Társasházak jogásza!


metaxa # 2012.11.24. 19:03

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a problémás ügyemben. A 6 lakásos társasházban 1 lakó által kierőszakolt szigetelés javítás történt. A számla kb.670e Ft. A rám eső rész olyan 130e.Ft. Jelenleg 70e Ft-om van a költségre. A jövő héten kikkellene csengetnem, de jelenleg többet nem tudok fizetni. Hitelt nem veszek fel! Nincs közös képviselő. Mit tud a kivitelező, illetve a ház velem kezdeni? A fennmaradó részre kb. 5eFt/hó törlesztést tudok vállalni. Elvehetik a lakásom? Amennyiben jelzálog kerül rá úgy az kamatozik? Mit lépjek? Kinek valami ötlete?

Nem feltétlenül a fizetésre gondolok.

Köszönöm a segítséget! Tisztelettel: METAXA

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.24. 20:16

A kivitelező a társasháztól követelheti a teljesítést. Természetesen az egész számla rendezését. Ha a társasháztól a követelés behajthatatlan, akkor a tulajdonostársak ellen fordulhat.
Ha a tulajdonostársak a jogi eljárást elkerülendő kifizetik a rád eső részt is, akkor követelhetik tőled a megtérítést. Kamattal. Kérdés, hogy jelzálogot be tudnak-e jegyeztetni, mert hogy nincs közgyűlés - de szerintem ez nem akadály.
Mindamellett a jelzálogjog nem végrehajtási jog.

(Az eljárásod eléggé tisztességtelen a tulajdonostársakkal szemben.)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.24. 20:19

ogy a kamat nem "érheti el" azt az értéket
A szabály csak magánszemélyek egymás közti viszonyában érvényes. A társasház belső jogviszonyai szerintem tulajdonképpen ilyenek, de hát a 30%-os kamat még akkor is belefér.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.26. 00:10

Tisztelt Fórumozók!

A társasházunk egyik lakását egy "életművész" úgy adta el egy ingatlan közvetítő cégnek (opcióval, amit nem tudom mit jelent), hogy közel 300 ezer Ft közös költséggel tartozott.

Az ingatlan közvetítő cég nem kért nullás igazolást a közös képviselőtől.

9 hónappal később valaki megvette a lakást az ingatlan közvetítőtől, ő sem kért nullás igazolást.

Állítólag, csak miután beköltözött a lakásba, tudta meg, hogy mekkora közös költség tartozás van a lakáson.

Mivel ismerte az első tulajdonost (ő volt a főnöke az első tulajdonosnak), rávette őt is és a közös képviselőt is, hogy az első tulajdonos és a tház írjon egy megállapodást amiben az első tulaj elismeri a tartozás tényét és az összeget és havonta kb. 20 ezer Ft-ot átutalva fogja visszafizetni a tartozását. Ha egy hónapot is kihagy akkor végrehajtás lesz a következő lépés.

Nem írnám most ezt a történetet ha rendesen fizette volna az első tulaj a tartozását, már 9 hónap telt el és még egy fillért sem fizetett.

Az első kérdésem az, hogy a lakás jelenlegi tulajdonosának van még valami felelőssége, vagy ő sikeresen kibújt ez alól azzal, hogy az első tulaj és a társasház visszafizetési megállapodást kötött?

Az első tulaj arról ismert hogy nincs állandó lakhelye se munkahelye, habár kis internetes nyomozás alapján kiderült hogy alapított egy non-profit alapítványt, aminek is ő az alapítója.

Itt van a megállapodás szövege, ami úgylátszik mintha ügyvéd fogalmazta volna, de vannak benne olyan hibák amik nekem azt sugalják, hogy sok másolás/beillesztéssel készült ez a megállapodás.

Az is érdekes, hogy tulajdonostársat említ pedig a szerződés írásakkor már nem is volt tulajdonos az első tulajdonos.

(minden nevet, számot, adatot megváltoztattam a személyiségi jogok védelme miatt!) ---------------------------------

1. Tulajdonostárs kijelentik, hogy 1/1-arányú osztatlan közös tulajdonát képezte, a Kis Kukutyin
125/15/ E/29 hrsz-u ingatlan 2010. június 25-ig, ami természetben a Kis Kukutyin, Árpád út. 24.
E lph. 5. em. 29. sz. alatti Társasházi lakásnak felel meg.

2 . Felek rögzítik, hogy Jóska Pista volt tulajdonosnak közös költség címen az ingatlan
vonatkozásában 2012. április 23. napi egyenleggel összesen 297 851 Ft erejéig áll fenn tartozása a
Társasház felé. Felek a tartozas tényét és összegét nem vitatják.

3. Felek rögzítik, hogy a Társasház hatályos SzMSz-enek 11. rész 6/2 pontja a közös költség viseléséről úgy rendelkezik, hogy, a közös költség tartozásért tulajdon átruházás esetén a tulajdonostárs és jogutódja egyetemlegesen felelős."

