a foglaló szövege"? Ez nem a "foglaló szövege".
Ez egy (rossz) átvételi elismervény.

riska # 2012.10.23. 22:03

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy foglaló írásban történő rögzítéséhez megfelel-e a lentebb bemásolt nyilatkozat, amíg nincs megírva a szerződés?? Vagy csak szerződéssel együtt érvényes a foglaló, mivel több helyen utána olvasva ez nem derült ki számomra egyértelműen, pl ezen a címen (http://www.drnemethzsuzsanna.hu/foglalo.htm) azt olvastam, hogy csak akkor érvényes, ha a szerződéssel egy időben van befizetve.

Akkor íme a foglaló szövege:

==
Átvételi elismervény

Alulírott........................... /név, lakcím/
............................hely............. idő
mai napon étvettem
.................................... /név lakcím/
a.n ......... sz.hely.......... sz.idő...........
től a ..... szám alatti lakás eladására /bérlésére/
foglalóként............. Ft-ot, azaz ......... forintot.

A felek kijelentik, hogy a foglaló mibenlétét ismerik, az átvétellel kapcsolatos jogkövetkezményekkel tisztában vannak.
Amennyiben a szerződéskötés a tervezett határidőre a vevő /bérlő/ hibájából nem jön létre, úgy a foglalót elveszíti, ha az eladó /bérbeadó/ hibájából nem jön létre, úgy az eladó a foglaló kétszeresét köteles viszafizetni.

Bedbone # 2012.07.02. 15:03

Köszönöm a választ!

De éppen itt van a bibi... MI NEM akarjuk, hogy ezek beköltözzenek... A tervük az, hogy majd hó végén derül ki, hogy jönnek egyáltalán a mi városunkba, és augusztus közepe fele akarnak beköltözni...

Mit tegyek? Nem akarom, hogy teljesen kikészüljünk tőlük...

Köszönöm a választ!

Bedbone # 2012.07.02. 15:03

Köszönöm a választ!

De éppen itt van a bibi... MI NEM akarjuk, hogy ezek beköltözzenek... A tervük az, hogy majd hó végén derül ki, hogy jönnek egyáltalán a mi városunkba, és augusztus közepe fele akarnak beköltözni...

Mit tegyek? Nem akarom, hogy teljesen kikészüljünk tőlük...

Köszönöm a választ!

matthiasi # 2012.07.02. 13:23

Nedm kell velük foglalkozni ! Nincs megállapodás és kész !
Azért van a rlszetekről is némi ellent mondás _ az vagy foglaló vagy lakbér. De a lényeg : a birtokbaadás nem történt meg ( ?? ) így van ??

tervezetben szerepeltek olyanok, hogy ők így megy úgy akarják átalakítani a lakást, meg korszerűsíteni...
Az ilyenekkel nem szabad szóba se állni, midig frusztáltak lesznek, hogy ők mit és mennyit csináltak !!
Legfeljebb vissza kell adni a pénzt na nem a dupláját. De azt azért nem szabad kiejteni, hogy Ti mondotok fel , mondják ők !!

Bedbone # 2012.07.01. 12:23

Kifelejtettem 2 kérdést:

1. Ha azok az emberek ilyen szőrszálhasogató viselkedést tanúsítanak, hivatkozhatunk-e összeférhetetlenségre, érdekellentétre, vagy valami ilyesmire és felbonthatjuk-e a szóbeli megállapodást?
2 Hamarabb is bonthatjuk a szóbeli megállapodást, mint jól 30?
Az átvételi elismervény a következőképp néz ki szó szerint:
" Átvételi elismervény
Alulírott XY (ezek vagyunk mi) a mai napon KH-tól és ZR-től xxxxxxx Forintot átvettem, a xxxxxx című lakás július havi foglalójaként. 2012. 06.18."
Ezek alapján mikor és hogyan tudunk innen szabadulni?

Köszönöm a segítségüket!

Bedbone # 2012.07.01. 12:13

Tisztelt Jogászok!

