adásvétel, vagy ajándékozás a gyermeknek..


monalisa1 # 2011.01.16. 16:02

20-20 M forint vagyoni értékig az ajándékozás egyenesági rokonok közt illetékmentes. (Azért írtam hogy 2x20 M Ft-ig, mert a mamádtól is kapsz x értékű vagyonrészt és a papádtól is ugyanennyit, és a kettőt külön számolják.)

Az okirat megszövegezése bár készülhet akár "házilagosan" is, de annak földhivatali bejegyeztetéséhez már mindenképp szükséges ügyvéd közreműködése - és ha már fizetni kell az ügyvédnek akkor jobb tutira menni., ő nem fog elrontani semmit.

Az APEH-nek 30 napon belül meg kell küldeni az ajándékozási okirat másolatát, a dolog ekként lesz legalizálva. (Az ügyvéd ennek mikéntjét is tudni fogja majd.)

briell # 2011.01.17. 15:51

Jónapot kívánok mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, -mivel jogban nem vagyok jártas-, hogy az alábbi esetben hogy is állnak a jogviszonyok?
Anyósom és testvére (anyai rész után) fele arányban örökös egy ingatlanban. A másik fél a nevelőapjuk nevén van. Az özvegyi haszonélvezetet megkapta, ráíratták a testvérek. A házat így nem tudják eladni, mert az anyósomék nevelőapja, és annak ÉLETTÁRSA (tehát élettársi kapcsolat van közöttük) nem egyezik bele az eladásba. Kérdés, hogy a haszonélvezeti jogot az újbóli kapcsolat létesítésével ha csupán élettársi kapcsolatról van szó, akkor elvesztette e a nevelőapa?
(a nevelőapa nem házas, de van egy közös tizenéves gyermekük is)

Köszönöm a válaszukat, Szné H.Gabriella.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/32/25957#…

Sz.Katus # 2011.01.19. 19:09

Ingatlan szeretnék eladni.
Egy házat 5 évvel ezelőtt vettünk a férjemmel közösen fele-fele arányban 41,5 MFt értékben.
Most ezt szeretnénk eladni, de nem kapunk többet, mint 40 M Ft-ot, ebből is /nem banki ismerősnek/ tartozást 2,5 M Ft-ot kell visszafizetnünk.
Két alternatíva merült fel, melyik előnyösebb a számunkra és milyen fizetési kötelezettségek merülnek fel, ezekben az esetben.. Úgy tudom jövedelemadó nincs mert 5 év utáni.

  1. Az eladás után szeretnénk kisebb lakást venni nekünk egyet és a fiam nevére egyet, aki nagykorú velünk él. A lakások értéke felújítandóan kb. kb.15, fiamé kb. 12 M Ft értékben, amit fel kívánunk újítani. Milyen fizetési kötelezettségeim vannak?
  2. Másik alternatíva, hogy mindhármunknak külön vennénk lakást kb.12 M Ft értékben. Lehet-e és milyen fizetési kötelezettség terhel. Esetleg fiamnak ajándékozási szerződéssel? Első lakása lenne.
  3. Harmadik alternatíva új építésű lakást nekünk kb. 15 M Ft értékben és fiamnak ajándékozási szerződéssel?

Segítségüket előre is köszönöm

Kata75 # 2011.01.24. 14:39

Tisztelt Fórumozok!

Segítséget szeretnék kérni!
Ajándékba kaptam 1/2 ingatlanrészt, tavaly október végén, ha jól tudom akkor már illetékmentes volt az ajándékozás! A szerződésben feltüntettük az ingatlan értékét (9 millió).Levélben megkeresett az adóhivatal forgalmi értékmegállapító osztálya, hogy helyszíni szemlét rendeletek el.
A kérdésem, mivel én nem vagyok járatos nem tudom, hogy erre miért van szükség? Remélem nem azért mert az érték után vagy bármely más okból fizetnem kellene?
Miért van szükség erre a helyszíni szemlére?
A válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2011.01.24. 15:21

Kata75

Az adóhivatal nem köteles elfogadni a felek által az okiratba írt összeget, azt jogában áll felülvizsgálni.

tplaci

Az illetékmentességnél azaz a "0" Ft illetékfizetésnél olcsóbb megoldás nincs.

Sz.Katus

Mivel az adásvételhez ügyvédre valószínűleg szükség lesz, a legjobb megoldást kiötleni hadd dolgozzon meg a pénzéért...

briell

A másik topicban is feltett egyező tartalmú kérdésre KBS már megválaszolt.

Amúgy ha az egyik tulajdonostárs nem egyezik bele az ingatlan(rész) eladásába akkor vagy él az elővásárlási jogával, vagy bírósághoz lehet fordulni a közös tulajdon megszüntetése végett.

A hitelt valószínűleg csak a saját tulajdonrészére kapta, ergo a jelzálog is csak arra vonatkozik.

monaLius
laikus hozzászóló

stabi (törölt felhasználó) # 2011.01.24. 15:44

Tiszteletem,
Édesanyám elégggé leépült. keveri az időt. (Szerinte nem 36 hanem 25 éves vagyok és nem 1997 ben hanem 5 éve költözött le vidékre).

Félő hogy anyámmal aláírattat a "sogorom" egy tartási szezrődést.
Jelenleg rossza viszony. Apán, nővérem, és én sem járunk le anyámhoz vidékre, ahol úgy s mondhatnán, hogy másik nővérem és a pasija "hagyta az évek során leépülni, és a foylmatos cirusz miatt ember oda nem megy". Ráadásul anyámmal egy étkézlább mondatot nem lehet váltani.
Mit tegyek, hogyneaygisten a végén ezzel a trüllel (tartási nyialtkozat) kisemmizenek az ingatlanból, amin egyébként úgy 4 milliót érhet?
Növérem már 1997ben elérte, hog anyám úgy fizette ki 100% ban alakást kpval, hogy a növérem pasíta mint 1/4-rész tulajdonos került feltüntetésre az adv. szerződésben és a tuli lapon. Azaz a portáról simán ki tud minket hajtani!

Köszönöm.

stabi (törölt felhasználó) # 2011.01.24. 15:55

Elnézést! Jav.
Tiszteletem,
Édesanyám eléggé leépült. Keveri az időt. (Szerinte nem 36 hanem 25 éves vagyok és nem 1997 ben, hanem 5 éve költözött le vidékre).
Félő hogy anyámmal aláírattat a „sógorom“ egy eltartási szerződést.
Jelenleg rossza viszony.
Apám, nővérem, és én sem járunk le anyámhoz vidékre, ahol úgy is mondhatnám, hogy másik nővérem és a pasija „hagyta az évek során leépülni, és a folyamatos cirkusz miatt ember oda nem megy“.
Ráadásul anyámmal egy étkézláb mondatot nem lehet váltani.
Mit tegyek, hogy ne adjisten a végén ezzel a trükkel (tartási nyilatkozat) kisemmizzenek az ingatlanból, amin egyébként úgy 4 milliót érhet?
Nővérem már 1997ben elérte, hogy anyám úgy fizette ki 100% ban a lakást kp.val, hogy a nővérem pasija mint 1/4-rész tulajdonos került feltüntetésre az adv. szerződésben és a tuli lapon. Azaz a portáról simán ki tud minket hajtani!
Köszönöm.