4. A volt Tulajdonos vállalja, hogy a Társasház felé fennálló tartozást havi részletben fizeti meg. stb. stb.

---------------------------------
A másik érdekes dolog, hogy ezt a szerződést az IB elnöke 1 héttel azelőtt írta, hogy lemondott. (anélkül hogy ezt a témát illetve azt a szándékát, hogy inkább a régi nem fizető tulajjal köt megállapodást a jelenlegi tulaj helyett - a közgyűlés elé vitte volna.)

Szóval, tisztelt fórumozók, mi a véleményük és mit javasolnak mit tegyünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.26. 06:18

Ha csak ennyi, akkor ez semmi.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.26. 11:14

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Mi a "csak ennyi" és mi a "semmi" és kinek semmi?

A megállapodás szövege az még tartalmaz más szöveget is csak nem akartam senkit sem untatni itt azzal, (a tartozás összege részletesen le van bontva tételenként, a fizetési terv is le van bontva havonta):

----------------------------
  • Ami létrejött egyrészrő1 Jóska Pista (an.: Mici néni; szül.:, 1962. január 01.; szig.sz, lakcím alatti lakos, mint a lakcím alatti lakás volt Tulajdonosa 2010. június 25-ig és
más részről a lakcím alatti Társasház (képv. Jean D'Arc intéző bizottsági elnök), mint Társasház között alulírott helyen és időben az alábbiak szerint

1. Tulajdonostárs kijelentik, hogy 1/1-arányú osztatlan közös tulajdonát képezte, a Kis Kukutyin 125/15/ E/29 hrsz-u ingatlan 2010. június 25-ig, ami természetben a Kis Kukutyin, Árpád út. 24. E lph. 5. em. 29. sz. alatti Társasházi lakásnak felel meg.

2 . Felek rögzítik, hogy Jóska Pista volt tulajdonosnak közös költség címen az ingatlan
vonatkozásában 2012. április 23. napi egyenleggel összesen 297 851 Ft erejéig áll fenn tartozása a Társasház felé. Felek a tartozas tényét és összegét nem vitatják.

3. Felek rögzítik, hogy a Társasház hatályos SzMSz-enek 11. rész 6/2 pontja a közös költség viseléséről úgy rendelkezik, hogy, a közös költség tartozásért tulajdon átruházás esetén a tulajdonostárs és jogutódja egyetemlegesen felelős."

4. A volt Tulajdonos vállalja, hogy a Társasház felé fennálló tartozást havi részletben fizeti meg.

5. Jóska Pista felé a Ptk. alapján történő elszámolási szabályok alkalmazásával fennmaradó tartozás behajtása iránti igényéről nem mond le. A fizetés késedelme esetén a tulajdonostárs elveszíti a részletfizetési kedvezményt, tehát a hátralékos tőketartozást egy összegben, kamatokkal együtt köteles megfizetni. A Társasház késedelem esetén a követelést már figyelmeztetés, felszó1ítás és értesítés nélkül érvényesíti a bíróságon.

6. Tulajdonostárs a befizetéseket az esedékesség hónapjának 15. napjáig vállalja teljesíteni.

7. Tulajdonostársak büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik, hogy a fenti adataik és a nyilatkozatukban tett állítások a valóságnak megfelelnek.

Aláírva Jóska Pista és az IB elnök által, két tanúval és azok SZIG számával hitelesítve.

----------------------------
Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.26. 11:16

Dixi.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.27. 10:36
---------------------------------
  • Az első kérdésem az, hogy a lakás jelenlegi tulajdonosának van még valami felelőssége, vagy ő sikeresen kibújt ez alól azzal, hogy az első tulaj és a társasház visszafizetési megállapodást kötött?
mi a véleményük és mit javasolnak mit tegyünk? ---------------------------------
Tisztelt jogi szakértők!

Három kérdés közül arra, hogy mi a véleményük már kaptam egy használható választ: "Dixie"

van vállalkozó a másik kettőre?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.27. 11:15

Sapienti sat.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.27. 17:42

Dear Mr. Kovacs,

Just because you speak Latin, please, don't assume that everybody else on this board speaks this otherwise dead language. I happen to speak English but for a strange reason I decided not to use it on this board since I was assuming that most folks would rather use their Hungarian than their existing or non-existing English here.

Anyway, I looked up your Latin wisecracks on the net and all I have to say to you that I really appreciate all your time and effort that you put into answering my legal question on this legal forum, it was quite helpful and educational for me.