A következő problémával fordulok Önökhöz:
Van egy lakás a családunk birtokában, ezt szerettük volna kiadni albérletbe. Jött egy fiatal pár. Megtetszett nekik, de közölték, hogy a hölgy felvételijétől függ, hogy tudnak-e a városunkba költözni vidékről, de szeretnék a lakást. Kifizettek 1 havi albérleti díjat, melyről átvételi elismervénye van mind2 félnek. Az átvételin az szerepel, hogy X és Y -tól azon a napon átvettünk 1 havi albérleti díj összegét, a lakás július havi foglalójaként. Kérdezték, hogy szerződés lesz-e? Mondtuk, hogy ez alapvető. Küldtem nekik e-mailben egy tervezetet, ami eddig megállta a helyét. Tudom, hogy nem a legtökéletesebb, de eddig jó volt. Na, itt kezdődtek a gondok... Közölték, hogy ez nem jó, az nem jó.... Mindenbe belekötöttek, aztán küldtek egy teljesen más verziót, melyet valahonnan az internetről kukáztak elő. (nekem így mondták, később Anyukámnak már azt állították, hogy jogász csinálta - megjegyzem, nem vagyok jogász, bár dolgozok néha velük (tolmácsolás), de szerintem ehhez jogász nem adná a nevét. Az egész arról szólt, hogy nekünk milyen kötelességeink vannak, mint pl. ha eldugul a wc, azt saját költségen nekünk kell megcsináltatni, vagy ha valami elromlik, akkor ők megcsinálják (állítólag értenek hozzá) és mi meg fizessünk. De az, hogy nekik milyen kötelezettségeik vannak, az sehol nem szerepelt a szerződési tervezetükben. Nem fogadtuk el, visszaküldtem átdolgozva (jó sok órát szórakoztam el vele). Erre felhívtak... Próbálták magyarázni a bizonyítványt. Mondtam, hogy írják le, küldjék el e-mailben. Elküldtek egy második tervezetet, ez is tele volt sületlenségekkel. Mindkét szerződési tervezetben szerepeltek olyanok, hogy ők így megy úgy akarják átalakítani a lakást, meg korszerűsíteni... Könyörgöm, most újítottuk fel, csak a linóleum nem lett kicserélve!!! Elegünk van már most ebből az egészből. Ha most ilyenek, mi lesz később???
Na, szóval a kérdéseim:

1. Visszajár-e a kifizetett foglaló?
  2. Ez ugyanolyan foglalónak minősül, mint a lakás adás-vételi kapcsán előforduló foglaló? (tehát, ha mi lépünk vissza, akkor a dupláját kell visszafizetnünk?)
  3. Megtehetjük-e, hogy mondjuk holnap feladunk a címükre egy ajánlott, tértivevényes levelet, melyben közöljük, hogy 2012. júl. 30-al felmondjuk a szóbeli megegyezést?
  4. Hogy lehet ebből a legjobban kimásznunk?

Van-e esetleg valamilyen egyéb meglátásuk, javaslatuk?

Válaszukat előre is köszönöm!

Bedbone

SolnesM # 2011.09.01. 12:14

Obuda fan !
Az óvadékból a bérbeadó bármilyen kárigényét kielégítheti
Mán amire futja !! Feloldhatatlan, hogy úgy mondjam antagonisztikus ellentét a bérlő és a bérbeadó között .

A bérbeadó letesz az asztalra egy 5- 15 millás ingatlant, a bérlő meg max 3 hónapnyi lakbért, ami lehet 80 eft tól max.200 eft.
Marha jó az arány !!
Anno ilyen ellentét volt az gaz kizsákmányló és az szerencsétlen munkát vállaló között, tanította a szocializmus politikai gazdaságtanja !!

SolnesM # 2011.09.01. 12:08

Illetve lehet azért több héttel előre is bérbe venni.
pl. akkor ha az a lakás jelenleg még lakott és nagyon, de nagyon tetszik. Nyilván ilyenkor, hogy a tulaj másnak ne adja ki - fizet az ember foglalót és ilyenkor már lehet az az összeg az előbbinél komolyabb is. A foglaló lényege: felelőtlenül ne áltassa az egyik ügyfél a másikat.
tehát a vevő, ha komolyan gondolja a szándékát, foglalóz és az eladó ha komolyan gondolja a szándékaát - elfogadja a foglalót.

Ilyen eccerű.

