adásvétel, vagy ajándékozás a gyermeknek..


belyo13 # 2010.12.30. 21:10

Kedves fórumozók!

Rengeteg hozzászólást elolvastam, de nem jutottam egyről a kettőre...
A helyzet a következő, amiben szeretnék tanácsot kérni..

Adott egy ingatlan, fele-fele részben a férjem és az én tulajdonom. Rajta, 450.000,- Ft fél szocpol, valamint jelzálogjog és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom a bank javára. A hitelt 2008-ban vettük fel.

Most szeretnénk beadni a válópert, az ingatlant szeretném én a feleség megtartani, hogy továbbra is itt tudjak élni a gyermekemmel.
A helyzet pikantériája az, hogy az Apa nem hajlandó kiköltözni semmi áron, amíg az Ő neve is tulajdonosként szerepel. Én a gyermek békéje miatt bármibe belemennék, hogy végre kettesben legyünk.

Mi lenne a megoldás?

  • Ha eladja ő a fele részét nekem, az elmúlt két év törlesztésének összegéért.. Az járható út? Kell a bank beleegyezése? vagy

Ha a gyereknek ajándékozza, cserébe nem fizet gyerektartást x évig...
Kérem válaszoljanak mert nagyon sürgős lenne már végre pontot rakni a végére, mert sajnos mindkettőnk idegei a kötélen táncolnak..
Köszönettel

Bea

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.31. 07:47

A gyakorlati része az, hogyha ketten kaptátok a kölcsönt a banktól és ketten vagytok adóstársak, akkor a bank egyik adóstársat sem engedi el a hitel megfizetése alól, kivéve, ha a férjed helyett olyan másik adóstársat, vagy kezest tudnál állítani, akinek a hitelképessége megfelel a férjed helyett.
Az ajándékozás esetén, maradna adóstárs a férjed.

MajorDomus # 2010.12.31. 08:28

az elméleti resze pedig az, hogy az apa helyében en sem költöznek ki a sajat házambol addig mig el sem váltam, a vagyonmegosztas sem tortent meg, mert kiköltözött minden elony azé aki birtokon belul van, o meg albérletben fizetheti annak a lakásnak a törlesztését amiben te laksz nem a te gyermekeddel, hanem a kozos gyermekkel ami nem mindegy.
A megoldas az, hogy vegyél fel hitelt, fizesd ki a szocpolt,meg a regi hitelt, s utana számoljatok el.
Ügyvédhez ajánlatos fordulni.

monalisa1 # 2010.12.31. 12:03

Ha az ingatlan alapterülete és beosztása lehetővé teszi a megosztott lakáshasználatot, valamint az apa nem adott okot hogy a bíróság távozásra kötelezze, akkor legjobb közösen eladni a lakást és a hitelt stb. visszafizetni, aztán ki-ki megpróbálhatja ujra felépíteni az életét.

monalisa1 # 2010.12.31. 12:09

Vagyis bár elváltok de a közös ingatlan miatt továbbra is egy fedél alá szorultok, akkor még mindig jobb mindkettőnek pl. albérletben ujra kezdeni, mintsem a mindennapi viták veszekedések a konyhában.

Ha a férj a bírósági lakásmegosztással megkapja a kisebbik szoba kizárólagos használatát, egy szavad se lehet ha viszi oda a nőket...

belyo13 # 2011.01.01. 15:16

Köszönöm szépen a segítséget!
Valóban az az egyetlen megoldás, hogy el kell adni az ingatlant. Sajnos...
De másképp nem fog menni...

Köszönöm még egyszer!!!!

monalisa1 # 2011.01.01. 15:31

Ebben a pangó ingatlanforgalmi időben nemigen lehet eladni egy lakást, legfeljebb nem kis árengedménnyel csak.

A t.díj fizetés mentesülése alól szóba jöhet a lakás fele tulajdonának a közös gyermeknek ajándékozása, azaz vagyoni értéket adna át. (Ügyvéd és a gyámhatóság szükséges.)

Tessék leülni és számolni: a lakás fele értéke ma, ezzel szemben a t.díj kötelezésének összege mondjuk a gyermek 24. életéve betöltéséig még.

Aztán megéri-e ez az apának?!

Vagy ahogy MD javasolta: ha tudsz vegyél fel hitelt stb. és váltsd magadhoz az ő tulajdoni hányadát. (Őhelyette a hitelfelvételhez uj adóstársat kell tudnod állítani...)

Beszéljétek át a dolgokat, és csak ezeket, és ne "a" házasság megromlása legyen most a téma.

julia77 # 2011.01.01. 19:13

Adott egy ingatlan,amit a szülő gyermekének ajándékozna,de hitel van még rajta.A hitelt a gyermek és annak házastársa kifizetné, egy részét saját erőből nagyobb részét hitelből.