Regards,

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.27. 19:54

ON
Túlbecsülsz. Nem beszélek latinul. Ezek olyan szállóigék, amelyeket minden humán műveltségű ember ismer; és azért használtam őket, mert a magyarnál sokkar tömörebben - és kifejezőbben - adták vissza azt, amit mondani akartam.
Vagyis azt, hogy már megkaptad a választ a kérdésedre.
OFF

ragyasdezso # 2012.11.27. 20:23

littlejohn
Mi van az SZMSZ-ben?

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.27. 22:08

Kedves ragyasdezso!

Végre látom a fényt az alagút végén. :)

Itt van a 6/2-es passzus az SZMSZ-ünkből:

-----------------------------
A közös költség tartozásért tulajdon-átruházás esetében a tulajdonostárs és jogutódja egyetemlegesen felelős. Tulajdon-átruházás esetében a közös képviselőt az átruházásról tájékoztatni kell. A közös képviselő írásban köteles - kérelemre - az új tulajdonostárs felé nyilatkozni arról, hogy az átruházó tulajdonostársat terheli-e költségtartozás, továbbá előkészítés erejéig, illetve folyamatban van-e a közös tulajdont érintő nagyobb karbantartás, vagy felújítás, illetőleg szükséges-e és ha igen milyen mértékben azok elvégzése.-----------------------------
Ha nem lenne az a megállapodás az első (VOLT) tulajdonos és a társasház között akkor egyértelmű lenne számomra a dolog.

De mivel van, és abban az első (VOLT, MÁR NEM) tulajdonos elismeri a tartozását, azzal érzésem szerint hatályon kívül helyezi ezt az SZMSZ fejezetet és ahogy angolul mondják, a volt tulaj adott egy "I Owe You" (tartozom neked) szerződést a társasháznak.

Egy ilyen papír pl. olyan hatalommal bír az USA-ban , hogy ha nem fizeted vissza, akkor a bíróságon semmi esélyed nincs és le is csukhatnak miatta. Bevallom, a magyar törvényekkel messzire nem vagyok ennyire tisztában ezért is kértem a fórumozók segítségét.

A másik részlet kérdés az az, hogy ez a megállapodás állítólag egy tulajdonossal íródott, valójában az aláírás napján vagy a 2. vagy a jelenlegi (3.) tulaj volt a lakás tulajdonosa, még el kell mennem a földhivatalba, hogy ezt tisztázzam.

Tehát a megállapodás elvileg érvénytelen mert nem állít 100%-ban igazat, persze lehet, hogy ebben is tévedek, és itthon a számdék is elég ahhoz hogy kissebb hibáktól a döntéshozók eltekintsenek.

Ragyasdezső, a kérdéséből következtetve viszont lehet, hogy az SZMSZ szava olyan szent írás, hogy semmilyen megállapodás vagy szerződés nem változtathatja meg egy-egy passzus következményét egy-egy konkrét illetve egyedi esetben ergo, a mindenkori jelenlegi tulaj felelős minden múltbéli tartozásért?

osmi # 2012.11.27. 22:23

Kedves Littlejohn!
Hát ez valóban nem Amerika...Az egyetemlegesség annyit tesz, hogy bármelyiktől követelhető.Az új,2. tulaj legfeljebb hivatkozik a megállapodásra, már ha tud róla. Sztem fizetési meghagyást kellene kérni az első tul ellen. Ha nem fellelhető, akkor a köv.tul.ellen.Latinos műveltség sem kelletik hozzá:)

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.27. 22:59

Kedves osmi!

Nem a 2. hanem a harmadik, (a jelenlegi) tulaj tud a megállapodásról, a probléma eredeti leírásában említettem, hogy ő volt a munkahelyi főnöke az 1. tulajdonosnak aki a tartozást eredetileg felhalmozta. (az első tulaj a lakást egy ingatlan közvetítő cégnek adta el, az meg 9 hónappal később pedig a 3. tulajnak, nullás papírt se a 2. se a 3. tulaj nem kért a közös képviselőtől).

Tehát az nem fordulhat elő, hogy a végrehajtási eljárásá, illetve bíróságig a 3. tulaj elviszi az ügyet ha kell, és ott a bíró az alperesnek adna igazat mondván, hogy jogilag őt nem lehet tartozónak tekinteni ha már egy masik, valós és élő személy már írásban elismerte, hogy ő az aki tartozik?

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.28. 00:58

Kedves Osmi (és ragyasdezso)!
a PTK-ban megtaláltam az erről a témáról szóló fejezetet. Értem már. Itt minden az "egyetemlegességen" áll vagy bukik és azon hogy ez az SZMSZ-ben is szerepel, csak állni tud.

Bevallom, hogy nem tudtam, hogy az "egyetemlegesség" szónak jogi szerepe illetve funkciója is van a hangzatosságán kívül, ezért is nem kapcsoltam amikor valaki latinul próbált engem erre rávezetni mintha valami jogi hallgató lettem volna.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.28. 00:59

Kedves Osmi (és ragyasdezso)!