Viszont ha az a kégli perpillanat üres - ki kell venni - ott lakni nem kötelező.
de sok leendő bérlőúgy gondolja, hogy az ő két szemért hetekig tartják alakást !
Hát nem (hacsak tényleg nem olyan gyönyörű szemei vannak, de a mán más ).
Nekem voltak olyan érdeklődőim akik foglalózni akartak, de nem sikerült nekik.
Nem voltak szép szemeik - mondjuk úgy a szemeik se áltak jól.
még szerencse, hogy nem akarták perkálni az egész összeget, mert akkor lett volna kalamajka, de erre is van védelmi taktika. ilyenkor mindig azt kell mondani - mással is tárgyalunk - neki van elsősége (mégha az nem is igaz ).
Mert a bérbeadás az nem eladás !!!

SolnesM # 2011.09.01. 11:55

T. Lacesz86 !
Bizony nehéz az ügy, de a foglaló már csak ilyen - bizonyos esetekben nem jár vissza.
viszont talán ott menthető az ügy, hogy ez tulajdonképen nem foglaló, hanem letét , kaució. Ekkor pedig a közvetítő részéről amegtévesztés esete foroghat fenn.
Tanulságul :

1. közvetítőn keresztül nem keres az ember lakást, ha igen akkor is csak a bérbeadóval tárgyal.
2. ha megtetszik, akkor ha éppen nincs nála annyi pénz, mondjuk ad egy 10 -es foglalóként , hogy másnap, harmadnap lerendezi az ügyet,
3. bérbe előre nem vesz az ember lakást 2 -3 nap az előre tartás.
tehát ha most szep. elején/elsején megtetszik egy lakás azt ma vagy holnap kiveszem.
mondjuk 3 . - áig lefoglalózóm (max egy 10 -essel ), 3 -án leszerződünk kifizetem a lakbért, a kauciót, aláírjuk a szerződést, azután akkor költözök amikor éppen van fuvat vagy jónak látom.

Ilyen eccerű.
Persze értem. (kevés a píz )
De nem lehet csak úgy csapot - papot ott hagyni. Ill. lehet, csak annak is vannak anyagi konzekvenciái

ObudaFan # 2011.08.29. 15:41

Az óvadékból a bérbeadó bármilyen kárigényét kielégítheti, kárigény meg kivételesen még akkor is keletkezhet, ha írásba foglalás hiányában nem jött létre érvényesen a bérleti szerződés. Ezzel együtt valószínűleg visszajár.

fodiildi # 2011.08.29. 13:25

Kedves Jogászok!

Írásbeli albérleti szerződés megkötése nélküli kifizetett kaució visszajár-e, ha elállunk a bérleti szándékuktól?
Köszönöm figyelmüket!

ObudaFan # 2011.08.29. 09:10

Fizetési meghagyással, ha ellentmond, polgári perrel.

Lacesz86 # 2011.08.29. 07:44

Üdvözletem Kedves Fórumozók, Jogászok!

Körülbelül 1 hónappal ezelőtt kerestünk édesanyámmal és 5 kiskorú gyerekkel albérletet. Sikerült is találnunk egy kedvezőt aminek kedvező is az ára. Ez a lakás 18 km-re van innen ahol most per pillanat lakunk. Az ingatlan iroda képviselője által kötöttünk a tulajdonossal szerződést amiben az áll hogy szeptember elsején költözhetnénk. A Költözés nem valósulhat meg mivel időközben kiderült édesanyám súlyos szívbeteg és szinte hetente naponta hordják be mentővel a kórházba.
Kifizettünk 55e Ft foglalót amiről papír van és most hogy szóltunk nem akarják visszaadni. Nem tehetek róla, hogy édesanyám időközben lebetegedett de ez nem érdekli az ingatlanirodát. Se nem az hogy 5 kiskorú gyermek szájából veszik ki a falatot ezzel az 55 ezer Ft-tal. Így is nehézkesen élünk nehéz körülmények között! Ez nekünk nagyon nagy fájdalom lenne ha bebuknánk a pénzt. Azt mondta az ingatlaniroda képviselője, hogy ha 3 napon belül talál másik bérlőt akkor visszatud valamennyit adni a kifizetett összegből. Mondtam neki azt is hogy számolja le a költségeit (tehát papírmunka + kivitt minket egyszer megmutatni a házat) és a többi pénzt adja vissza. Erre nem reagált semmit. Kérdezem Én Mit tehetek? Hogyan szerezhetném vissza ezt az összeget? Tisztelettel és köszönettel várom a leendő válaszolók válaszát!