Mi a jobb? Ha a szülő a teljes ingatlant ajándékozza, így megúszva az illetéket,mivel egyenesági ajándékozás illetékmentes, de így a gyermek és társa csak szabad felhasználású hitelt kapna.

Vagy a tehermentes rész ajándékozódik a gyermeknek a terhelt rész egy része önerőből kifizetve (ez is ajándékozva lenne) a fent maradó pedig adás-vétellel kerülne át fele-fele arányban a gyermekre és házastársára.Így keletkezne 40 000 Ft illeték az adás-vétel miatt tudtommal, viszont így kapna lakáshitelt a rosszabb kamatozású szabad felhasználású helyett.

belyo13 # 2011.01.02. 08:17

Az egyetlen gond az, hogy a hitelt 2 éve vettük fel. Az elszámolás szerint még mindig 6 millió forint hitel terheli az ingatlant. Egyedül sajnos nem tudnék felvenni annyit, hogy ki tudjam fizetni a fele részt neki..

Ezért beszéltünk arról, hogy olyan értékben veszem meg tőle, amennyit közösen kifizettünk az elmúlt két év alatt.

Csak a gikszer az, hogy nem tudok új adóstársat bevonni, így ő nem kerülne ki a hitelkötelemből. Ami persze neki sem megoldás, és nekem sem:(

Az ajándékozásról is beszéltünk, de akkor szintén nem kerülne ki a hitelből...

Napok óta latolgatjuk a lehetőségeket, de akár hogyis nézzük nem marad sajnos más, ami neki is jó lenne.

monalisa1 # 2011.01.02. 10:07

Jogában áll "fillérekért" megválni az őt illető vagyoni értőktől - ez magánügy. Az illetéket a tényleges érték alapján szabják majd ki.

Konzultálj ügyvéddel, elmondva az elképzelést.

monalisa1 # 2011.01.02. 10:15

julia77

A szülő ajándékoz, onnantól mossa kezeit. A fiatalok ne akarjanak mindent "megúszni", örüljenek ha a lakáshitelt megkapják...

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.01.02. 10:16

Az eggyel lentebbi választ belyo13-nak írtam.

monalisa1 # 2011.01.02. 10:23

julia77

Mivel az ügylethez ügyvédre szükség lesz, a legjobb tanácsot tőle kaphatod, ergo dolgozzon meg a pénzéért.

julia77 # 2011.01.02. 23:02

Monalisa,

Ezzel azt mondod, hogy a tehermentes részt tudja csak ajándékozni a szülő,a többit azaz a banknak kifizetendő tartozásrészét a lakásnak pedig adás-vétellel tudja csak a gyermek megvenni azaz kifizetni újabb hitelből a bankot?

monalisa1 # 2011.01.03. 15:53

Na, milyen ajándékozás lenne az amikor egy rakat hitelt is a kedves megajándékozott nyakába zúdítanának?! Ami pedig egy esetleges adásvételt illeti, a hitelfelvételhez nem hiszem hogy a gyermek hitelképes lenne. Te is nyögöd a lakáshitel felét...

Valamit valahogy nagyon rosszul gondoltok.

Menj be a bankba és kérd hogy tájékoztassanak a lehetőségekről, ha vannak egyáltalán.

Lucifer24 # 2011.01.03. 17:41

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:
2007-ben vásárolt lakásomat szeretném idén eladni. Ha az eladási árnál nagyobb összegben vásárolok rögtön egy uj ingatlant, akkor is kell szja-t fizetnem utána? Ha igen, csökkenthetö-e az adó valamivel vagy elengedik-e méltányosságbol? Én ugyanis munkanélküli vagyok, a férjem keresetéböl élünk 4-en és az uj lakáshoz amit venni szeretnénk még hitelt is kell felvennünk.
Nagyon köszönöm a választ!
Boldog Uj Évet mindenkinek!

Tisztelettel

nemfogomfel # 2011.01.04. 19:08

isztelt Szakértők!