Köszönöm a segítséget!

Mufurc_nagyon # 2012.11.28. 09:30

Sapienti sat.

A bölcsnek ennyi elég.

Quod dixi, dixi.

Amit mondtam, megmondtam.

http://baloghpet.wordpress.com/…in-mondasok/


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.28. 12:26

Kedves Mufurc_nagyon!

Köszönöm a fordítást és a linket, remélem nem lesz szükségem a latin szótárra ezen a fórumon gyakrabban mint idáig.

Informatikusként sok komputerrel kapcsolatos felhasználó támogató fórumnak vagyok tagja 95 óta, de velem ez volt az első eset, (és az ezen a fórumon történt) hogy valaki ahelyett hogy megmondaná nekem a megoldást, latinul elkezd dicsekedni nekem hogy ő milyen bölcs és én milyen hülye vagyok ha nem látom a fától az erdőt.

El nem tudom képzelni, hogy egy komputeres fórumon ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mit jelent ez a hiba üzenet:

------------------------------
  • Your computer was not able to renew its address from the network (from the DHCP Server) for the Network Card with network address 002170731A4C. The following error occurred:
The semaphore timeout period has expired. . Your computer will continue to try and obtain an address on its own from the network address (DHCP) server. -----------------------------
...hogy én hasonló hangnemben válaszoljak. Nem vagyok mai piskóta, még 10 évem van nyugdíjig ha egyáltalán valaha nyugdíjba fogok menni, szóval nem veszem a teljesen felesleges és drága idő húzó leckéztetést könnyedén.
Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.28. 16:56

OFF
a teljesen felesleges és drága idő húzó leckéztetést könnyedén.

Te vitatkoztál fölöslegesen, és te húztad az időt az értetlenkedéssel; pedig igen csak gyorsan megkaptad a kérdésedre a választ. Azt talán nem kellene várnod, hogy éjszakai ügyeletet tartsunk.
ON

Mufurc_nagyon # 2012.11.28. 21:58

Omnia munda mundis


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2012.11.29. 08:04

ha a világ nem tud megérteni engem,
én miért értsem meg a világot?

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.11.30. 00:16

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

"...pedig igen csak gyorsan megkaptad a kérdésedre a választ..."

Önnel való nyolc(!) üzenetváltás után 20 órán belül sem voltam egy lépést előrébb a megoldás felé, ezt nevezi gyorsnak? (és amikor megkaptam, akkor sem öntől)

Ha én ilyen "gyors" lennék az én szakmámban, már rég felkopott volna az állam.

Az ön első, sokat mondó válasza az volt hogy "Ha csak ennyi, akkor ez semmi."

E-helyett ha csak a lényeget írta volna meg ugyancsak egy mondatban pl : "mivel az SZMSZ-ükben az egyetemlegesen szó ott van, a volt és jelen tulaj egyformán felelősek a tartozásért.."

a másik 7 teljesen felesleges üzenetváltás sohasem történt volna meg.

A legtöbb kérdező ezen a jogi fórumon nem jogi szakember és ha kérdez valamit akkor vagy értelmes válaszokat vár vagy semmit. De határozottan nem üres, idő vesztegető semmit mondó válaszokat.

Mégegyszer elolvasva az ön első válaszát "Ha csak ennyi, akkor ez semmi." semmi összefüggést nem látok közte és a valódi lehetséges válasz között tehát ebből is látszik, hogy semmi segítő szándék nem vezérelte önt akkor és a rákövetkező 4-5 semmitmondó válaszaiban.

Ami még furcsább, hogy épp előttem a feltételezhetőan 22 éves Edit nevű leányzónak (Edit22-nek) milyen hosszan és részletesen magyarázott meg mindent, elejétől végéig magyarul.:)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.30. 05:56

Az pont a lényeg volt, te szerencsétlen szófosó.

babos # 2012.11.30. 08:54

Üdv Mindenkinek!

Tegnap, azaz november. 29.-én megtartottuk az éves elszámoló közgyűlést, ahol nem fogadtuk el a 2011-es év elszámolását, és a tervezetet, azzal a kitétellel, hogy a kk. átdolgozza, mivel összecsapott, és pontatlan volt, tele hibával. A közgyűlés úgy döntött, hogy 2013 február 15.ig kell benyújtani, a kijavított elszámolást, tervezetet. Nem kapta meg a felmentvényt. Mi van ilyenkor? 2013-ban nem nonszensz elfogadni a 2012-es tervezetet?

A kk. elismerte, hogy nincs a t.háznak (közel 200 lakás) SZMSZ-e, de a hátralékosok felé már elindította, a megfelelő ügymenetet, és már van aki ellen a végrehajtást. Kérdésem, SZMSZ nélkül ezt hogyan tudta véghezvinni?
Várom mindenki épító válaszát.

Babos.