Szomszéd nem rak fel csatornát

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.19. 20:08

Minden szomszéddal kapcsolatos igényt írásban kell benyújtani a jegyzőnek.
Kérelem esetén ki kell, hogy menjenek és megvizsgálják a problémádat, írásos kérelemnél nem hagyhatják válasz nélkül.
Azt kell írni, hogy a szomszéd melléképülete a te épületedben jelentős kárt okozott, ami további egészségromlást idéz elő a családod számára. Sürgős intézkedést kérsz.
Azt is kérdezd meg, hogy a szomszéd melléképülete szabályosan van-e megépítve? Szabálytalanság esetén, ha nem lehet szabályossá tenni, kérj bontást.

Ha azért utasítanak el, mert kifutottál az egy éves hatósági intézkedés idejéből, akkor bírósághoz kell fordulnod.

efi99 # 2010.12.19. 18:30

Akkor szedje le ő is a csatornát, majd a szomszéd rájön mi újság, ha már málladozik a melléképületének a fala.
Egy hajszállal elegánsabb megoldás, ha tesz oda valami palát, ilyesmit, hogy a lefolyó vizet szintúgy a szomszéd felé terelje.

monalisa1 # 2010.12.19. 15:14

Nem tudom, de a kérdező házfala és a szomszéd melléképülete közt nemigen lehet 10-20 cm-nél több - talán még annyi sem, miközben az utóbbiról az ereszcsatorna hiánya okán a tetőről vígan átcsorog az esővíz a kérdező házának falára/tövébe, az meg csak ázik és ázik...

Most még csak a penészedés stb., de nem oly távoli jövében a kérdező házfala az alámosás miatt meg is roggyanhat majd, na az lesz ám a problém.

efi99 # 2010.12.19. 12:29

A két épület közti rész kinek a területe?

monalisa1 # 2010.12.19. 11:07

Egy rendszeres vizesedés nagy problémát okozhat a ház állagában - a baj már be is következett, az elhárítást a szomszéd köteles megoldani, illetve tűrni hogy elvégezteted helyette, valamint a költségeket utólagos megtérítése.

Írásban fordulj az önkormányzat jegyzőjéhez és kérd a ráható segítségüket. (A remélt mielőbbi helyszíni szemle várható idejéről előre értesítsenek hogy otthon tudjál majd lenni.)

Szerintem egy ereszcsatorna és a vízelvezetést csak tűzoltómunka mert nagyobb lehet már ott a baj.

Külön: a penészedés miatt állandóan fűteni kell (= többletköltség), a bútorzat tönkrement, a ruhákat ki lehet dobni...

Szóval a házad falának helyrehozata, az állagmegóvás.

blackangel # 2010.12.19. 10:36

Már mondtuk neki, hogy én megveszem, és rakja fel, nem is kell kifizetni, de arra se hajlandó. Nem enged be a kertjébe, így fel se tudnám neki rakni.
Akkor marad a bíróság?
Azért még egy kört futok hétfőn a polgármesteri hivatalban, hátha felszólítják, és akkor rak fel. Ha nem akkor tényleg megyek a bíróságra.
Szerintetek?

monalisa1 # 2010.12.18. 18:39

Saját költségeden csínáltasd meg a csatornát aztán ha nem fizet fordulj bírósághoz, az egyéb károd megtérülése végett is. (Előtte építész technikussal készítes állapotfelmérést.)

Nem lett volna szabad hagyni hogy ennyire leromoljon a házfalad (!), valamint a penész káros az egészségre és az egyéb problémák.

Külön: a falat utólag rendbe kell hozni és a talajszigetelést megerősíteni.

monaLuis
laikus hozzászóló

blackangel # 2010.12.18. 14:51

Tisztelt Jogi Fórum!
A szomszédom melléképülete és az én házam hátsó fala között elég kevés a távolság. Ezzel nincs is baj, inkább azzal, hogy nem hajlandó erre a melléképületre csatornát rakni, ezáltal az én házam hátsó fala csurom víz, mert az összes eső, hó mind a falamon illetve a fal aljában áll meg. A szobába a falról omlik a vakolat, penészedik minden, ruhák, bútorok, élelmiszerek stb. Szóltunk már neki nem egyszer nem kétszer, szépen és csúnyán is, a polgármesteri hivalban is voltunk, ott azt javasolták, hogy próbáljuk békésen rendezni ezt az ügyet. Ígéretet már kaptunk immár 3 éve kínlódunk, hogy nem rakja fel a csatornát. Mellesleg nekünk van.
Mit tegyek? Indítsak polgári pert vagy mit csináljak, mert már attól félek, hogy az egész fal le fog omlani miatta, a bútorokról és a ruhákról nem is beszélve, amit lehet már kidobni.
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelettel:
Krisztina