egy tulajdonosból kettő

pöttyös # 2004.09.22. 23:20

Kedves K.V.B.!

Amiatt kérem a tanácsodat, mert nem tudom eldönteni, hogy esetemben az SZJA törvény 63.§ (2) bekezdés a) vagy a b) pontját kell-e alkalmazni.

A tulajdonomban lévő lakás+telek ingatlanhoz megvásároltam a szomszédomban lévő telket, amit a már meglévőhöz csatoltatok.

Lakáscélú felhasználásnak minősül vajon, ha az új telekrészen nem kívánok lakást építeni?

Előre is köszönöm, s nagyon várom a válaszodat, remélve, hogy számomra kedvező lesz:

Pöttyös

K.V.B. # 2004.08.11. 09:44

Ne haragudj, nem értem a kérdést. Mi igaz az illetékre? Valami kedvezményre vagy kíváncsi? Vagy arra, hogy kinek kell megfizetnie az illetéket ezután?
Neked majd csak a lakásszerzés után kell illetéket fizetned, ha eladod a lakásod, akkor azután személyi jövedelemadót kell fizetned, és ebbe számít be a későbbi lakás megszerzésére fordított összeg.
Összesen két lakást vesztek, az egyiket a Te nevedre, azután Te fizetsz illetéket, a másikat a férjed nevére, Te ennek az értékét beszámíthatod a személyi jövedelemadódba, de illetéket a szerző félnek kell fizetni, és a férjed nevére fog jönni az Illetékhivataltól a fizetési meghagyás.
Szóval, pontosítanád, mire vagy kíváncsi?

and93 # 2004.08.10. 19:58

Kedves K.V.B.!
Illetékre is igaz ez?

K.V.B. # 2004.08.03. 06:45

Jól értetted, és mivel a saját lakásszerzés és a volt házastárs részére történő lakásszerzés is benne van a törvényben, ha már elváltatok, akkor sem probléma, hogy a Te neveden lévő lakás eladása után a volt férjednek is veszel egy lakást, és magadnak is, a lakásszerzési kedvezménybe mindkettő beszámít.

and93 # 2004.08.01. 18:12

Kedves K.V.B.!
Köszönöm szépen a választ. Ha jól értem, csak akkor kell fizetni adót, ha nem veszünk lakást.
A probléma az, hogy nem befektetés a cél,mert válunk és mindkettőnknek külön lakást szeretnénk. Csak a férjem úgy tudja, hogyha csak az én nevemen van az ingatlan, akkor fizetni kell az eladás után is és a vétel után is és így 1millió Ft-tot kell kifizetni. Ha mindkettőnk nevén lenne, akkor csak a vétel után kell fizetni.

K.V.B. # 2004.07.28. 06:45

Az Szja.tv. a következőket írja erről:
63. § (1) Az ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem után az adó mértéke 20 százalék. Az adót a magánszemélynek adóbevallásában kell megállapítania és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie.
(2) Az (1) bekezdés rendelkezései szerint befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének időpontját megelőző 12 hónapon vagy az azt követő 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított (a lakásszerzési kedvezmény alapja). A lakásszerzési kedvezményre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában lakáscélú felhasználás:

1. a belföldön fekvő lakás tulajdonjogának, a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más visszterhes szerződés keretében történő megszerzése;
  2. a belföldön fekvő lakótelek tulajdonjogának adásvétel vagy más visszterhes szerződés keretében történő megszerzése, ha azon a magánszemély, közeli hozzátartozója vagy volt házastársa az említett időtartamon belül lakást épít, építtet;
  3. a belföldön fekvő lakás építése, építtetése;
  4. a belföldön fekvő lakás alapterületének növelése, ha legalább egy lakószobával történő bővítést eredményez;
  5. a belföldön fekvő lakás legalább az (5) bekezdésben meghatározott időtartamra szóló haszonélvezetének, használatának vagy bérleti jogának megszerzése;
  6. az idősek otthonában vagy a fogyatékos személyek lakóotthonában biztosított férőhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzése (ideértve a térítési díj előre történő megfizetését is).

(3) A magánszemély a lakásszerzési kedvezményt az igazolt lakáscélú felhasználás adóhatóságnak történő bejelentésével egyidejűleg adóvisszaigényléssel, vagy ha a lakáscélú felhasználás az adó megfizetése előtt történt, akkor az adóbevallásában érvényesíti.
A férj az Art.szerint közeli hozzátartozónak minősül (visszahivatkozik a Ptk-ra), így a neki vett ingatlanra is vonatkozik a kedvezmény.
Ha 5 éven belül eladjátok azt az ingatlant, amelyre igénybe vettétek a kedvezményt, akkor be kell fizetni az adót az APEH-nak, így azt ajánlom, hogy befektetési célú ingatlanvásárlás esetén ne vegyétek igénybe.
A jövő évi adóbevallásodban lesz egy külön lap a forrásadós jövedelmekre, oda kell feltüntetni, de az adót nem kell megfizetni utána.

and93 # 2004.07.27. 14:16

Ha eladjuk az ingatlanunk, ami 1/1 részben az én nevemen van, és ebből két ingatlant veszünk: egyet az én nevemre, egyet a férjemére, akkor kell-e utána adózni?
Ha átiratjuk az ingatlan felét a férjemre. akkor kevesebb az adó?
Köszönöm a segítséget!