Testvéremmel 1/2-1/2 arányban közös lakásunkat eladjuk. A szülőknek haszonélvezet van a lakáson. Az eladott lakás vételára (az érintettek közös megegyezése alapján)teljes egészében engem illet. Adás-vételi szerz.tervezet szerint a vételár teljes egészét az én egyszámlámra utalja a vevő, de a tervezetben meg van osztva, hogy a tulajdonosokat 35-35% a haszonélvezőket a vételár 30%-a illeti. A szüleim azt szeretnék, ha a vételár teljes összege az én különvagyonomat képezné, mivel a lakást még házasságkötésem előtt a szüleim vásárolták. Segítségüket kérem, - milyen formában lehet lebonyolítani, hogy megússzuk az illeték fizetést.
  • Amennyiben a haszonélvezetről ingyenesen mondanak le a szülők akkor az ajándéknak minősül és ill.fizetés köteles?
vagy a haszonélvezet megváltás fejében az adás-vétel alapján szülőknek fizetni és azt az összeget ajándékozás címen utalják át nekem - utalás esetén nem ill.köteles?)
  • testvérem a ráeső vételárat milyen jogcímen adja át ( amit tulajdonképpen már az én egyszámlámra utaltak a vevők)- ajándék??
Mit lehet itt tenni?? Várom szíves válaszukat. Előre is köszönöm
monalisa1 # 2011.01.05. 16:42

Lucifer24

A vételár és az eladási ár különbözete az adóalap, melyből levonásba helyezendő az előző lakás adásvételekor fizetett ügyvédi költség valamint az átírási illeték. Az így visszamaradó összeg 25%-ának 30%-a fizetendő sávosan mint szja - 2011. évi eladáskor.

Az adóhivatal valószínűleg nem fog engedményt adni ill. méltányosságot alkalmazni egy eladott lakás és egy vásárolt lakás esetében is, tehát el kell dönteni melyiknél is kéritek majd.

Amikor majd megjön a fizetési meghagyás (= adófizetésre felszólítás), haladéktalanul tértis levélben kérni kell a mérséklést és/vagy elengedést, vagyis a méltányosságot. A levélben kérni kell hogy amíg ezen kérelemet külön elbírálják -eltarthat több hónapig is-, addik a kiszabott összegre a kamat ne ketyegjen.

Egy ingatlan adásvételénél ügyvédre szükség van, őt nyugodtan lehet kérdezni - elvégre azért fizeted.

monaLius
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.01.05. 16:58

nemfogomfel

A lakás eladásának adásvételi szerződését bizonyára ügyvéd írja meg, ergo tessék hozzá fordulni - elvégre azért fizeted...

Én csak annyit, a tulajdoni arány alapján a testvérednek 35% jár a vételárból, azt a vevő őneki fizeti ki.

Azt hogy a testvéred utóbb milyen formában adja át neked ezen összeget, az kettőtök közti megállapodás szerint majd.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.01.05. 17:03

Figyu, ha a vevő a teljes vételárat direktből neked fizetné, akkor a testvéred utóbb hogyan "ajándékozhatná" a 35%-ot?!

Szóval fordulj bizalommal az ügyvédhez.

kreta16 # 2011.01.15. 12:47

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő. Egy belterületi ingatlant (családi házat) akarok ajándékozni egy ismerősömnek, tehát nem hozzátartozóm (rokonom) az illető, ennek ellenére megtehetem? Melyik az a törvény amelyik kimondja, hogy bárkinek lehet ajándékozni, még akkor is, ha az nem rokon??? A szerződésbe bele kell foglalni, hogy közöttünk nem áll fenn rokoni kapcsolat? A földhivatal szempontjából ez fontos???

ObudaFan # 2011.01.16. 11:28

Lehet bárkinek ajándékozni, csak az ajándékozási illeték mértéke lesz elég magas.

monalisa1 # 2011.01.16. 14:51

kreta16

Fordulj ügyvédhez -ingatlan tulajdonának változása esetén mindenképp szükséges ez-, és ő majd megmondja, hogy jelen esetben az ajándékozás vagy az adásvétel a kedvezőbb megoldás. (A fizetendő illeték összege miatt nagy valószínűséggel az utóbbi lesz majd számodra a kedvezőbb.)

Addig is: http://www.complex.hu/illetekek.php

monaLius
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.01.16. 14:53
oro585 # 2011.01.16. 15:41

Tisztelt Szakértő!

Ezúton szeretnék érdeklődni az alábbi ügyletre vonatkozó érvényes jogszabályokról ill. eljárásról. Egy 2003-ban vásárolt (akkor 7,2 mft értékű) ingatlan esetében 2/6-od részben, gyermekként vagyok résztulajdonos, a fennmaradó 4/6-od részen szüleim egyenlő arányban osztoztak. Amennyiben szüleim szeretnék a nevemre iratni saját tulajdonrészüket, lehetőleg ajándékozás formájában, ellenszolgáltatás nélkül, akkor van-e erre lehetőség, ha igen, akkor adó- v. illetékfizetési kötelezettség van-e? Szükséges az ügyintézéshez ügyvéd közbenjárása, ha a felek egymás között megegyeznek és az adásvételi szerződést közösen fogalmazzák meg és írják alá?
Válaszukat előre is köszönöm!